За и против 10% бакшиш - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

За и против 10% бакшиш
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 2943 пъти
Здравейте,
наскоро водих разгорещен спор с човек управител на софийско заведение. При което въпросния човек изяви недоволство как можеш ти аджаба да седнеш да се наядеш и напиеш и да не оставиш бакшиш минимум 10%. Беше категоричен, че трябва да се оставят бакшиши даже и да се направят като в запада задълже 10% към сметката. Защото човека е минал поднесъл ти е и ти е изчистил пепелника и ти е взел поръчката. Даже като бивш сервитьор ми заяви ако отидеш в заведение и 3-4 пъти не оставиш бакшиш задълже ти се случва нещо с яденето, е как като знам това да не оставя бакшиш просто даже не 10 а 40% пък дано им стигнат. При което аз го попитах аз също работя с хора, грижа се за тях и гледам всичко да им е наред подписал съм договор както и сервитьорите подписват на дадени условия. Аз като такъв не заслужавам ли бакшиш щот аз съм се погрижил за човека и съм си свършил работата. Адекватен отговор не получих, не било същото те разчитали на бакшиши. На въпрос защо просто не дигнете заплатите, отговора беше, не можем да си го позволим парите от яденето не стигат, заминавали за продуктите за приготвяне, ток, вода, парно, телефон, гориво, кабелна, ремонт на голфа и всякакви простотии. Та въпросите са ми два. Първо какво смятате за 10% задължителен бакшиш, според мен обслужването ще стане по-кофти човека усмихнат намръщен все си взима бакшиша и го боли фара. И второ към хората в този бранш защото аз съм далеч от него, при средна цена на овчарска салата от 6 лв. колко пък толкова отиват за продукти ток вода и тн. Интересно ми е да разбера какво мислите, и по никакъв начин не искам да обидя хората в този бранш, но според мен бакшиш се дава по усмотрение а не по задължение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6951c92ad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Бакшиш оставям САМО ако обслужването е било на ниво! Извинявам се, ама в менюто си има цени, не ме обслужват безплатно и ако ми пристигне някаква мърлява и намусена, еми не съм длъжна да и оставям бакиш, за сметка на това ако сервитьорката е била любезна го правя с най-голямо удоволствие. За мен бакшишът е един вид оценка за работата на сервитьорът и ако иска повече бакшиши, да започне да се старае повече.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: fc66aed470
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не разбрах дали си бачкал в това заведение или си клиент. Ако селската мутра ( оправител ) ми дойде по този начин веднага взимам решението ще го унищожа. Казвам му в прав текст: Пич ти няма да си получиш бакшиша за моята сметка, но и ще загубиш 10% от оборота си за месеца.. Знаеш ли защо? Защото повече няма да стъпя тук, ще кажа на приятелите ми да не ходят ( а повярвай ми те си плащат доста по принцип ) и ще постна във фб за наглото ви поведение и хората ще споделят. :) Преди да се заяждате с хората помислете какво следва след вашите селски неписани правила.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 85da21dfd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Против съм, естествено. На мен никой не ми дава бакшиш, че съм си свършил работата. А този наглец не го слушай. Цените са достатъчно пресолени. Купува продукти за левче и продава салатата за 6-10 лева... Една леща, 5 лева купичката, при 2,50/кг. Не обичам да ходя на заведения и това е една от причините. Не ми доставя никакво удоволствие да седна някъде да ми надуват главата, да ме одерат 5-10 пъти за нещо, че накрая и бакшиш да ми искат. Естествено, понякога оставям, когато ми е приятно обслужването, но е много рядко. Обикновено просто закръглям малко нагоре, в зависимост от сумата. В общия случай просто ти приемат поръчката, носят яденето, отнасят. Толкова. Няма нищо сложно. В супермаркета също ме обслужват лично, в някои вериги са винаги усмихнати, дори си имам любими касиерки. Вчера ми стана много приятно с едно момиче в супермаркета, днес в куриерския офис също. На тях защо никой не оставя бакшиш?!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 07217e3526
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Задължителният бакшиш е просто опит, американските работодатели да не плащат твърди заплати. Сервитьорите в САЩ, получават нещо от рода на 2.5 долара на час, което ще рече, че без бакшишите, ще останат бездомни. Отделно, едно е да кажеш, че пържолата ти е 9.99 лева, друго е, да кажеш че е 11 лева. А и сервитьорите са съгласни, защото за повече работа, поличават повече пари, които не се налага да отчитат или отчитат частично, колкото да си покрият здравните и пенсионните.

Проблемът за клиентите е, че ако клиентите са затруднени финансово, 10% отгоре, няма да ги привлече като клиенти, а ако са хора, които искат да хапнат по-губав храна, означава, че сметката ще е още по-голяма.

В някои страни, къдете 6 лева са добавка пържени картофки към шавармата, бакшиши не се оставят, защото сервитьорите взимат реална заплата, а не нещо на половина на минималното. Но там, бакшишите се делят с целият персонал.

А за България - ами положението е като в САЩ. Сервитьори има, на по 250 лева заплата, защото са писани, че работят на половин ден, но са в ресторанта от 09:00 сутринта до 01:00 вечерта, по 5-6 дена в седмицата. Ако имаш финансовата възможност, то остави им някой лев. Ако нямаш и си на бюджет, то така или иначе, няма да се вяснеш скоро в техният ресторант.

Това ми е мнението. Дано съм бил полезен !

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: fa3abfca7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ами твоя работа си е дали ще оставиш. Аз когато съм доволна от обслужването и имам възможност оставям. Понякога са повече от 10 процента, но искам добро отношение, да видя някакво старание.

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6b3b019e43
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз винаги оставям бакшиш, стига сервитьорът:
1) да не се обръща към мен на 'ти"
2) да се държи любезно и възпитано.
Не пресмятам проценти, оставям бакшиш в зависимост от сметката. Не мисля, че бакшишът обаче трябва да е задължителен, освен ако не направят и коректното и възпитано обслужване задължително. Иначе да оставя бакшиш на някой, който ме гледа накриво, цупи се и ме пита: "Кво ше искаш?"..абсурд.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: eac1be2981
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм против! На мен никога никой не ми е давал пари ей така. Работя и ми се плаща, каквото ми пише в ТД. Работя в сферата на обслужването на каса и никога не съм взел от някого пари освен дължимото. Даването на бакшиш трябва да зависи единствено и само от клиента

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: bedb67e946
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Уау от коя гора излизе ако не е много обидно:)? Ходя по заведения от малък, първо с родителите ми и техни приятели, вече с приятелски компании. Примерно ако сметката е 36лв(стандартно за двама души ядене и по едно питие) ще дам 40лв. Ако е 42лв - 45лв. Ако при същите 42лв нямам дребни - 50лв. Ако за 4 души сметката е 210лв - от 4 души 250лв е ок.

При леки грешки на сервитьор/ка пак оставям бакшиш - работата им не е лесна, случва се да забавят/забравят нещо и да ги подсетиш.

Имало е случаи да не оставяме бакшиш ако сервитьор/ка тотално не са в час и са забравили поръчка над 40минути например.

Елементарно уважение е към хората, които работят в сферата на ресторантьорство или хотелиерство. Дори таксиметров шофьор, който ти е спестил време когато си бързал е нормално 8лв сметка на 10лв или 12лв сметка на 15лв закръгляне:)

Н7 ти работиш на заплата, аз на комисионна. 60% от клиентите ми искат дискаунт - ако не давам между 5-15% отстъпка от хонорара ми няма да имам клиенти.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e367810968
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Няма как да се направи паралел със САЩ. Там сервитьорите не получават никакви или почти никакви пари от самото заведение и разчитат на бакшишите. Но бакшишите също не са задължителни впрочем там. Просто ги има на касовата бележка и си избираш колко % да оставиш - 10, 15, 18, 20. Такива. А може и нищо да не оставиш, няма да ти направят нещо.

Та, задължителен бакшиш не съм виждал никъде още. В САЩ хората знаят, че сервитьорите от тези пари се издържат реално, затова оставят. Ако хората са много доволни от обслужването, оставят и по 15-20-25%. В типичната ситуация се оставят 10-15%.

При нас няма нужда от подобна практика, защото заведението плаща на сервитьорите. Аз самият винаги гледам да оставя бакшиш освен ако нещо яко не са сгафили.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6022dfb44a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Разберете, че бакшишът не е задължение, а е комплимент от страна на клиента. За обслужването, служителят получава заплата по договор. Обслужването на клиента му е задължение. А самият клиент, ако реши, че си му симпатичен, че се е изкефил на нещо и т.н., ще ти остави бакшиш, един вид: Ето, пий едно кафе за мое здраве.

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: cc9d2ae071
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Браво номер 4, напълно вярно.
Бакшишът е хитър начин работодателя да не плаща или да дава много малка заплата на персонала, обещавайки им да получават допълнително пари или т.нар. бакшиш от името на други неподозиращи за това хора, т.е. клиентите.

Баламурниците, които се съгласяват на тези условия, вместо да поискат полагащото им се от шефа си, почват да се озлобяват срещу хората и да смятат, че някой е длъжен да им оставя повече пари от това което дължи.

Всички разходи за продукти, заплати, обслужване, чистота в обекта и т.н. са вече включени в цената. Давайки бакшиш фактически се плаща за едно и също нещо два пъти. Клиентите не са виновни, че шефа краде цялата сума на сметката без да отделя съотвената част за персонала, с която да формира нормална заплата.

Бакшиш не се дава за "добро обслужване", защото никой няма да държи служител, които обслужва клиентите "лошо". "Доброто обслужване" е основното му задължение, не е въпрос на избор. По подобна логика трябва да се дава бакшиш на всеки и навсякъде - на лелката от която купуваш билетче, на касиврката зашото ти е маркирала бързо, на боклуджията че е вдигнал кофите и т.н. С какво са по - различни другите професии?

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: e57431b25d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Бакшиш оставям, ако вида че севритьора/ката наистина дава всичко от себе си да се чуствам добре и се е постарал/а да изглежда много по добре от сервитьорите/ките от съседното заведение например. Преди години, ходех редовно в ресторант в който имаше страхотно пиле с ориз. Обаче оставах бакшиши и то повече от 10% само на един от сервитьорите там. От ромски произход е, но такова културно облсужване не бях получавал и в елитен ресторант в западна Европа. Момчето си личеше че си вършеше работата с огромно желание, и това което ме впечатли че се грижи много добре за себе си и изглежда страхотно. Висок, строен, перфектно постриган и много стилна прическа, облечен много елегентно със задължителните цветове за сервитьори черно и бяло. Обувките му лъснати на огледало. Уникални обноски с клиентите. А ресторанта беше посредствен, а този човек така се е постарал за клиентите, че просто е грях да не му оставиш бакшиш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 37e9eaefdb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Естествено, че против. Сервитьорите получават заплата за труда си. Плюс това са неквалифицирани и са доста ограничени повечето на подобни ниски позиции, за какво да им дам...

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 5405b53b3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   11 За съжаление, "баламурниците", песто не са в никаква позиция, да предевяват, каквито и да е изисквания.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: be012980ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Ние винаги оставяме ПОНЕ 10% бакшиш, освен ако обслужването не е било добро. Особено в ресторантите. При добро обслужване оставяме 15% и има голям ефект, защото ни запомнят хората и другият път ни обслужват също добре, а ако не сме доволни - не оставяме бакшиш и не ходим в заведението дори кухнята да е била добра. Отива човек на ресторант и заведение, за да разпусне. Намусена мога и у дома да поднасям вечерята... безплатно. Също е много гадно да не ти обърнат внимание и да се правят, че не виждат, че има клиент. Тогава просто си тръгваме.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4f35c1d0a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Абсолютно съм съгласен с номер 11! Веднага давам пример с кафето, в което редовно ходя. Заведението е доста добре направено, кафето е хубаво, обстановката е приятна, но има едно голямо НО. Собственикът се изхитри и започна да назначава за сервитьорки малки момиченца, които като ги гледам едва са навършили 16. Най-вероятно ги осигурява и на 4 часа, и им дава минимална заплата. Резултатът от всичко това е хаос - бавно обслужване, сгрешени и забравени поръчки, чакане на сметката по половин час и повече и т. н. Самите сервитьорки не са виновни, те сега се учат. На 16 аз бях дори по-зле и от тях. Защо обаче, при положение, че заведението не е никак евтино, не предлага нормално обслужване. Стига с тези бакшиши. По същата логика трябва да се дават бакшиши на половината професии.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 677a48b219
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Оставям бакшиш само, ако съм доволна от обслужването, но определено не смятам, че съм длъжна! Дори 0. 50лв. да са не виждам с какво сервитьора ги заслужава повече от всеки друг в своята професия. Защо по заведенията е прието да се оставя бакшиш, а на касата в магазина си чакаш рестото до стотинка? ! Или най-много да оставиш жълтите. На много хора работата им е супер натоварена, отговорна, изтощителна и т. н., но работят за минимално заплащане. И аз нямам нищо против да си докарвам минимум по още половин минимална работна заплата, но никой не ме пита.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 084dd66005
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Първо, какво значи "на Запад", в коя или кои държави бакшиша е задължителен? Някъде цената за обслужването е в процент от сметката, но е обявено в менюто. Това не е бакшиш, това е цената на сервиза. По-скоро, никъде бакшиша не е задължителен. Бакшиша се определя от удовлетвореността на клиента. Няма как да ме гледат сърдито и да ми говорят на "ти" и да очакват нещо само, защото съм седнал там. Аз не съм им на гости в тях! Като не ме харесват мен или останалите клиенти, ами да си седят сами в заведението или да го затворят!
Някъде с удоволствие оставям бакшиш, някъде едва изтрайвам докато си тръгна...! Със сигурност, добър сервитьор и такъв, който обслужва хората с усмивка, няма да остане без бакшиш... Който чака нещо, защото е решил, че му се полага по право, много се е объркал. Дори има и нагли собственици на заведения, които се опитват да третират клиентите си, като идиоти...! Съжалявам, ама не обичам да ме правят на прост, че и да си плащам. Затова и почти не ходя по заведения, особено покрай морето много внимавам...!
Заведение, което уважава клиентите си и персонала си, винаги е пълно и всички са доволни...!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: be012980ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   н 20, в САЩ бакшишът е задължителен на практика. 10% са минимум, 15-20% очакват хората, но там не получават келнерите заплати никакви и се самоосигуряват. В Европа също се оставя бакшиш, но не е задължителен. Има разлики - в Холандия няма никакъв бакшиш примерно, но аз винаги оставям и получавам винаги по-добро обслужване. Дори на лекаря си оставям бакшиш, на фризьорката оставям и има много добър ефект. В началото хората се изненадват, после се радват.
Ако не смятам никога повече да не посетя някое място, защото не съм доволна - не оставям бакшиш.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4d1110e843
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Не знам в кой запад е задължителен бакшиша, не е навсякъде така. Бакшишът е доброволен в бг и онзи може да спори колкото иска, ако се чувства в правото си да вземе да те съди. А че ще ти се изплюят в супата, ако редовно ходиш и не даваш е вярно. Ама защо да ходиш пак като не си доволен?

 
  ...

...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 530df14d07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Понякога за, понякога против. Зависи от обслужването. Аз почти винаги оставям някакъв бакшиш, не винаги е чак десет процента, но поне пет. Само ако ме обслужва някоя надундрена особа, дето преди обяд се сърди на себе си, а после на другите, или някоя заспала такава, дето половин час я чакам да ми донесе питието - тогава оставям минимална сума.
И не може да се сравнява оставянето на бакшиш в ресторант с този в магазина. В магазините, щем не щем, всички ходим, а в ресторанта се предполага, че човек ходи, когато има финансови възможности. Не ми се вижда нормално на сметка 200 лв. примерно да оставиш 2 лв. бакшиш, при нормално обслужване. Или да висиш пет часа пред чиния с пържени картофи и една бира. Аз като нямам пари, си ям и пия в къщи.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 20eebe34b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   От моя опит в САЩ се очакват поне 15%, по-малко значи си недоволен, 0% значи ги мразиш. Във Франция направо ти добавят задължителен бакшиш в сметката.

Помисли за това: бакшишът е система за възнаграждаване на по-добрата услуга, иначе всички ще се намръщени и ще те претупват.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e6ce79bee7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Аз снощи за първи път в живота си не оставих никакъв бакшиш. Кажете сега правилно ли постъпих. Поканих 7-8 приятели на вечеря в ресторант с жива музика, която изпълнява мой приятел рок-музикант. Първо - при предварителна резервация и все още празно заведение - ни настаниха на маса точно под тонколоната. Това го преживяхме. Имах хубав повод да почерпя, така че поръчахме на кой каквото душата му иска, но го чакахме минимум час, включително и минералната вода. Е, добре, казваме си, той сервитьорът не е виновен, готвачите се бавят, проявихме разбиране. Седим, разговаряме, стари другари, улегнали хора, не сме тийнейджъри, няма крясъци, няма ексцесии. В 20, 30 часа, при положение, че заведението работи до полунощ, ако щете вярвайте, започнаха да ни подканят да си вървим. Не направо, но с приказки като: червеното вино свърши; бяло вино също няма; няма скара; зеленчуци също няма, каквото и да поръчаме от менюто - няма. В заведение на пъпа на София. Накрая въпросният сервитьор направо взе да отсервира още недопитите чаши и неизядени чинии. На мъжа ми му отмъкна пълна чаша с бира. Попитах приятеля ми - музиканта - какво става, той вдига рамене и казва: не знам, този сервитьор е тук от две седмици. Накрая се примирихме и поискахме сметката. Тя беше 134 лв. и 50 стотинки. Е, какво трябваше да направя? Да оставя 14 лв. бакшиш, както би трябвало да е по протокол? Тъкмо се готвех да закръгля на 140 лв., защото наистина щеше да е безобразие да оставя повече пари при това нагло обслужване и самият сервитьор ме улесни невероятно. Идва момъкът, поглежда ме сърдито и казва: и да си приготвите 50 стотинки, че нямам да ви върна. Чудесно, казах си, отброих точно 134 лв. и 50 ст., оставих ги в чинийката и никога повече няма да се върна на това място. Жалко, че музиката там е наистина страхотна. А какъв му беше проблемът на онова момче, сервитьорчето, направо не мога да проумея!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b027d05ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Проблемът изобщо не е в бакшишите, а в това, че работодателите в България са невероятни скръндзи и общо взето мързеливи. Погледнете БНП на България, заплатите и покупателната способност на населението, да не говорим за цените. Според това, което България произвежда, покупателната способност трябва да е доста по-висока, но не е. Прослойката (е не всички) работодатели буквално експлоатират хората и изстискват огромни печалби (спрямо ефективността на бизнеса) Изтъкват всякакви оправдания, но не и да направят бизнеса си по-ефективен или поне да мислят за по-добро. За 20 % марджин не си помръдват пръста. По-скоро биха фалирали, отколкото да пообновят нещо и да са насочени към това клиентът да е доволен. На въпроса към обущар защо плащам преди да ми е поправил обувките, при условие, че може да ги съсипе и парите да си ги загубя барабар с обувките, ми бе отговорено, че ако съм бил дори задал този въпрос в началото, нямало да ми приеме поръчката.

Бакшишът не е задължителен! Пак повтарям, никой не е длъжен да оставя бакшиш. Сервирането е нормално извършена дейност, а самата дума бакшиш означава, че става дума за нещо извънредно. Не оставяте бакшиш на шофьора на рейс като слизате на спирка нали? На мен никой не ми оставя бакшиш. В САЩ започват бавно да се осъзнават, че заплата само от бакшиши понижава качеството на обслужване. Близко до акъла е, че: айде яж по-бързо, та да седне следващия, консумирай по-скъпи (не по-добри) ястия, че да ми дадеш % и всичко на тагъдък. А след като си платил осезаемо се превръщаш в необходимо зло, от което сервитьорът трябва да се отърве по-скоро. Това е лошата страна на бакшишите.

В България бавно, бавно нещата ще се понормализират, като безработицата падне. Заплатите ще се покачват, ако работодателите искат да намерят хора и да инвестират в тях, т. е. да ги учат и да ги задържат, Засега са на принципа ще разкарам този и ще сложа друг човек, щото хора има, но няма да променям нищо в структурата на бизнеса, възнагражденията и т. н. Нека клиентът плаща за това, че моят бизнес е шибан. И оттам идват бакшишите. А този, който се стреми към бакшиши, си изработва стратегия за получаване на бакшиши, която не винаги е в интерес на клиента, когото обслужва. Например един таксиджия може така да направи, че да ти навърти левчета само както той си знае. Ако е на твърда заплата няма реален интерес от разни стратегии, които не са свързани със сърцевината на услугата. Проучвания по въпроса показват, че най-добри резултати в обслужването се постигат при твърда работна заплата, т. е. работникът работи работата заради самата работа. Ако има по-голяма печалба накрая се разпределя пропорционално на заплата допълнителен бонус по усмотрение. Дори опциите не мотивират достатъчно и по правилния начин. Не е работа на клиента да мотивира работника, а на работодателя и самия работник. Оказва се, че бакшишите имат малко общо с мотивацията за истинско подобрение в дългосрочен аспект, защото преместват отговорността за бизнеса от работодателя към клиента, демек клиентът трябва да се чуства задължен да подържа бизнеса по някакъв си начин.

Веднъж в Италия ходих на някакъв ресторант в някаква си голяма шикозна вила. Там нямаше меню, нямаше сервитьор, само един пич, облечен в спортен костюм, който говореше или по-скоро се вживяваше в храната, която имаше в ресторанта този ден, от момента в който ни посрещна и то на всякакви езици. За нашата групичка реши, че ще са нужни 7 ястия, само помня, че имаше пред-десерт, десерт и след-десерт. Казах му, ние в България почваме с граппа, на което всички си умряха да се смеят, но този пич каза, че това се всъщност не е изключено, само че предложи да ни промени първото ястие на всеки. Не помня какво донесе, нито пък разбрах какво изобщо ядох, защото вкусовете бяха невероятни. Имаше и обикновено яйце, поширано, но с такъв вкус дето изобщо не мога да го оприлича на яйце. И колко бакшиш получи тоя пич - нула, ниенте! За него беше удоволствие да говори с нас от време на време да задава въпроси да обяснява, да се шегува и да ни изпрати по живо по здраво. А дали платихме много, за това което получихме и научихме? Изобщо не. Не знам какво щеше да се получи, ако бяхме оставили бакшиш. Самата ситуация би била конфузна. Може би.

Ако обаче, преценявате, че сервитьорът е проявил изключително усърдие, с чисто сърце оставете му някакъв бакшиш. Но да се оставя бакшиш, защото така трябвало с нищо не подобрява нещата, напротив.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 530df14d07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Много странна работа. Прилича ми на умишлена стратегия за фалиране на заведението, няма друго обяснение.

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 25ee1fd24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Хайде, стига с тези бакшиши. Касиерът в магазина получава ли бакшиш? А служителите на гишетата в банките, хората по бензиностанциите и още една камара професии? Те, дали получават бакшиш. Истината е, както е написал номер 26. У нас собствениците на заведения и хотели се чудят как да си прецакат персонала и плащат по-малко и от минималното с идеята останалото да идва от бакшиша. На всичкото отгоре, от години реват как нямало кадри и колко им било трудно, без да споменават обаче, че плащат осигуровки на 4 часа и минимална заплата. Е, как да имат хора. Сега се чудят от къде да внасят персонал, понеже кадърните в тая сфера отдавна се изнесоха в чужбина, където имат човешки условия на труд.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: d4aa09a19a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   Не само в България работодателите в тоя бранш са скръзни, ако работите в чужбина пак ще взимате за тази работа мизерна заплата за местния стандарт. Сервитьорската работа е една от най-гадните. Да слугуваш на хората минимум 8 часа на крак за минимум заплата. А бакшишът не се остава само за добро облсужване според мен, а и за качеството на обстановката както и за качеството на това което си консумирал. Тоест комплексно е. Дори и да си получил облсужване на топ ниво, ако кафето което си поръчал е помия или е зимата и отоплението са го пуснали едвам едвам за да пестят, а ти си умрял от студ до като си консумирал би ли оставил бакшиш? Аз не. Последните години всеки разбира не разбира от тоя бранш, си отворил ресторант или кафене. И може би 9 от 10 места които посетя това което консумирам е пълна помия и по специялно за храната. Бързат да вземат на хората парите, ама това което е направил да ли става за ядене и пет пари не дава. Последно поръчвах една пица. Ами тя толкова тестива, че ми се лепеше по пръстите. А смятай как ще ти полепи това вътре по червата. И на такива чак бакшиши да им дам... По скоро заслужават затваряне на заведението поради нямане на хал хабер от пригатвянето на тази храна. За това гледам да се храня в нас с прясно сготвена храна и нито ще ми се налага да оставям бакшиши, нито да ям нещо без да съм видял как е приготвено и със голям шанс вместо да отиде в стомаха ми да отиде в кофата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker