Медицинско удостоверение, издадено от ЛКК поема ли се от работодателя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Медицинско удостоверение, издадено от ЛКК поема ли се от работодателя?
преди: 2 месеца, 1 ден, прочетена 236 пъти
Здравейте!
Преди години, когато бях на 16, се бях разбрала със собствениците на една пицария да започна работа при тях. Казаха ми да си подготвя всички документи - медицинско удостоверение, здравна книжка, декларация за съгласието на родител и т. н. Когато отидох до личната ми лекарка за медицинското удостоверение, тя твърдо заяви, че няма да подпише такъв документ, с който позволява на непълнолетен да работи. Та, другият вариант беше удостоверението да се издаде от ЛКК, за която платих 40лв на касата в поликлиниката. Управителката на поликлиниката, след като ми подписа удостоверението, ми каза, че попринцип работодателя поема сумата за заплащането на ЛКК и трябва да ми върнат парите. След което защипа с кламер касовата бележка и удостоверението.
Та, на следващия ден отидох да си предам документите. Казах на собственичката, че е трябвало да си платя за ЛКК и че трябва да ми върнат парите. Тя ми взе документите и скъса касовата бележка и ми я даде. Отговори, че нямало такова нещо, разбрала съм грешно и не могат да ми върнат сумата.
И след толкова много тичане нагоре-надолу за документи и разправии как те държат всичко да им е точно откъм документи и реалност, за да няма проблеми при проверки, в крайна сметка работих цяло лято без трудов договор. Просто не ми го пуснаха, по незнайно каква причина. Попринцип бяхме говорили, че до края на Август със сигурност ще работя и най-вероятно щях и зимата да си продължа да работя, докато не завърша гимназията. Бяха решили, че нямало смисъл да ми пуснат договор само за 3-4 месеца, просто така бяха решили. Реално продължих да си работя, но на друго място. Като цяло проблемите ми с тези хора и персонала им не беше само във връзка с документите, но това си е цяла друга тема.
Чак вече след толкова години се сетих за този случай. Дори и вече да няма какво да се направи, бих искала да се убедя, че причината да не ми пуснат договора, е именно за да избегнат да ми върнат едни 40лв. Започнах да се ровя из законодателството, за да видя къде точно е заявено, че ЛКК се поема от работодателя. Нищо не намирам обаче, може би аз не търся на правилните места или просто такова нещо действително няма. Случайно някой от тук да има опит и да е запознат? Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 6 часа
hash: 53173449aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Много си малка още, не виждаш цялата картинка. Прожлемът е, че като непълнолетна си работила месеци без трудов договор. По всяка вероятност на работното ти място не са се спазвали изискванията съгласно Кодекса на труда. Когато някъде работят непълнолетни, обектът се проверява, затова не са ти пуснали трудов договор. 40 лв. не мисля, че който и да е БГ работодател би ти възстсновил.

 
  ...
преди: 1 месец, 29 дни
hash: 7138184446
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   От авторката - в същия обект работеха още две непълнолетни момичета. Те имаха трудови договори. Като цяло през годините на това място бях забелязала, че все наемат такива момичета, за това именно там попитах за работа. Хората са си свикнали с проверките. Така че не виждам защо не ми се пусна такъв договор. Просто бяха решили, че няма смисъл.
Иначе наистина при тях се случваха много незаконни неща. Малко или много останах травмирана. Просто нямаше как да не работя. Живеех сама с майка си, през месеците здравето ѝ се влошаваше и вече не можеше и да работи. Сега е с ТЕЛК, изкаран след много време разправии, но това е друга тема. Баща ми не се интересуваше от нас, бяхме сами. С трудов договор или не, трябваше да изкарвам някакви пари. Работодателят ми много добре го знаеше това и се възползва, разбира се.
Сега уча право и когато върна лентата назад, имайки предвид това, което вече знам, ме хваща яд как съм се оставяла така да ме мачкат... Но просто нямаше как. Искам просто да се уверя, че този човек е издал намеренията си още в самото начало. И че това е поредното нещо, което съм изпуснала да схвана.

 
  ...
преди: 1 месец, 29 дни
hash: 32ad0a6be8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За съжаление, никъде не възстановяват пари за медицинско, свидетелство за съдимост, здравни книжки и т. н. Даже да решиш да напуснеш няколко дни по-късно, няма да ти ги върнат. Може 50 документа да ти искат преди да те назначат, всичките ще са за твоя сметка.

Какво да ти кажа, байганьовска работа. От години си мечтая да се махна от българия и никога да не стъпвам отново.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 69dfd1cace
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Учиш право и не знаеш, че поликлиниката са те излъгали. Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, издадена от министъра на здравеопазването, в гл. VIII. „Дейност по медицинска експертиза“, е записано, че НЗОК заплаща за изготвяне на медицинско удостоверение за постъпване на работа на лица от 16- до 18-годишна възраст.
Медицинското за работа на лица между 16-18г възраст е безплатно за самите тях и се попълва от личния им лекар. Много родители през годините бяха излъгани да заплатят за ЛКК, което не е било нужно, но незнанието на законодателството не е извинение.
Самата идея за представяне на медицинско на бъдещ работодател е за да се увери той дали новия работник има хронична болест или ТЕЛК, което задължава работодателя да спазва някой точки в закона, за по голям отпуск или различни условия на труд, които трябва да осигури на болен работник и т. н.
Това че си работила без трудов договор си е твой риск и в твй ущърб, но ти си взела решение че да работиш в дадената пицария ти е било по важно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker