Ще остане ли някой в България изобщо? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от В чужбина

Ще остане ли някой в България изобщо?
преди: 9 години, 11 месеца, прочетена 16166 пъти
Хора какво става в днешно време, всеки иска да имигрира без да се замисли за това, че така се спасява само той, а държавата загива още повече, от 5 години насам в моя роден град не останаха млади хора, докога ще е така не знам. Мисля сериозно, че медиите са виновни за това като промиват мозъците на хората всяка вечер, че тук е едва ли не най-ужасното място за живеене което мисля, че не е така напротив, тука със малко пари можеш да имаш доста неща които в Англия например не можеш. Ето, че и аз съм останал сам вече става все по-пусто навън само дядовци и баби и тук там някой по-млад, и се замислям какво в Англия например е по-добре освен заплатите, че то там престъпността е повече от тука. Разговарял съм с англичани и те се чудят как може да зарежем такава красива държава, и да не се обединим и да оправим проблема, явно точно това ни е проблема, че ние българите не може да се обединяваме и затова всеки гледа себе си. Много съм разтревожен за бъдещето на цялата държава и какво ще стане тук като всеки младеж избяга? Има ли хора които все още не мислят да имигрират?
М27

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 119

преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb117b21b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (53 гласа)

1.   Всеки иска да се махне оттук, защото няма бъдеще, няма реализация и въобще няма нищо, освен една природа. И какво? И във Франция, Швейцария, Шотландия има хубава природа. Ще ти отговоря на въпроса: не, тук няма да остане никой. В момента в чужбина работят повече българи, отколкото тук. А и не забравяй, че ние българите сме вълци единаци, всеки гледа да се спасява сам. Темата ти ще бъде прочетена най-много 2000 пъти. Какво си мислиш? Че като пишеш по форумите и някой ще остане тук в българия(нарочно с малка буква)?

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f1bad2ee05
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

2.   Има - аз. И други има.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 9e8f7342d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   Допреди 3-4 години хранех същите надежди, като теб.
За съжаление, търпението ми се изчерпа и светлината дето я чакам от тунела близо 40 години все не иде и не иде. Даже напротив - става все по-тъмно и страшно.
За обединениео - да тук си напълно прав.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 7c9859861e
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

4.   Аз не мисля. Тук си ми е добре. Брой ни даже двама.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 263e5de873
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Четири даже - аз и приятеля ми не бихме се махнали от тук, много пъти сме говорили по тая тема. В нашия град също почти няма млади, всичко е най-вече стари хора, но ако всички напуснем България, е, какво правим? Подаряваме я на някой ли? Колкото и да е зле тук, никъде другаде не би могло да бъде по-добре - тук можете да ме опровергаете единствено от финансова гледна точка, причината, заради която всички бягат. И все пак, тук оставаме.

 
  ...


...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: eb67530139
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

6.   Ще останат доста хора. Ромите, турчулята ето и сомалийци ни докараха... Бабите измряха, внуците им са в чужбина... Общо взето всеки с мозък е в чужбина... А това за хубавата природа са глупости от времето на комунизма Я отиди в Швейцария например. Не съм против България, но ми писна повечето българи да се изживяват все едно са богоизбран народ. Не сме богоизбрани, просто сме една нормална нация, която се изнася, защото в България бъдеще НЯМА...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 102d561f4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Всички ЛИГЛ?ОВЦИ повтарят тезата на №1 като развален грамофон!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 894fd6abc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

8.   Няма светлина, България е обречена на бавно и сигурно загиване
Да страната ни е перфектна - откъм природа и т. н, ноооооооо за съжаление вече 25 години я затриват

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 12197b5d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Всичко е заради парите и управляващите ни, но най-вече парите. Ако заплатите тук бяха по-високи отколкото са, хората нямаше постоянно да емигрират и да търсят работа в чужбина. Тук за чистачка например ще вземеш едни никакви пари, а в чужбина за същата работа мноого повече. Нищо чудно.. Тъжно е наистина, но.. не можем да живеем без пари, на всеки са му нужни. Не е щастието в парите, и с малко можеш да си щастлив, но защо цял живот да живеем в ограничения и лишения.. Лично аз не искам да се местя в чужбина, искам тук да си живея и да си работя, в чужбина мечтая само по екскурзии да ходя, защото от малка това ми е мечта. Надявам се положението да се оправи.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 00856657b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (34 гласа)

10.   И aз се тревожих до някое време зa държaвaтa, зa семейството ми. Тревогaтa зa семейството ми нaдделя. Събрaхме си бaгaжчето ( преди около 12 год) и си хвaнaхме пътя към зaпaд. Децaтa не щaт и дa чуят зa връщaне, нито пък ние. Домът е тaм, където си го нaпрaвим, щaстлив с любимите хорa.
И дa, кaмъкa си тежи нa мястото, особено кaто си го нaмериш ;)))
Ние си го нaмерихме. Тук си " тежим "!
Не желaем дa се връщaме/ остaвaме в Бг!
Не желaем дa влaгaме/ инвестирaме в Бг!
Не желaем дa плaщaме дaнъци/ осигуровки в Бг!
Не желaем дa живеем и фaлшиви мечти/ нaдежди в Бг!
Всичко товa го имaме/ прaвим тук с ДОВЕРИЕ, зaщото имaме ЧОВЕШКИ прaвa, зa рaзликa от Бг!

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: b993597382
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

11.   От много време и на мен ми се да се махна от тук, да ида в някоя по-развита страна, където образованието е по-добро, здравеопазването е по-добро, законите се спазват от всички, всичко е по подредено и чисто. Но пък от известно се замислям: и аз и моите близки и приятели сме тук и сме прави и здрави; ако някой иска да се образова, се намират начини и за това;нещата според мен не са чак толкова зле(не казвам че няма неща които не са зле), колкото ги описват. Да, много неща тук са трудни, но не зависи ли от всички нас, без изключение, от всички, нещата да се развият в по-добра посока.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f1d16ff214
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

12.   Много пъти съм си мислил дали да вдигна гълъбите за чужбина. При мен специално няма смисъл, защото тук работя по специалността и изкарвам добри пари. Е, добри за стандарта ни. Не че те ми дават възможност да живея в лукс, но се оправям някакси.

Но мисълта ми е друга - ако отида в чужбина, трябва да бачкам нещо по-обикновено, понеже професията ми е такава, че трудно ще си намеря добра работа в чужбина. Така че там ще имам в най-добрия случай същия стандарт като тук с разликата, че там ще съм бачкатор, не че има срамен труд, но в моя случай не си струва.

А при положение, че искам да живея по-добре, то трябва да изкарвам някакви допълнителни доходи или да се занимавам с бизнес. А това можеш да го правиш както в България, така и в чужбина. Защо да го правя там, като тук разполагам с времето си, близките си, културата си и т. н. Който го може там, би трябвало да го може и тук. Да, тук можеи да е малко по-трудно, но пък разполагаш с други неща, които там ги няма.

Аз лично съм си направил избора. НО от друга страна при всеки е различно - зависи от човека, от професията, от възможностите и др. Всеки сам трябва да си прецени. Някои просто са романтици, искат да видят свят, да опознаят култури, а и професията им е такава, че им дава шанс да се развият по-добре навън (пример Котоошу - тук сумо няма).

Така че не упреквам никого, всеки сам си решава къде е по-щастлив. Но където и да си, винаги има неща, които ти харесват и такива, които не особено. Въпросът е с кое можеш и кое не можеш да направиш компромис.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 8df9446a1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

13.   Тия англичани с, които си говорил ги накарай да живеят тука няколко години да ги видим какво ще приказват тогава. Както каза номер 1 имаме си една природа и това е. Ама като нямаш пари, няма и да се радваш на природата, така, че в България е гадно.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 55f2d22c2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

14.   Има още будни хора, които обичат България!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 706b22936a
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

15.   До номер 1 : Приятел не забравяй, че и ти си българин, човека е попитал нормално дали има българи които остават не виждам какъв ти е проблема или просто си злобен по рождение и какво значение има темата колко пъти ще е прочетена, аман от такива като тебе дето плюят собственото си АЗ и които говорят това което им налеят в главата. В България не е загубено всичко, ама на повечето от вас ви е изкривена психологията за нещата в живота.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 62eecb808b
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

16.   Ами да ти кажа причините да напусна тази страна се трупат и трупат:
1. Липса на перспективи, търся си работа и не ме взимат и после ми казаха избрали са друг.
2. Повечето българи не са отворени за света, разсъждават на ниво държава.
3. Много гаден манталитет. Всеки иска да прецака всеки. Хората не са възприемчиви.
4. На много класации сме на дъното.
5. Циганизация
6. Лично не ми харесва българската литература, филми сериали. Не правят фентази и научна фантастика.
7. В научно техническо отношение сме много зле. Не се ценят умните хора.
8 Слобо развито гражданско общество. Постоянно пробвам да организирам групата си в университета и само откази.
9. Българите са обърнати към историята какви били в миналото, а не към бъдещето.
10. За природата не е кои знае какво които е ходил по света ще види.
Сигурно ще намеря и много други, но тук ако не си от тълпата нямаш среда и трябва да си я търсиш на друго място.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 475bcc6a59
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

18.   Стягаме се за път с един приятел, търпението ми свърши, млад съм, не съм семеен, тука никви изгледи не виждам, перспективи, усещам това са ми последните месеци тука. циално
4естито на заминаващите, дупе да е яко на оставащите.
За мнението на критикуващите ме не ми пука.
Родина е там където живееш добре, България изгони собствените си деца, ние сме роби в собствената си родина, ами по-добре да сме роби навън, но добре подплатени.
България е мащеха, още от праисторията животните мигрират там къдетп е по-добре за тях, бг не дава нищо на младите хора само ядове, хайде на път гърлс едн бойс, стягаме куфарите, успех, ние специално сме към федералната република :) като дойдете минете да направиме едно пиене...

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: eeef1970c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

19.   на този етап само страхвлиците и тези, които нямат никакво желание за работа остават тук. или пази боже, тези с болни членове на семейството, за които трябва да се грижат. и как така освен по-големи заплати? ти какво друго искаш? на този свят храната на масата и сметката за тока се плащат с пари. ако живееш на гърба на родителите си или половинката тук е най-страхното място за живеене, защото е пълно с мързеливци и безработни и може да си ходиш по барове и кафета по цял ден и не виждаш истинската картинка. когато видиш, че с мизерната си заплата и тази не жена ти не можете дори да помислите за дете, нов телевизор или почивка, тогава ще разбереш защо англия е по-харесвана. а и защо трябва да ми пука за държавата? тя какво е направила за мен? плащаме данъци, а избиват децата ни на пътишата дори като сме до тях. изнасилват момичетата ни и никой не е наказан. обират ни тези, които ни управляват и пак се гаврят публично с нас. в слузай на природно бедствие просим пари едни от други, вместо държавата да подаде ръка? !? ! защо? защото държава няма, ето защо!! писна ми да слушам националисти, на които живота им се изчерпва с фейсбук и бира по пейките.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: ba4261bf4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

20.   По-скоро дупе да е яко на заминаващите, след време всички ще искат да се връщат, дали ще могат- не знам.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb5980faf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

21.   Рано или късно хората ще разберат че медиите са им промили мозците и са ги подвели да напуснат България за "по-добър" живот на запад. Преди четири години, аз също направих тази грешка и отидох в Англия за да печеля много пари. Не мина много време и осъзнах че не само заплатите им са по-големи, но и данаците и всички останали сметки са с многократно по-голям размер от тези в България. Не зная как е в другите западни държави, но в Англия има много по-гояма престъпност отколкото в България и живота е много по-мизерен. Тяхните политици непрекъснато настройват хората срещу чужденците и полжението там много се е изострило и продължава бързо да се влошава. Още в края на първата година
разбрах че това не е живот и че няма нищо общо с глупостите които ми бяха натъпкали в главата нашите медии. Не зная кой им плаща за това, но започва силно да мирише на развалена риба. От миналия Декември съм си обратно в България и от много отдавна не съм бил така щастлив. Сега се събуждам всяка сутрин с усмивка на лицето и не спирам да благодаря на БОГА за това че ми помогна да се осъзная. Познавам двама българи от Англия, единия от които се върна обатно в България в края на Май, а другия ще се прибира през Септември. Така че повче и повече хора осъзнават истинта и че поговорката че камъка си тежи на мястото е много правилна.

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: fbbb42f9f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

22.   Държавата е такава, защото всички вие сте такива-безперспективни нищожества. Защото сте чергари и ви трябва да отидете в друга държава, за да почнете да спазвате правила и да се държите като бели хора.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 102d561f4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   18 прав си за животните! Честито превъплъщение! ;)

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 03e7e0311f
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

24.   Еий №10 как си се отървал блазе ти.Ние също действаме по оттърването.Държавата няма нищо общо с упадъка си,виновен е “кофти ма'триалът,не народ,а мърша...Тъй че който не се заблуждава да заминава на места където по възможност да има най–малко българи...Живота е кратък действайте...
Държава нямаме отдаавна,тя вече е частна в ръцете на ДСигурност.От 89г. те смениха строя и заповядаха на групировките да разрушават и така до последните протести.Като писнаха хората те се поуплашиха и купиха без пари така наречената Държава ЖП,Пристанища,устискаха си и Варна.И сега отново трябва да работим за тях,абе няма такъв народ на света.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: a21ed331ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

25.   Какво и е по-добре на Великобритания освен заплатите, питаш. Съзнанието на хората, авторе. Отношението им към живота, социалната им ангажираност, спокойното поведение, разбирането, че са отговорни не само към себе си и своето семейство, а и към държавата чрез дейността която практикуват, каквато и да е тя. Като навсякъде има изключения, винаги ще има индивиди паразити, но тук не говорим за изключения, а за масата хора, които определено имат чувство за отговорност и спазват правилата, които държавата им поставя. Примери много, но ще дам един - защо пътищата не са с дупки? Ами годишния данък е в размер на 40 % от заплатата при сума над около 30 паунда. Под 30 данъкът е 20 %. Общините са достатъчно благоразумни да разпределят тези данъци действително за обществени проекти. И пак казвам, със сигурност отново има корупция, но не в такива размери като в България, защото аз лично не съм видяла нито една занемерена спирка, улица или срутена сграда, която да не е в ремонт. Институциите действат, защото хората са дисциплинирани, законите се спазват. Това за мен се нарича човешкото съзнание и причините то да е едно или друго, са донякъде необясними. Всеки народ си заслужава съдбата. Това че англичаните имат проблем с алкохола и са грозни, всеки може да го каже, но това е доста ограничено изказване, защото посочва дадена категория хора, която я има навсякъде.
И като заключение ще добавя - за мен причините за разликите в съзнанието са много сложни. Историческата съдба, географското положение на една държава, възпитанието в семейството, образователната система и тн, няма как изброените да не оказват влияние върху развитието на човека. И да, сещам се и за друга дума, описваща положението в България - омагьосан кръг. Ако случайно сте обърнали внимание на парламентарните заседания, които излъчват по тв - тези 'политици' постоянно се заяждат един с друг, те са примитивни, също толкова, колкото и тези, които ги избират. Тъй че за мен е безсмислено да бъда на място, където моето мнение няма да бъде изслушано, а потенциалът ми да бъде разгърнат. Безсмислено е да се опитвам да работя с хора, които имат различни приоритети в живота и очевидно се интересуват само от себе си. Но тук има едно НО. Това че даден българин е в чужбина, не значи, че няма да допринесе поне малко за своята държава. Аз поне го чувствам като свой дълг, но това може да се случи и без да се налага да живея там, на място където бих останала невидима. Ние всички си носим кръста, българите в чужбина винаги ще сме си чужденци, само ние си знаем през какво сме минали, за да живеем нормално. Няма за какво да се тревожа. Има по-важни неща от патриотичните чувства например - едното оцеляване..
И ми хареса примера на номер 18 с миграцията на животните. Няма как човекът да не търси първо най-елементарните си нужди - храна и препитание. Това не е грешно. Възвишените мисли идват не на гладен стомах.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: a328246f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (39 гласа)

26.   Ще останат чалгаджиите, мутрите, комунетата, тях тази страна ги устройва каквато е, те и сега преобладават.

Пенсионерите, хората над 55, силно неграмотните - те пък нямат начин да се измъкнат.

Но децата им какво - да станат жертва на съдебен произвол, да цакат на катаджии, да изпращат първолаците си под вулгарни ритми, да плащат един милиард заем без конкретно предназначение?

Циганите не съм сигурна, че ще останат, добре се ориентират те къде има келепир.

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 706b22936a
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

27.   Какво ми я хвалите тая Англия дето са допуснали ония с чаршафите и брадите и вече са повече и от самите бритиши... по-скоро там бъдеще няма за белите хора.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: e0eb9c2323
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

28.   Аз лично уча в чужбина, но съм решил след като завърша да се върна и да помогна колкото мога на България. Махнах се от родината, защото повечето (казвам повечето, не всички) студенти са изключително незаинтересовани от темата образование, за сметка на чалготеки, коли, жени и пиене. Не заминах, защото ми е много приятно да живея на хиляди километри от семейството си и най-добрите ми приятели, а просто защото искам да се развивам. За съжаление, нивото на образованието (и на живота като цяло) тук, е на светлинни години от България. Запознавам се с хора от абсолютно целия свят, а това е наистина безценно. За мен най-негативното нещо в България е манталилета на хората. Тук няма значение от къде си, няма значение цвета на кожата ти, нито дали си хетеро или хомосексуален, а в България всички знаем много добре как стоят нещата. Абсолютно всеки ден ми е мъчно за България. Надявам се да завърша успешно и да се върна. Препоръчвам на всеки, който има възможност, да отиде да учи в чужбина. Според мен само така може да се оправи държавата - чрез млади, амбицирани хора, които са живяли и завършили в чужбина и са придобили манталитет на европейци, който да се опитат да предадат на хората в България. Винаги си личи когато човек е учил в чужбина. Бог да пази България!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: a4a2910571
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

29.   България загина това е всички я напускат, защото няма добри заплати, а от там няма и пари. В другите държави със сигурност хората си купуват всичко, защото има пари, а при нас няма такива неща. Да с 2000 евро като се върнеш бг стават 4000 ама като не стигат няма накъде. Лично аз се преместих в Италия, не че плащат както трябва ама пак изкарваш повече отколкото в БГ. Нашата държава е добра, но е на дъното и никой няма намерение да я оправи. Всеки гледа да напълни джоба, а ние пари не виждаме, защото няма кой да направи поправка на бг. Напълно съм съгласен с номер 1. Авторе държавата е загинала отдавна. Ние, който сме част от България не сме виновни, че има такива управляващи. На никой не му е приятно в чужда страна, но просто няма как. **МАА**

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 3cf91eea48
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

30.   Здравейте! (:Ще се опитам да бъда безпристрастна. Живея от доста време в чужбина. Служебно съм много често в България. Прочетох всички мнения внимателно. Във всяко има доза реалност. Кои живеят в България добре? ! Хора с високи доходи и хора примирени отдавна с нищетата. Колко процента са те? Знаем ориентировъчно. Животът в Родината е невероятно сложен. Дори и да имаш високи доходи всеки ден се сблъскваш с някакво грубо отношение, с цигани, с дупки по шосетата, с бездомни кучета, с недостиг на направления от лекар, с корупция, с изнервени съседи, със страх за утре... май е много по-добре да спра. Хубавото е, че има свобода да избираш нещо ново. Човек винаги може да научи нов език, докато е млад да види и други държави. Имаш свободата да учиш в чужбина безплатно, да работиш, да спестиш и след време пак да се завърнеш. Няма какво да си изгубил-обратното. Аз неусетно се промених, доволна съм, че повиших стандарта си на живот, усъвършенствах езика, създадох нови контакти и т. н. Относно красотата по света-има невероятни места със страхотен чар много по-силен от българският. Истината е в носталгията, а останалата част във вашата мотивация.
Относно данъците-всичко не е случайно плащате високи данъци, но когато дойде момента, а той винаги идва си е заслужавало. Без значение за лекар или някой ден за пенсия. Повярвайте. Това е един огромен списък, който не мога да изредя тук. С много внимание и добър тон бивате обслужвани навсякъде. Факт.
Никой не се мутрее по улиците-няма за пред кого.
Няма циганска музика.
Има ред, спокойствие, както и много места за забавление.
Има много спокойни лица навсякъде, както и много цветя.
Имате реалният шанс да ви оценят, да се развивате и не както в Бг всички добри служби са винаги за свои хора. Факт.
Доволна съм, че сама постигнах всичко в чужбина. Имам възможността да летя до където пожелая, да виждам нови красоти и хора, да съм спокойна. Преди в Бг не беше така. Бях все притеснена, до морето стигахме за няколко дни и това нарушаваше финансовият ни баланс. Не можех да спестя пари за разходки в чужбина. И още куп неща.
Вече е факт, че повечето работещи българи са в чужбина. Кой ще остане там ли? ! При всяко мое често завръщане очите ми виждат все повече цигани, все повече възрастни хора, все по-брадясали и неподстригани хора, все повече тъжни или лошо гледащи очи... виждам и красотата на планините и морето, виждам и хубавите българки и българи... Това за много е голяма дилема. Опитай промяната за година, две и ще видиш правилната посока на вятъра... Всичко да бъде добре обмислено и винаги с план , , Б''(:Винаги.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: ddadf49df5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

31.   И аз на времето исках да емигрирам, но пък тъй като животът ми в България не е чак толкова зле, взех че пуснах корени тук.
Пък и имах шанс да видя някои от мечтаните ми емигрантски дестинации - е, не си се представих да живея там.
В крайна сметка тук са всичките ми близки роднини, приятели. Не мога да си представя да живея без тях. Доходите също са ми прилични, не се оплаквам.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 614194f9ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

32.   И аз като 28 някога отидох да уча в чужбина заради същите мотиви.
Върнах се след 2 г. трудов стаж в трета страна и днес живея живот подобен на 30, но работя у нас и пътувам в чужбина. За доста неща е права, но е забравила да каже, че от нас си зависи в крайна сметка обществото какво ще ни е. Моят съпруг е чужденец и се чувства добре у нас, а е много квалифициран, живял е и извън Европа, обиколил е света и може да оцени България - животът е много евтин, данъци почти няма, което особено за добре печелещите е много важно, цените на имотите са ниски и човек може да си позволи да живее на много по-висок стандарт В СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ с по-малко работа, защото държавата не ти взима 80% от дохода както е в неговата Родина. Да не говорим колко е по-евтин живота с деца и ученици.
Е, подредено е на Запад, социално слабите са в общински жилища и не дразнят окото, взимат 1000 евро детски и помощи, но какво от това, когато ти си учил 10 г. и работиш по 12 ч. на ден, за да си плащаш данъци и здравни осигуровки и предварително знаеш, че пенсия няма да вземеш (демографски проблеми), но храниш едни 20% от населението, които никога не са работили, няма и да работят, а родителите им са същите!
Нашите цигани получават НИЩО, ама НИЩИЧКО, но ако ви дразнят - хайде и ние да направим данъците 80% за работещите и нашите цигъни ще лъснат косъм и ще живуркат в социални жилища в най-добри квартали, докато вие бачкате да ги храните? Това ли искате?

У нас не казвам, че е идеално - институциите не функционират добре, за най-малката дреболия се разказрваш дори при частни партньори 100 пъти, работи се неефективно и се губи доста време с глупости, нещата не се доизпипват... има хора, на които изобщо не им се работи, но поне за високо квалифицираните хора в Българие е по-лесно да постигнат стандарт на живот над средния.

За ниско квалифицираните хора обаче положението не е така. На Запад имат по-големи възможности да живеят нормално, защото там данъците са само за тези, които печелят добре, а ниско квалифицираните с нисък доход дори им плащат държавни добавки да си гледат децата например. Животът за ниско квалифицираните на Запад е определено по-добър, но един информатик не може да постигне по-добър стандарт на живот например - стига ти това, че у нас 1 евро има стойност като 1, 30 евро да не говорим за това, че услугите са много по-евтини. На Запад средната класа не може да си позволи един зъболекар!

Затова е много добре всеки сам да си прецени какво иска и коя система е по-добра за нея.

Докато на съпруга ми му харесва най-много това, че може да живее на много висок стандарт с много по-малко усилия, че живее спокойно (престъпността не е по-висока от на Запад в голям град за нормалните хора), на мен ми харесва, че у нас няма класови различия между хората, няма касти и деление, хората са сърдечни и естествени.
Да, има социални различия и у нас - един богат, друг беден, но това не ни пречи да седнем на една трапеза вечер, да посещаваме едни заведения и една дискотека и въпреки позирането на някои новобогаташи, накрая и те сядат с охраната си да се забавляват.
За разлика от други хора аз нямам против циганите у нас. Те поне се трудят, за да се хранят - да, трудят се - непрекъснато са в движение - сортират боклуците на целия ни квартал, циганка ми чисти всеки ден улицата с примитивни средства (една метла), пак цигани ми мият колата, както най-модерната западна машина не може!
Ние имаме цигани приятели, дори чистачката ми ми е приятелка, което на Запад е невъзможно! Циганка ми е фризьорката и е чудесна! Не съм видяла поне наш циганин да има претенции да живее в супер квартал наравно с работещите хора и да взима 1000 евро детски. Напротив, радват се дори храна да им се даде или стари дрехи, но у нас дори най-черната циганка може да се изучи и да стане лекар или поне фризьор или шеф на авто мивка, докато на Запад дори децата на работническата класа са обречени най-малкото заради платеното образование в страни като Англия.

На Запад има от 1000 години поне класови различия и не можеш изобщо ако си от работническо семейство да пробиеш, независимо колко си се образовал и си се доказал да не говорим за емигрантите от Източна Европа.

Всеки си прави своя избор, но аз познавам много хора, които за 10 г. нищо не постигнаха на Запад и дори билет за БългарияЕр не могат да си вземат, познавам и млади хора със средно образование у нас (роднини първа линия), които успяха за 10 г. да създадат и семейство, и собствен дом да си купят. На Запад е невъзможно за обикновен българин-работник да си купи жилище, освен в някое забравено от Бога село, където и кокошките не искат да живеят.

Мислите, че успехът ви зависи от държавата, в която живеете - добра новина - европейски граждани сте - Терминал 2!

Всяка дискусия е излишна, докато човек сам не е видял, не се е напатил.

В едно сме късметлии, че винаги можем да се върнем в България, която е в крайна сметка една чудесна за живот страна с прекрасна природа, климат и хора и винаги ни е изхранвала за разлика от Ирландия например и от редица други страни с жесток климат и природа!
Не познавам човек у нас да няма собствено жилище, да не е създал семейство и да няма приятели, а съседите да го намират вмирисан като умре. Дори в големия град се познаваме малко или много, имаме приятели или поне познати.
На Запад си сам! Ок, за какво са ти чистите тротоари тогава?
Аз пък се кефя всеки ден да поздравявам циганката, която ми чисти улицата с метла като на баба!!! Кефя се на каручките между две села на пътя, кефя се на истинския, непринуден, сърдечен живот у нас, хапвам си български домати, плодове и зеленчуци и знам, че са истински и дори това би ми стигнало да живея в България (ще ме разбере тук всеки емигрант).

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 706b22936a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

33.   До 32: Е това се казва изчерпателно мнение, браво! Ама и ти си извадила късмет със чужденец. Разбира се повечето хора които аз познавам избягаха от тука защото нямаха пари за ядене и си бяха прости работници тука, сега и там са такива но по-добре платени работници. Ако имаха пари нямаше да мислят за чужбина, затова трябва заплатите ни да бъдат повишени драстично - това е решението и спасението за нас, но за съжаление мисля, че нарочно правят така, че да сме бедни, от там идват мъките и нацупените хора по улиците. Как може една медицинска сестра тука да взема 600лв а в съседна Румъния стартовата заплата да е 1200евро?

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb5980faf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

34.   До №33
БИНГООО! ...
Най посе един човек тука се светна че тези проблеми в България не са случайни. "Добонамерени" хора от вън, дърпат конците и чрез някои продажни политици тука, се опитват по всякакъв начин, с мръсни номера, да ни спъват и да накарат българите да се изселят и на тяхно място да дойдат цигани от Африка и Азия. Те може да си ги правят тези сметки колкото си искат, но няма да успеят защото ние сме жилав народ и пак ще оцелеем.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: c00cea003b
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

35.   Здравей!

Ето - аз няма да емигрирам.

А относно това, че в България има доста недоволни хорица дето си мислят, че "Слънцето изгрява от Запад" и бягат, има ги, но погледни следната статистика.

България е на 36-то място по "Индекс на човешко развитие" и беше на първо място ( все още е сред първите места - може и да има промяна ) по притежание на "собствено жилище" на глава от населението, а за сметка на това България е на 164 място от 178 възможни по "Индекс на удоволетвореност на живота"! :) Ирония, нали?

Даже си спомням в 9gag бяха изредили страните по света и България беше спомената с думите "living the American dream" ( повечето хора си имат собствено жилище, вила, работа с която се издържат и т. н. ), а що са недоволни... техен си проблем.

Но не се притеснявай - много млади и успяващи хора ще останат в България, като си направят няколко дребни изчисления, че им е много по - изгодно да живеят в България отколкото да бъдат "бели роби" в чужбина.

Примерно един познат на родителите ми евреин, още в "началото на прехода" замина за САЩ за 2-3 години при познати, пък после се върна да живее тук, щото е пресметлив човека и си е направил сметката, че тук може също да взима добри пари като специалист и всичко тук е по - евтино. Но цяло стадо българи, не си бяха направили тези изчисления и после ги даваха в предаванията на Карбовски... ( ама е казано "Кой каквото сам си направи - цяло село не може да му го направи" ).

Друг пример.

От всички завършили "Немския факултет" в ТУ нито един не се е преместил в Германия - точно защото знаят за какво става дума.

Примерно от една немска фирма плащат на един програмист тук да свърши "определена работа" по 2000 лв, на месец, а в Германия му плащат за същото 8000 лв. - "в Германия е по - изгодно нали? ". Да ама не.

В Германия данъците са близо 50%, махни и парите, които трябва да плащаш за жилище, всички продукти и услуги там са по - скъпи и какво се получава? Че в България с 2000 лв. заплата може да създадеш семейство и да не живееш в лишения ( стига да не си от най - алчните и модерни индивиди ), а в Германия това ще ти стигне да "живееш добре сам - за семейство няма да ти стигне в никакъв случай".

Въпреки, че съм против емиграцията и работата в чужбина - примерно бригадите в чужбина са добра идея - "работиш няколко месеца там и после с парите които си изкарал си живееш добре тук". Ама да се местиш там е абсурд - просто не си заслужава.

То и на един роднина счетоводител му предлагаха в Англия заплата от 2000 паунда месечно, но като си направи сметка за разходите, разбра, че му е много по - добре с 800 лв. заплата в България и отказа предложението.

Да не говорим, че в Германия ( за Англия не знам - може и там да е така ), заплатите по принцип са по - високи в малки градове ( те страдат в много по - голяма степен от нас от "централизиране" на населението в големите градове и затова предлагат по - големи заплати в по - малките градове - за да подпомогнат развитието и на малките градове ). Т. е. ако си от хората, които искаш - "хем в голям град, хем с голяма заплата" - България е твоето място.

Още един пример. Един мой колега състудент, работи като софтуерен инженер във VMware Bulgaria и никога няма да напусне България по 3 причини:

1. Много по - изгодно му е да живее в България ( както вече многократно споменах )
2. Ще изгуби всичките си връзки, които е градил 8 години в България и ще трябва да започне всичко от начало ( дето се казва "За къв... му е да се мести в чужбина" ).
3. След 10 - 20 години с парите които е спестил, може да си отвори собствена фирма, както правят много от служителите на подобни компании.

Имаше една хубава статийка, която обясняваше, че ако си "шеф на фирма в България" и в Европа да отидеш, там ще се отнасят с теб, точно като с "шеф на фирма", а ако си бояджия в Европа "с голямата заплатка" - ще се отнасят с теб точно като с бояджия.

Ама как да кажеш на хората, че не трябва да съдят за това какви ще са според държавата в която са.

Както е поговорката "Мисли глобално - действай локално", а то като гледам половината български народ ( или добитък - вече не знам какво е ), направи точно обратното "Мисли локално и действа глобално" - и после се питат що не им е наред живота.

А иначе да не говорим, че няма "нормален народ" ( бих го написал с големи букви, ако не беше забранено ), който да смята, че масовата емиграция от страната му е нещо нормално, че даже хубаво и полезно. Т. е. мани ги лудите дето се изнесоха и си мислят, че са постъпили като "разумни същества".

Напротив ако искаш да постъпиш като "европеец" - постъпи като отговорен човек, остани в България, развивай се, помогни за развитието на страната си, уважавай историята си и бъди човек за пример. Не е толкоз лесно - ама не е и толкоз трудно.

Аз иначе съм родолюбец, който се развива сериозно в сферата на IT индустрията и преди време се занимавах с много голяма и успешна "българска пропаганда" и се запознах с националисти и от други европейски страни и да ти кажа - нито един от тях, не счита емиграцията за нещо нормално.

Т. е. ако тея дето емигрират си мислят, че в Европа ще погледнат на тях като на "разумни и отговорни" хора се бъркат. Разумният и отговорен човек не бяга пред препятствието, а се стреми да го преодолее.

През Османското Робство не са избягали толкоз българи, колкото в наше време "поради великата криза" - ще речеш, че сега живеем много по - лошо. :D

А пък колко пъти България е била в криза през историята си... ( представям си през времето на Хан Кардам, как разни пенсионери и лигльовци постоянно са се оплаквали, че България е в криза, загива и няма бъдеще ) :D

То и затова навсякъде намират български поселения ( това са все българи, които са избягали от кризата и са се заселили някъде - в повечето случаи видимо без бъдеще ). Както се казва - ние българите имаме солидни "емигрантски традиции". :D

Но както се пее в песента "Запомни едно... " - глупавите хора бягат от България - не умните. Глупавите, безотговорните и хората, които искат "на работата лекото и на баницата мекото".

Защото тези глупави хора повярваха на думите, че "в България няма бъдеще" и, че "нацията загива и т. н. ".

И малко се получава като ония вица "В тихия океан има племе, което има наказание срещу канибализма - канибала бива убиван и изяждан"., та и тея ми ти "хитреци" явно си мислят "България загива щото българите бягат от нея - та дай и аз да избягам, че да не загине". :D

Даже, гледах как някакъв журналист "Анал - лизатор" разправяше как "през 2050 година ще се роди последният българин" и си виках на акъла - "що не кажеш и точния ден, място и час, че да знам да си нося камерата - голямо събитие ще бъде" :D

Тъй, че не им се впрягай на тези дето говорят против България и са недоволни от всичко.

Има една поговорка: "На крива ракета - космоса и е крив! "

А за щастие или за жалост, не малко хора които не стават за нищо избягаха за чужбина и може би четеш коментарите на някои от тях тук...

Надявам се, че отговорът ми ти е бил полезен.

Поздрави!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 1726f15410
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

36.   Към коментaри 32/33/34 донякъде сте прaви, но не съвсем. Моето семейство не тръгнaхме от безпaричие. Зaкрих няколко зaведения в Бг, сегa тук имaм веригa. Пaрите не сa ми бичи проблем. Но, не искaхме дa отглеждaме децaтa си в подобно общество. мaлко след 2000-тa год. вече беше повече от ясно нaкъде върви държaвaтa. И дa, естествено че мислех и зa бизнесa. Рaно или късно щяхa дa ни смaчкaт. Те бяхa и зaпочнaли, кaкто хорa, които НAСТОЯВAХA дa ни охрaнявaт, тaкa и институции.
Дa не говоря, че зa животоспaсявaщa оперaция по спешност зa синa ми, сме търчaли по нощите дa събирaме пaри дa плaтим, зaщото пък, от спешното решихa, че е по- вaжно дa си бъркaт в носa, отколкото дa се оперирa.... освен aко не ги " мотивирaме ".
И не вярвaхa, че сутринтa ще имaт пaрите.
Последните 2 год. влязох в среди, които не ми допaдaхa, но беше въпрос нa оцелявaне.
Докaто един ден седнaхме семейството, поговорихме и решихме, че Бг, зa нaс може дa бъде " бг ", вече вaжното е, НИЕ И НAШИТЕ ДЕЦA дa сме добре.
Ето, в моментa, aко решим, можем дa се върнем. Можем дa отворим поне около 50 рaботни местa, но вече не щем. Зaщо дa инвестирaм в нечий пaлaт или хотел и т. н. стaвa въпрос зa aбсолютно недоверие, освен вече и нежелaнието.
И не нa последно място, тук сме щaстливи. Хорaтa сa усмихнaти, толерaнтни, съпричaстни. Упрaвлявaщите рaботят зa нaродa ( кaкто и трябвa дa бъде), a не обрaтното. Имaме всички прaвa нa рaвнопрaвни грaждaни. Спокойни, щaстливи и зaдоволени сме.
От време нa време помaгaме нa някой бг ( и някой здрaво ни нaхaпaхa зa блaгодaрност), но и ний тъпи и упорити, продължaвaме:)
Не могa дa кaжa, че не ми липсвaт бългaри, но не ми липсвa Бългaрия. Тъжно ми е зa по- млaдите, нa които тепървa предстои дa скочaт в товa блaто. Децa пълни с нaдежди и мечти. Колко от тях ще успеят дa се реaлизирaт в Бг? !

Тa не, не всички по икономически причини сме си тръгнaли от тaм. Пaри не ми липсвaхa. Липсвaше ми нормaлнa държaвa, институции, които дa рaботят товa, зa което сa нaзнaчени. Упрaвници, които сме избирaли дa рaботят зa НAС- НAРОДA.
Човешкото беше зaпочнaло дa се изрaждa. И сегa кaто четa новини, дори тук в този сaйт истории, виждaм, че сме взели прaвилното решение.
Остaвихме си един имот в Бг, не говорехме зa него. По неглaсно спорaзумение беше нещо кaто " пъпнaтa връв ", която дa ни връщa тaм.
Тaзи годинa решихме дa го продaдем. Товa беше нaчинa дa си кaжем, че зaвинaги се откaзвaме от тaм.
Ще си ходим понякогa нa гости нa близки и приятели и товa е.
Тa те дори почивките в цялa Европa сa по- евтини. Не стaвa думa зa икономия, a зa безочливо дърпaне нa пaри, a не покривaт и половинaтa удобствa и лукс зa ценaтa. Дa не говорим, че може дa осъмнеш без колa, документи и т. н.

И не сме сaмо ние, много бългaри си имaт бизнеси нaвън. Зaщо решихте, че сaмо отчaяни хорa, нискоквaлифицирaни и кaквито тaм ги дрънкaте сме нaвън? !
Aз пък могa дa ви кaжa, че aко във всеки облaстен грaд в Бг, се зaвърнaт поне по 10 с моите възможности, ще е огромнa финaнсовa инжекция. Aко всеки от тия 10, може дa осигури по около 50 рaботни местa... е, прaвете си изводите.
Но дори желaещите дa се зaвърнaт/ инвестирaт/ рaзвивaт бизнес тaм, при прости сметки, кaто включaт корупциятa, липсaтa нa съдебнa системa, бездушието нa хорaтa вече, aко щете, бързичко се откaзвaт.
Никой не е съглaсен, толковa труд нaвън, дa подaри нa някой си упрaвлявaщ в Бг.
Тa тaкa! Искaх дa се включa, зaщото говорите, без дa сте твърде нaясно. Нямa дa зaбрaвя едно от последните предaвaния нa Слaви, което гледaх, преди дa дойдем тук. Не помня кой беше гостувaщият, но поискa от Слaви дa призове бългaрите в чужбинa дa инвестирaт в Бг.
Погледът нa водещият беше много крaсноречив, пълен със сaркaзъм, с половин устa и нaсмешливо кaзa: Бългaри, инвестирaйте в Бългaрия и смени темaтa!
Ние се чувствaме кaто прогонени. И сегa, когaто тaзи държaвa имa крещящa нуждa от хорa кaто нaс, не могaт дa ни върнaт. Не могaт дa спечелят доверието, a от тaм и пaрите ни.

Aз съветвaм млaдите дa учaт нaвън. После те си решaвaт къде продължaвaт животa. Но рaзчитaйте нa себе си.
Упрaвниците трябвa дa рaботят зa нaродa, не вие зa тях!

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb5980faf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

37.   Познавам много хора които заминаха на запад за да живеят и работят там, но след известно време остнаха обезверени и разочаровани. На последък все повече и повече от тях, си правят планове да се връщат обратно, след като са посъбрали малко пари. На някои хора това може и да не им харесва, но е самата истна. Ще се върнат с парички в джобовите и нови идеи и умения. Това ще донесе само добро на изстрадала и ограбена Блгария.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 0c2382b5bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

38.   До 35:
Много ти е странен примера:
" и се запознах с националисти и от други европейски страни и да ти кажа - нито един от тях, не счита емиграцията за нещо нормално. "... ами ти ако се запознаеш с проститутки например, нито една от тях няма да смята това, че си продава тялото за нещо ненормално.

Аз в България също работех в сферата на ИТ и имах доста добър доход, както и собствено жилище.
Емигрирах в чужбина не заради липса на пари, а заради обкръжаващата ме повсеместна агресия и интелектуалното ниво на младите хора, което се срина до земята в последните години.
Не искам децата ми да живеят в такава страна, в която могат да те пребият само защото си погледнал някой в очите или си парикирал на "нечие" място на улицата. Нито да са обградени от мъже, които приемат за нормално да си бръснат краката и да вземат анаболи, за да качат по-бързо мускулна маса. Или ако не дай си боже някой ден се разболея, да събират пари с смс-и за моето лечение или пък да плащат заеми за лечението ми 10 години след като съм умрял.
Майната им на парите. Има и по-важни неща.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb5980faf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

39.   №38, това за което приказваш го има не само в София, но и в Париж и в Лондон, само че умноженоно по десет. Престъпноста там е много по голяма от колкото в България.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: c093a309cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

40.   Заминавайте, заминавайте! Заминавайте на прехвалените ягоди с големите кошници...
Ние тука горски ягодки ще си хрупаме - не са големи, но за сметка на това са истински, с аромата на природата... Вие там яжте пластмасовите с големината на ябълки, нали.. толкова са червени, че цапат ръцете чак, ама за качеството... но нали не е българско - това е важното, другото няма никакво значение!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: c00cea003b
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

42.   До номер 40.

Напълно съм съгласен с теб.

Точно така разсъждават някои за жалост "само да не е българско" :(

Бях в трамвая и отивам на училище и слушам някакъв се обяснява по телефона, как щял да купи нещо немско с най - ниско качество, но само да не е българско.

И си викам на акъла - след като тоя ще купува нещо със най - ниско качество - какво значение ще е дали ще е немско или българско?

Ама някои хора са твърде глупави и с промити мозъци.

Ето ако това беше някой в Германия, той щеше да избере родното "немското", защото знае, че така ще подпомогне своята страна и че ако му потрябва сервиз или ако търси производителя, ще го намери в страната си.

Но някои българи, не знам с какво точно мислят ( май със задника си )...

Поздрави!

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: a890b0ebf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

43.   Така както е тръгнало, не само че ще останат много хора в България, ами може и до 25-30 години да намалеят с поне 25% циганите, и може би с поне 15% турците.
В момента живея в чужбина, като общият ми престой досега в странство са има-няма 7 години, та имам някакви наблюдения какви "българи" живеят в чужбина - много стабилен процент са от ромски произход, а има и немалко турци. Аз най-късно до края на годината ще се върна да живея за постоянно в България, и познавам още много такива като мен, които или вече се върнаха, или много сериозно го обмислят този вариант.
Свободното движение на хората в ЕС позволи на българина да обиколи и види Европа, но от тези които се застояха повече време се срещат все по-често желаещи за постоянно връщане. Кризата допълнително задълбочи проблемите на българите в чужбина, а като се добави и много често непреодолимата носталгия, картинката напълно се изяснява.
Процентът на българите, които след като се пенсионират в чужбина се прибират в България е поне едно 80-85%, така че макар и със застаряващо население, със сигурност България ще може още много време да съществува на картата.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: fbc440d8b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

45.   от 38:

- до 36 : Споделям напълно твоето мнение. Макар, че аз не съм обяснил така пространно причините поради, които емигрирах намирам много сходства във възприятията ни. Наистина, в тази тема едва ли не всеки обяснява, че българите бягат само от немотията. Аз имам много бивши съученици, които бяха от горе-долу заможни семейства, които заминаха, завършиха престижни университети назапад и сега живеят там. Това са хора, които като мен и теб не бягат от мизерията...

- до 39 : по стечение на обстоятелствата живея в един от двата града, които визираш. Престъпност има, разбира се, както във всеки голям град. Но като цяло има места, които знаеш, че трябва да отбягваш и просто не ходиш там. В София да не би да ходиш във Факултето посред нощ.
Но мисълта ми беше друга - това, което дадох като пример беше не "престъпност", а широкоразпространен модел за общуване между най-обикновени хора - много агресия (вербална и физическа) и липса на всякакво уважение един към друг... Апропо, защо не коментира по другите точки, които съм споменал - например имам познат, на когото майка му се разболя от рак. Макар, че си е плащала цял живот осигуровките, тряваше да вадят от джоба си по 3-4 хил лева всеки месец, за да не я оставят да умре като куче... Майка му почина преди години, а той още изплаща заемите за лечението... Това как ти се струва? Или си казваш, такова нещо на мен никога няма да ми се случи и не се притесняваш?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 5839599022
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

46.   Мдa н 43, точно тaкa! Ще остaнaт пенсионери, ще се зaвърнaт и пенсионирaни от вън. Ще имa толковa много пенсионери и никaкви млaди, че дa им рaботят зa пенсиятa. Нито дори цигaни или турци. Юпии!
Не знaм в кaкви среди си бил/ a, че основно роми си виждaл/ a.
Ти си знaеш. Твоето не е просто нaивност, a откровенa тъпотия.
И кaжи, сериозно ли мислиш, че " държaвaтa " нямa дa нaмери нaчин дa дърпa от пенсионирсните в чужбинa бългaри? A?
Тук, където aз живея, зaдължителнaтa минимaлнa, социaлнa пенсия е около 450 евро ( зaдължителен трудов стaж 1 год. ).
Предстaви си зa рaботилите 30 год. примерно. По бързaтa процедурa ще се прокaрa зaкон зa дaнък %, зa дa не зaсягa пенсионирaните в Бг. Кaто вземем предвид, че тук хрaнa, дрехи, консумaтиви- всички нaлежaщи нещa сa по- евтини от Бг... де Илия нa кирия? !
Aко ти лично зa 7 год. не си успял/ a където си, сaмо нa роми си се нaтъквaл/ a, то сaмо знaчи, че ТИ не можеш. Не рaзсъждaвaй зa другите, още по- мaлко зa бъдещето нa Бг. Вземи помисли по сериозно зa твоето!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 102d561f4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

47.   До номер 42 от номер 40:
Ами точно заради подобен тип разсъждения и промиване на мозъци в България просперират и се развиват най-боклучавите и презрени европейски и световни вериги за бързо хранене и хипермаркети: Lidl, Kaufland, McDonalds и т.н...
Я отиди на една Малта, примерно, да видиш какво е там! Хем е остров и доставката на всичко е силно затруднена, в сравнение с при нас! Няма хипермаркети с пластмасови домати, няма дявол! Малки КВАРТАЛНИ магазинчета, зареждани и обслужвани ежедневно с мерак. Зареждани ежедневно от ЖИВА борса, ама не като нашата - да идват анонимни тирове от другия край на света и потни цигани да ги разтоварват, ами МЕСТНИ производители, за всеки от който качеството е равносилно на реноме! Борсата им по-скоро прилича на Женския пазар в София. Е, какъв е проблемът, питам аз, подобно нещо да се направи и в България? Земята ни е плодородна и със сигурност - много повече от малтийската!
И това само по отношение на храната.
По отношение на работата - един IT-специалист средна ръка понастоящем взима спокойно едни 2500-3000 лв., допълнително ако си има 2-3 договорчета за поддръжка на техниката в някое училище, примерно, тази сума скача с 1000 нагоре. Наистина - високо-квалифициран труд е, за който трябва много и ПОСТОЯННО учене, но предвид, че браншът в момента изпитва остър дефицит, както се казва - който не е искал, той не е станал!
Та разходите на едно 4-членно семейство (битови, квартира и храна, евентуално не-съвсем-държавно училище за децата) в момента са около 2000-2500 лв. Ако и жената работи за 800-900 лв., това означава, че едно 1000-1500 лв. на месец остават чисто за спестявания, за жилище или за някакви по-екзотични пътувания/почивки.
Ако се съпоставят тези сметки с реалната покупателна способност зад граница, едва ли сметката ще е много "на плюс" в полза на западняците... Заплатата ти голяма, ама къщата ти примерно между $500 000 и $1 000 000, и я изплащаш с 30-години бачкане (за което време си закотвен и вързан като вол там...). И накрая какво? Притежаваш една дървена барака, която първото торнадо я отнася...

Отнесох се!

До номер 42: Много хубав коментар! Напълно съвпада с мнението на приятели и колеги, които заминаха навремето.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f1d16ff214
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

48.   до 43

О, повярвай ми и аз познавам много, които се върнаха. И знаеш ли, от тях няма и ЕДИН, който да е останал, всички се върнаха след някой и друг месец обратно.

Когато си бил в чужбина толкова години, в един момент забравяш колко зле е в Бг и се лъжеш да се върнеш. Пък и там представата ти се изкривява, свикваш с хубавото и започваш да го приемаш за даденост, само че в Бг не е точно така, мааааааалко по-различно е.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 614194f9ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

49.   Номер 48, аз пък имам обратни наблюдения. След като завърших в Чужбина се върнах и в София кандиндатствах в няколко чужди компании. В същото време много мои приятели и познати от университета (други курсове) се върнаха и също заеха поне средни мениджърски позиции в разни компании у нас. Дори моят съпруг, който не е българин, живее у нас. В кв. Драгалевци са доста вече такива смесени семейства, а във Варна пък живеят доста западноевропейци, които работят като консултанти и им е все едно, къде ще живеят, но у нас плащат само 10% данък и имат много добър климат и условия за живот, а това им е интересно. Имам познати там, които държат автосервиз, които имат доста такива клиенти.
Европа е единно икономическо и все повече културно пространство, малък по размери континент и всеки може да живее, където си му харесва.
У нас ние имаме доста по-висок стандарт на живот при по-малко усилия и работа, защото конкуренцията сред високо квалифицираните е доста ниска, а на Запад за високите позиции вече си има етаблирани хора, а и си им в държавата и като българин винаги ще бъдеш дискреминиран.
Западна Европа е атрактивна само за ниско образованите и неквалифицираните, където действитлено ще могат да постигнат много по-висок стандарт в сравнение с положението у нас, защото там има най-малкото социални помощи. За квалифицираните обаче е все едно къде ще работят и живеят, стига да има елементарна сигурност, а в София престъпността не е толкова висока (вижте градове като Париж, Лондон, Рим), има добри училища, евтин е живота и имотите са евтини, и най-важното не плащаш убийствени данъци, за да плащаш социалните помощи на чужди хора. Всеки си решава сам, но е редно да се кажат и положителните, и отрицателните неща. Аз бих напуснала България само, ако данъците ми станат прекалено високи.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb5980faf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

50.   До номер 48

Аз съм един от тези кото се врнаха. Вече втора година карам тука, щастлив съм и нямам никакво намерение да ходя отново никаде другаде. Познавам и други които като мен отидоха и опитаха прелестите на запада и се прибраха и те също нямат намерение да се махат отново от тук. Зная и други българи които също имат намерения да се прибират.
Не разбирам защо, след като толкова много подценяваш и не обичаш България, жиевеш още в нея? !!! Вместо да сееш глупости и да се опитваш да навиваш хората да се разкарат от тука и да стават емигранти, защо ти не си обереш крушите и да заминеш за прехваления запад! Ще направиш голяма услга на държавата ни!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: dcd5ea63a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   От номер 43 до номер 46 - благодаря за загрижеността, но аз съм си оправил живота до такава степен, че поне не се оплаквам.
Не знам как направи извода, че около мен са само цигани, след като аз с хора от България избягвам да контактувам, но това не означава, че не знам какви са нашите сънародници. Едно поне 25-30% от българите в ЕС са от цигански и турски произход - така е в Испания, така е в Германия, така е в Холандия, така е във Франция и т. н.
След като цялата провинция се изнесе в чужбина или по големите градове, следователно циганите няма от кого и какво да крадат, какво мислиш че правят? Не знам дали е съвпадение, но всички български цигани, които съм виждал в чужбина са от някакви села, което е съвсем нормално - там почти никой не живее, мизерията е огромна, та затова са опитали да живеят на гърба на другите в чужбина. Във Франция и Германия отдавна са вдигнали ръце от тях.
Не че няма и работливи и честни цигани, но са такъв малък процент, че просто бледнеят на фона на останалите.
Колкото до пенсионерите - не им бери грижата, много от тях не са бачкали дето се вика "за лудо" толкова години по чужбина, че да им се налага да чакат на една гола пенсия. Веднага мога да дам пример с близки мои роднини, живеещи в Чикаго почти 20 години вече, и уредили живота си на 100%, без да им се налага да разчитат на много високата пенсия, която така или иначе ще получават.
Млади хора ще останат колкото искаш в България - не знам защо някой си мисли, че ще е обратното. Аз например от всичките си съученици от целия випуск, а не само от моя клас, както и от всичките си колеги в университета знам за не повече от 10-15% емигрирали в чужбина, а това е нищожен процент за толкова апокалиптични прогнози. Изобщо няма да споменавам, че на много от тези хора децата им си живеят в България, и никой не ги задължава ако не искат един ден да емигрират.
Понеже вече стана прекалено дълго да обобщя - който си мисли, че България ще се обезлюди, или пък ще бъде само страна на цигани, турци и пенсионери да пие една студена вода, за да се поохлади малко - такъв Апокалипсис никой няма да е жив, за да го дочака, понеже просто няма да се случи. ;)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: f1d16ff214
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

52.   48 до 50

Полека с нападките, никого не убеждавам и никакви глупости не съм писал, просто споделих наблюденията си. Не съм споменавал кое е правилно и кое не (посочи ми къде точно, като си отворен), още по-малко съм убеждавал когото и да било.

Преди да започнеш да плюеш по инерция и да решаваш кой да остане и кой да отиде, се спри и първо прочети какво точно съм написал, за да не ми слагаш думи в устата, които не съм казвал.

Колкото до заминаването и оставането, всеки си има глава на раменете и всеки има право да пробва.

ПС: от къде реши, че съм в Бг, като и това не съм споменал. Още едно доказателство, че си навиваш сам фитилите, без да си прочел нищо като хората.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: bb5980faf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

53.   До №48, 50
Спри да говориш глупости за България, защото отново живея тук и много добре зная какво е положението - не е перфекно, но е далече много по-добре от това което се опитваш да го обрисувш. С черногледия начин по който описваш нещата в Бг, ако не бях тук, щях да си помисля че живота е пълен кошмар и никога да не си помисля за връщане. От начина по който говориш за страната ни, лъха ЗЛОБА и ОМРАЗА и съм абсолютно сигурен че ти не си никакъв българин. Знам че непрекъснато висиш в този сайт, защото веднага те познавам от начина по който пишеш.
Защо не отидеш в някой арабски сайт и там да пишеш черната си пропаганда, защото съм сигурен че говориш и арабски много добре.

 
  ...

1-50 от 119
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker