Към всички работодатели! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Към всички работодатели!
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2286 пъти
Здравейте!
Пиша тук като се обръщам към работодателите, за да мога да изградя някакво собствено мнение. Питам ви: Когато наемате нов служител, без(или с минимален) работен стаж след завършено висше образование, интересувате ли се къде е завършил човекът. И по-точно дали подхождате с предрасъдъци към определи висши учебни заведения.
Например бихте ли пренебрегнал завършилия в НБУ пред този в УАСГ? Наистина ли завършилите НБУ се смятат за неудачници с глупави дипломи и рядко работодателите подхождат с уважение към тях?
Благодаря на всички!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: baedf631eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм работодател и ако човек има стаж, опит поне 5 г. съм готова да пренебрегна дипломата, но при хора без стаж и препоръки не стоят така нещата. Не гледам толкова оценките, колкото университета. Не става дума и за предрасъдаци, а е обществена тайна кои ВУЗ-ве у нас са фейк. И ние сме кандидатствали, и ние сме учили някога и сме общували с колеги от различните университети и също знаем от гимназията кой в какъв университет после е влезнал. Предпочитам един човек с тройки и честворки от СУ или ТУ София пред човек от ВСУ с отлична диплома, но като цяло честно казано си намирам хората чрез препоръки или лични наблюдения.
Примерно „крадем“ хора от други фирми, за които хора сме чули от наши служители или по друг начин, че са добри. Често се случва дори да се „надцакваме“ за хора със Средно образование и веднъж човекът получи удвоена заплата при нас, а после предишният му работодател си го привлече с още повече пари и най-вече други екстри.

Тоест когато човек е добър в своята област, диполмата няма голямо значение. Моята диплома от елитен университет в чужбина не съм я показвала от повече от 10 години и не знам къде е дори. Не е въпрос на диплома с две думи, а въпрос на способности и името, което си изградиш.

Ако имаш диплома от лош университет те съветвам да наблегнеш на мотивационното писмо и да предложиш на интервюто неплатен изпитателен срок от да кажем 2 седмици. Когато няма риск за работодателя, той е готов да ти даде шанс. Също се възползвай от стажански програми и от новите програми към Бюрото по труда. Това е шанс за хора като теб да направите добро впечатление.

Виж, не се коси. И без това няма как да промениш обстоятелствата относно следването си, а по-добре се стреми да направиш най-доброто от ситуацията. Бъди позитивен, мотивиран и ще успееш.
В крайна сметка впечатлението, което оставиш на интервюто за работа е решаващо!
Никога не се коси за свършени неща!!! След първия работодател и 3-5 г. стаж няма вече да имаш проблеми заради дипломата си.

Успех

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 1b2cca165d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мога само да се присъединя към мнението на Нр. 1...
С малката подробност, че живея от 28 години в чужбина.
Аз самият НЯМАМ висше образование, което не ми попречи на направя кариера до изпълнителен директор на фирма с над 60 милиона € годишен оборот и над 100 служители...
Моята диплома за средно специално образование никога никой не я е виждал и не е дори преведена от български на тукашния език.. няма нужда, след като никой не ми я е искал.
Издигайки се по кариерната стълбичка станах и аз по някое време лицето, което избира, интервюира, назначава и уволнява.
Абсолютно никога не съм се интересувал каква диплома и откъде има кандидатът. Факт е, че голяма част от избраните от мен останаха дълги години и след мен във фирмата е показателен....
И за мен най-важното е човекът като личност и като пасващ в групата.
Трима от четиримата шефове на отдели бяха завършили професия, нямаща нищо общо с настоящата работа... По-късно, в друга държава, където отидох да развивам фирмата, видях как дипломата изобщо не дава гаранция за интелект и характер...
Не забравяй, че работодатели които работят за собствена сметка (Малки фирми итн. ) имат съвсем различен подход при избора на кадри от HR лелката на голяма фирма... Колкото по-голяма и анонимна фирмата, толкова по-вероятно е да бъдеш оценен по документите ти, отколкото по личните ти качества.... и обратно...

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 64795cc18d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Честно казано за мен няма значение университета, освен ако не е тип Мики Маус като Варненския свободен или НБУ например. Всички останали са на равно за мен.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 8782a01a0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Не знам за всички видове работа, но ето критериите в низходящ ред, които ползваме, за подбор на хора, с които да работим.
1 Стаж.
2 Препоръки.
3 Портфолио.
Това са трите основни. Всеки критерии, може да изиграе много силно роля. Ако нямаш ден стаж, нито диплома, нито препоръки, но изкараш това, което младите бих описали, като "зверски проект", който може впечатли управата, имаш сериозни шансове.
Но ето по-маловажните критерии.
4 Диплома.
5 Сертификати.
6 Мотивационно писмо.

Та така. Имаш само дипломата, предполагам. Съветът ми е следния. Кандидатствах за работа, където желаеш, като междувременно, пусни няколко молби в компании, които може да се наложи, да работиш за стаж, поне за няколко месеца. Успееш ли да се сдобиеш с препоръки и няколко месеца стаж, то определено, дипломата ти ще е по-маловажна. Един мой приятел, който е успешен предприемач, ми сподели следното:
"Предпочитам човек с 6 месеца стаж и препоръка от добра компания, макар и без диплома за средно образование, отколкото някой със 6 години в MIT, без ден реален опит".

И разбира се, как ще се представиш на интервюто е много важно.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 29848692e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката:
Не очаквах толкова много отговори. Искрено благодаря. Наистина ми помогнаха съветите ви и вече си изясних накъде да се насоча.
Желая ви много професионални успехи занапред.
P. S. - Единствено номер 4 не се обоснова и затова не мога да взема мнението му под внимание.

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: baedf631eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От н. 1 - Авторке, само мога да допълня, че е хубаво, че си тръгнала да си търсиш работа. Който търси, той ще намери. Не прави грешката на много хора, които като не си намерят бързо и лесно работа тръгват да гонят още и още дипломи. Така само отлагаш. Има хора с 3 висшИ и са безработни или работят работа, която е за среднист.
Колкото по-рано почнеш работа, толкова по-благосклонни са работодатели И КОЛЕГИ към възможни пропуски и грешки. Направила си всичко по своите сили, имаш някаква диплома - сега не се коси за минали неща, особено ако си дала всичко от себе си и не са те приели в някой от „елитните“ унита. Важно е човек винаги да има цели, да дава максималното от себе си и да извлича максималното от дадена ситуация.
Ако си позитивна, готова да учиш, дипломата ще загуби значение много бързо.
Много хора с гръмки дипломи пък имат друг проблем - мислят се за много знаещи и можещи, имат самочувствие без покритие.
Сега като се замислих познавам много добри професионалисти с дипломи от разни филиали (примерно на ПУ), така също със Средно образование.
За мен средното образование е най-важното по принцип. Казвам го това като човек, завършил висше в чужбина в елитен университет, което ми костваше много усилия. Действително научих много, но средното ми беше основата, така че особено ако имаш средно-специално образование не забравяй да опишеш и него в биографията си подробно.
Успех и умната!
Трудно е само намирането на първото работно място по специалността, след това е лесно.
Бъди също мобилна и готова да се преместиш в друг град. Това е голямо предимство.
Насрочи си интервюта и за работа, която не те интересува, за да тренираш самото интервю пък и не знаеш къде ще ти излезне късмета. Често има необявени позиции и ако те харесат могат да те вземат за друга позиция или да предложат поне стажанско място.
Ако търсенето на работа по специалността трае твърде дълго, почни някаква друга работа - може дори като сервитьирка или нещо такова, но не стой у дома да губиш трудови навици. Дори като сервитьорка можеш да направиш добро впечатление и да завържеш познанства. Няма да те лъжа - препоръките, т. н. „връзки“ са много важни, а връзки не се правят от вкъщи.
Моя приятелка работише на бензиностанция и от там се запозна с много хора. Примерно с шефове на малки транспортни фирми от региона и те съответно ѝ предложиха друга работа като я видяха, че работи здраво и не прави грешки.
Няма лоша работа. Има лоша неработа.
Не знам какво си учила, но в хотелиерството също нямат толкова голямо значение дипломите и все още е възможно човек да се издигне там от камериерка в шеф на хотел. В Макдоналдс е същото - можеш от фритюрника да станеш шеф на филиал.
Също и със собствен бизнес може човек да постигне много у нас, но трябва повече житейски опит, но винаги имай едно на ум, че това също е възможност за теб един ден.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6722e41212
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Напоследък съм доста чувствителна към темата "образование" по причина, че аз - която съм провеждала стотици интервюта за работа с потенциални стажанти - се връщам за докторантура в университета. Авторке, нещата стоят по следния начин. На никой не му пука за дипломата ти, ако името ти му говори нещо. Но допускаме, че на този етап то не говори нищо на никого. Тогава гледаме следните неща: адекватност към конкретните задачи във фирмата; чисто практически умения (каквито ти нямаш); желание и отговорност да ги усвоиш. Т. е. ако седнеш срещу мен на интервю, ще преценя следните неща по важност в 10 точки:
1. Мотивация (Имаш ли интерес към работа в тази област, ще стане! )
2. Практически опит (Дори да не е кой знае какъв, ако имаш проблеми, колегите винаги ще помогнат! )
3. Теоретичен опит (Е, нали на нещо все пак трябва да стъпим! )
4. Препоръки (Ако са истински - ОК. Но всъщност, изобщо не ме интересуват! Понякога фактът, че са те уволнили от конкурентна фирма, дори е добре дошъл)
5. Диплома (Дай да я видим! Но повече ме интересува дали си съгласна да пътуваш в командировки)
6. Готовност за разширяване на квалификацията (Да, желаеш ли евентуално да подобриш руския си език, понеже все по-често ни се налага да работим с руснаци. Примерно. )
7. Приветливост (Ако си лъчезарно създание, няма как да не се сработим)
8. Семейство (Хората с лично щастие, без пороци, обикновено са по-пълноценни на работното място. Нямаме време да се занимаваме с депресии, алкохолизъм и аборти)
9. Външен вид (Предпочитам чист и спретнат човек в офиса)
10. Социална ангажираност (Колкото и да е странно! Човек, който е извън времето и пространството в социалната сфера, няма как да навлезе и в деловата. Може би това изискване е пристрастно, защото моята област са медиите)

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: de2bb15a2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   "Ако си лъчезарно създание, няма как да не се сработим"
Ти държанка ли си търсиш и любовници или някоя да работи?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker