Шефът си затваря очите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121414)
 Любов и изневяра (29762)
 Секс и интимност (14390)
 Тинейджърски (21908)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4708)
 На работното място (3189)
 Образование (7312)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18584)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Шефът си затваря очите
преди: 10 години, 3 месеца, прочетена 2468 пъти
Работя в малко заведение като барман-сервитьор. Колективът се състои от мен и още едно момиче (аз съм на 20, а тя на 23). Понеже съм студентка, тази работа ме устройва. а този етап, понеже имам време докато съм на работа да уча за изпити. Заплатата е средно висока, но на този етап ме задоволява. Имам проблем с колежката си обаче. Позволява си да ми размества смените тогава, когато си реши, дори за най-малкото нещо, като в последните няколко пъти дори не благоволява да ме попита дали бих я сменила. Нямаме точно определен график, шефът ни е оставил сами да се разбираме. От 6 месеца работя в това заведение и 3-4 пъти съм показвала, че не съм съгласна с това, което става и че искам график, който само шефът може да променя, след като сме се разбрали предварително двете. Няма нищо насреща... Колежката ми освен нагла е и мързелива и немарлива. Още като започнах работа ми казаха, че тя малко не може да мие чашите, не може да затваря камерата хубаво... отначало доста се дразнех, но в последствие приех тези нейни недостатъци... в процес на работа разбрах, че когато й поискат коктейл, например, тя казва че няма, което си е стабилна загуба... мързи я да сгъва късметчета, понеже ние сами си ги навиваме, и стои без късмети докато не дойда аз на смяна да ги насгъна. Преди дни клиентка ми се оплака, че колежката ми, която в това време все още почиствала (нещо, което трябва да е свършила вечерта преди да затвори), я е върнала, когато е отишла за кафе по време, по което машината отдавна трябва да е била загряла. Казала съм на шефа ми всичко. Той ми отговори, че не обича такива дребнави неща и ме разбира, че искам работата да е разпределена между двете, но...
Обичам работата си, върша я с удоволствие, но когато има фактори, които да ми пречат и хора, които да не се съобразяват с моите чисто човешки права, като това дали ми е удобно да си сменя смяната, се чувствам ужасно подтисната.
Чудя се дали да направя последен опит да поговоря с шефа си и да го попитам кой вариант предпочита-да започна да си позволявам нещата, които тя си позволява или да се заеме да въведе малко ред. Другото което ми се върти като начин за действие е да започна да се държа като нея направо, без да говоря с шефа. В последно време толкова пъти съм го занимавала с тези неща, че вече мисля, че няма смисъл да му досаждам, понеже явно не го интересува особено. Моля за съвет, как е най-добре да постъпя. Надявам се да има хора, които да прочетат дългите ми писания и да ме посъветват. Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 3 месеца
hash: 21ae1189b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като „шеф“ ти казвам - не обичам такива дребнави неща. Ако имаш проблеми с колеги, решавай си ги сама. Ще ти кажа нещо - шефът ти си има още 1000 други неща на главата, приключва и счетоводната година, има да плаща осигуровки, наеми, заеми и само вашите дребни дразги са му до главата.
За графика можеш да решиш проблема като определиш за 2 седмици напред график за себе си, който да го съгласуваш с него и само той да може да го променя.
За оплакванията на клиентите обаче трябва да му кажеш - това не е лична дразга някаква, а ти е било казано като оплакване.
Колкото до другото - оправяй се, шефът ти не ти е баща или майка, такива конфликти има навсякъде, не можеш да сменяш всеки път работата си при такива работи.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 3324970644
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   До 1

Прав си, че на шефа не му е такива "дреболии", но не веднъж съм бил свидетел как точно такива "дреболии" съсипват бизнеса. Защото ако и тя започне да се скътава като другата (което е въпрос на време), нали се сещаш, че в един момент на клиентите ще им писне и ще ти теглят една майна на ТЕБ. На тях им е все тая, ще си намерят друга работа, барчета колкото искаш. По същата логика и на клиентите им е все тая, ама ти накрая ще ядеш бахура, като останеш без клиенти.

Според мен ако той е отговорен и умен, наистина трябва да въведе ред, ако трябва да сложи един човек специално за това, но естествено няма да иска да дава пари "на вятъра", защото е тарикат като повечето селски бизнесмени в България - евтин на брашното, скъп на триците. После като затвори заведението, ще обвинява персонала как той му дава хляб, а той е неблагодарен и колко са бедни клиентите, та затова има отлив.

Точно същото се получава, когато се назначават роднини, приятели, комшии. Те си мислят, че като са роднини на шефа и другите са длъжни да им вършат и тяхната работа, а шефа му е през *. И в един момент и другите казват "е*ал съм му мамата и аз така ще правя" и бизнеса отива на майната си.

Нормално - и аз като отида на барче и чакам по 5 часа някой сервитьор да се накани да ми вземе поръчката и после с досада да ми обяснява как няма нищо, има само кола, ами мерси за обслужването - няма да се върна, нито ще го препоръчам на някого, даже ще го оплюя пред приятели.

До авторката - според мен и ти го удари през просото и каквото стане. Или ще се усети в един момент и ще се намеси, или ще си взимаш същите пари с по-малко работа, или накрая ще си намериш друга работа.

ПС: според мен е крайно време най-после родните работодатели да се отърсят от комунистическото си мислене и да започнат да мислят като истински бизнесмени. Само сравнете обслужването на родното черноморие с това на турското и ще разберете за какъв контрол и поощрителна политика на персонала става въпрос. Турците може да са всякакви, но не са имали комунизъм и мисленето им по отношение на бизнеса е коренно различно. И това си личи от километри.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: f3f1dbd6a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   От една страна №1 е прав, но от друга!? ! Какъв смисъл има, като "шеф" да плащаш наеми, да плащаш осигуровки и т. н. Ако твой служител не си върши задълженията. Като откаже веднъж два пъти сутрин кафе на клиент, като откаже няколко пъти коктейл, като само понякога има късметчета или бисквитка до кафето, колко оборотно ще стане това кафе и ще има ли смисъл да плащаш наеми и осигуровки в бъдеще?
Ти №1 дребнави неща не обичаш, но точно "дребните камъчета обръщат колата", а тя е твоя.
На авторката ще кажа, ти си върши твоята работа, навивай си по 20бр късметчета и ги дръж в джоба си, седни с колежката и поискай писменно да си определите график. Отказваш да я смениш имаш лични задължения и толкова от там шефа, заради на колежката претенцийте, като остане със затворено заведение за една смяна и ти имаш черно на бяло график.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: ea3f21c474
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, а не е ли в интерес на шефа в колектива да цари добра атмосфера, хората да работят добре и клиентите да са доволни? Защото нещата, които си позволява колежката на авторката са и в ущърб на клиентите! Е, аз ако бях шеф много ще се ядосам, ако хората ми си позволяват такива неща! В крайна сметка заради такова поведение губя и клиенти и пари!
А съветът ми към авторката е да не говори с шефа си сега, човекът е информиран и знае за проблемите. По-скоро следващия път като дойде клиент да се оплаква, че колежката ти го е върнала или е отказала да му приготви коктейл да го пратиш да говори с шефа. Така, като го чуе от устата на клиент определено ще се замисли. Защото когато само ти му обясняваш може и да реши, че конфликтът ви е чисто личностен и ти просто търсиш начин да я злепоставиш, обаче ако клиент се оплаче, тогава вече ще му просветне.
Така, че работи си съвестно и гледай да сведеш контактите с колежката до минимум и то в един момент ще си проличи кой работи и кой се мотае.

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: af90e5449e
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Кaто шефкa, подкрепям н1!
Зa оплaквaния от клиентибобaче, си имa трик. Книгa зa оплaквaния- връчвaй им я, дa си пишaт тaм, от тaм нaсетне шефът aко сметне зa нужно, ще предприеме мерки.
A товa кaк, зa глупости ще зaнимaвaш, .... не зaтвaрялa хлaдилникa.... не измилa добре чaшите... товa си е вaш проблем и aнгaжимент, aз бих го приелa кaто интрижкa.
Рaзберете се помежду си, плaщa ви се зa товa, ... инaче човекът би си отвори детскa грaдинa!

 
  ...


...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 21ae1189b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   От номер 1 - много лесно мислите, че е да си шеф, ама не е. Аз имам едни 5 човека персонал и се побъркам с техните глупости. Оставиш ли се да те забъркат - край. Единият сега дори напуска/напуснахме го, защото е много зле - почна да ми прави нарочно золуми, да не работи добре и качествено. Който работи си знае, че ще си вземе заплатата на края на месеца, има си работно време и толкоз. Работодателя има хиляди работи да мисли и му е само до такива глупости.
Ако 1 човек има проблем с колектива вече съм на мнение, че трябва да си ходи дори работата да е ОК. Просто нервите, които ще коства на всички дърпат цялата работа надолу да не говорим, че все има хора, които не са разбрали, че не са при мама и тати или в училище - не сме им родители или учители да им оправяме отношенията. Животът е кучка, всеки се оправя сам.
Който обаче много се оплаква от колегите си накрая сам привлича вниманието към своята работа.
Гледайте да не занимавате работодателите си с глупости, да има сериозни резултати в работата и заплатите ще са качат, и премии ще има и джиджи-биджи - предимства с две думи.
Книгата за оплаквания е добро нещо, но най-добре е личното оплакване да му се приеме на сериозно. Съвет за келнери - ако ви се оплаче клиент дори от ваш колега да е не злорадствайте, а ВИЕ СЕ ИЗВИНЕТЕ от името на ресторанта/кафето и сервирайте безплатна напитка. Това е най-малкото, което можете да направите, защото в крайна сметка е важен ОБЩИЯ успех. Ако ресторантът/кафето/фирмата не вървят добре, ще има още няколко безработни, а такива нови излизат 5 хиляди всеки месец! Ситуацията е СТРАШНО сложна в момента и на работодателите ни е само до ГЛУПОСТИ.
Аз как реших въпроса със смените - направих драконовско работно време и точка. В началото имахме плаващо, ама българинът още не е озрял за тази свобода, той трябва да бъде надзираван, непрекъснато следен и дисциплиниран.
Също бяхме против мерки като наказания под формата на намаляване на заплатата, но след като ни се случи трима работника да не се явят на работа, защото били излизали предишната вечер и тези мерки. Нямат много хора работен морал и това си е.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 136e6aeaf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Като най-рационален човек казвам: "Намерете си държавна работа, при частниците нищо не става."

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 54e33484e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Номер 1 за някои неща си прав, но за други не си. Вие шефовете и работодателите трябва да разберете, че точно вие трябва да сплотявате колектива, за да върви работата. И това, за което авторката говори не са дребни работи. Работил съм в Щатите за 2 големи вериги магазини едновременно. Е като тамошните шефове трябва да се научите да работите. И в двата магазина директорите на магазините проследяваха всичко - редовността на доставките, зареждането на стоката на рафтовете, следяха камерите на отделите дали някой не върши нещо нередно и такива служители, които се скатаваха и не си вършеха работата си получаваха заслуженото - на следващата седмица бяха с два пъти по - малко часове. Ставал съм свидетел на конфликт между началник смяна и един пияница, който всяка вечер изпиваше бутилка водка за да е нормален и винаги закъсняваше за работа. И знаеш ли какво стана? Началника на смяната го закара при директора на магазина в 11 вечерта точно преди директора да си тръгне след дългия работен ден. Директора не само, че не ги върна ами ги изслуша и двамата и стигнаха до някакво решение на проблема. От там насетне повторен проблем нямаше. А проблема с такъв служител се решава толкова лесно - извикваш го и му казваш в прав текст, че имаш наблюдение, че не си върши работата качествено и от това страда бизнеса. Даваш му последно предупреждение и после да видиш как нещата се променят. Но това е основен проблем в БГ. Тук шефовете не наблюдават какви ги вършат подчинените им. За разлика от чужбина.,...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker