Какво искат работодателите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Какво искат работодателите?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 2790 пъти
Здравейте :) Въпроса, който съм задала: "Какво искат работодателите" ми е много важен в момента, защото от известно време си търся работа и се надявам да се заформи дискусия по темата.
Въпросът е към всички работодатели, човешки ресурси и мениджъри, които избират какъв персонал да се наеме. Какви качества (лични, професионални и всякакви други) бихте желали да притежава кандидата, който веднага бихте наели?
пример: - да е с добро образование от престижен университет;
- или да е скромен и тих, да не се бърка много в работата на шефа и да си гледа само своите задължения;
- такъв, който няма големи амбиции и иска възможно най-малко пари;
- такъв който ще дава идеи и помага със съвети за развитието на фирмата (разбира се според образованието си);
- или уверен и нахакан, тип всичко мога, ще се справя;
ИЛИ...
Темата е важна, за това се надявам да получа отговор от лицата, избиращи и наемащи персонал.
Благодаря! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: 19a0cea6e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Надявам се тук да пишем действително работодатели или HR мениджъри, защото мисля, че информацията ще е полезна за искащите действително да работят, а иначе другите тиради какви били работодателите, каква била лоша държавата бла-бла се надявам да ни спестите поне тук.

Конкретно по въприсите на Автора.

1. да е с добро образование от престижен университет
Много зависи от длъжността - не всички са за университет. Не гледам нито образование, нито университе, нито успех дори ако кандидатът има 3-5 години стаж точно по подобна длъжност и на разговора може да дискутира по темите и говори смислено по конкретна обща задача. Ако има изисквания към висше образование - например кандидатът трябва да е инж., счетоводител I. степен и така нататък, то пак ако има стаж не гледам, не отварям дипломата дори - мотивационно, да си паснем и да разбира от работата, да изкара изпитателен срок, да не е нагъл и нахален на интервюто, да е чист, спретнат и точен. Диплома отварям лично след изпитателния срок ако ми хареса кандидата, защото не искам да ми влияе на преценката за човека и работата му.

- или да е скромен и тих, да не се бърка много в работата на шефа и да си гледа само своите задължения;
НЕ ни трябват скромни и тихи хора, а хора с енергия и хъс. Трябва да умеят да спазват йерархията - при задача да я изпълнят, но ако имат предложение смислено да си кажат, а ако не се реши в полза на това предложение - да умеят да имплементират това, което им нареди по-висшестоящия без коментар вече.

- такъв, който няма големи амбиции и иска възможно най-малко пари;
НЕ, НЕ, НЕ, но за начало трябва да е по-скромен, за да видим дали изобщо можем да работим заедно. След като се е доказал по 1-2 проекта може да поиска повече пари, а ако сме станали зависими от неговото знание - случва се да се удвой заплатата, а под формата на бонуси може да се „награди“ за определена задача човека, но ако има капацитет заплатата не е от значение, а ако няма и без това е вън.

- такъв който ще дава идеи и помага със съвети за развитието на фирмата (разбира се според образованието си);
И да и не. Съветите не зависят от образованието на човека - може и среднист да ти даде чудесни съвети. По-скоро е плод на опита на един човек при подобни проблеми или неговия интерес по темата, но да ми дава някой служител идеи за „развитието на фирмата“, в която целият риск и капитал е наш... ами това е излишно и може да се тълкува като наглост. Обикновено просто служителят няма нужната информация за нашите мотиви, дългосрочни цели, паралелни проекти, бизнеси и така нататък и не може да види голямата картина, затова е понякога дори нагло да давал идеи. Случвало ми се е смешни идеи да дават и да се стига до агресия ако не се престане с „идеите“. Изсушваш веднъж от учтивост, но ако не престане е нагло, а определена информация не можеш просто да разгласяваш.

Понякога мълчението е злато. Говори като те попитат, мълчи като не те питат. За конкретна задача дай идея, разбира се, но не и за бизнеса като цяло, а ако искаш да развиваш бизнес просто мястото ти не е на служител - направи си и си развивай бизнес.

- или уверен и нахакан, тип всичко мога, ще се справя;
Да, по-добре да си уверен и оправен, за да сме уверени и ние, че можеш да свършиш задачите.

Като цяло мога да кажа, че най-важни за всички позиции са стажът и опътът, после идва образованието за определени позиции, които например някакъв закон ти налага да са заети от хора с инж. специалност или Висше, но ако няма закон да ти го наложи с удоволствие вече се наемат среднисти, защото са по-мотивирани и имат просто стаж хората, а са младички и заредени с енергия.
Например ако ми трябва рецепционист ще назнача веднага човекът със стаж и без образование. Висшистът отделно за някои позиции е преквалифициран - т. е. дори да твърди, че иска работата, той в крайна сметка е разочарован, не му е интересно и е демотивиран от самата задача дори парите да са били ОК. Затова по-добре човек да си вземе човек - среднист за по-простите задачи, който само това е правил, интересно му е, доволен е от шанса, който си му дал и от заплащането.
Например ти трябва някой за ВиК инсталация. Често хора с висше, освободени от ВиК дружествата го работят това, но са преквалифицирани, мислят и сложни неща, позволяват си да променят проекти на своя глава и ти отварят работа, освен това умеят да те заблудят, постоянно трябва да си им зад задника дали вършат това, което им е зададено или пак се правят на проектанти. По-добре си вземи среднист, за да ти направи по проект ВиК инсталацията без коментар и да ти е мирна главата.

Аз лично съм най-доволна от бивши военни със Средно или друго образование, защото са дисциплинирани, идват точно на работа, спазват правилата, може да се разчита на тях, а и са способни на много интересни импровизации с машини и материали, спазват йерархията, но и имат интересни и смислени предложения, винаги са на разположение, не мрънкат и не нахалстват.
За жените същото почти мога да кажа. Много изпълнителни, точни на работното място, квалифицирани, добри в общуването, честни.

Успех и дано малко съм помогнала... дано си намериш хубава работа - бъди спретнат на интервюто, бъди себе си, мотивационното е важно, но не пращай веднага дипломи, а чак като те харесат - блести със знание, способности и излъчване, не с диплома, особено ако нямаш лъскава такава.
Мен лично дипломата ме е лъгала и затова не гледам вече - един път 2 години след назначението исках дипломата на един човек, защото ми трябваше кетап някакъв за проект в чужбина. Не гледам и свидетелства за съдимост дори и не съжалявам. Медицински не искам също и ако има формалности то в счетоводството - аз не искам да гледам тези неща, за да не ми промени отношението към човека. С удоволствие бих наела например човек с недъзи, но не са кандидатствали, а хронично болни имаме.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 154b440c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В БГ още си говорим с термините "Той е наш човек" и " Тази не е наш човек ". В банките например 95 % от персонала са връзкари, питай ги какво значи "марджин" и какво "ливъридж", да видиш как умно гледат! Това е положението.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: dd2086f7c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   N1 ти работодател или HR manager ли си? ! Написал си дузина глупости като цяло, но явно хората си вярват

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: cdc949d962
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Темата е важна но е поднесена по такъв начин че няма как да се дадат еднозначни отговори. Всичко зависи от конкретните изисквания за съответната длъжност, но все пак:
- Добро образование - да, това винаги е предимство но дипломата не тежи много ако нямаш един ден трудов стаж. Отварям една скоба - имам братовчед който е покрил цяла стена с дипломи, даже на скоро защити докторска степен, умен човек но просто не може да се сработи с хора. На няколко места е започвал, и то доста добре платени но изкарва колкото му е изпитателния срок и после - чао. Така че наличието на силна диплома не е гаранция, че човека ще може да ти свърши работа. Освен това ако кандидата е с прекалено висока квалификация, може да предпочетат някой с по нисък ценз - такъв който е подходящ за дадената длъжност.
- Дали да е скромен и тих - пак зависи. Ако си на позиция на която трябва да привличаш клиенти или да отстояваш позициите на фирмата трябва да си настоятелен и нахален (в добрия смисъл), ако пък ще си на втора линия, например да обработваш данни или да работиш на машина бих предпочел скромен и неконфликтен служител.
- За амбициите - пак зависи - в общи линии бих предпочел човек който има желание за развитие, защото това означава, че ще си гледа работата добре, ще поема и допълнителни задачи за да се докаже, ще си повишава квалификацията.
- За идеите - винаги са добре дошли но те могат да бъдат генерирани от всяко едно ниво. В много от случаите обаче "личното творчество" много вреди, особено ако се вложи регламентирани технологични процеси...
Може да се изпише още 100 пъти по толкова но универсални правила няма. Пиши каква длъжност искаш да вземаш и тогава може би ще получиш по точни препоръки.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 71b84d5007
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   1. Да разбира от работата си и да може да я върши (най-важното условие)
2. Да е честен, да не краде и да не създава конфликти и напрежение с останалия персонал.
3. Да има сериозни намерения към фирмата. Тоест, ако има намерения да се откаже да го направи в първите месеци. Мразя да сменям персонал и хората, с които работя.
Това са трите условия най-важни за мен.
Но все пак едва ли ще намериш еднозначен отговор на въпроса, тъй като всеки работодател има различни разбирания за бизнеса си. Могат да се изброят редица фактори, от които зависят претенциите на шефовете, но най-голямо значение оказва сферата на дейност, както длъжността на бъдещия пост. Лично аз никога не съм гледал дипломата и образованието при избора на кадър. Но просто работата на фирмата не го изисква. Естествено, ако не използвах услугите на счетоводна къща и си търсех собствен счетоводител, хората със завършена специалност "Счетоводство и контрол " щяха да бъдат с приоритет.

 
  ...


...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5bb2acba30
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

6.   Ще го кажа просто - в очите ще ти кажат това, което искаш да чуеш, но истината е че търсят роби, които да правят всичко и още много за минимално заплащане. Това е. Само не им се давай!!!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9e00af9774
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Съвършено съм съгласна с но. 6. И ще добавя - какво искат работодателите е необходимо, но недостатъчно условие за работа. Може да стигне, за да те вземат, но не и за да останеш. Важно е какво иска прекия ти началник, и евентуално, този над него. В повечето случаи последните са нагаждачи, некомпетентни и лицемерни, деспоти. Ако работодателят говори за екипна работа, като заработиш ще разбереш, че прекият началник всъщност насърчава разрив в поверения му екип, защото силен екип не му върши работа - може да тръгне срещу него. И куп такива неща. Обаче, конкретно на въпроса ти - за да те вземе на работа, работодателят иска да му заявиш всички клишета дето се въртят из статиите в интернет. Иска да покажеш ентусиазъм да работиш, преди точно да знаеш какво точно ще работиш, или как би ти харесало във фирмата. И също така иска да се съгласиш на по-малко пари, отколкото подсказват квалификацията и опита ти. Иска и да не чува за теб когато заработиш, т. е. трябва да работиш тихо и безпроблемно.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 323206372d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз не съм работодател, но най-лесно според мен авторът може да си отговори на въпросите, ако хипотетично се сложи на мястото на работодателя, все едно той есам е основал някаква малка фирма (бизнес), реализирал си е идеаите. Е, тогава с какви подчинени би искал да работи и за какво ще са му нужни? Дали би било добре всички да са амбициозни? - Не. Как ще функционира тази компания, ако всеки се стреми да се включва с идеите си и да гони всичко? Няма ли да дойде един момент, в който авторът ще бъде изместен от собствените си нахъсани служители? Замислете се? Възможно ли е отношението на разрастнала фирма между управители, под управители и служители да бъдат едни и същи? Няма ли балансът да се размести?
Иначе, ако има някой запознат със земеделието, да попитам какви агрономи се търсят?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 9b0ebef0f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От автора: Здравейте! :) Чета всяко мнение и ми е много полезна информацията, която давате. Интересува ме мнението ви по този въпрос! :)
Към номер 4: Имам нужда от съвети тъй като си търся работа, но за това ще пусна друга специална тема по-нататък. :)
Моля на всички, коментирайте по-темата надявам се да получа още мнения.
Какъв кандидат желаете да наемете (не в конкретна професия или позиция, а най-общо) т. е. когато един човек дойде при Вас, по какво решавате, че това ще е ваш служител, а не всеки друг кандидат, който също се е явил на интервюто?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 5adc929370
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Подържам № 6 - търсят си роби, които ако може да свършат всичко и ако може да не им платят нищо.
И аз ще кажа, дръж за правата си и имай достойнство и самоуважение.

Иначе ако съм аз, ще е семеен бизнес. :)
Ако се наложи да наема външен човек, ще гледам чисто по лични симпатии, по излъчване, дали ще се харесаме взаимно, а не само аз него, като хора.

 
  ...

...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 0b268e9a6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторе, няма формула по която един кандидат става или не. Всичко опира до вътрешното усещане и нищо повече освен това. Идеята е дали този човек ще пасне на екипа в който ще работи, но дори и цялата характеристика по някога е твърде разтегливо понятие.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 77a8b3a229
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Всички работодатели искат едно и също - квалифициран работник до 25-30 години, по възможност с поне 5 годишен стаж, който да иска да работи между 12 и 16 часа на ден и да получава минималното възнаграждение. Така, че спри да се интересуваш от това, понеже е недостижимо като изисквания.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 3946791032
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Никой работодател няма да ти издаде тайните си особенно публично

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker