Защо хората в България крият от колегите си когато напускат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29799)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9621)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Защо хората в България крият от колегите си когато напускат?
преди: 3 месеца, 12 дни, прочетена 1323 пъти
Като работех в чужбина и когато някой там напускаше обикновено черпеше и казваше къде отива. А тук във фирмите повечето хора не казват, крият до последно, повечето и не черпят. Не, че ми е за почерпката, но да се изнижеж като пръдня с извинение го оправдавам само ако не ти е харесала средата. В моята фирма средата като за фирма в България не е лоша. И дори тим лидери и човешки ресурси така рязко и изведнъж напускат.

И ти идва като изненада. Казват само на най-близките си колеги, но понякога и на тях не казват. Много странно ми се струва това. Дали само в София са такива егоисти и прикрити хората? Или само в моята фирма е така?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 11 дни
hash: e84c3befce
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Май средата в тая фирма никак не е добра. Аз такова нещо не съм чувал до сега.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 9cebc5759b
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Защото си е тяхна работа. Отчет ли да дават? Не сте приятели, нито семейство. За теб е добре, за другите не е.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 8da7a2af9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не знам де си работил/а, но във всяка нормална фирма това е конфиденциална информация, и който напуска си решава на кого да каже. Естествено шефовете му са били уведомени. Не те знам теб какво те засяга и какво се "изненадваш". Да клюкарстваш ли искаш, чувстваш се неприятно, че последен научаваш ли... Който е трябвало да знае, го е научил, не се притеснявай...

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: a8aa6c1d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Чакай малко, никой не е длъжен да ти казва и да ти дава обяснения като мисли да напуска. Това си е негово лично решение и не всеки би се чуствал окей да вземе да го обяви пред всички, най-малко защото надали това ще му е от полза. Едни ще започнат да го гледат накриво, други ще го обсъждат зад гърба му и тн. Те са ти колеги, не приятели, не са ти длъжни с нищо.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Напротив така като напускат много повече се обсъжда зад гърба. Може би защото в чужбина бях в малко градче и хората си признаваха къде отиват. Един колега даже се похвали, че отива в Австралия, една колежка пък отиде по програма на ООН като доброволка в Африка.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 9cebc5759b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Когато напусках първата работа се разсърдиха и ме гледаха на кръв. Управителят ми мълчеше като слива. Превърнаха предизвестието ми в ад. Оттогава си имам едно наум за чалнати колеги, които си мислят че ще векувам и ще се пенсионирам при тях. В чужбина ако е нормално да смениш работата и да искаш развитие тук е нещо лошо. Наричат те "предател" и как ли не. Ще кажеш че си се венчал за работата и не трябва да търсиш нещо по-добро

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: 82c56f6979
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Не са егоисти хората, а се пазят от злобни колеги. Аз говоря само общи приказки с колегите си. Никога не споделям предварително за планове, за почивки, за каквото и да е, което знам, че ще предизвика злостните им коментари. Работя в женски колектив и ми е дошло до гуша от интриги, клюки и злоба. Ето защо, ако реша да напускам, и аз бих казала в последния момент и не бих споделила къде отивам да работя.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: c02580c462
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Аз също не казвам като реша да напускам. Имам няколко основни причини да не го правя:
1) Не чувствам колегите си чак толкова близки, за да им споделям лични решения
2) Не искам постоянно някой да ме разпитва защо напускам, къде ще работя и т. н.
3) Случвало ми се е да си подам молбата и да получа контра оферта от настоящия си работодател по средата на предизвестието си.
4) Има шанс настоящи колеги да познават бъдещи и да им наговорят глупости за теб.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: b6df323276
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Естествено, че ще кажа само на най-близките ми и на тези, които са над мен и трябва да вземат някакви решения и да предприемат действия. Ти ако си средностатистически колега, с когото сме на добро утро и лека вечер, тогава от къде на къде искаш специално отношение? През моята гледна точка ти си ми абсолютно никакъв и щом нямам близки контакти с теб, значи има някаква причина. Аз никога не бих искал някой да ме черпи като напуска или пък да ми досажда с лицемерни алабализми. Нито на мен ми пука че напуска, нито на него му пука за мен. Явно аз съм някакъв по-суров и студен, ама май и по-голямата част сме такива. В офиса сме около 70 човека, от които наистина близките ми приятели са 2, има още 3-4 по-близки и още 3-4, с които имаме някакви общи интереси, но нямаме задълбочени отношения. Останалите са ми абсолютно никакви, за мен колега означава непознат, който виждам всеки ден на работното ми място. За някои хора обаче колега явно е равно на приятел, не знам....

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: a39ec016e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   А тупана ли искаш да ти бият?

Въобще не смятам, че е нужно да се оповестява на колегите - единствения, когото го интересува е шефът! Сега, ако си близък с някой от тях, може да споделиш, ама да се оповестява на всеослушание е повече от излишно!

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: b31db2840e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Аз съм близък с колегите си. Никога не съм крил, че тази работа ми е времнно решение. Може би аз съм извадил късмет с такива хора. Така, че може би зависи от конкретната ситуация.

 
  ...
преди: 3 месеца, 11 дни
hash: b8e02a5554
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Искаи коректност, че във всички сфери на живота ако мълчат, не е окей, факт, трябва да има в правилника уведомление, че човек напуска работа за целия колектив да знае, така е честно към всички.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: d244417a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   В друга страна да правят каквото искат, не ме интересува. Тук не е чужбина и ще правя каквото намеря за добре съобразно нашите условия.
Когато напусках една работа казах на една колежка, на другия ден знаеха всички. Втори път не настъпвам същата мотика. Казвам на когото трябва, подавам си молбата където трябва и си тръгвам когато трябва. Толкова.

 
  ...
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: dd582f6980
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Това за злобните колеги го разбирам. И аз затова не споделям много за плановете си.
Но ще ти кажа и една друга гледна точка. В моята работа е много натоварено. Един човек върши работа за двама, понякога за 3 човека. Постоянно се усещаше нужда от поне още 1служител Но такъв не се назначаваше, защото мястото се пазеше за свои хора.
Та се появи такъв човек. Млада жена, която беше решила, че трябва да си осигури майчинство на подходящо място. Та поработи няколко месеца, излезе 2 години в майчинство, върна се на работа, след няколко месеца отново излезе за още 2 години в майчинство и пак се върна. Така или иначе през цялото това време ние вършехме и нейната работа, защото, не назначи ха друг човек, а когато беше там важното и беше да яде, да се гримира, да пие кафе, да говори по телефона и да обяснява за супите и сополите на децата си. А и другите колежки и колеги също имат деца. За краткото време през което беше при нас слушахме само за това как тази работа е не благодарна, неподходяща за нея и нейното образование, лишена от възможност да се развива и ще трябва да напусне.

 
  ...
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   14 ами това ми звучи много егоистично. Много по-човешко е да кажеш къде отиваш, поне на 1-2 най-близки хора, защото може и други колеги да те последват там. Това е вид помощ, защото ние служителите сме робите и трябва да си помагаме едни на други. В капитализма и не само има терор над служителя и ако и ние се спотайваме и спасяваме поединично кога ще има общество? ! Но българинът явно е мега егоист като американците. Взехме най-лошото от там, там продават и майките си.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: b7371ada4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Защото такова ни е мисленето. Българският манталитет. Да не ни завидят, да не ни прецакат новата работа, да не ни я отмъкнат. Страх от завист.
Такива неща се разчуват и без казване. Редното е в последният им работен ден да си вземете довиждане и така. Все пак сте се гледали месеци, години и някакси не върви поне едно довиждане да няма. Това е проява на възпитание и елементарно уважение. Ако не сте се мразили, защо да не си кажете чао? Каквото било, било. Пожелаваш успех в живота, работата и така.
Ама все едно имаме като нация потребност да си тръгваме с гръм и трясък, или мълчешката, вместо по-меко.

 
  ...
преди: 3 месеца, 10 дни
hash: b7371ada4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Трябва да се знае предварително кой ще замества даденият колега до назначаване на нов. Този заместник трябва да се обучи. Това куца доста в нашите фирми. Става ясно, че някой ще напуска седмица или 2-3 дни преди датата. Заместник няма, защото не се знае, или е било слух. Шеф и съответният колега си мълчат. И се почва една лотария кой ще замества и стрес да се учат нови неща. Пуска се един напълно неподготвен човек на друга позиция, да се учи в движение. Така лично аз ще намразя повече напусналия. Не е колегиално, нито честно. Едно е да знаеш и да си обучен поне малко, друго е да ти кажат, че след 2 дни ще правиш това. Затова съм За да се знае, за да е по-лесно на колектива. А и така напусналият не изглежда като гадняр.

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 5c728c8d0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Че кой обича да му се бъркат в работата? Ще те гледат на кръв и ще ти вкарват филми.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   18 така е, при нас точно така става - изведнъж напусне някой тим лидер и сложат нов, който да се учи. По едно време реши, че не му се занимава за 100-200 лева по-висока заплата да е тим лидер и вземе та напусне, но изведнъж. И после сигурно в ръководството се чудят защо толкова тим лидери все напускат. Аз мисля, че като напускаш ако е на по-добро място и цениш колегите си не е лошо да им подшушнеш в коя фирма плащат по-добре. Така ако напуснат повече хора ще се замислят. А ние наистина в България се спасяваме поединично.

Автора

 
  ...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Да оставиш колеги, към които уж си бил приятелски настроен да се мъчат за смешни пари без да им помогнеш да видят светлината в по-добре платена фирма е мега егоистично. Да не говорим колко по-добре е в новата фирма да се оградиш с познати колеги от преди.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: a0dc6f305a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Ами хората не искат да им се бъркат в живота.
Аз бях преди мениджър човешки ресурси в голям холдинг. Служителите ме харесаха- защото съм добър и усмихнат човек, но фирмата тръгна на зле - много хора съкратихме. Собственикът 2 пъти ми намекна, че може да ме съкрати и мен.
И аз напуснах, много ми беше гадно, че напускам - много си обичах работата и колегите.
Не казах почти на никой - от една страна не исках да ме съжаляват, а от друга не исках и фирмата да злепоставям

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 9 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   19 точно тези, които не обичат да им се бъркат в работата в нашата фирма постоянно слухтят и следят кой какво е напварил и т. н. Ровят се в чуждата работа буквално.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: d244417a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   17, 21 - Значи за да не съм егоист трябва като си намеря по-добра работа да взема половината фирма с мен? Ти така ли правиш? И как да стане като вакантното място е само едно?
Щом не им е добре на колегите да се размърдат и да си потърсят нова работа и те.

 
  ...
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: b7371ada4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   21 от 17
Къде прочета това в мнението ми? Кой ти пише дда земаш всички, или някой? Кой ти пише да отстъпваш място?
Човешко е да си вземеш довиждане с хора, които си гледал всеки ден в продължение на месеци, години. Каквото било, било. Но на нацията ни липсва такт. Събират си парапатките и бегом през вратата. Няма чао, няма нищо. Тъжно е и грозно.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 8 дни
hash: d771de4251
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Лично аз не бих казвал. Има кофти хора, които може само да ти се подиграят или да ти направят някой номер.

Във фирмата си има директори и шевове, чиито задължения включват те да организират прехода от един служител към друг, не аз. Реално аз нямам отговорност и материален интерес да го правя, освен ако не го поискат от мен.

Не с всички служители сме били приятели или поне в добри отношения. Има доста кофти хора, с които просто не искам да разговарям камо ли пък да им давам обяснения за плановете ми.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 4a4f4d7d44
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   Ами в крайна сметка реших да напусна работа и да търся нова. И аз няма да им кажа тогава защото не заслужават.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   И сте прави, че да се работи в България е токсично. Дори една американка беше забелязала това, а не е като в САЩ работната среда да не е токсична също.

Наистина е тъжно да не се сбогуваш, но реално сме само пионки в чужда игра.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: 76148bebd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Българите в България не казват, по няколко причини. Защото ако отива на по хубаво място колегите завиждат, трупат лоша енергия върху него. Ако от сега нататък ще търси работа започват да му дават акъл, дали да остава какво да прави с живота си, говорят зад гърба му, превръщат предизвестието в ад и т. н.
В България каквото и да споделиш с колеги те се месят, раздават акъл, изкарват те глупак ако не правиш в личния си живот това което те са те "посъветвали". Ако споделиш семеен проблем, позволяват си да те съветват да се развеждаш или как според тях да задържиш партньора си, сякаш досега те са живели твоя живот и познават по добре партньора ти от теб.

 
  ...
преди: 3 месеца, 7 дни
hash: bbf7880816
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   При мен е по-скоро така:

- Винаги си търся работа. ВИНАГИ!
- Намирам нова работа с по-добра оферта.
- Казвам на шефа, че след 30 дни ще започна нова работа. Той ме пита, дали искам да си тръгна още днес.
- Почти винаги казвам да, защото мога да си изкарам отпуската, колкото да е малко, а другата работа няма нищо против, да започна малко по-рано, за да стъпя в крачка по-бързо. Мениджеритата обичат, когато са разписали един график, а новото попълнние покрие изискванията по-рано.

И почти не остава време, да кажа на някого. Та то аз не знаех вчера, че как да кажа? А паритта се правят само за "добри приятели на шефа" или ако е някакво съкръщение, дошло от по-високо ниво, ама си правят планове, да ни взимат за друг проект в бъдеще. Аз на собственото си погребене няма да съм гост, така че и там не ходя!

 
  ...
преди: 3 месеца, 6 дни
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   30 това с търсенето на работа непрекъснато е добра идея. Аз обаче си свикнах на сигурното и престанах да търся.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 8549c2bc98
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   Защото понякога у нас като научат и шефове и колеги масово гледат да те разубедят и саботират. Моята бивша шефка дори прибягна да ми прави мръсно накрая, за да се пречупя, но не и минаха номерата.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 79d220776a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

33.   До 31 - Ами просто работата е такава, че повишения на заплата почти никога не се дават, а вече се изучиха и по американски - кариера стълбица в компанията няма. Могат да съдят "не лоялни служители", ама обратното го няма.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: d707527a29
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   Хората крият всичко, защото са се напатили. Българите като цяло сме смотан народ и изключително продажен. Има и свестни хора, но са малцинство. Доскоро и аз си задавах подобни въпроси от рода на "защо всеки се крие", "защо всички говорят с недомлъвки за важните неща" и т. н. Родителите ми още от малък винаги са ми повтаряли да внимавам какво говоря пред хората и да държа успехите си в тайна. Тогава и кажи-речи буквално до преди 4-5 години не осъзнавах какво ми казват и не взимах думите им под особено внимание. Смятах, че това е било през комунизма, но сега вече времената отдавна са други. Оказа се обаче, че времената изобщо не са други и родителите ми са много прави. За тия няколко години се нагледах на мръсотии в професионален аспект, в личен план и то от уж най-добрите ми "приятели" и т. н. Затова и аз вече почти не споделям нищо по-важно с почти никого.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: aa6a14820d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   Някои дори се обиждали хахаахах. Все едно си длъжен на някого с нещо. На работа единственото важно нещо са парите. И всичко е професионално.

Много ясно, че крих до последно. Защото имаше колега, който беше прикрит човек на шефа и при поява на нова обява в града, в същата сфера като наша, се обаждаше да разпитва какви са условията и да снася и да манипулира колегите, че е звънял там и условията били гадни, заплатата била ниска. За да се поддържа статуквото в настояща фирма и да дават вечно ниски заплати. Който не е вникнал в нещата си няма на идея какви мръстоии се правят зад гърба на служителите само и само да не им се вдигнат заплатите и да се държат във фирмата на едно ниво, а да им се дава повече и повече работа.

Отделно е толкова голямо лицемерие навсякъде. Като никой не ме харесваше защо да се занимавам да предупреждавам, че и отчет да давам. Сигурно проблема си е в мен, но какво можеш да направиш ако не те харесват? Държах се добре и пак бях кривия. Шефа се сети да си поговорим и ми каза да се откажа от предизвестието чак след 3 години без никакво увеличение или бонус. При тия обстоятелства на кого трябва да дължа обяснение? Да са живи и здрави!

Личен избор е дали ще кажете или не. Но ако не се чувствате добре сред колегите си, ако ви е неприятно само от присъствието им, значи наистина ви говорят зад гърба и наистина са кофти хора към вас. И не трябва да казвате нищо на никого. Дори трябва да накарате шефа и той да си мълчи, за да не стават интриги.

 
  ...
преди: 2 месеца, 21 часа
hash: 684b63c725
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Всички сте прави! След една екскурзия в чужбина за която казах на работа вече и за екскурзии не им казвам. Не е нужно да знаят какво правя в свободното си време. Каквото имаше да се провали на тази екскурзия се провали, със сигурност някой колега наум ми е завидял и кълнял.

Явно това с казването вървеше там, но е друга култура и по-малък град. В София всеки гледа да те потопи или държи на дъното.

 
  ...

...
преди: 1 месец, 10 дни
hash: 724e4047d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   Защото бг работодателите са свине и могат да ти подлеят вода за новата работа.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker