Коя специалност да избера ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Коя специалност да избера ?
преди: 13 години, 24 дни, прочетена 20023 пъти
Здравейте предстои ми да направя важен избор, от който ще зависи бъдещето ми. Става въпрос за това, каква специалност да се запиша да следвам. Имам висок бал и биха ме приели и в двете. А те са Икономика или Връзки с обществеността. Според вас коя специалност е по престижна и бих могла да си намеря по лесно работа след дипломирането?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 24 дни
hash: 64a66cf057
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Икономиката, макар че специалността би трябвало да е по-тясна, отколкото си написала. Счетоводство, финанси, търговия, индустрия, са все хубави специалности ще имаш полза.

ПР не смятам че има смисъл тъй като в България всички информационни канали са манипулирани и реално не се прави истински Пр ами търговийка, а и няма достатъчно добри преподаватели.

 
  ...
преди: 13 години, 24 дни
hash: f450a9cb93
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен важото е да избереш специалност, която ти харесва и за която имаш заложби. Много неправилно е критерият за избор на професия да е само престижа и високите доходи, които може да ти донесе, защото повярвай ми няма по-неприятно нещо от това да не си харесваш работата, колкото и да е доходоносна!
Прецени сама какви са ти интересите и в кое намираш своето призвание и действай!

 
  ...
преди: 13 години, 24 дни
hash: e62159c977
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   А ти с кое се справяш по - добре? Аз лично бих избрала Връзки с обществеността, струва ми се по - престижно да бъдеш PR отколкото канцеларски плъх, а и сферата на приложение е доста широка. Друг е въпросът, че се изискват специфични умения - талант за общуване с всякакви хора, способност за импровизация, креативност, способност за убеждаване, съобразителност... Ако нямаш всички тези качества, по - добре се спри на икономиката. Успех!

Борония

 
  ... горе^
преди: 13 години, 24 дни
hash: 53263b327e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   определено икономика (каквато и да е тя, без МИО). Аз съм широк икономист - от маркетинг, до финанси и микро и макро и мога да кажа, че с този „занаят“ без хляб няма да останеш. ПР не знам защо го има като специалност в България, но в повечето развити страни е някакъв колеж или курс, освен това не е за всеки - трябва да си с представителна външност, да обичаш да си сред хора и да си екстровертирала личност.

Генерално обаче не бих учила в България икономика - вече си приета, това е добре, но за хората с афинитет към математиката бих препоръчала инжинерски специалности, както и информатика и сходни, особено ако търсите реализация в чужбина. Нашите икономисти без допълнителна магистратура на Запад не се зачитат.

Успех и не забравяй да не учиш за оценки, а за знанието, да правиш практики и да се интересуваш и извън учебния материал от икономиката.... конкуренцията е жестока, но без хляб няма да те остави...а, и не забравяй английския, не може да си намериш работа като икономист без него...и много от литературата е на английски език

 
  ...
преди: 13 години, 23 дни
hash: ec025f47ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   и в двете няма хляб... всеки на там се бута а там всичко замира ужас

 
  ...


...
преди: 13 години, 23 дни
hash: cd7ad81acb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Номер 4, защо без МИО? Какво смяташ за МИО?

 
  ... горе^
преди: 13 години, 23 дни
hash: 3ab6bbf78b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   аз съм номер 4 - ами МИО е една съветска специалност, има я само в бившия Източен блог и не е много подходяща за интернационална кариера, колкото и да е абсурдно това.
Познавам хора, завършили МИО и не знаят и бъкъл чужд език например, пълна лудница.
Тези „модерни“ в България някога специалности, просто са смешни и не знам как ще обяснявате на чуждестранния интервюиращ какво точно сте учили..
И да, номер 5 - в икономиката има хляб, но трябва просто да ти е в кръвта, а не да си го учил, защото било модерно

 
  ...
преди: 13 години, 23 дни
hash: dc8e5e54b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Не записвай въобще връзки с обществеността :) пълна загуба на време! Икономика! това е, дори и след това ще ти отвори мн повече вратички за магистратура. Моята съквартирантка учи връзки с обществеността към софийския и проясто я виждам нищо не учи, нямат лекции, преписват ей така минават, ако искаш това записвай, но ако наистина искаш да научиш нещо повече и да продължиш да се развиваш - икономика :)

 
  ...
преди: 13 години, 19 дни
hash: c479240109
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Пффф... хляб няма никъде... то, хора със стаж и опит едвам кретат, камо ли да ти зависи това от специалността...
Запиши нещо, което ти е интересно да го учиш.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 3 дни
hash: 5a83d53124
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравейте!
Извинете,че пиша в чужда тема,но така и така не пише никой по нея.
Значи, моля да ми кажете кое е по-добре и ако може да ми обясните защо.
1 Да уча висше в чужбина
2 Да уча висше в Бг и магистратура в чужбина
Не съм много запозната.
И ако не ставам много нахална да попитам - къде в чужбина бихте ме посъветвали да уча?Обаче в Европа да е.Без Америка.
Знам английски задоволително.Немски незнам,но ще го науча така,или иначе.
Четох до сега в Гугъл има хиляди статии,но ако може да направите едно обобщение на нещата,ако сте запознати,защото съвсем се обърках.До колкото аз разбрах в Англия е най-добро,но е най-скъпо и немога чак толкова да си позволя.До колкото разбрах в Германия,Холандия,Финландия,Малта е добро и не толкова скъпо.Също искам да попитам за Австрия,ако някой знае.
Просто искам най-доброто за себе си.Обичам да уча.За мен знанието е най-голямото богатство.
Ако има някой,който да ме насочи и сподели опит, ще съм много благодарна!

 
  ...

...
преди: 13 години, 3 дни
hash: ece68e4a0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Здравей, първо те съветвам да не слушаш никого за следването си - това трябва да е твой избор, да е с желание. Голата диплома е само един нов вид тоалетна хартия, ако ще да е от Харвърд, ако не е подплътена със знания и желание!
Аз съм учила в един от най-добрите университетети в Германия престижна и не лесна специалност и въпреки това го намирам за стратегически по-правилно човек първо в България да си завърши в МНОГО ДОБЪР УНИВЕРСИТЕТ с много добър успех и английски Бакалавър, после да учи в чужбина Магистър.
Магистарът *Master е винаги на английски език - в цяла Германия например за специалности като икономика, химия, физика... на немски си е правото, педагогиката и т. н. Същото се отнася и за другите страни, където английският не е местен.
За Германия, но особено за Австрия трябва близо до перфектен немски - поне писмено и да разбираш. Държи се тест, подобен на TOEFL (DSH)... с едве думи, ако си над 10-ти клас не виждам как да го научиш езика толкова бързо.
Английски и в Германия си трябва (меко казано), в Австрия не толкова. Най-добрия университет в Австрия е Виена, следват университетите в Грац, Залцбург, Клагенфурт.... Има такси в университетите, но те практически са здравните осигуровки и т. н., за да си живееш тук, самите университети имат май само 100 евро такса на семестър или никаква, защото много протестираха. В Германия има от няколко години такси от 550 + 100 евро... общо към 650 евро такса на семестър. Това не е навсякъде тека! Само в определени провинции, но в богатите южни и големи провинции Баден Вюртемберг и Бавария, в Хамбург също е така, за това пък има работа. Но в момента навсякъде в Германия има работа и е много добро настроението, НЕ УЧИ В БИВШАТА ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ - ДРЕЗДЕН и Лайпцих, въпреки че е евтино и условията са добри. Ако вашите ще те издържат е ОК - там такси няма и е ЕВТИНО.
Най-яко е, разбира се, в Берлин - няма такси и там са най-готините университети, животът е по-евтин отколкото в София, наемите горе-долу толкова, колкото в София - зависи от квартала и търсенето. Препоръчвам за живот Източен Берлин, защото там няма още турци и е още спокойно, на Запад има квартали, в които не бих стъпила (Моабит например). Берлин е най-добрия град за живот, но е беден - работа малко. Градският транспорт е перфектен, хората са супер! Ако те издържат вашите - много добро решение! Смятайте и към 75 евро на месец здравни осигуровки... както и карта за транспорт от 35 до 80 евро на месец.
Но аз лично съветвам хората да си завършат в България Бакалавър, да си спестят тези разходи и главоболия. Направи добра диплома и перфектен английски и можеш да учиш, където искаш. Особено скандинавските страни са на мода в момента, но техните университети нямат по-добро име от нашите. Там обаче стандартът е много висок и в момента имат страшно много работа и е много добре платена.
А, не савършвай в България задочно, не е признато навсякъде.
Успех, слушай себе си!

 
  ...
преди: 13 години, 3 дни
hash: 5a83d53124
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Толкова съм ти благодарна. Много информация ми даде.
Проблемът обаче е, че където и да уча ще е задочно, защото няма кой да ми помага финансово и трябва да работя през това време.

По принцип искам да запиша английска филология, или някаква друга, но разбрах, че неможе задочно.

Чудя се. Може би ако си намеря работа за студенти по 4 часа в Бг, за да мога да ходя редовно, но пък заплатата ще е малка и няма да мога да се издържам...

И пак стигнах до кривата круша:(

 
  ... горе^
преди: 13 години, 3 дни
hash: e62159c977
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Здравей 10/12!

И аз ще си позволя да се включа в темата. Има един аспект на ученето в чужбина, който хората често подценяват, а той е доста ключов - психиката. Трябва да можеш да издържаш душевно на битови неуредици, най - неочаквани логистични усложнения и продължителна изолация. Ако си контактен човек в даден момент ще си намериш среда, в която да се движиш, но това няма да стане веднага. Аз прекарах последната година зад граница и, честно казано, повече съжалявам, отколкото се радвам. Това е, защото подцених този фактор. Оказах се непригодна за живот в изолация и съм в доста сериозна емоционална дупка, което понижава значително работоспособността ми. Не казвам, че всички имат моята слаба психика. Но, просто те съветвам ти хубаво да помислиш и да решиш за себе си, ще можеш ли да издържиш на тази крехка възраст. След 4 години, когато ти дойде времето да записваш магистърска програма ще си много по - зряла и много по - свикнала с университетския начин на живот, адаптацията ти в изцяло непозната среда ще е много по - лесна.

Не те съветвам да ходиш в Англия за цялото следване. Ужасно скъпо е (един мой познат тези дни плати 600 паунда само за да му пазят стаята през лятото! ), а и битовите условия са ужасни, както чувам. Да не говорим, че са в криза, вдигнаха таксите за университетите и орязаха стипендиите... Аз съм в Австрия и смело мога да ти я препоръчам. Изобщо не е скъпо, общежитието ми е страхотно, а плащам само 220 евро на месец, което си е нищо. Хората също се държат добре с мен, не са злобни, не ме гледат като изкопаемо, само защото съм от Източна Европа, никой не ми е отказал помощ или услуга. Хубаво е да знаеш немски, но съквартирантката ми - индийка - не знае и дума читав немски, но следва медицина на английски и няма проблеми с това.

Английската филология и филологиите като цяло са страхотни специалности, стига да ти се удават обаче. Много хора ги смятат за аристократични, в смисъл, че учиш нещо интересно, ставаш много културен, но после в най - добрия случай ставаш даскал. Аз не мисля, че е така. Познавам сравнително голям брой филолози, които са си много добре реализирани в тяхната си област, но това е защото са записали специалността с желание (както е при теб) и са станали добри специалисти, а не защото само това са ги приели. Включително една от братовчедките ми учи английска филология, изкара няколко специализации зад граница (по университетска линия) и си се чувства страхотно. Учи си, работи си по специалността... Не е задължително да следваш задочно, за да можеш да работиш. Аз следвам редовно и съм свидетел как много мои колеги, също редовни студенти, си ходят на работа. Нямат кой знае какви проблеми с изпитите, взимат си ги и вървят напред. Освен това и повечето преподаватели вече свикнаха с това положение. За три години само една се мъчеше да се заяжда с тях. Пък и таксите на филолозите са едни от най - ниските.

Това е в общи линии, което знам по темата, дано ти е свършило работа. Успех!

Борония

 
  ...
преди: 13 години, 3 дни
hash: 5a83d53124
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Борония, много благодаря, много. Отделила си толкова време и обясненията ти са наистина ценни!
За мен изолацията не е проблем от гледна точка, че съм свикнала с нея. Аз и тук се чувствам изолирана. Нямам нито един по-близък човек. Имам 3-4 приятелки, които, или не са в Бг, или не са от града ми. Самотата ми е дотолкова позната, че съм свикнала с нея.
Постоянно се опитвам да говоря с майка ми, а тя въобще не се интересува, нито от плановете ми, нито от бъдещето и дума не ми обелва. Баща нямам.
Сега се опитах да я заговоря и въобще не ме отрази.
Според нея няма смисъл да уча висше и няма да се справя, ако запиша. Това ми го каза преди година няколко пъти и оттогава не говори затова.
Толкова ме подценява. Както и да е...
Другото, което е не съм малка на години. Момичетата на моите години вече завършват. Пропуснах няколко години, защото нямахме никакви пари. Но не искам да си губя времето повече. Искам да уча. И то в чужбина.
В Австрия ми звучи доста добре това, което си описала.

Филологията ми харесва като специалност много. Поне това, което знам за нея.
Другите неща, които много обичах в гимназията са математиката, химията и географията. Да, но оттогава минаха няколко години и съм позабравила математиката и химията най-вероятно. Иначе и по двата предмета имах само отлични оценки и с удоволствие учих и решавах задачи. Чудех се дали да не запиша едно от тях, но установих, че след като съм ги позабравила, може би ще трябва да ходя на уроци за припомняне и там ще отидат толкова пари, а както се разбира аз не мога да си го позволя. Незнам какво бъдеще бих имала с някоя от тези специалности, но честно казано повече ме интересува да уча нещо с интерес.
Незнам... объркана съм, а няма с кой да поговоря затова. Познатите ми все ми викат "недей да учиш, ще се побъркаш", или "недей, ще сложиш очила, не си струва" -това са моите връстници.
Приятно ми е, че поне в този сайт има хора с главно "Х", с които може да споделиш и да ти помогнат с безценни съвети.

Искам занапред да науча няколко езика. Винаги съм искала да изучавам. Просто така ми се случиха нещата, че нямах възможност, но не съм се отказала.

Засега съм спестила от работа хиляда лева. Знам, че не са много. Но продължавам да спестявам.

 
  ...
преди: 13 години, 3 дни
hash: f5cd65a499
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   здрасти, авторке, радвам се, че сме ти били полезни.
Аз съм завършила в Германия, но и Австрия познавам вече доста добре и мога да потвърдя казаното от Бороня и да допълня само, че няма уважаващ себе си университет, които да предлага дистанцирано (задочно) задочно обучение в Средна и Северна Европа и заради това нашето много университети не го признават - не всички, но много.
Иначе, аз съм учила редовно и трудна специалност и съм работила паралелно с това - става, защото не ти следят присъствие, но и това се променя все повече като на мен ми следяха по семинарите също присъствие и накарая на следването ми доста ми дойде нагорнище.
За Австрия в сравнение с Германия мога да кажа, че специално за бакалавър си трябва немски език - индийци, китайци и т.н. в повечето случаи правят магистратура или доктурантура на английски. Това важи и за много българи и те не знаят немски. При магистратурата е важно да знаеш, че не е нужно да си учила преди това същата специалност - например след филология можеш да учиш без проблем икономика, стига да ти се отдава, има и много други магистърски програми - от социология, педагогика, история на искуството...какво ли не! Право и медицина, разбира се не може така да се учат - те са си магистър.
Магистратурата е и само 2 години, което е от голямо значение също.
Аз самата обаче след немски бакалавър се оглеждам за магъстър или ново следване направо в друга държава, ще видим - прието е също да се работи м-у Бакалавър и магистър две години, специално за най-престижния, според мен Master of BA.
Успех ти желая и смятам, че трябва да следваш призванието си.
Аз навремето исках да уча немска филология и журналистика в СУ и отодох даже да видя помещенията, Яйцето и т.н. - надъхвах си се. Много е яко там, мини и разгледай, говори със студентите, ще ти дадат важни съвети.
За чужбина - зависи.
За Англия потвърждавам думите на Бороня, имам братовчедка (много богата за българския стандарт) в Лондон и ? се опъва доста, живее в общежитие, което по условия не може да се мери с тези в Германия, да не говорим за здравеопазване и други неща. Разбира се, за хора с пари е много по-добре там да завършат - има и доста лесни университети със звучни имена, ако дипломата е целта.
Аз лично имам и добро мнение за българските университети, ако човек седне сам да учи повечко и сам да мисли не само за голата диплома. Познавам хора, които учат филология в София редовно и успяват да работят и то за доста добри пари!
Усепех! Вярвай в себе си и слушай интоицията си, няма да те подведе!

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 2 дни
hash: 5a83d53124
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Благодаря ти, номер 15!
Много си ми полезна!!!

Имам само един въпрос към Борония:
как вървят горе долу таксите в Австрия? Хубаво, е че таксите за филолотията са от най-ниските, но ако може да ми кажеш някаква ориентировъчна цифра, ще съм ти още по-благодарна!

 
  ...
преди: 13 години, 2 дни
hash: 5a83d53124
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   И още нещо, нивото ми по английски е B1. Ше се запиша на курс, но дали ще го науча дотам, че да мога да се справя с ученето по нататък?
Не искам да записвам в България. Причините са много...

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: e0e3b39ec2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Икономистите станаха много и за тях има малко работа, според мен връзка с обществеността.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: d3280360e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   В България няма добри икономисти, губи се и връзката с обществото. Погледни държавата и си прецени какво да учиш. Ако мечтата ти е да си стоиш зад бюрото и да обесняваш какава важна работа имаш, да има смисъл да жапишеш някаква икономика или Връзки с обществеността. Общото е, че като завършиш и за двете ще ти трябват връзки

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: f03349ff86
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Ше учиш ше учиш и накрая ше стигнеш до шивашкото предприятие пиши след 10 години да видим. 100% ще е така. Колко висшистки и икономисти са завършили така. Аз лично познавам 3 от 5 завършили.

 
  ...

...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: 6e1715378f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   20 - николко!
Живеех в малък град, в който имаше поне 5 цеха и пътувах с тези жени в един рейс в продължение на 5 години (на цялата си гимназия). Бяха изключително първични, повечето неграмотни сигурно, от малцинствен пройзход и с кърпи и шалвари дори.
Нарочно ставах 20 минути по-рано, за да не пътувам с тях, но понякога изпусках рейса си и ужас.
Познавам и доста жени-съседки, завършили в такива предприятия - всички до една прости жени.
Сега градчето е с над 30% безработица, защото цеховете отдавна фалираха, а още по-отдавна не остана читав човек там. Не познавам и една учена млада жена, работеща в шивашки цех!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 11 месеца
hash: d385f25afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   С икономическо образование можеш пак да работиш връзки с обществеността, но обратното не.

 
  ...
преди: 12 години, 11 месеца
hash: d385f25afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Българските икономисти, завършили изцяло в България, все пак си намират работа в чужбина. В банките, във финансоватата сфера. Имам много познати с българска диплома, които нямат трудности с намирането на работа. Но са в чужбина, не са намерили реализация в България. Имам и познати в България, които работят в същите банки, само че, клона им в България. Добра спепциалност е икономиката и има много реализаций.
А език се учи в университетите и без това, като допълнителен предмет.
Ако не е достатъчно, то тогава има частни езикови училища, курсове, и може да се научи нов език от начало до последно нива за да е говорим и да се ползва за работа.
филолозите пък каква реализация имат? Нокой от моите състуденти не потигна повече от даскал. Секретарка - това беше направо масово сред моите бивши колеги.

 
  ...
преди: 12 години, 7 месеца
hash: 33df912c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Здравейте!
Реших и аз да се включа във форума, защото и аз съм кандидатстудентка за Австрия. През 2010 отидох да си търся работа там, намерих си/беше адски трудно!!!/, влезнах един вид в социалната с-ма, но сега мисля и за кандидатстване в Залбург.

Ходих до университета точно, когато му беше отвореният ден, нещата общо взето излеждат много лесни на пръв поглед, ниски семестриални такси почти никакви, общежитията към унито варирали м/у 250-375 в зависимост двойна или единична стая искаш, работните права на студентите са 20ч. на седмица, който не знае език... уневерситета предлага курс/коъто си заплащаш/ с необходимите нива... до тук добре.

НО... много ми е интересно ако не си вземаш изпитите какво се случва? Аз от тва се притеснявам страшно много. Все пак учиш на 4ужд език, пропуски ще има в усвояването поне в началото 1-я семестер.

И другото, което много не ми се избистря е работата. Как се съчетава с учението? Доходите стигат ли за разплащане на таксите? По мои изчисления студент в Австрия със заплата от 500Е /работейки 22 дни в месеца/ е загинал ако няма кой да му помага доплълнително странично с финанси:(((

Аз се бях засилила към специалност Славистика, но ми казаха, че катедрата по бг език била закрита и вариантите относно езиците в тази специалност са руски, полски, чешки, сръбски, словенски... и мисля, че само тези ми избориха, като трябва да си избера 3 от тях. Сега се замислям за педагогика с руски, но притесненията са ми още веднъж дали сте успея с лекциите на немски и вземането на изпити и работата- финансите.

Учащи в момента студенти в Автрия ако изкажат мнение, ще са ми много от полза :)
Благодаря Ви предварително за времето, което бихте отделили!
ВМИ

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: da8634cb87
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Към номер 24,

Аз учех в Австрия и живеех прекрасно с 400 евро. Но за прекрасно означава без смърдящи барове и кафета и без храна с консерванти. Спорт, плодове и зеленчуци и лекции на немски. Не беше особено трудно, тъй като преподавателите са страхотни и разбиращи към чужденците. Аз самата не знаех добре немския тогава.
Междудругото сега отивам отново да уча там и също си мисля за филология с педагогика. Само че се чудя после дали би се признала в бг и бих ли могла да стана учителка там.
Ако някой знае отговара ще съм му много благодарна

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 301ba46fd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   25, не знам, къде си живяла в Австрия, но тук само наемът ти е 400 евро! Скоро ще въведат и такси в университетите, просто с по-малко от 1000-1200 евро на месец не става (пълни разходи имам предвид).
Иначе, прочетете за Болонската конвенция, моля Ви - имате претенции да сте образован човек. Всички държави в ЕС са я подписвали и са задължени да си признават дипломите една на друга.
Филология с педагогика можеш да учиш и у нас. Не знам, как с учителската си заплата, ще можеш да си покриеш студентските кредити. Нали и сега знаеш немски - ами запиши задочно в България и поработи малко в този живот. Успех

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4d5f8b92bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

27.   А в Германия ще въведат ли такси? Колко са разходите в Берлин? А във Франция/без Париж? И в Швеция какви са?
Вярно ли е че като влезем в Шенген, няма да ни трябват визи за САЩ и в последствие за Канада? Моля ви, отговорите ви са важни за мен.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d57f15da0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Отговор на 27

1. В Германия ИМА такси - 500 евро + 100-110 евро за обработване на документи. В някои отделни провинции като Берлин град няма такси. Общо взето в бившата изоточна Германия ги няма тези 500 евро, а в Берлин просто хората са социалисти.
Разходите в Берлин са ниски - колкого в София горе-долу, градския транспорт е по-скъп (към 2. 20 евро е билетчето, но може и с прекачване), студентите плащат 10% пенсионни осигуровки, ако работят. От друтите са освободени. Работят или не плащат към 75 евро здравни + за инвалидност, след 27 г. сумата става двойна и тройна. В Берлин няма работа много, но е евтино и няма в цяла Германия други елитни университети без такси. Перфектното решение, ако вашите имат поне едни 500 евро да ти изпращат всеки месец и ти да поработваш малко - просто супер. Магистратурата е на английски, бакалавър винаги на немски + английски в някои специалности.

2. Париж е най-скъпият град в континентална Европа, прави си сметката. Там само за наем ще даваш толкова, колкото ще ти струва в Берлин всичко общо на месец. За Швеция не знам, но това е скъпа държава, чувала съм обаче, че няма такси, не знам със сигурност.

3. НЕ Е ВЯРНО, че няма да има визи за Канада и САЩ. Шенген е европейски проект, горните две страни не само нямат нищо общо една с друга, но и с Шенген. Затова пък скоро си изкарах виза за САЩ - дават лесно, ако не ги лъжеш, имаш работа у нас, или си приет в университет там, имаш покана от работодател там. За Канада е малко по-сложно, но имам приятелка, която от години живее и работи там, завърши информатика в ПУ, значи може!
Успех

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a03b37628e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   28, много неверни и подвеждащи неша казваш, специално за Германия.

Такси за университетите има само в някои провинции, в по-голямата част е безплатно. Като въведоха таксите през 2007 повечето провинции имаха, но от 1-2 години доста от тях ги махнаха. Сега в момента такси има само в Бавария, Баден-Вюртемберг, Хамбург и Долна Саксония. В Хамбург са 375 евро, в другите е по 500. Естествено това са и провинциите, в които най-много си струва да се следва, защото има най-много работа и добър стандарт на живот.

Пенсионните осигуровки са еднакви за всички, без значение студент или не. Размерът е 20% (по-точно 19, 9%) и се плащат по равно от работодателя и служителя, така че в крайна сметка ти плащаш 9, 95% без значение студент ли си.

Това че си освободен от други осигуровки също е лъжа, нито за данъци, нито за социалните осигуровки има значение дали си студент. Има значение само колко пари вземаш, под 400 евро на месец не плащаш нищо (дори като не-студент).

Единствено здравната застраховка е различна за студенти и е в размер на 77 евро на месец твърдо, докато ако не си студент е процент от заплатата (15, 6% които пак се плащат по равно от работодател и служител). Това дето след 27 години се удвоява и утроява също не е вярно, ако си над 27г. и нямаш деца плащаш още 2-3 евро отгоре за старчески дом един ден като одъртееш...

Това дето трябва вашите да ти дават 500 евро на месец е малко пресилено. Не знам за Берлин как е, не съм живял там, но ако си в по-развита провинция и ако не си пълен търтей няма нужда да ти пращат вашите. Аз тръгнах от БГ с 2000 евро в джоба и повече никога не съм искал пари на нашите. Тия 2000 им ги върнах обратно след 2-3 години, а след това съм им давал и още (като студент). Много малка част от моите познати ги издържат техните, и това са главно хора, които не са дошли да учат и да работят, а да си правят купона тука...

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d57f15da0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Кубрате, и с какво подвеждам, в крайна сметка 99% казваш същото, което и аз казвам.
Работила съм и съм изкарвала над 400 евро и съм била освободена от социални осигуровки, защото не съм изкарвала повече от 7500 евро годишно. Под 400 евро никой не плаща осигуровки иначе. Важно е да се каже, че студентите нямат право на повече от 20 работни часа седмично, преди бяха и 15 (преди да влезнем в ЕС).
Не е вярно, че след 27 г. ти остават същите здравни осигуровки. Качват се до 150 евро след 27 г., ако си жена (зависи и от касата), а мисля, че ги съдиха за дискреминация и сега и за двата пола е еднакво. След 27 г. отпадат по принцип много от облагите. Целата е да те накарат да завършиш по-бързо. Човек теоретично може да поддаде документи в българското НЗОК, Българският бюджет тогава те осигурява и си имаш европейска здравна карта и можеш и така да си живееш и в Германия. Имаш право като студент и на кола с български номера.

За пенсионното може да си прав - гледала съм само аз какво плащам, логично е обаче и работодателя да плаща.

Отишла съм с 40 евро в джоба, от самото начало имах такси от 350 + 95 евро (Studentenwerk), не само станаха таксите после 500 евро, но и увеличиха картите за транспорт с 25%.
Който погледне картата - във всички големи градове от бившата Западна Германия има такси от 500 евро + вече над 100 евро за штудентенверк. В Хамбург обаче студентите не плащат за градски транспорт.
Нашите ми помогнаха с последните 2 такси от 2 пъти по 600 евро, защото не можех да работя толкова - дипломна работа + изпити. Върнах им ги за 2 месеца работа в България, след като завърших.

Берлин си остава най-евтиното място за следване, университетите са сред най-добрите в Европа, но няма работа. Който има родитли с възможности, най-добре да учи там - дори няма да му се налага да работи, а няма какво да се лъжем - който се е отдал само на ученето, завършва поне със семестър по-рано, има време и за студентски живот. С едни 500 евро на месец + малко почасова работа в Берлин човек може да си живее перфектно + да има перфектно образование и социален живот. Никъде другъде го няма това. Дори един студент в София струва повече!
П. П. за Австрия мога да допълня само, че разходите за живот са значително по-високи, още нямат такси, но ще въведат някои университети. За сметка на това обаче студентите на плащат здравни и пенсионни, ползват големи намаления за градския транспорт.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4d5f8b92bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Оле Кубрат, толкова ти благодаря и така ми възвърна надеждите, че немога да ти опиша. Аз направо се стресирах от предния коментар. Благодаря на човека, че коментира де, обаче направо бях на път да се откажа. Защото няма от кой да взема повече от 2 000-3 000 лв.
Камък ми падна от сърцето направо. Между другото аз съм доста скучноват човек и не обичам да ходя по купони. За мен купона е да уча общо взето. Работата не ме притеснява, -не съм мързелива. Само трябва да избера точно в кой университет. Аз реших да кандидатствам в 7-8 унита в Германия, Австрия, Франция и за Швеция също се колебаех. Ще уча ИТ, или Информатика- нещо в тази област си търся. С добър английски съм. И с голямо желание да уча още езици. В гимназията учих френски две години, но нищо не помня почти. Та аз съм сигурна, че ще науча езика сравнително бързо, или поне основните неща. Но дали ще има проблем да ме приемат в уни без да знам немски, или съответно френски(въпреки че имам 6 в дипломата)? Това ми е следващото притеснение, ако искаш пиши.

И също така имат ли унита, които приемат без тоефл, или иелтс? Защото четох, че във Франция имало, но не пише кои са. Не за друго, ами и там ще отидат едно 400 лв.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a03b37628e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Номер 30, бъркаш непрекъснато социални осигуровки с данъци. Двете нямат нищо общо! И в България нямат.

Това със 7500 евро на година (вече са към 8000 май) е необлагаемият минимум за данък общ доход (Lohnsteuer). Ако в края на годината имаш по малко доходи от това, не трябва да плащаш данъци и ако са ти удържали през годината, ти ги връщат обратно.

За социалните осигуровки няма понятие необлагаем минимум, там ако вземаш над 400 евро на месец си плащаш осигуровките и НЕ ТИ ги връщат. За диапазона от 400 до 800 евро на месец по едно време имаше няква специална схема и процента на осигуровки растеше постепенно от 0% за < 400 евро до пълния размер (19, 9% пенсионна и 15, 6% здравна) за 800 евро. Над 800 винаги плащаш пълния размер. Но не знам дали това важи още. Ако си вземала под 7500 на година, това прави по около 600 евро на месец, така че е възможно да си плащала пренебрежимо малко.

Това със 150 евро за здравна застраховка за СТУДЕНТ не знам как да ти обясня, че не е вярно! Долу-горе толкова плащаш, когато НЕ СИ студент и още нямаш работа, тогава ти смятат вноската на базата на някакъв фиктивен приход от около 900 евро на месец, които се предполага, че ти трябват да живееш. Върху тях се смятат въпросните 15, 6%, което прави към 145 евро. Това го знам със сигурност, защото приятелката ми е в тази ситуация в момента. Преди това, когато беше студентка, си плащаше 77 евро, въпреки че имаше навършени 27 години.

31, радвам се, че съм ти възвърнал надеждите, ама ти недей да подхождаш много лекомислено. Да се изтърсиш ей така в чужда държава, без да познаваш никого и даже без да знаеш езика, не е майтап работа. Не ти препоръчвам да тръгваш с по-малко от 2000-2500 евро в джоба, защото първите 2-3 месеца още ще се ориентираш кое откъде и накъде, и няма да можеш да си намериш работа. Няма да имаш и време. Трябва да имаш достатъчно резерв поне за 3-4 месеца напред. Имай предвид, че в началото хвърчат страшно много пари, аз само първия месец похарчих над 1000 евро, при това пестих от всичко, от което може да се пести.

Погрижи се отнапред да имаш общежитие или друг вид подслон. Прочети внимателно тарифите за градския транспорт. Аз в началото карах все на еднократни билетчета, по навик от БГ, но ако пътуваш ежедневно и по много със седмична или месечна карта излиза 5-10 пъти по-евтино.

За другите държави не знам, за Германия не ти трябва TOEFL или други такива. Само диплома за средно образование, преведена и легализирана (струва около 100 лв), както и евентуално други документи според специалността. Във всички случаи искат документ, че знаеш немски на достатъчно ниво, ОСВЕН ако специалността не е на английски. Такива за бакалавър са малко, повечето на английски са магистър. За немски се приемат най-различни сертификати (Гьоте институт, Sprachdiplom, DSH и други - потърси на сайтовете на университетите точно какво признават).

За информатика други документи не искат, но обикновено те канят на интервю, за да те видят лично точно колко струваш. Ако ти е МНОГО добър успеха, и то по математика, физика, химия и други точни науки, може да те приемат директно. Ако ти е лош успеха, няма да те канят и директно ще те отрежат. В диапазона по средата искат с всеки да говорят лично. Поне едно време беше така, сега не знам. На страницата на всеки университет ги пише тия неща - прочети!

Успех!

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d57f15da0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

33.   Кубрате, не знам, но мен ме бяха освободили от социални осигуровки, пращайки ме в някаква Lohnsteuerklasse, знам ли - работих като Werkstudentin в голям концерн, ядосвах се на тези почти 10% пенсионни. От социални знам, че съм била освободена, нямала съм и право на Харц IV заради това, а след като завършиш - оправяй се. Е, завърших в най-голямата криза, не бях на 27, а на 24 и си се оправих доста добре при това. Мои приятелки над 27, над 30 ми се тюхкаха за здравните осигуровки, може да има някаква промяна, знам ли. Достатачно години им бях AOK Schwein и дори да се върна в тази страна, никога няма да прибегна повече до услугите на държавните им каси. (моята дори фалира, после я взе друга каса, която ми е загубила досието и също фалира, не ми се мисли дори, къде са ми документите)
Правилно казваш на авторката, само мога да допълня, че само два сертификата се приемат във всички немскоезични университети - DAF, DSH като вторият бил по-лесен, защото се правил в университета и само с термини от съответната специалност.
Колкото до високите оценки от България - ами то отдавна вече им е ясно, че у нас няма човек без надута и нереална 6-ца. Има още 200 българи с подобна на опашката, по неофициална информация знам, че има квоти за всяка държава. Знам ли. Определено уважава повече оценката по немски.
С предимство, разбира се, са хората с немски Абитури още от България - от немските гимназии в страната. Който е неориентиран като авторката, скоро разбира, че така не става.
На месец иначе едни 1000 евро са задължителни. Ако си на общежитие, което в началото няма как да стане, тогава може и по-малко.
Лично аз, ако сега трябваше да решавам, бих завършила бакалавър в България и после Магистър в чужбина. Не само, че на 20+ години имаш повече акъл в главата, но и повече житейски опит и пари може да си си спестил повечко.

Между другото - имах освен официялната си работа още 2-3 почасови и не, за да не плащам данъци, а защото ми пречеха тези 15 часа седмично (тогава), които имахме право само българските студенти да изработваме. Немците също губят студентските си права над 20 часа седмично по време на семестъра. Ние губехме и правото си на прибиваване.... Моят университет изхвърляше такива студенти, а по принцип навремето много следяха чужденците, защото имаше фиктивни студенти.
Не е нужно да казвам, че с 600 евро на месец не може да се живее, а останалите пари изкарваш нелегално и не плащаш данъци. Има в момента и някакви студентски кредити, които немците връщат на 50%, а ние на 100%+ малка лихва. И това би било решение поне, ако човек не иска да работи толкова.
Изобщо, едно ме научи немският университет, което е БЕЗЦЕННО - да се оправяш сам. 100% никой няма, които да те хваща за ръчичка и да ти помага. Ако не можеш да си размърдаш клавиатурата и да разгледаш поне сайтовете на съответните университети, тогава ти е спукана работата още в самото начало. 90% от колегите се прибрха още на 2-рия семестър при мама и тати, имаше куриозни случаи - на една и пращаха готвено ядене по автобуса, говореше с българска карта 2 години и теглеше парички от българската си сметка (на мама и тати). Който няма мама и тати да пълнят картата и да плащат сметките, трябва да може да се оправя сам в живота.
Като отидеш на място, ще видиш, кое и как става. Ако те приемат, разбира се, защото в момента и за самите немци няма места.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a03b37628e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   33, да като веркщудент не плащаш Arbeitslosenversicherung, затова после нямаш право на Hartz IV и на Arbeitslosengeld. Но другите осигуровки си ги плащаш - 10-те % за пенсионна си ги плащаш, здравната си я плащаш така или иначе като студент. И то други няма. Затова така ти се е сторило, че си освободена от социални. Но Lohnsteuerklasse-то е само за данъка и НЯМА значение за социалните осигуровки.

И аз докато учех работих в голям концерн (Инфинеон и Сименс), след като завърших не съм и пробвал да им искам Харц 4. Карах 6 месеца на спестявания, прибрах се за 2 месеца в БГ, поразпуснах малко, накрая като си намерих най-сетне работа бях към 2000 евро на минус на сметката и докато ги върна зор видях, ама се оправят нещата...

Тия дето са с немски абитури от БГ кандидатстват наравно с немците, не като чужденци, което понякога е предимство, понякога не е. Зависи от специалността и какъв е наплива. Казвам го от собствен опит, защото аз имам немски абитур (НЕГ София), в крайна сметка ме приеха, ама с БГ дипломата щях да съм по-напред в класацията.

Затова и не знам какво е положението със сертификатите за немски, защото като си с абитур не ти искат (логично).

Това с 15-те часа дето казваш също ми е странно. Тая граница от 20 часа на седмица ако я прекрачиш НЯМА да си загубиш студентските права! Границата е от значение само за здравната застраховка - ако работиш повече от 20 часа нямаш право на "евтината" студентска застраховка по твърда тарифа, а си плащаш здравната осигуровка като всички други с процент от дохода. Това е ЕДИНСТВЕНАТА разлика! Университета не го ебе колко бачкаш, а дали си вземаш изпитите. Естествено ако те изхвърлят от здравната каса, ще те изхвърлят и от унито.

Това дето казваш, че не може да се живее в 600 евро също е малко относително. Аз съм живял и с 400 евро на месец. Като няма повече, толкова! И дори тогава не съм искал от нашите. Разбира се тогава забравяш за кръчми, глезотийки от магазина, купена храна от улицата и т. н. Пазаруваш само най-евтиното от Алди и тва е. Твърдите ми разходи бяха към 330-350 евро (наем, здравна застраховка, карта за транспорт, телефон), с другите 50 ядеш цял месец! Не казвам, че е комфортно, но е възможно. И те учи да знаеш и 2, и 200.

За другото си много права. Ако има едно нещо, за което си струва да следваш в чужбина, то е да се научиш да се бориш до край, да се оправяш сам, да не те мързи, да не се оплакваш и да не са ти все другите виновни. Който квото си го направи - тва е!

И аз съм имал такива комични познати, с БГ картите за телефон и с дебитните карти от БГ... сигурно 100 евро на месец са били само таксите за теглене и за роуминг на телефона...

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 817f972248
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   В Австрия ще се въвеждат семестриални такси от 2012! През изминалата седмица само това се кометираше по австрийските тв-та. В момента всеки студент в държавно Уни плаща по 16. 50Е, като това е студентски членски внос се води, но от догодина не знам какво ще става, какви ще са тарифите... И с 400Е като студент в тази криза специално в Ат. си е трудничко да преживееш, ами то само общежитието е 350Е Ейнцелциммер, студентската осигуровка е 50Е/ само че в това число не знам дали се отнася само за здравна или и социална в това число/ и ето станаха 400, ами транспортна карта, телефон, и-нет, храна, за глезотийки въобще, ама вуобще да не говорим!
Затова аз се насочвам към БГ бакалавар, пък ако е рекъл Господ Мастер след време някъде, пък може и без ако си намеря работа с бг дипломката :)
Направете си 1-во аритметиката мн добре, защото едно изглежда отдалеко, а от близо става съвсем друго!
Успех на кандидатстудентите! :)

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: fd0b04717f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Здравейте на всички. Намерих темата и съм Ви много благодарен за коментарите. Приет съм във Виена, по точно ще карам магистратурата там. След като завърших бакалавър в БГ, не съм работил по това което учех, съвсем други неща работех и сега не знам как ще ми е магистратурата. Някой може ли да ми каже, колко струва курса по немски в унито, защото знам немски много, ама много малко, даже никак.

Държат ли се изпити по време на 4-те семестъра за магистратура? Лесно ли се минава теста по немски в началото? Изобщо ще съм много благодарен на всеки който ми даде повече информация за магистратурата в WU

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 286e099a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   Моля да ми помогнете с информация за магистратура по икономика в Париж или Тулуза. Цени, изисквания, условия. Благодаря предварително на всички.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: e3ba10bc37
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   В никоя! В България е препълнено от финансисти и фиолози. Не достигат инженери. Ако питаш мен с тоя висок бал бягай в чужбина.

 
  ...
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 64c56516a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   Искам да ви попитам дали, ако си завършил задочно бакалавър може да кандидатстваш за магистратура в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 8 месеца
hash: 13f8cee38b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   39 - отговорът е НЕ. Проблемът е, че нашето задочно обучение няма еквивалент в чужбина и ги стрясква с ниския хорариум часове в университета.
Можеш все пак да опиташ и да си пуснеш документите в много университети, особено тези във Великобритания с по-височките таксички - там приемат всеки и всеки завършва.
Успех

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 00eca773de
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Искам и аз да се включа тук. Аз също имам висок бал и ще записвам журналистика.. но според приятелките ми икономиката наистина е просперираща и и... общо взето съм пред кръстопът. Да избера специалност, в която ще са ми сигурни парите или другата, която ми е по душа (журналистика) смисъл аз наистина много я харесвам. Ако има някои по -запознат с тази специалност умолявам го да пише..

 
  ...
преди: 11 години, 2 дни
hash: dae27f0c28
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   Какво ще кажете за специалноста фармация

 
  ... горе^
преди: 10 години, 11 месеца
hash: ec6eafb7c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Завършвам бакалавър в УНСС- Икономика, специализация Застраховане и банки. Искам да направя магистратура в чужбина. Мислех за Тулуза, Франция или за Германия, но трудно се ориентирам кое да избера. Не прочетох някой да е споделил впечатления за Тулуза. Благодаря предварително.

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 907825275c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   държиш ли някакви изпити за по-нататъшното ти обучение, говоря за магистратуеата. щом искаш да е в чужбина?

 
  ...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: ae8192e432
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   До 43
За Тулуза ще ти е доста трудно. Това е едно от най-добрите икономически училища в Европа, а и в света. Програмите са силно конкурентни, а напливът от кандидати огромен. Включително и доста американци използват магистратурата там като трамплин за PhD в САЩ.

Изискват много добра подготовка в бакалавърската степен по математика и математически свързани дисциплини - статистика, иконометрия, теория на игрите и т. н. Тук е и проблема на възпитаниците на УНСС, тъй като програмите им са доста орязани от към математическите дисциплини. За да компенсираш, трябва да изкараш много високи резултати на теста GRE и да си осигуриш силни препоръки.

Все пак пробвай. Начинанието е амбициозно и може и да се получи. Успех!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker