Медицинска лаборатория с нулеви стандарти за безопасност и сигурност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Медицинска лаборатория с нулеви стандарти за безопасност и сигурност
преди: 13 дни, 6 часа, прочетена 335 пъти
Наскоро започнах работа в обект на една от големите вериги медицински лаборатории в страната. Вече не работя там и сега ще разберете причините.

Лабораторията на пръв поглед изглежда модерна, има много висок клас анализатори. Обаче практиките на работа са потресаващи.

В помещението, в което се правят анализите влизат и излизат външни хора, включително куриери, директно с обувките, без никакво предпазно облекло. Съответно подът и всички повърхности в помещението не са стерилни. А там се работи с кръв, която първо, е потенциално инфекциозен материал, и второ, там се правят не само биохимични и хематологични изследвания, но също и бързи тестове за ХИВ, например. Съответно, хората се излагат на риск и също резултатите могат да бъдат компрометирани.

В допълнение, дори лаборантите и биолозите, които работят там са в риск, заради лошите практики. Епруветки с кръв се отварят на няколко места из цялото помещение, които не са кабинети с клас на сигурност 2, ами обикновени отворени повърхности. Въпреки, че е наличен дезинфектант, той почти не се използва. Разлях малко серум и след като си затворих епруветката, взех етанол, за да напръскам и забърша. Питаха ме защо, не било нужно, накрая на деня се забърсвало. Добре, де, ами преди това? Ще засъхне тази кръв, някой ще пипне там, после ще си пипне лицето и може да се зарази с нещо. Вирусът на хепатит Б, например, е стабилен в засъхнала кръв няколко дни. Хората, родени след 1992 би трябвало да са имунизирани срещу хепатит Б, но за по-възрастните не е сигурно. По принцип лаборантите и биолозите би трябвало да са тренирани да не си пипат лицата с ръкавици, обаче понякога го правят. Регистраторите, част от които работят в същото помещение по административни задачи, със сигурност не са тренирани за безопасност. А пък външните хора, които си влизат и излизат, даже няма да ги коментирам.

Освен безопасността на персонала, и сигурността на пробите е под всякаква критика. Например, след отваряне на епруветките, преди те да бъдат заредени в анализатора, капачките се събират на едно място. След приключване на анализа, се поставят обратно върху епруветките в случаен ред, без оглед на това коя капачка е била върху коя епруветка преди. В следствие на което, пробата на един пациент може да бъде замърсена с материал от друг. Ако тези проби след това не се използваха, нямаше да е проблем. Но те се съхраняват и им се пускат допълнителни анализи, ако пациентът или лекарят поръча такива в рамките на 7 дни. Доколкото разбрах тази практика я има и в други лаборатории.

Толкова ли са зле всички клинични лаборатории или този обект е изключение? Споделете, ако имате опит. Ако сте работили в лаборатория с адекватни стандарти за безопасност и сигурност кажете коя е и кой обект точно, в случай, че е верига, за да кандидатствам там и да знам къде да си пускам изследванията.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 дни, 18 часа
hash: 831deafb57
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Рамус предполагам. Научих по трудния начин, че не бива там да се изследвам.

 
  ...
преди: 12 дни, 18 часа
hash: ec2381ea9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Ужас, потресена съм, докато чета това... , но за съжаление, дори не съм толкова изненадана.. в тази селска държава -всичко се очаква. Авторке, подозирам че говориш за лаборатории Биомед, но не съм сигурна... Според мен, няма никакъв проблем да напишеш за коя верига лаборатории говориш... все пак не издаваш тайни на ЦРУ и предполагам, че няма да ти изтрият коментара, ако напишеш името. Все пак не говориш за конкретен човек, а за работна среда.

 
  ...
преди: 12 дни, 15 часа
hash: 2b1c036342
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Това е страшно. Кажете за коя верига става въпрос? Или поне първата буква или първата и последната. Хората трябва да знаят или да се досетят.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 9 часа
hash: b62b1c8ddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Подайте сигнал до РЗИ, анонимни са и те наистина ходят да разглеждат какво става.

 
  ...
преди: 10 дни, 21 часа
hash: 10b0522fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Преди време четох за Рамус. Не точно такива неща, но това, че пробите пристигат в София вечер и до късно се работи. Съответно може да се доизмислят някои резултати или да се объркат от бързане.

 
  ...


...
преди: 10 дни, 17 часа
hash: 8cf131beb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   5, за повечето изследвания не е възможно да се измислят, защото се отчитат автоматично от машина. За такива, които се отчитат от лаборант, винаги е възможно да се допусне грешка, но има валидиране, така че ако някой резултат е съмнителен и би имал последствия за пациента, би трябвало да се провери. Съмнявам се на някой етиката да му позволява да дава измислени резултати или поне ми се иска да вярвам, че няма чак такива психопати. Въпросът е дали може да се има доверие на редовно отчетените резултати, защото те се повлияват от условията в лабораторията и методите за обработка и съхранение на пробите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker