Защо е толкова трудна реализацията след завършване на висше образование? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121296)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо е толкова трудна реализацията след завършване на висше образование?
преди: 5 месеца, 1 ден, прочетена 1066 пъти
Ужасно е просто! Всичко се случва с връзки, контакти. Едва ли не ако нямаш нужните такива, ще умреш от глад и ще станеш клошар. Не знам какво да кажа. Студент съм все още и ми е ужасно притеснено след завършване какво ще правя! Ходя на стажове в държавната администрация, работя, но това не значи, че след завършване ще си “уредя нещата”. Навсякъде ли по Света според вас е така? Един мой преподавател казва, че в условията на пазарната икономика “всеки е длъжен да се спасява, както може”, държавата не ти гарантира нищо, докато в условията на планова икономика, както е било при социализма, държавата ти подсигурява бъдещето, като след завършване веднага ти намира работа и си длъжен да работиш. Сега-не е така! Сега има вероятност да ровиш в кофата за боклук и да просиш, защото да си намериш работа по специалността, без нужните контакти, граничи към нула и мизерия.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 29 дни
hash: 8c882b38b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Не си никакъв студент, а един дъртак с политически амбиции.

 
  ...
преди: 4 месеца, 29 дни
hash: 98414605f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Зависи какво учиш, с моята работа отивам и веднага ме взимат. Ако не намериш, ще продължиш да търсиш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 29 дни
hash: 1cae22331e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Наистина зависи какво учиш. Ако учиш нещо, което действително се дърси - ИТ, медицина, инженерство и т. н. и в комбинация с това си читав - трудолюбив, постоянно искаш да надграждаш и да се развиваш, да учиш нови неща и т. н. ще те вземат на момента. Ако си такъв дето ходи само колкото да мине и учиш някаква лаладжийска специалност, дето се записва колкото да имаш образование е друго..

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 29 дни
hash: 717ae3664d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Проблемът е, че ти реално не учиш за образование, а за диплома. Т. е. самият ти нищо не можеш да предложиш в повече от останалите. Когато няма критерий, единственият критерий са познанствата. В последното очевидно си се провалил, щом досега не си направил нужните контакти.

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: e12b05d891
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Не пишеш какво учиш и в кой университет, но ако имаш желание няма да останеш гладен. Да, вярно, че можеш да не си работиш по специалността, да, заплатата ти няма да е голяма, но не познавам човек, който да има желание да работи и да е останал безработен дълго. Винаги се намира нещо, дори да не е мечтаната работа. Важното е да започнеш от някъде. И да, за съжаление, на готините места обикновено се уреждат "наши" момчета и момичета, които изобщо нямат представа какво трябва да правят, но тате или мама познават едни хора... Обаче и ние хората без такива връзки можем да се справим. Да, няма да лъжа, по-трудно е, но пък се гордея, че никога не съм разчитала на някой да ме "уреди" на работа. Винаги съм използвала знания и съм давала най-доброто от себе си на интервюто, пък ако стане ако не... следващата фирма. Е, като идеш на 10 интервюта, накрая си намираш твоето място. А и с времето става по-лесно. Като натрупаш стаж и опит вече е различно, като занесеш препоръка от предишен работодател (винаги съм напускала по правилата и съм се разделяла приятелски с предишните си шефове), като видят, че не сменяш работите през 2 месеца, а напускаш след 1-2 или дори 5 години, вече те гледат малко по-различно, но всичко това става с времето. В началото трябва да снижиш изискванията (единствено гледай да спазват трудовото законодателство) и да си готов на компромиси. Няма как да идеш с една диплома и да очакваш огромна заплата. Не, започваш от ниво 1, примиряваш се, че в началото всичките ти колеги те ползват като момче за всичко (който не му се занимава с някоя досадна задача я прехвърля на новия), но така се учи и се трупа опит. Ще се справиш. Не е лесно, но става.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 26 дни
hash: 03bd02eba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Студентите не разбират, че с едната диплома никой няма да те допусне в реалната работна обстановка за големите пари... започва се от стажантска позиция в конкретна компания с надежда при изтичане на стажа, ако си демонстрирал добри умения и си натрупал знания, да ти се предложи постоянна позиция с нормално заплащане. Никой работодател не гони кадърните млади кадри, и без това вече трудно се намират такива. Ако не ти се предложи нищо, просто си се надценил и не си показал нужните качества. Това е горчивата истина, която се замита зад всякакви оправдания, извинения и сценарии, клонящи към фантазия.

Всеки работодател е запознат с реалността - в университета не те подготвят практически за абсолютно никаква работа. Имаш теоретични или идеалистични познания, които могат да се окажат абсолютно неприложими в реалния корпоративен свят. По тази причина имам и колеги, които са перфектни служители, но на хартия са без дипломи за конкретните позиции. И лошо няма - имат умения, а не празнословия. Даже им се възхищавам.

Казвам толкова директно всичко това, защото реших да се преквалифицирам по финансови причини тази година. Започнах от нулата като стажант в сегашната си компания. Плащаха ми 500 лв. чисто в продължение на 6 месеца. Приех и предизвикателството, и риска, но сега съм на постоянна позиция на същото работно място и взимам четворно, дори близо петорно, на това.

За да си горе, трябва да тръгнеш от дъното. Повечето младежи не го осъзнават изобщо.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 26 дни
hash: a986a642e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Като си студент още откъде имаш такива категорични заключения? Слушал си оплаквания ли?

 
  ...
преди: 4 месеца, 26 дни
hash: 3ddc5a5a60
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Авторе това което пишеш не е вярно, мен никой никога не ме е уреждал да работя. вярно е че намирането на добра работа със сносно заплащане коства усилия, но такъв е животът. Дори в днешни времена е най-улеснено всичко, просто не знаете как е било преди и си доизмисляте неясните за вас неща. Преподавателя бил казал “всеки е длъжен да се спасява, както може” и веднага си вадиш извод, че през плановата икономика било по леко, че някой те хваща за ръчичка и те води, а не е така.
В условията на планова икономика не си живял и не знаеш. Държавата те урежда, но не в град който ти си избрал, а можеше да те прати в затънтено градче където нямаш един познат, съвсем не си бил длъжен да работиш, можеше въобще да не отидеш в града който ти се е паднал, или да напуснеш когато ти се прииска, кой те е лъгал. Имаше хора които бяха без работа с месеци защото избираха работно място, чакаха да се пенсионира някой от избраното място и бяха подучули че скоро ще се пеннсионира някой, надяваха се да кандидатстват.

 
  ...
преди: 4 месеца, 26 дни
hash: a070cccc59
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Реализацията е трудна по ред причини. Не бих могъл да ги степенувам по важност, може би в един или друг случай са еднакво важни.

Висшето образование не те подготвя за работа в реалния трудов пазар. В Много специалности изобилстват дисциплини с повърхостно или никакво значение за реалната практика.

Завършват прекалено много вишисти. Това пренасища пазара на труда, държи заплащането ниско и става трудно за един млад професионалист да започне и да се задържи достатъчно дълго в съответната професия, докато стане опитен кадър.

Много фирми наемат служители чрез препоръки от настоящи такива. По-важно е какви контакти имаш, а не толкова дали си завършил с отличен успех.

Трудно е да намериш фирма, в която да можеш да работиш спокойно и да се развиваш, а не накое шефче или стари кучета да ти правят номера и да ти пречат, защото не искат конкуренция. Също ако работиш в някоя фирмичка, тя едва ли ще има разнообразна работа, проекти или каквото е, за да може да видиш и научиш нещо повече. Повечето бизнеси печелят просто от извършена работа, а не толкова от някакво невероятно, невъзможно високо качество.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: d7e0d4636a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Няма да ровиш по кофите и няма да умреш от глад, но ще работиш обикновена работа която не е по специалността ти. Например в завод или в някой магазин. Дори има хора с висше образование които не ги взимат и на ниско квалифицирана работа а предпочитат хора с по- ниско образование. Даже някои не вписват висшето си образование никъде, за да могат да си намерят някаква работа. Хубавите работи стават с връзки. Трябва да имаш хора за да работиш това което си учил, защото никой работодател няма да иска да те учи а ще иска опитни кадри.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 4 часа
hash: b1f743fbb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Работа като боклуджия със сигурност ще си намериш и бъди сигурен, че трудът ти ще е много по-полезен за обществото от копче в държавната администрация.

 
  ...
преди: 2 месеца, 9 дни
hash: 1b5b0d9059
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Стани таксиджия в София, 5 бона чисти на месец минимум ги правиш, ако работиш всеки ден по 10, 12 часа и до към 8, 9 можеш да ги докараш..

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 8 дни
hash: cb1c28f840
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Само у нас е така е, миличък. На мен също ми се наложи да почна не това, за което съм учила. На сегашната работа пак не е точно това, за което учих, но вече чувствам как стресът ми идва в повече и се чудя дали да не се преориентирам. Моя бивша състудентка завърши икономика на търговията, ама след майчинството се преориентира и стана маникюристка, дали го е направила, за да превърне своето хоби в работа, дали за си бъде сама шеф и да има повече време за детето си не съм я питала.

 
  ...
преди: 2 месеца, 6 дни
hash: ef70143fcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Защото т. нар. висше образование в България е една голяма пародия. Дистанционно завърших друго висше образование в чужбина и разликата е огромна, разбирам защо не признават дипломите ни. В България целта е да назубриш нещо и да го разкажеш, а в чужбина трябва да докажеш, че си го разбрал, прилагайки наученото. В другите държави бакалавърската степен е 3 г. и не можеш от счетоводител да станеш детски педагог и обратно, без да започнеш отново от бакалавър. В България са възможни всякакви магистратури, можеш да си записваш на килограм. Критериите са 0, за да ти вземат парите за таксите. Същевременно, и в бакалавърските, и в магистърските програми се учат някакви общи приказки, пълнежите са повече от съдържанието. Самият начин, по който се организират повечето курсове, също е потресаващ. Когато учих в България, пишехме лекции на ръка и това отнемаше по-голямата част от времето. Чувам, че на доста места продължава да е така. За сравнение, в западните университети получаваш всички материали, по който да се готвиш, купуваш си и съответните учебници, ако са необходими, и лекциите са дискусии, а не диктовка. Не е нужно да казвам, че са по-кратки, имаш лекции 3-4 пъти в седмицата по 1-2 часа, а останалото време прекарваш в самоподготовка, писане на задания, които се оценяват също всяка седмица. В общи линии, всичко е организирано, така че да прекарваш в учене по 35-40 часа на седмица, т. е. все едно си на работа. Авторът на темата дали е прекарвал по 40 часа на седмицата в активно учене и писане на разработки по специалността му? Искрено се съмнявам. Практиката в България е да се учи по 3-4 дни за всеки изпит в края на семестъра. Ако не си много умен, може и по седмица, и си готов. Взимаш си изпита с 5 или 6, и се мислиш за много велик, а после сълзи, че не си намираш работа. За сравнение, в чужбина "цедката" е доста по-голяма. За да завършиш, трябва да положиш много усилия, затова някои студенти презаписват по няколко пъти по време на следването си. След първи курс обикновено отпадат 40-50% от студентите, след това на всеки следващ етап отпадат още, докато накрая завършва една малка част от тези, които са записали дадена специалност. Ако в България беше така, вероятно за автора на темата би имало работа, но в момента той е зает да се конкурира с хора, които са на почти същото ниво с него. За да илюстрирам по-ясно: да кажем, че в твоята специалност годишно в цяла България завършват 5000 души. В държавната администрация и частните фирми се търсят около 400 души. Математиката ти показва, че се бориш с над 10 души за едно място. Като махнем местата с връзки и т. н., реално може би ще останат 50 работни места, които не са определени предварително за някого. От тях 25 ще са в София, 15 в другите големи градове на страната и 10 - разпределени в малките градчета. Затова сигурно имаме най-много маникюристки, завършили "Право" и "Финанси". Затова и трудно ще си намериш работа, авторе.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker