Счетоводен въпрос. Кога да отворя фирма? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121564)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18620)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Счетоводен въпрос. Кога да отворя фирма?
преди: 8 месеца, 18 дни, прочетена 685 пъти
Здравейте! Имам счетоводен въпрос и ще се радвам на вашите съвети, още повече ако попадна на професионален отговор. Предстои ми стартиране на бизнес, който официално ще започне след горе -долу половин година. До тогава имам много разходи - като ремонтни дейности и други. Въпросът ми е кога ще е добре да отворя фирма, става дума за ЕООД? Питам, защото ако я отворя сега, аз в следващата половин година не мога да започна работа и няма да имам приходи, а през това време ще текат разходи по фирмата като осигуровки, заплащане на счетоводител, поддръжка на фирмена банкова сметка и т. н. Ако пък я отворя в момент по-близък до момента на започване на бизнеса, няма да мога да си осчетоводя разходите по ремонта, които ще са вървели до тогава, а именно те ми се водят голям разход и ще е добре от гледна точка на данъците. Какво ще ме съветвате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 17 дни
hash: f63e7a24aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Не си дал достатъчно подробности. Какво точно ремонтираш? Под наем ли ще бъде или собственост на фирмата? В момента твоя собственост ли е?

Ако ремонтираш помещение собственост на фирмата например, така или иначе разходите ти за ремонт не ти смъкват данъка, защото те водят до преоценка на имота и реално не формират загуба. Т. е. от една страна правиш разходи, но от друга страна с тази сума ти се завишава стойността на ДМА и не влияе на финансовия резултат.

На финансовия резултат влияе впоследствие начисляването на амортизацията. На по-висока стойност на ДМА в годините ще имаш и по-голяма амортизация (разход).

Но това в годините, а в началото дали ДМА ще е собственост на фирмата в директно завишена оценка (предполагам като апортна вноска, но в този случай имаш задължителна регистрация по ДДС) или фирмата ще го придобие в състояние за ремонт на ниска цена и после ще си го ремонтира, това не влияе на печалбата.

Колкото до счетоводителя, не е задължително да има счетоводител, ако временно нямаш дейност. Счетоводител ти трябва реално само за заверка на годишните отчети, но те ще се пдоават догодина. Ти ако искаш, можеш и сам да си водиш счетоводството. Ако си регистриран по ДДС обаче, трябва да си подаваш и сам ДДС декларациите всеки месец. Така че ако нямаш дейност, спокойно можеш да си наемеш счетоводител догодина и то само на срочен граждански договор, само колкото да ги направи и завери отчетите. Може да си платиш и на някоя счетоводна къща да ти свърши тая работа.

Относно осигуровки също може да не плащаш. Осигуровки се плащат, само ако имаш назначени на трудов договоро. Ти може да си на договор на управление като управител и да нямаш назначени на трудов. Може да си ги назначиш после при стартиране на реалната дейност.

 
  ...
преди: 8 месеца, 16 дни
hash: eabdd0e1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Направи консултация със счетоводител, може и да отидеш в счетоводна къща за консултация, направи консултация и с адвокат. Особено, когато нямаш знанията за водене на счетоводство е добре да се консултираш. Когато си отвориш фирма, например ремонта, ако е за нуждите на фирмата, ще се води фирмен разход, но затова ти трябва добър счетоводител, на който да разкажеш абсолютно всичко от това с какъв бизнес искаш да се занимаваш, как да си регистрираш фирмата, а той ще ти каже как да стане и как да се отчиташ например документално, иначе добре си се ориентирал, че трябва фирмата да е ЕООД, а не ЕТ. Но консултация по сайтове не става. От начало, когато няма да имаш голям документооборот, моят съвет е да плащаш за счетоводни услуги към някоя добра счетоводна къща (разпитай близки, познати), тъй като разхода за водене на счетоводство ще ти е по-евтин, от това да наемеш личен счетоводител, след като си разработиш фирмата и документооборота ти стане по-голям е добре да си наемеш добър счетоводител или екип от счетоводители, например един главен счетоводител и 1 или два оперативни счетоводители, но всичко зависи от развитието на фирмата ти и от документооборота. Успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 16 дни
hash: eabdd0e1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   До номер 1
Имаш голяма грешка осигуровките се декларират и плащат 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят в НАП, ако не се платят се начисляват лихви.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 16 дни
hash: d2e63c9477
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   3, не четеш какво съм написал.

 
  ...
преди: 8 месеца, 16 дни
hash: eabdd0e1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   До номер 4
Чета, но ти сигурно не знаеш, че не само на трудов договор се дължат осигуровки, а и на договор за управление и контрол, граждански договор или ако си самоосигуряващо се лице.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: d2e63c9477
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   6, значи просто не си запознат. Договора за управление може да е без възнаграждение.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 5f83877721
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   От автора :
Пояснявам, ремонта е на помещението, в което ще ср работи, ще има и оборудване, което пак си е пари разход.
Аз ще съм управител на фирмата без да наемам друг персонал засега.

 
  ...
преди: 8 месеца, 14 дни
hash: d2e63c9477
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, помещението под наем ли е или твое?

 
  ...
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: f63ae083ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   N:8 помещението е мое, като физическо лице.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 12 дни
hash: eabdd0e1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Когато си регистрираш фирмата, ако използваш личното помещение за дейността на регистрирана си фирма, може да направиш например договор за наем между теб като физическо лице и фирмата ти като юридическо лице, за да може след това всички ремонти, но това е след договора за наем или след продажбата на личния имот на фирмата ти, включително и разходите за консумативи ( ток, вода) да се водят за фирмен разход. Иначе ако няма договор за наем или помещението не се води на името на фирмата ти нищо няма да се води за фирмен разход. Консултирай се най-малкото с добър счетоводител.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: f63e7a24aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Щом е твое, има два начина - да го прехвърлиш на самата фирма (с покупко-продажба) или направо като апортна вноска. В този случай няма да можеш да си признаеш разходите за ремонт пряко, а по-скоро през амортизацията през годините (по 4% на година имаш право да признаваш амортизация). Като е ремонтирано помещението, цената му е по-висока -> повече амортизации през годините, т. е. реално пак си признаваш разходите, само че в много години по малко. Недостатъкът е, че помещението става собственост на фирмата, т. е. ако някой ден изпаднеш в несъстоятелност, ще ти го конфискуват.

Втория начин е фирмата да го ползва под наем от теб като ФЛ. Тогава наема си е разход за фирмата, но от друга страна имаш доход като физическо лице, който трябва да го декларираш, понеже фирмата докладва всички ФЛ, на които изплаща доходи, вкл. и тези извън трудови правоотношения. Точно за да могат да те следят дали си декларираш доходите. Т. е. това, че ползваш наема като разход се обезсмисля като цяло. От друга страна обаче може да заложиш клауза в договора, че разходите по ремонт са за сметка на фирмата и тогава в действителност тя ще ползва разхода.

Т. е. например ако помещението струва 50 000 лв и правиш ремонт за 30 000 лв.

1 - фирмата го купува от теб за 80 000 лв и позлва разход за амортизация 25 г х 3200 лв, демек спестяваш 25 г. х 320 лв данък (общо 8000 лв за всичките 25 г. ). За това време инфлацията ще ги е изяла 5 пъти, ама това е друг въпрос.

2 - фирмата наема от теб помещението с клауза за ремонт за сметка на фирмата - тогава ползваш разход 30 000 лв още първата година, т. е. спестяваш 1 г. х 3000 лв данък.

 
  ...
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: f63e7a24aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Забравих да добавя, че ако си по ДДС, ще си ползваш и ДДС-то.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 11 дни
hash: 8f07e98d4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   N:10 Много ти благодаря за точния отговор, точно това ме касаеше в частност! Догорова за наем може ли да бъде на символична стойност сключен? Колко е минимума, ако има такъв? Изобщо има ли вариант да има договор за безвъзмездно ползване от фирмата един вид, срещу поддръжката на имота в изрядност, примерно? Защото в противен случай излиза, че сключвайки договор от фирмата си с физическото лице аз, за Х-сума наем, то в следващия момент аз като физическо лице трябва да платя данък на държавата за този наем, ако правилно разбирам? В тази връзка, разход като СОТ, отново може да мине като фирмен след като имам договор за наем, нали?

 
  ...
преди: 8 месеца, 10 дни
hash: f63e7a24aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, не е препоръчително да е без наем, защото може да се изтълкува като укриване на данъци и да те проверят от НАП. Там така или ианче не се набутваш, защото за фирмата ти е разход, а като ФЛ приход и се нулира. Но всичко останало като сметки, СОТ, поддръжка и каквото се сетиш е разход за фирмата и ти се признава. Но трябва да е изрично упоменато в договора, че е за сметка на наемателя.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker