Tолериране на лошите и мързеливите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Tолериране на лошите и мързеливите
преди: 2 години, 8 месеца, прочетена 2488 пъти
Здравейте, на всички читатели на сайта!Мъж на средна възраст съм и вече съм работил на доста места досега.Забелязвам тенденция в поведението и мисленето на българските шефове в отрицателна посока.Aз съм работник със средно техническо образование, но винаги съм имал принципи да бъда изряден, да не закъснявам, да давам максимума който ми е възможен за работа.Kакто се досещате от заглавието на темата в последните няколко работи се сблъсках с точно такива началници които толерират, не толкова съвестни и коректни работници.Eто и примерите:в предишната работа назначават ром, който няма и 10 клас за електрокарист, a мен за общ работник за черната работа.Въпросният кара електрокара също пиян с опасност да удари човек или повреди стока - на шефа не му пука.Също когато има повече работа и аз започвам да я върша, колегите лека полека се скриват към съблекалното и това пак остава незабелязано от началника.За капак на всичко един ден шефа с пяна на уста и празен лист, без да съм го предизвикал с нищо ми крещи да си подам молбата за напускане.Aз отказах в този момент, но след няколко месеца се ядосах и напуснах.Toва е единият пример.На настоящата работа почти същото положение.Старая се да уча новите неща, работя на обороти.Да отбележа, че съм непушач, а другите колеги без един - пушачи.Пушачите излизат и се крият да пушат.Eдна проста сметка 10 цигари на ден по 10 минути равно на 1 час и 40 минути загубени от работния ден, докато аз съм на линия през това време.Колега който е от повече време, така наречен стар работник пуши и пие всеки ден на работа бива толериран и получава по голямо увеличение на заплатата от мен.Незнам, може би пък имам лош късмет да попадам на такива работи, но това е което ми се случва.Въпреки, че съм вече на 42 години, мисля за излизане зад граница.Toва е, благодаря за мненията предварително, и поздрави от мен!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 8 месеца
hash: 8700ea34be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Ами разбирам те,просто понякога човек не може да попадне на среда и така си остава дълго време,лошото е че почва да се потиска от тези неща и впоследствие настават проблеми,все пак ти си зрял човек и ако смяташ че някъде ще се реализираш по-добре не му мисли,а действай смело защото времето си минава и остават само спомените ;)

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 2c95f70e92
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Така е в много български фирми. А ако си умен, работлив и целеустремен ги дразниш и колеги, и началници се чудят как да те прецакат. И за да не им пречиш, повишават пълни мързеливци и мухльовци, за да не мътят водата. И така всичко кадърно като теб, се изнася в чужбина, където живота е доста по-скъп и труден, но вземаш нормална заплата и не се налага да ходиш да се молиш евентуално след година две за увеличение от 100лв.

Аз миналата година по време на Ковид напуснах. Шефът не ми беше вдигал заплатата с години, не бях получавал и бонус. А работих адски много и се стараех отвсякъде всичко да е точно. Но уви, нито тийм лидерката, нито шефът над нея го отчитаха. Когато му казах че напускам не можа да повярва и се опита по вскякъв начин да ме разубеди и да ме спъне, но вече го бях решил. Сега не знам какво се случва с тази фирма, но не ми и пука. Гледам напред и се надявам да успея в сегашната ми работа. Трудно е, но се надявам да се справя. Ако не стане - чужбина! С български лайна вече не ми се занимава. Единственият сектор, който си струва е ИТ, но там е много сложно, защото трябва инвестиция от време няколко години и не е сигурно, че нещата ще ти се получат.

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 494c1e6b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

3.   Зад граница не е кой знае колко по-добре. И тука на всякъде всеки шеф си има групичка гъзолизачи, които ежеминутно му четкат егото и за тях важат други закони. Ако искаш да имаш постоянно работа и да се издигнеш, ще трябва да се научиш как се прави аналигус. Човек е най-добре да работи за себе си и да не се занимава с комплексари шефове и колеги идиоти.








Чингис Хан

 
  ... горе^
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 65ae13c267
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

4.   Чингисе, много лесно да пишеш небивалици, когато ти си успял да се уредиш в Скандинавието. Да не вземат да дойдат и други на хубавото, нали?
Не слушай този коментар, аз също живея в Скандинавието, работя нискоквалифицирана работа за момента и въпреки това не бих се върнала в България за нищо на света. Дори парите нямат толкова голямо значение, колкото средата и спокойствието. За една година чуждата държава ми даде повече, отколкото България за 20 години. Стягай куфарите и не се замисляй. Явно българските робовладелци трябва да останат и без един работник в цялата държава, за да се осъзнаят.
Единственият ми съвет е, ако емигрираш - никога не се хващай да работиш за турци, араби, кюрди, пакистанци, индийци и т.н. от този калибър, същите са като българските робовладелци - купува си най-новото бмв и разправя как нямал пари за заплати.
Ж22

 
  ...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: 836e2edbfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   4, той пък счупил успеха. В една тема разправя как не може да си върне борчовете на приятеля си, че останал без работа (без да се подписва, добре че модчето го издаде), в следващата тема взимал 4 к заплата и имал собствен апартамент с мебели на Наполеон. Да се смееш ли, да плачеш ли?

 
  ...


...
преди: 2 години, 8 месеца
hash: b98c759be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Така е авторе, доста правилно си усетил нещата. У нас няма нито свободен пазар, нито дори съвсем малко развита икономика. Целият т.нар. "бизнес" е разделен на "наши" и "ваши", като основният му източник на финансиране са източваните от държавата пари. В 90% от случаите, за да получиш шанс за каквото и да било развитие, трябва да си от проверено, доносническо семейство. Обрзованието и опита ти нямат абсолютно никакво значение - ти, така или иначе няма да правиш нищо. Тази схема се прилага както на ниски, така и на високи нива. От друга страна, като имаш един такъв некадърник за "началник", нали ти е ясно, че той интелигентни и съвестни хора около себе си не може да търпи. Познавам цели семейства, които вече 3-то и 4-то поколение биват спускани на какви ли не сладки позиции. Освен това, много често дори и да работите на една и съща позиция, колегата ти може да получава много повече, пак защото е "наш" човек. И както в твоя случай, теб да те гонят за всичко, а онзи да се покрива къде ли не и накрая и бонуси да взима за това. Малко по-малък съм от теб, но съм виждал толкова много случаи, кой от кой по-фрапантен, че отдавна съм отвратен.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 7 месеца
hash: b3e02acb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Пълната истина за нашата държавица. Колкото си по-тъпо същество, по-добре ще ти е. Това е моят извод.

 
  ...
преди: 2 години, 3 месеца
hash: 691321d528
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абсолютно съм съгласен с автора! И аз съм страшно стриктен, подреден, съвестен и работлив. Работя квалифицирана работа и смея да твърдя, че съм доста добър кадър, но за съжаление виждам същото отношение от началниците като теб. Това не само ти изнервя и те кара да напуснеш, а по-скоро те кара да намразиш работата и народа си. Угоди няма. Гледаш да се стараеш, никой не го оценя - напуснеш и си виновен пред всички. Колко такива работи съм сменил не е истина. Майната им. Недостойни хора са това. Не си трови нервите с тях.

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: bf00647c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 10, чакай, ти не си стигнал до това да те обвиняват, че си изкарал пари за фирмата и то от нещо, което не ти влиза в задълженията. И става въпрос за около 1,5 милиона, не за 100 лева! В същото време "наш" човек нанася преки щети за 150 хил. лева от това, което му е пряко и единствено задължение. За този "принос" получава награда - повишаване в длъжност, увеличаване на заплатата, целогодишна "работа" от вкъщи (това доста преди пандемията). Това е международна компания, управлявана от ДС кадри на местно, а май не само, ниво. Има накъде да се "развиваш", не бързай:)

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: 25ae42662b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Номер 13...как така те обвиняват, че си изкарал 1.5 милиона? Някакъв натиск ли са ти оказали и на какво го дължиш това? Имаш ли обяснение?

 
  ...

...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: bf00647c03
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Еми, звучи абсурдно, но е така. Не ми се влиза в подробности, защото ще стане доста дълго. Ще се опитам да обясня накратко. Около милион от въпросните 1,5 милиона (те всъщноста даже са повече, но нека ги оставим толкова) бяха с отложен ефект, т.е. аз правих определени действия в тази насока и след известен брой години дойде време фирмата да започне да си ползва този ефект. Тогава, отидох при управителя и му обясних за какво става въпрос. Тук е мястото да отбележа, че той дойде във фирмата, представен точно като голям специалист в тази област. Много бързо обаче се оказа, че е поредния парашутист. Въпреки, че компанията беше международна, навсякъде в администрацията гъмжеше от некадърни "наши хора". Та, обясних на въпросния управител ситуацията и той естествено не разбра нищо. Пробвах още няколко пъти, но ефекта беше същия. За награда, вместо да получа поне едно "браво", бях накаран да пиша официални обяснения на всичко от-до, все едно съм на разпит в полицията и да представям доказателства от преди почти 10 години, че съм уведомил централата (естествено бях го направил и си пазех цялата кореспонденция). Отношението беше все едно съм престъпник, даже се опита и да ми повишава тон! Отделно, преди това ми бяха обещали, че ще ме повишат в длъжност, като заплатата ми щеше да си е същата, разбира се. Но дори и това не направиха, а просто си ме излъгаха! Даже никой не дойде да ми каже нещо от сорта на "нещата се промениха", "размислихме" и т.н. Естествено, фирмата започна да си прибира паричките, които бях им направил. Докато бях там набързо си взеха едни 300 хил. лева. По-нататък не знам какво са правили. Иначе, останалите пари от сумата бяха много стари, неполучени вземания. Тях по груповите правила трябваше да ги събира и да не допуска да се случват друг отдел. Понеже обаче там, както казах по-горе, всички бяха от "нашите хора", никой си нямаше и идея за какво става въпрос. Събрах им ги просто, защото обичам като се прави нещо, то да е както трябва и не понасям немърливост. Отне ми много време и нерви, но го направих. За тази дейност между другото получих друг тип "награда". Обвиниха ме, че аз съм бил виновен за тази сутиация, докато до мен спокойно стоеше шефа на отдела, който официално трябваше да ръководи и отчита въпросната дейност!
На какво отдавам всичко това ли! Ами, на факта, че не съм от семейство на доносници и работя, като нося и резултати. На парашутистите това не им харесва, ама изобщо. Между другото, позицията я поех от дъщеря на партиен секретар. Бяха я освободили просто, защото беше създала невъобразим хаос и ножа вече беше опрял до кокала. Естествено, започнах с двойно по-ниска заплата от нейната и за 10 години във фирмата, чак в последните две леко я надхвърлих. Никога обаче не ми дадоха нейната позиция, стоях една, дори две позиции по-ниско. Мждувременно, колеги от други отдели бяха нанесли преки щети на фирмата за по 150-200 хил. лева всеки. Единия за награда беше повишен в позиция и съответно получи и повишение на заплатата, плюс постоянен home office (това доста преди някой да предполага, че ще има пандемия). На другия веднага му смениха колата с чисто нова и по-висок клас. Мисля, че е излишно да споменавам, че аз служебна кола в тази фирма никога не съм имал, въпреки че се водех на едно ниво с още двама колеги, които караха коли за по 70-80 хил. лева по тогавашните цени. Много хора под мен също имаха служебни автомобили.
Най-лошото от всичко е, че тази фирма не е единичен случай. Мога да дам още много подобни примери от български и чужди компании, и още в пъти по толкова, които знам от първа ръка. За да не съм голословен, за финал ще кажа, че жената, която наследих във въпросната фирма, веднага беше спусната в друга още по-голяма международна фирма на сходна позиция. Тя и до ден днешен работи само на много високи позиции, в големи международни компании. Още по-интересното е, че когато започнах, в бюрото беше останало копие на трудовата й книжка. Първата си рбота беше стартирала със заплата почти 9 тогавашни минимални заплати! Това е първа работа на току-що завършил човек, без стаж и без опит!
Въпреки всичко, аз съм много голям щасливец и всеки ден благодаря на Бога за това! Хора като мен много рядко успяват да се развият толкова, въпреки че изобщо не са лоши специалисти. Просто ги смазват за сметка на такива, като описаните по-горе!

 
  ...
преди: 2 години, 2 месеца
hash: d95ab44c37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 14

За съжаление е така в цяла България. На една предишна работа взеха един некъдрник, за който имаше интересна история. Работил в Либхер и го били изпратили да вземе някаква поръчка със служебна кола. Трябвало да се бави не повече от 30минути.
Човекът пристигнал след 2 ЧАСА. Целият червен и задъхан.
В предишната фирма го направиха производствен директор, а не става дори като кол за домати, но го направиха производствен директор и нищо не върши.
Имаше и една друга случка от Либер, за която чух, касаеща въпросния женчо. Бил се опънал на някакъв работник в Либхер. Обикновен работник. Този въпросен работник не знам какво му е казал, но всички казвали, че въпросният посерко се насрал отвсякъде.
Така са повечето "шефове". В държавата специалисти почти няма. чудестранните фирми накрая ще си вдигнат багаа и ще си заминат от тук, защото качествения работник не се цени.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 2 месеца
hash: c347699f55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Чуждестранните фирми още преди да влязат в България, получават инструкции какъв персонал да наемат и хората за мениджърските позиции директно им ги спускат. Това е една от причините у нас да има много малко чужди инвестиции и никакво сериозно производство. Парашутистите дори и да са много зле, не могат да ги пипнат. Най-много да ги заменят с други. Виждал съм с очите си как на управител на такава фирма у нас е спуснат мениджър на отдел, който не отговаря на обаждания, не чете мейли, даже и не идва на работа редовно. Никой обаче нищо не може да му каже. Виждал съм как фирма се изтегли от България заради некадърни мениджъри, но не ги смени с години и загуби милиони. Не знам дали ще ми стигне един цял ден да опиша всички парадоски, които съм виждал.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker