Разлика между съкращение и взаимно - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Разлика между съкращение и взаимно
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 1716 пъти
Здравейте, въпросът ми се подразбира от заглавието. Защо повечето работодателите натискат работника да напусне по взаимно съгласие, а бягат от съкращението? Знам, че при съкращение не може да назначи човек на същата длъжност за срок от една година. Обещетението по взаимно съгласие от борсата по труда е минималнo - 4 месеца. Не ми е ясно при съкращение, например ако имаш право на 1 година парично обещетение от борсата по труда, тези пари нои ли ги плаща напълно, или някаква част от тях са от работодателя? Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: e79936be1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   При съкращение работодателя трябва да плаща заплати отгоре. Договор нямаш ли?

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f49b1b58e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   При съкращение по инициатива на работодател, ако служителят е на постоянен трудов договор има два варианта. По чл. 331 от КТ срещу изплащане на обезщетение от минимум 4 брутни заплати или по чл. 328 от КТ, тук има няколко възможности. Съкращение поради намаляване на обема на работа, затваряне на предприятието, невъзможност на служителя да изпълнява служебните си задължения. За да се случи това обаче трябва да се докаже, че примерно даден служител не е пригоден, като се организира подбор. Ако обема на работа е намалял, след съкращение на служител 6 месеца не трябва да назначава друг на неговото място. Отделно и тук в някои случаи работодателят дължи обезщетение на служител.
Както виждаш съкращението е разходи и главоболия за работодателя, поради това се опитва да си спести всичко това, като принуди служителя да напусне сам, като така той сам се лишава от обезщетение от работодател и от пълното обезщетение от НОИ.
За това търсете си правата и не се поддавайте на манипулации и психически тормоз от шефове. Не подписвайте по взаимно съгласие, ако инициативата за напускане не е ваша!!!

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: e9545174d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   При съкращение, работодателя трябва да плати обезщетение, ако съкратеният служител не си е намерил друга работа до един месец след съкращението, в размер на едно брутно трудово възнаграждение. Също така работодателя няма право да назначава нов служител на съкратената позиция или позиция със същите функции до 8-я месец след съкратения. По взаимно съгласие работодателя не дължи такова обезщетение и може да си назначава нов служител, когато си поиска.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: e9545174d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Обезщетението за безработица се изплаща единствено от НОИ. Ако си съкратен , освободен в изпитателния период(но само ако е в полза на работодателя), ако си освободен поради затваряне на звено/офис, намаляване обема на работа имаш право на обезщетение за безработица в размер на 60% от среднодневното ти брутно трудово възнаграждение, а продължителността му зависи от общия ти трудов стаж и ако си получавал преди това обезщетение за безработица какъв период е минал от тогава.Ако не е минал 3 години от последното обезщетение за безработица и си взел в зависимо от трудовия стаж всички полагаеми обезщетение, то тогава имаш право единствено на минималния размер за безработица, който в момента е 9 лева/ден, а от 1 октомври става 12 лева/ ден и то за не повече от 4 месеца. При взаимно съгласие имаш право на минималния размер за безработица за не повече от 4 месеца.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 43ad9c640e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Защото по този начин спестяват два заплати и са сравнително защитени от искове, за неправомерно уволнение.
Ако работник бъде уволнен незаконно, може да получи до 6 пъти размера на брутното си възнаграждение, при определени условия, но това не е свързано с другото обезщетение по НОЙ.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 5a08abc230
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Изключително много го боли работодателя да даде една заплата без да работиш и за това е склонен на какво ли не, за да не я плати. Никакъв проблем не е, че не може да назначи на същата позиция, ще съкрати технически сътрудник, ще назначи административен секретар примерно. Във фирмата, в която работех имаше много работа и станахме 73 служителя, заради разправии на най високо ниво поръчките спряха, някои напуснаха, тези в изпитателен срок бяха освободени. Управителят смени позициите на работниците от оператор моделиране на пластмаси на оператор спойване на пластмаси, отново ги направи на изпитателен срок и ги освободи. Такова е отношението към българския работник, като има зор те омайват, като няма поръчки те гонят като куче, даже не ти плащат, това което ти дължат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: fbd67a98cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Освен това обезщетение 1 год от НОИ и работодателят трябва да изплати 3, 4 заплати не съм сигурна, както и както ти знаеш не може да назначи човек на същата длъжност.
Има 2 варианта да получиш годишното обезщетение
1. Договаряш се с работодателя, ако няма нужда да назначава такъв човек да те съкрати и да подпишеш, че си взел тия 3,4 заплати без реално да ги взимаш. Но малко работодатели биха се навили.
2. Чрез близък собственик на фирма. Веднага след напускането по взаимно съгласие започваш работа фективно във фирмата на твоя човек на длъжност, която не му е нужна и не му е проблем да стои празна цяла година, плащаш си един месец осигуровките, той те съкращава и тогава отиваш в НОИ. Ако има и един празен работен ден между напускането и назначаването, схемата пропада. Трябва да си назначен точно на следващия ден.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: edff0fe4e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   5, какво е НОЙ? Национална осигурителна йога може би.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1b0e7daf4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 8

Просто ми! Пиша по слух, когато пиша на български, защото е фонетичен език, но не и с арбивиатурите. Не знам защо грешката не беше прихваната от софтуера за коригиране, но не мога и да проверя кода. Ще трябва да пиша на тех. подръжка.

Та като разрешихме този колосален проблем и преживяхме провалените ти оптии за хумор, нещо полезно имаш ли да добавиш към темата?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker