Направо не знам вече какво да правя. Кое да избера? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Направо не знам вече какво да правя. Кое да избера?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 804 пъти
Здравейте, момче на 18 години съм и другата година ще кандидатствам в университет. Все ми се иска да уча в чужбина - Англия, Шотландия, но баща ми не иска, а майка ми да. Искам да уча Криминалистика (forensic science). На когото и да кажа за това, всеки ме гледа накриво. И на майка ми не й харесва, но пък ме подкрепя още от самото начало и започва да го приема, което означава много за мен. Баща ми, от друга страна, като чуе за това или стане дума, почва да ми крещи, той иска да уча компютърни науки, защото това било бъдещето, а мен хич ме няма в информатиката, нито в математиката. Вика ми, че съм щял да се науча, Ами не ми доставя удоволствие и няма да мога да ги науча. Обичам да решавам загадки и пъзели, доставя ми огромно удоволствие. Ако пък не се получи с това, ще уча най-вероятно графичен дизайн, не го харесвам особено а и не мога да рисувам, но ми доставя удоволствие да съчетавам цветове, да правя дизайни на проекти. Ако пък остана в България, защото сигурно няма да мога да отида в чужбина, ще уча най-вероятно вероятно маркетинг, и него не харесвам, но е най-поносимото от всички специалности, които съм гледал. Избрах Криминалистиката и за друго, не ме бива в нищо, в буквалния смисъл или пък още не съм намерил призванието си. Вие как мислите, трябва ли да запиша криминалистика, или графичен дизайн, или да остана в БГ с маркетинг. Просто много трудно вземам решения, а сега и това... Искам да кажа баща ми не иска да уча в чужбина не от финансова гледна точка, а и аз не знам, има си студентски заеми и все някак ще стане, много голям оптимист съм. Моля ви искам наистина сериозно отговори. Защото всичко това много ме стресира и постоянно го мисля, не спя нощем от притеснения, все пак цялото ми бъдеще зависи от този ми избор и съм го приел много насериозно. Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8e2d5330d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Имам две познати, които учат криминалистика. Едната в Англия, другата в Ирландия. Щом това ти харесва, опитай да го учиш.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 328ba0285d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти си от малкото хора, които знаят какво искат да учат на тези години, но вашите те спират... Не бива така.

Говори с тях. Повечето хора на твоята възраст не знаят кое им е интересно и в кое са добри. Най-важното е да ти е интересно и да имаш желание да учиш. В противен случай и най.хубавата специалност е безперспективна...

Аз на твоите години исках да уча графичен дизайн, рисувах много хубаво. Но за нашите това звучеше несериозно. Майка ми все казваше, че рисуването е добро само за хоби. Е, записах друга, по-скучна, но доста престижна за времето си специалност. В СУ. Учих много, завърших с много добър успех, но така и не ми се работеше по специалността.

В крайна сметка въртях, суках, напусках, уволняваха ме... и сега пак се занимавам с изкуство. Много съм доволен от работата си днес, но загубих ценни години, ценни контакти, ценно време за развитие на стила си... И сега наваксвам.

Опитай да не се отказваш от мечтата си. Криминалистиката явно е твоето нещо. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 6af5f1e6a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей! Аз съм още на 16 и ми е малко рано за такива решения, но все пак ако бях на твое място, щях да избера това, което аз харесвам, не това което родителите ми искат. Знам, че те винаги искат само доброто, но все пак няма те да работят това, което искат аз да работя и не харесвам.
Този избор може да е за цял живот и бих искала да да върша работата си с удоволствие и желание:)
Мен също не ме бива в математиката и информатиката, а това е главното, което уча в моята гимназия. Завиждам ти, че изобщо си намерил нещо, което обичаш да правиш, не го изпускай! Успех:)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: ae82811fac
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От автора:
Много ви благодаря за отговорите!
Искам да споделя още нещо. Баща ми не иска да уча криминалистика и защото какво съм щял да работя, заплащането ме било добро. В БГ не е е известно особено, даже никак. Но в Обединеното кралство си е друга работа. За графичен дизайн вече никой не ме подкрепя, защото не било изобщо моето нещо, ама как съм бил могъл да си помисля нещо с дизайн. И тези мисли относно Криминалистиката за заплащането. Не са всичко парите за мен, но ако отида да уча, ще е със студентски заем, после ще трябва да се издържам сам и да връщам заема, защото има голяма вероятност да си развалям отношенията с баща ми. За графичния дизайн нямам представа как вървят нещата, а за маркетинга още по-малко. За компютърните науки, после ставаш програмист, ясно е, че ще получиш добра заплата. Вие как мислите?

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 771f7388e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако ти определиш бъдещето си, ще га живеш така, както ти харесва. Ако друг определи бъдещето ти, ще го живееш така, както му харесва на някой друг.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: cb61c48f28
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако мислиш,че от това решение ти зависи живота и бъдещето се лъжеш...Аз съм завършила едно сега работя друго...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7507cc7ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Кажи на баща си, че компютърните науки се учат от милиони индийци и китайци, с които излизаш на пазара на труда. Тези професии не зависят от твоето гео-положение. Криминалистиката не е така. Ако завършиш във Великобритания, може и да можеш да работиш (може би) в Норвегия, например, където имат много високо ниво на разрешени случаи. Скоро четох статия, където сравняваха двете системи в САЩ и Норвегия и защо американците трябва да се поучат от Скандинавците.
И не, не са компютърните науки, а изкуствения интелект (AI) е бъдещето. Трябва да се следат тенденциите за предстоящите десетилетия, а не в момента. От друга страна, за програмиране се изкарват курсове от няколко месеца, защото ако учиш висше, то при завършване, ще трябва да настигаш онези, които вече имат практически опит. Компютърните инженери са друго нещо. Това е мое мнение, може да греша, не работя вече в тази сфера.
За стартъп компании, както и интересна житейска перспектива, виж есетата на Paul Graham, който е инвеститор в Силиконовата долина. Ето линк:

http://paulgraham.com/articles.html

Някои неща, върху които да помислиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker