Въпрос към електротехниците (и не само) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Въпрос към електротехниците (и не само)
преди: 3 месеца, 13 дни, прочетена 372 пъти
Здравейте
Отскоро се замислям да сменя радикално професионалните си занимания и да се пробвам да изкарвам пари от едно от хобитата си. Досега съм работил различни неща, но нищо свързано с техниката. Нямам и техническо образование, имам висше, което е в съвсем друга сфера.
В областта на електротехниката и електрониката съм самоук, но в днешно време нещата не са като преди 40 години, имам предвид от интернет страшно много може да се научи, имам и голяма библиотека от книги от навремето, която използвам и попълвам. Правя уточнението за старите техници от техникумите, ако случайно някой от тях прочете. Останал съм с впечатлението, че са доста ревниви към занаята си, колкото и да са малко май днес вече практикуващите.
Държа да направя уточнението – електроизграждането на инсталации (макар и до голяма степен да ми е ясно) е вън от интересите ми, а иначе знам, че от всичкото „Електро”, то е най-доходоносното. Но то все пак си е доста тежка физическа дейност, свързана с работа по строежи и обекти, а аз не съм нито от най-младите, нито от най-издръжливите.
Имам опит, повтарям като хоби, с ремонта на бяла и черна домакинска техника, преди всичко телевизори, плеъри, аудио техника, но също и печки, перални, малки битови уреди най-различни и подобни. Знам, че техниката вече е евтина и работата не е като навремето, за масовия потребител е далеч по-изгодно да купи нов уред, отколкото да се занимава с ремонти, тя и сегашната техника до голяма степен вече е такава – еднократна. И все пак, все още има (макар и малко) сервизи и отделно работещи техници за различни неща.
Въпросът е доколко е реалистично начинанието да се занимава човек самостоятелно с ремонтна дейност. Че няма да е особено доходоносно е ясно. Да ме вземат на работа за нещо подобно е нереално без подходящо образование, стаж по специалността и връзки в тия среди (поне едно от трите:)). Иначе имам регистрирана фирма и ако има някаква работа, не е проблем да е и легално, правя уточнението за пуританите и случайно блуждаещи нападжии.
Знам, че въпросът е специфичен, но той все пак не е само към техниците, всеки също е и евентуален клиент, а и всеки има някакви наблюдения.
Благодаря предварително

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 12 дни
hash: 2a645eed4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Според мен винаги има нужда от Ел. Техник. Пробвай. Нищо не губиш. В началото ще е по-слабо търсенето, но ако са доволни ще те препоръчват на други и постепенно клиентската ти база може да се разрасне.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 13e4668fd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Ами, хм... проблемът е в това, че трудът стана доста скъп, а същевременно техниката - много евтина. Например - една пералня, или миялна, микровълнова печка струват между 100 и 1000 лв., като редно - някъде около 300. Ти за поправката на уред за 300, колко можеш да му вземеш за ремонт? Едва ли повече от 50 материалите, за да има смисъл за клиента.
От друга страна, ако с тази работа изкарваш под 100 лв. на ден, и то всеки ден, ще ти е доста тегаво...
Иначе е чудесно, като идея, стига да можеш да се издържаш по този начин.
В София/Мусагеница последният майстор като тебе затвори преди 10-ина години (за последно ми е поправял преди 15 години един преносим касетофон-CD-плейът, като му избърса лещичката с клечка за уши... От тогава вече знам как става и сам съм си го оправял :) )

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 04e259c18c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   С техникум "електроника" съм. Ремонтирането на телевизори като хоби ми беше страхотно изживяване. Това реди 40 години. Още тогава проумявах, че няма пари в този занаят. Днес - още по-малко. Е, някои ги устройва. Въпрос на личен избор. Днес образованието не се цени особено. Рядко питат изобщо какво си завършил. Достатъчно е да си навит да работиш за малко пари. Та - пробвай се. Изобщо не е изключено да те вземат в някой сервиз. Днес ремонтите изобщо не се базират на кой знае какви знания и разсъждения. Има достатъчно софтуер за това. Трябва само да се справяш с него...
От монтажите в строителството се изкарват пари, но основно от собствениците на фирми. Ако си тарикат, наемай работници и си щракай с пръсти. Така го казвам само, де. Трябват едни специални качества...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker