Проблем с парите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121298)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Проблем с парите
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 1806 пъти
Здравейте!
На 15 години съм, родителите ми са разведени от 6 години, живея с майка ми. През тези години сменихме 2 квартири, но накрая след като трябваше да се изнесем от последната квартира, майка ми реши, че ще е по-добре да купи апартамент, защото е по-сигурно и е хубаво да имаш нещо свое. Така тя изтегли ипотечен кредит, който изплаща от вече година и половина и й остават още 20 и няколко години, за да го изплати. Мисълта ми е, че майка ми получава заплата 660 лв. чисто, като работи на държавна работа. От тези 660лв. 450 отиват за заем като оставаме с 210 лева на месец от които 100-130 лева отиват за сметки и оставаме с едни 70-80 лева на месец. Баща ми си няма работа, не може и да си намери поради безработицата, а и той няма висше образование. Нямаме богати близки и роднини. Няма и откъде да спестяваме пари. Уча здраво в училище, но какво от това, след като не знам откъде ще намеря пари за висше образование, или за бала си. Получавам стипендия, но не са кой знае какви пари.
Пиша тук с цел някой да ми даде някакви съвети от къде можем да намерим допълнителни доходи - майка ми не може да работи на втора работа с договор, защото в момента е на държавна работа. А аз съм на 15 години и не мога да работя.
Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 6 месеца
hash: e9f697884b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На 16 г. ще можеш да работиш. Иначе майка ти е типичния случай за беден човек, който не може да си направи сметката. Тя плаща лихви огромни. За мен такъв човек е най-добре да продаде апартамента. За съжаление те до последно се вкопчват в жилище, което не могат да си позволят. Казвам го, защото ние купуваме от съдя изпълнители такива жилища в момента на килограм - остават хората и с кредит, защото и такива хора не могат да се пазарят и нямат представа от реалната стойност на един имот и са се набутали яко, а после и банката ги е изкормила.
Не знам какво да посъветвам Автора - за мен вие гладувате и не знам изобщо как живеете.
Моля те, убеди майка си да продадете жилището, докато още можете да вземете добри пари и не сте на зор. Недай си боже тя да загуби работа или да се случи нещо, недай си боже да ви увеличат вноската - вие увисвате и за съжаление ще има още един апартамент при съдя-изпълнителя, а цените тогава са смешни.
ТИ иначе не знам какво можеш да сториш, освен да изчакаш да станеш на 16 г. и да почнеш като келнер/ка някъде, защото там има много добри бакшиши и можеш и след училище да работиш.
По принцип е тъпо да ти го казвам, но ако си момиче, търси си заможен мъж след 16 г. възраст, защото поне да можеш да се храниш и да се обличаш. Жал ми става за теб, но не виждам друго решение - работа и приятел, за да се махнеш от там и поне средно образование да хванеш, а и дано се закачиш за висше.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 2a27df399e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Майка ти да почне почасово да гледа деца вечер, събота и неделя. Да види дали може да помага и в някое заведение - да мие съдове или да помага в кухнята вечер. Или чистене на офиси, обикновенно е в не работно време. Да продава Ейвън или Орифлейм.
Март месец купете мареници от илиенци и ги продавай с надценка.
Като станеш на 16 почваш летата в някое заведение или строеж.
Аз съм раздавала листовки и съм била помошник барманка и сервитьорка за петък и събота вечер в кварталното заведение даже и през учебната година. От 18 съм на морето всяко лято. Залягай над езика в училище, ако знаеш език, можеш да правиш добри пари на морето през лятото и преживяваш спокойно зимата.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 5ec427e9e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   1, само не я посъветва да излезе на магистралата.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 6db27d6e0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бала може и по скромно. Все пак има и по важни неща, а бала няма да го помниш след известно време няма да значи нищо за теб.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f7d4055857
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   №1 това ли е най-добрата ти идея да се продаде момичето-дете тялото на заможен приятел?
Майката прекалено на едро се е хвърлила 135 000 за жилище, за 25 год. Но заплатите се увеличават всяка година, пък и защо майката да не си намери приятел, които да им помага, защо детето да се продаде, защо не майката, защо таткото да не си намери някакво занятие как оцелява той щом за него има хляб, защо не носи на дъщеря си 2лв са си 2лв в такава мизерия.

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 692f66732c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Нa 15 год. мaйкa ти може дa ти издaде рaзрешение зa рaботa в инспекциятa по трудa. Би моглa дa рaботиш почaсово в някое квaртaлно бaрче. Мaйкa ти дa не се ослушвa aми дa съди бaщa ти зa издръжкa. Кaто опре до вaриaнтa дa плaти издръжкa или зaтвор, много бързо ще си нaмери. Той сегa кaк се издържa, или се прaви нa луд и рaботи без договор, че дa не плaщa? !
Кaквa е професиятa нa мaйкa ти, би ли моглa с нея дa зaрaботвa от в къщи също след рaботa? ! Ето сегa по коледa можеше дa прaвите по от рaно коледни укрaси и дa продaвaте. Използвaй моментa и зaсурвaки бягaй с другите децa и нaред бaби, дядовци. После зa мaрт месец, подгответе си домaшни мaртенички дa продaвaте. Нaскоро еднa приятелкa се похвaли с изобретaтелнaтa си дъщеря - кaнелa си приятелки дa ги лaкирa, рисувaлa им по ноктите детелинки и подобни и им вземaлa по левче:))) Aко имaте по- зaможни съседи, попитaй дa им помaгaш в чистене, рaзхождaне нa куче или гледaне нa дете чaс- двa.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e9f697884b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, от 16 г. може да работи по този начин, не от 15 г.

Аз съм номер 1 и не давам без причина този очевидно неморален съвет. Аз самата съм живяла много, много бедно, но с глад и подобно на Авторката - с търпение, избутах до 18 г. да завърша поне, учих иначе нон стоп до 12 ч. по нощите, събота и неделя, ваканциите - завърших със Златен медал. Това беше моят начин, НО имах двама родителя и не сме живяли до такава степен бедно, имали сме и храна от село и сме скърпвали нещата.

Не така беше обаче с две мои приятелки. Ще ги нареча Елица и Ани - и двете на самотни майки с живот, подобен на Авторката. Елица и тя учеше прекалено много, просто от страх и срам да не е лоша ученичка - т. е. нямаше време за работа.

Ани си беше умничка, не ? трябваше да учи толкова и си изкарваше поне 5-ци, и така още на 14 г. Ани почна в едно по-скрито заведение работа като сервитьорка. На 16 г. Ани вече официално работеше там, правеше добри парички, чичковците ? даваха бакшиши, но до тук. Парите ли я развалиха, липсата на контрол ли, но спря да ходи на училище, за да работи повече, за да издържа майка си и да ? плаща кредите, но да има и за себе си - дрехи, коса, обувки, всичко. Спря и да иска да се среща с нас - нямала време, но може би я е било срам да я видят хората с дрипли като нас с Елица.

Елица на 15 г. се запозна с един собственик на фабрика за мебели, който много я преследва, бяга му, срам я беше, но накрая му пристана. Някъде на 16 г. тя се изнесе да живее при него, защото майка ? беше с поредния алкохолик. Завърши си момичето, всеки ден я караха и взимаха от училище, имаше и пари за закуски, но не се промени като дрехи и външност иначе. Така Ели си завърши и 13 клас някаква квалификация, после забременя и завърши нещо задочно в местния университет.
Днес е на 32 г. като мен и всеки път като съм си в града се виждаме - усмихната, доволна жена с голямо вече дете, а нейният човек още я носи на ръце - има и време, защото фабриката си работи и си има управител, ходят на почивки, кара я наляво-надясно.... Дори ? е направил два малки магазина за хранителни стоки, с което тя се занимава като хоби, защото си е счетоводителка по професия и си ? харесва да е сред хора и да се прави на фирмаджийка.

Какво се случи с Ани? Ами тя завърши задочно, защото я изключиха заради отсъствия. После отидох в София да уча и загубих връзка. След 7 г. разбрах, че е починала отдавна, защото почнала по някое време да злоупотребява с алкохол и наркотици и ? прищракало - хвърлила се от терасата на апартамента на майка си. Ани е починала на 22 г., не знам какво е станало с майка ?.

Както виждате, богатият чичко не винаги е най-лошото, което се случва на крайно бедните момичета.
Такива чичковци поне имат свойството да играят някаква бащинска роля, да упражняват контрол и дори да възпитават момичето и не съм видяла момиче на такъв чичко да пропада. Точно обратното - или му става съпруга и му ражда дечица, с което си е осигурила живота до живот. В най-лошия случай дори да я зареже, тя вече е завършила, има връзки и ? оставя и някаква фирмица, а скоро тя си намира пак добра партия. Най-малкото такъв чичко означава спокойствие да избуташ образование някакво.

Защо майката да не се продавала? Вие шегувате ли се? Ако тази жена можеше да мисли, тя нямаше да е на този хал. Не само е създала дете с мъж-безхаберник, който не се грижи очевидно за него, но и се е набутала с кредит, който е непосилен за нея.
От такива майки само можеш единично да се спасяваш. Работата като келнерка действително е най-доходоносната за такива момичета легална работа, но се запознаваш и с неподходящи хора и лесно се плъзваш по пързалката надолу - проституция, алкохол, наркотици и в гроба.

Успех

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker