Стартиране на бизнес. Съвети, мотивация... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Стартиране на бизнес. Съвети, мотивация...
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 3096 пъти
Вече съм твърдо решен да започна бизнес. От доста време събирам информация, уча се по темата и започвам да се замислям за практическата част. Дори и да не се получи от първия път, мисля да си направя необходимите изводи и да пробвам отново и отново, докато стане. Нямам избор, само на заплата не се живее, имам отговорности, семейство. Искам някой ден да мога да им осигуря нещичко, не искам дъщеря ми (на 2) да работи цял живот за други хора за единия хляб. Освен това имам и друга голяма мечта. Искам да съм по-добре финансово, за да мога да помагам на нуждаещи се. От малък си мечтая да помогна било то дори и на един човек да се излекува, изучи... Само мисълта, че ще накарам дори един човек да повярва в доброто, получавам гъдел в областта на слънчевия сплит. Това ме е водило и мотивирало, колкото и съпругата ми и дъщеря ми.

Въпросите ми са предимно към имащите някакъв опит в бизнеса. От къде ви е дошла мотивацията, вдъхновението? Как ви е дошла идеята? Някакви техники за генериране на идеи? Кой е бил повратния момент преди потръгването на бизнеса? Получи ли се от първия път? С много или малко пари започнахте? Някакви съвети, някакъв опит да споделите. Често допускани грешки. Изобщо всичко, което би ми било от полза. Благодаря предварително!

С пожелание за много здраве и успехи

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 036c55e43f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   В началото е еуфория, изпитанието е като започне истинската работа. Когато водиш свой бизнес имаш далеч повече отговорности и в първите 2-3 години си заплатен по-слабо, ако изобщо ти останат приходи.
Всъщност повечето бизнеси се провалят точно затова.

Тези които успяват просто не виждат друг изход и не могат да си представят да не работят за себе си, а за някого другиго.

Аз имам онлайн бизнес. 4 пъти се провалях, 2 години и половина минаха, докато започна да изкарвам НЯКАКВИ пари от това. :) Но пък е интернет... първите 100 лв са най-трудни. После само се разрастваш по вече утвърдения си модел.

Предимството на онлайн бизнеса е, че не ти трябва начален капитал и е евтино да започнеш. Заплащаш обаче с цялото си свободно време и конкуренцията е голяма.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: b4299648d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много е хубaво, че чaст от мечтaтa ти е дa помогнеш нa други хорa и тaм е първият ми съвет:
Докaто не си здрaво стъпил, добре " подпрян" отвсякъде, НЕ помaгaй!!! Нaй- мaлкият пробив може дa те върне в нaчaлото.
Моят мотивaция беше, че рaботих/ рaзрaботвaх именно мечтaтa си.
Не можех дa спрa, не можех дa се откaжa, 8 год. се борих... и успях!!!
Зaпочнaх без пaри, но моето беше( и още е) производство, буквaлно с подръчни средствa.
Плaсирaх през мaгaзини, в нaчaлото нa консигнaция, сегa ме търсят с поръчки и предвaрително зaплaщaне.

Никогa не споделяй идеите си и проектa нa реaлизaция със хорa, които могaт дa открaднaт мечтaтa ти и дa ти конкурирaт, докaто ти още не си " стъпил" дори.
Мечтaтa си е мечтa, но щом я прaвиш комерсиaлнa, трябвa дa мислиш кaто бизнесмен!
Винaги, н първо място нуждите нa бизнесa/ фирмaтa.
После домaшните. още по- добре, докaто не излезеш нa " зелено" не дърпaй нито стотинкa.
A после си определи зaплaтa, остaнaлото сa фирмени пaри!
Много хорa прaвят елементaрни грешки, хaрчейки оборотни пaри зa лични нужди.
Не знaм кaкво мислиш дa прaеил, зa дa... евентуaлно те посъветвaм по компетентно, aко ми е възможно.

Едно знaм, повечето милионери не сa очaквaли, че ще стaнaт толковa богaти.
Просто сa прaвили товa, зa което сa мечтaли.
И вярнa е прикaзкaтa: от толковa рaботa, нямaмвреме дa прaвя пaри!!!
Aз рискувaх рaботaтa си, зaпочнaх дa прaвя пaри, .... осъществявaйки мечтaтa си!!!
Беше трудно, нямa дa лъжa, имaло е моменти( седмици, понякогa месеци) когaто сме яли основно мaкaрони и филийки с мaргaрин сaмо. и без ток сме остaвaли, понякогa сме нямaли пaрите, друг път е трябвaло дa избирaме: хрaнa и сметки или мaтериaли зa рaботa. винaги зaлaгaх нa мaтериaлите;)

Мечтите се сбъдвaт!!!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0507b6d3c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Брат ми иска да започне собствен бизнес, след като се прибере от бригадата и събере малко парички. Общо взето мотивацията при нас, а и предполагам при 80% от хората е точно това - не иска цял живот да е бачкатор за някой друг, както и аз не искам, особено като де вземе предвид реалностите в БГ и като знаеш, че бачкаш за някоя мутра, която да си купи с-класа с твоите пари и твоя труд. Не мерси. Моето семейство е от работническата класа, баща ми цял живот е бил бачкатор и заради това за него е нормално да си намерим работа и да бачкаме. Той никога не е имал инициативно мислене и предприемчив дух, за разлика от нас. Свикнал е да изпълнява команди, ако му кажат да излъска тоалетната с парцал и това ще направи дори да не му влиза в работните задължения, защото за него шефа има последната дума. Даже сега като се замисля... най ме е яд за последните няколко години, когато във фирмата нямаше много работа и го пращаха да върши тежък физически труд на едно голф игрище в ихтиман, където и му се разви дископатията и го освидетелстваха. То и самата му работа по принцип беше свързана с тежък физ. труд - товарене, разтоварване на стока и т.н.
Така че... пробвай! Нищо не ти пречи. Въпроса е идеята да е такава, от която всеки потребител има нужда, не нещо на което му трябва нон стоп реклама, защото и това са пари. Примери мога да ти дам много - неща, които никога няма да излязат от мода и човек се нуждае всеки ден от тях. - фирма за хранит. стоки, за компютърни части и ремонт и поддръжка (ако разбираш от компютри), фирма за извършване на ремонтни дейности или счетоводни услуги.. за произв. на мебели... разнообразие винаги има стига да разбираш от това, което правиш, така че си избери нещо, което си работил или правил като хоби напр., за да не се налага тепърва да се учиш и така ще ти остане само регистрирането на фирма и месечния счетоводен баланс, които да правиш, но това ще е по-леката задача от изброените.
Успех!!! Знаеш без риск, няма сполука.
П.С. И другото което е собствения бизнес олекотява и семейните разходи - масово хората, които се занимават с това си пишат всички разходи - от пазаруването в магазина, до зареждането на гориво или лятна почивка на фирмен разход и така си връщат ддс-то, което ние всички плащаме на държавата като потребители. Ползи има много от собствения бизнес стига да имаш мотивацията, времето и търпението да се занимаваш с това.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 895f1ef34f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   не знам на колко години си.. но историята ти звучи като на ученик който се е размечтал пред компютъра.. сподели за какъв точно бизнес става на въпрос.. имаш ли някакъв начален капитал.. в какъв бранш искаш да се пробваш.. планирал ли си как точно ще започнеш и т. н.. ние какво точно мнение можем да дадем след като не знаем ти на какъв хал си

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5979b4ad14
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Абе човек, радвам се че си толкова позитивен и обнадежден, но ми се струва, че въпреки това намеренията ти са идеалистични и дори наивни. Бизнеса, поне в доколкото имам впечатления за България, е далавера, измама, въпрос на контакти, даване на рушвети и какви ли не други неморални и незаконни действия. Ако минеш през всичко това, не знам дали ще ти остане желание да помагаш на някой друг освен на себе си. Дори и Рокфелер, който е дал много за благотворителност, е направил парите си с налагане на монопол и безскрупулност. Освен това хората казват "искам да съм бизнесмен" сякаш това е професия. Но не могат да измислят какво да правят и започват като теб да питат по форуми и сайтове. Така няма да стане. Седни сам и реши какво можеш да правиш, какъв капитал имаш и можеш да намериш. Започни с нещо малко, квартално магазинче. Така нататък.

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: d3a50e0851
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Здравей! Ще се опитам да ти помогна със съвети от личният си опит и ще се радвам ако са ти от полза.
1. Първо избираш продукта който ще произвеждаш или ще купуваш и продаваш.
2. Второ, проучваш пазара и конкуренцията си - (къде, в какви количества и цените на които се продават).
3. Намираш си възможно най добрите снабдители (в същност никога не спирай да се оглеждаш за нещо ново).
4. Изчисли всичките разходи;
а. Цените на материалите/продуктите.
б. Транспорт.
в. Зграда, помещение.
г. Електричество.
д. Вода.
е. Заплати.
ж. Всички данъци и такси.
з. Счетоводител.
Въз основа на тези разходи ще можеш да изчисиш какви ще са печалбите ти и ще можеш да направиш прогнози и бизнес план. Запомни че както във всичко, началото е трудно и на важното е да не оставяш малки препятствия да те разколебават. Веднъж като решиш, вървиш с главата напред - тва е рецептата за успех. С времето натрупваш опит и всичко става много по лесно. Веднъж като започнеш не се оставяй на никой да ти влияе и разколебава.
Желая ти успех.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: f20730d3ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря ви, най-вече на първите трима. Естествено, както очаквах, не се мина без критика и съмнения, но те само ме мотивират още повече. Критиката си е част от играта и я разглеждам като възможност, а не като нещо дразнещо. Все пак успешните хора са не повече от 5-10%, останалите са средностатистически. Не случайно писах "Въпросите ми са предимно към имащите някакъв опит в бизнеса". Аз не искам да съм просто средностатистически човек, а по-различен, с по-различно и разчупено мислене. Колкото до идеите, имам такива, но те не са предмет на днешната тема. Целта на темата беше друга, а не обсъждане на идеята дали е добра. Имам бизнес знания макар и теоретични (знам, че на практика е различно), имам и практика в професията си. На ясно каква цена бих могъл да платя и може би няма да се получи от първия път, но за сметка на това имам сериозни мечти и каузи и няма да се примиря, докато не ги постигна, каквото и да ми коства. Това последното във връзка с "ученик който се е размечтал пред компютъра... "

Автора

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0507b6d3c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   А на колко си години? Имаш ли семейство, което да издържаш или живееш при вашите? Това също е от значение.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 687213e18e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Първото нещо, което трябва да направиш, е да спреш да се влияеш от мнението на другите, обиди, анонимни коментари като горните. Мнения на разни хора да не те засягат, нито разколебават, нито разчустват. След развитието на бизнеса ми и най-добрите ми приятели започнаха да завиждат, а като влезнех във фейсбук, разни далечни познати и роднини ми ставаха много близки и ми искаха или пари, или работа. Ако откажех, ме имаха за най-долната и тъпа кучка на света. А те просто не ставаха за нищо, не можех да си позволя да наема човек, който ми е приятел, да седи, да не разбира от работата и да му плащам. Нямах достатъчно средства за такива луксове в началото. Бизнесът не е игра, бизнесът е трудно начинание. Много са важни хората, с които ще работиш. Не всяка работа е за всеки, не значи че щом някой ти е приятел, става за магазинер в магазина ти. А отказът е повод за обиди и сръдни и приказки. Но те просто не могат да влезнат в твоята ситуация. В бизнеса няма място за чувства. Няма... Това е правило номер едно.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: f65dc9d494
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много е хубаво това, което си написал, но замисли се поне малко. Какво би ти струвало един провал, а два, а три? Всеки един от тях е свързан 1. с нерви, които рефлектират директно върху близките ти; 2. пари, които сигурно ще вземеш на кредит, които трябва да се връщат, ако не обезпечаваш кредите - съдебен изпълнител, та може и на улицата да останете; 3. хора, с които да работиш. Те трябва да са доверени, защото всеки ще те краде; 4. време, за да развиеш започнатото, а то може да е години.
Та, в общи линии е това. Просто е доста рисковано начинание, където 95% от хората се провалят рано или късно. България в момента не е държава, където може да се развива малък и среден бизнес. За голям, въобще и дума да не става. Всички ниши за заети, предлагането на всичко е по-голямо от търсенето. Пишеш, че не искаш да работиш за една заплата. Странна работа. Че то има заплати и заплати. Давам ти за пример в държавна администрация, че има заплати от 500 лв., но има и от 3000 лв., като мисля, че второто хич не е зле, при положение, че работата ти е 100% сигурна и не зависиш от пазари, търсене, предлагане. Ето ти една хубава опция. Пак ще можеш да помагаш на хора в нужда (което е много хубаво и благородно), пак ще можеш да живееш добре, пак ще можеш да подсигуриш на детенце качествени условия за живот. Желая ти успех от сърце, но внимавай и не забравяй, че по-важно нещо от семейството няма.

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: c89c72711f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   №6, пише се Сграда, не зграда.
Към автора - здравей, имам бизнес от 14 години. Това, което мога да ти кажа е, че списъка на №6 е добър, само дето преди да си почнал сметките са едни, а след като стартираш - съвсем други. Същото е и с проблемите. Изобщо не можеш да си представиш какви проблеми ще възникнат и съответно - как ще ги разрешаваш. В момента не е особено добре за бизнес, ако той разчета на месния пазар. Ако разчита на пазар зад граница - тогава е друго.
Моят съвет е да не се изхвърляш много (не се запасявай с количества, които не можеш да реализираш). Спести като разход абсолютно всичко, което е възможно. Измисли начин да "изпробваш" потенциалните си клиенти (ако може така да се каже). След като направиш пълната сметка за необходимите разходи увеличи сумата с 30% минимум и за непредвидени разходи (със сигурност ще ги имаш).

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 99c15f131d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   N10, защо пишеш по този начин? Едно, че му плюеш върху мечтите, които, вижда се, авторът е направил крачката да превърне в намерения и цели, второ, че му секваш ентусиазма.

Аз адмирирам автора! Вярно е, че на 20, 19 се провалят. И какво? Може той да е този двайстият, който няма да се провали, тъкмо защото е устремен...

В България има предлагане, но има и търсене. Все има място за още един, особено ако не тръгва с идеята "Дай просто да пробваме, а да видим какво ще стане".

Не знам, авторе, но аз лично силно се мотивирам от нещо, което прочетох в "Богат татко, беден татко" - посредствена книга, като цяло, ала нещо от нея никога няма да забравя. То звучи горе-долу така:

"Не трябва да казваме "Не може". Трябва да питаме "Как ще стане това? . Разликата между двете е, че първото е твърдение (отрицателно), а второто - въпрос. Първото кара мозъка ти да спре да работи, защото ти приемаш, че нещото, за което твърдиш е вън от собствените ти сили, а второто те кара да мислиш стъпките и механизмите за постигането на дадена цел. Ако не да спечелиш (много) пари, то поне ще тренираш мозъка ти - най-мощният компютър в света! ".

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 35562592eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравей авторе,
надявам се да прочетеш коментара ми.
Ще те посъветвам да не послушаш Н2 за това да не споделяш идеята си.
Представи си един обущар, който си разбира от работата и е горд с това. Да речем, че сте познати и ти го питаш нещо от рода на как да си поправиш обувките. И той ти каже, че е фирмена тайна.. а сега си представи друг обущар със сайт със стъпчиците към поправката. Няма ли да му имаш доверие? Няма ли да отидеш при него само защото не го е страх да сподели занаята си? Няма ли да си кажеш, че щом е толкова откровен ще е добър? 5 от 10 наши приятели имат гениални идеи, но колко ги реализират? Не е важна идеята! Интересни неща бол, а начина по който ще управляваш и развиваш начинанито си.
Искаше съвети, послушай този:
Прочети всичко на Кийосаки и "принципът 80/20" и също и " четири часова работн седмица"
Някой горе твърдеше, че повечето бизнеси се провалят, е 9 от 10 опита се. Това значи, че на 40 ще си милионер ;дд
Познавам много успешни хора..
Жена на 24 в сферата на мултилевела печели по 10 000 на месец и фирмата ? подарила кола.
Радвам се, че толкова българи искат да се реализират и го правят! Горда съм, че съм българка!
А за имигрантите - като им е толкова акъла да бягат, ние тука добре си живеем.
Авторе успех, моля те прочети книгите.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 6d8d4bdb19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   първо учи всичко е написано, не е нужно да откриваш топлата вода. Общо взето се почва с един работен капитал във всеки бизнес. Този работен капитал трябва да съумееш да не го нарушаваш. Тоест винаги трябва така да си договаряш плащанията към теб така че да не се забавяш в плащанията към твоите доставчици. После не купувай нещо и не произвеждай нещо преди да си го продал, освен ако не си сигурен на базата на договори че ще го продадеш и вземеш парите. Другото е да се оглеждаш за пазарна ниша и възможност, която ако си достатъчно находчив ще намериш. Успех

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker