Как изглеждат тези теми в очите на един несофиянец - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121284)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6475)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18553)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как изглеждат тези теми в очите на един несофиянец
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 2402 пъти
Пиша тази тема, защото наистина не ми го побира главата. Не мога да го асимилирам, разбирате ли? Става въпрос за темите, свързани с добрите/лошите за живеене софийски квартали.

Понеже не съм от София и ми е интересно и чета от любопитство. И пишат хората - един казва Изток, друг Хиподрума, трети не знам какво. Викам си, щом хората ги харесват толкова, явно са ебати яките квартали. И гледам в стрийт вю и в следващия момент - ами то само дупки, накачулени коли по тротоарите (ако въобще има такива), надраскани и окъртени огради и стени и стари сгради от времето на баба ми. Аз вместо да се насладя на красота, ми влияе депресиращо само от снимките. Буквално ми става отвратително и не мога да понеса подобни гледки повече от няколко секунди. Не го казвам с лошо и с цел да обидя някого, просто наистина не ми понасят подобни гледки. Действат ми зле на настроението. МНОГО СЪЖАЛЯВАМ, че не мога да постна линкове към "прекрасните" гледки да видите за какво говоря. Това ли харесват хората, не мога да разбера. Аз ли нещо съм сбъркан или какво?

После чета, Надежда и Люлин били гадни. Викам си, ако онези са хубави, тези не искам да знам какви са. Като ги погледнах и тях - ами честно казано не видях особена разлика. Пак са си на дупки, изпочупени тротоари и накачулени коли покрай стари сгради. Защо едните дупки са приемливи, а другите мизерни, не можах да разбера.

Както и да е. Други предпочитали пък квартали тип Бояна, Драгалевци. Влязох и там - о, ужас, то на повечето места дори асфалт няма като хората, за тротоари да не говорим. Само каруците липсват. И това са уж елитни квартали. Това ли харесват хората? Сериозно питам.

Започнах да си мисля, че аз нещо съм сбъркан. Затова влязох в стрийт вю да видя Амстердам например. Ей така да си сверя представата за красив квартал, защото явно аз не съм наред и нищо не харесвам.

Ами какво да ви кажа - съвсем друга работа. Чисти поддържани градинки, спретнати симпатични къщи. Ами то кеф ти прави да гледаш - чак ти действа успокояващо, не депресиращо и те зарежда с енергия и добро настроение. Представете си дори и тротоари имат хората и то плочките са равни и здрави. Не е едната да е нагоре, следващата надолу, а следващите 10 да липсват и на тяхно ямсто да се вижда кал и прахоляк. Направо да не повярваш - стени не са порутени и надкраскани с графити. За красивите канали с лодки и парковете няма да говоря въобще. Мога да гледам такива гледки с часове, без да ми писне. Пка казвам, много съжалявам, че не мога да постна линкове.

Не се бъзикам, питам сериозно - НАИСТИНА ЛИ ВИ ХАРЕСВА ТОВА? И какви добри и лоши квартали, като те всички са си точно едни и същи гета? И за тази мизерия ли се бута половин България да дава по 3 заплати за всеки квадратен метър (неремонтиран)?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 56

преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ae482b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

1.   Ти пък намери Амстердам за пример да дадеш.
Директно на въпроса- ако ще имаш мнение със стрийтвю, няма какво да коментираме. Ти от къде си, покажи твоя квартал, че ми стана интересно?

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3d8dd8f6c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

2.   Стой си на село, и не се занимавай с неща, от които не разбираш!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fe2555ae62
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   За другите квартали не знам, но мога да говоря за моя (живея до НДК). Заснемането за street view беше преди няколко години, през зимата. От тогава доста неща се промениха, улиците бяха ремонтирани, повечето сгради бяха санирани и то изцяло и сега са в един цвят, а не като панелите "на кръпки", т. е. всеки си сканирал в различен стил, не казвам че всичко е идеално, още си има проблеми, но нещата доста се подобриха от преди 10 години когато правиха снимките, така че е доста глупаво да правиш заключение без да си видял нещата на живо.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 625a2109ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Прав си. И аз не съм от София и още преди доста години като минех през някой жилищен квартал си виках "Егати потискащата мизерия, ако живея тук ще се депресирам". Но принципно е вярно за повечето жилищни райони и в други градове. Сравнително нормално ти изглежда там където живееш и си свикнал, а на непознато място ти се набиват в очите всички разрушени и недонаправени неща. Дори кварталът, където живях преди 30г сега ми изглежда стар и деградиращ, въпреки че ми е и познат.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f55dc1d57e
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

5.   Ти си гледай козите на село, не ни мисли. Софийските улици и квартали са такива от ей такива, дошли от един Господ знае къде - с претенциите, мяканвто и абсолютната липса на култура. Защото някои помним какво беше преди да ви пуснат да щъкате свободно и се избивахте да се жените за пълни калъфи, само и само да докопате софийско жителство.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3a4e79d9aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   Погледнах и аз какво представлява ж. к. "Хиподрума" в столицата. Вероятно някои хора го харесват заради това, че там има една поляна в междублоковите пространста в размер 160 на 150 метра. Но само една-единствена поляна с такъв размер в целия квартал ми се струва твърде малко. В почти всички областни градове тук-там има подобни поляни, така че аз лично не виждам нещо по-особено там. В съседство има и някаква малка горичка (30 метра в най-тънката част и 180 метра в най-широката такава), отвъд която се намират кални пътища и разрушени стари промишлени сгради на Научно-производствена зона "Средец". Тези комини на НПЗ не се знае дали работят в момента, но ако да, съдейки по снимките в на саждите, които изхвърлят във въздуха, то значи въздухът в този квартал е крайно замърсен. Сигурно е шега, че някой сочи такъв квартал като еталон за добър стандарт на живеене. Може би се отчита за предимство на това, че кварталът отстои на 2 км от НДК и все пак има някаква зеленина, за разлика от същинския център на София, където всичко е презастроено и шумно... Един вид по-малкото зло.

- Кифлоприземител

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7181203c7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

7.   Авторе, въпросът въобще не опира до харесване тип възхвала, а става въпрос за квартали с повече удобства в близост и за квартали с по "елитни" съседи. Харесването на квартали не се измерва по броя на дупките по улиците или тяхните размери.
На кв Изток хубавото е борисовата градина за разходка /спорт/развлечения, все още няма синя зона, на 5 км си от центъра, отиваш там пеш за около час с нормален ход и на 5 км си от околовръстното, да излезеш от град София с автомобил по принцип не е лека задача заради задръствания, но за живущите в кв Изток е една идея по лесно и бързо да ходят към вътрешността на страната на екскурзия, от Цариградско шосе могат да хванат автобус за всяка точка в държавата.
Хиподрума като цяло е по озеленен с дървета, разходката приятна, паркоместа в наличност, съседите най-често кореняк софиянци-начинът на мислене им е различен.
Надежда и Люлин са по гъсто блоковете, хората са много отчуждени, всеки е от различен край на държавата и липсва чувство за общност, в южната част на Надежда влаковете ги чуваш в спалнята си, общо казано квартали за бараби, хамали и обслужващ персонал.
Бояна, Драгалевци са квартали за хората с по големи възможности, близо до Витоша, живееш в къща, обикновенно имаш двор с раиграс и шезлонг, въздуха една идея по чист, съседи от елитно ниво, там обикновенни бачкатори не живеят, вероятността съседът ти там да работи шивачка в цех или в завод на поточна линия е нулева.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c9f10c7c39
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Ох, човек, тук не става въпрос само за дупките по тротоарите, които са на всяка крачка в София, а и за малко по-нормален въздух: в Изток има много дървета, има и ясли за малките деца... Ей такива неща.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5b729ba459
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   2, ти пък си стой в панелното гето с дупките, без тротарите и накачулените коли.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5b729ba459
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   5, какво са ти виновни хората, че сградите ви са от на баба ти времето?

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 4318b075ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

11.   На хората, живеещи на село им е в кръвта да мразят София. Аз пък обратното, не мога да си представя да живея на село. Остави липсата на забавление и скуката, но то няма болници, няма денонощни аптеки. А ако нещо стане посред нощ? Направо си пътник. Не мога и да си представя да живея в къща - мразя градинска работа, не обичам и цветя. Апартаментчето е идеално за мен. Дай Боже след години да си купя мезонетче, но за къща на село никога няма и да помисля. Гледай снимки от преди 10 години :D :D София не отстъпва по нищо на другите европейски столици. Навсякъде има и хубаво, и лошо, дори твоя Амстердам. :D

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5b729ba459
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

12.   Автора:

Някои ми се обидиха и започнаха да хранят като селяни, въпреки че аз никого не съм искал да обидя и не съм ползвал епитети спрямо хората. Разбираемо е, защото знаят, че е истина. НО аз просто питам най-нормално - наистина ли това се харесва или аз нещо съм сбъркан. Защото мен да ме вържат, не бих стоял в такава мизерия, ако ще да има и 100 мола и ясли. Може би точно затова и не живея в София. Не че нещо, ама в селото на баба ми има по-хубави улици и не е чак толкова депресиращо. Аз ако живея в София 5 г., после трябва в лудницата да отида.

СЕРИОЗНО ПИТАМ - КАК УСПЯВАТЕ ДА СЕ СЪХРАНИТЕ ПСИХИЧЕСКИ СРЕД ПОДОБНА МИЗЕРИЯ ЕЖЕДНЕВНО ГОДИНИ НАРЕД.

Не се заяждам, питам как успявате. Доколкото разбирам от някои коментари, явно не е толкова до харесване, колкото до най-малкото зло от всички злини по принуда с цел да се оцелее и да има някаква работа. Така ли е?

Пак казвам - питам сериозно, не се заяждам, не обиждам никого (сигурно са принудени хората да живеят в подобни гета заради прехраната), наистина ми е непонятно и не мога да го побера.

ПС: не живея на село и не паса кози, както се опитаха да го изакрат някои (очевдно засегнати). Слава Богу печеля добре и живея в малко по-нормален квартал, доколкото е възможно за България. Не е като Амстердам, но не и като София.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5b729ba459
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   1, викаш в стрийт вю е пълна мизерия, обаче като го видиш на живо е като Манхатън. ОК, извинявай.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ae482b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Авторе, всеки човек живее в микровселена, в която знае кое е добре и кое зле. Как се оценява едно жилище-ами, според възможнотите ти и нуждите ти.
Най- важна е локацията.
Някой коментира Хиподрума, давам я за пример. В разстояние 1 спирка има 3 хубави, поддържани парка, има простор, пейки, асфалтирани алеи, детски кътове, кът за свободно тичане на кучетата. Парковете са стари с красиви големи дървета, поддържани са и са безопасни. Старите промишлени терени не са и към Хиподрума. За там имаше проект за Мол и т. н, но единият собственик на терена почина, другият е една банкерка. Теренът е много голям и със сигурност, няма да стане автокъща с гумаджииница. Не ми е известно да има производства там. Отделно има междублокови пространства, които са градинки. Има 2 училища, 3 наблизо, детски градини, най-големите болници със всички клиники- МА, ВМА, детска, белодробна, инфекционна, ревматологична, стоматологичен факултет, много лаборатории, аптеки, пазар, метро, трамвай, който не се влияе от трафика, Била, Кауфланд, най-дългата велоалея.
Кварталът си има и недостатъци, както на всякъде по света. Мен Манхатън не ме интересува. Към Америка нямам никакъв интерес, Няма да е пренасям там. Ако мога да избирам, ще е Виена. Теб, ако ти харесва там, отиди в Манхаън или Амстердам, не идвай в Хиподрума, Изток и където и да било в София.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 41c34ef817
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Има един учебен център в София, който предлага курсове по рисуване и други подобни обучения. След това, човек може да се яви на изпит за сертификат.
Бих отишъл в София, само заради този учебен център, иска ми се да премина някой от техните курсове. Иначе, аз съм от Русе, но не бих живял постоянно там, по-добре да емигрирам някъде.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dbbc941b2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Във всички градове в България има такива квартали. Не разбирам защо си решил да се вглъбиш баш в София. Бил съм по други градове из страната ни и съм виждал абсолютно същите свинщини като в София.
Тая работа с street view е просто резил. Нещата далеч не изглежда така, както там. Плюс това там снимките не се опресняват през ден. Преценката ти изобщо не е адекватна. Всеки по своему си намира чар в квартала, в който живее. Столицата е в това състояние, защото града буквално е пренаселен и се пръска по шевовете. Перфектен град никъде по света няма. Очевидно е че не си бил в Амстердам, аз обаче съм бил - да, хубав е градът, но далеч не е това което виждаш в street view. Всеки град си има своите плюсове и минуси. Ако в София не живееха почти 2 млн. души щяхме много по-лесно и спокойно да живеем, и да се съхраним психически.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ae482b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Авторе, София ще бъде много по-добро място за живеене, ако от хубавата провинция не идваха хора в тъпата София.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ae482b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Авторе и ние гледаме да живеем в малко по-нормален квартал, не си само ти. Хайде, пусни си твоето стриитвю и ние да те преценяваме.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 69fccd74c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Човек, честно ще ти кажа, с риск да ми се обидят много хора от провинцията. Аз съм от Надежда и цял цивот съм живял тук. На над 30 години съм, тоест, след 90-та съм израсъл и мога да обсня кое как беше. Тук макар че на места е имало хвърляни боклици, като цяло беше много чисто. Самите хора, ако имаше около блока боклуци, си чистеха, а тези, които мърсяха, бяха единици. С годините и с прииждането на хора от вътрешността на България към София, и конкретно към Надежда, със застрояването и т. н. мога да кажа, че тук си... майката. Хора, които са родом от тук, напуснаха към по-читави квартали, други държави и т. н. Е, ако тези хора ги няма, дошли са такива от провинцията, а тук е станала мръсна кочина, кой я прави? Надали аз и останалите родом от квартала, остава да са другите хора. На тях не им пука, поне на повечето. Преходни са тук, не е техния дом. Та така, затова тук е такава мизерия. Заедно с презастрояването и лудницата, става това, което описваш. Сега няма къде да се паркира, коли с всякакви регистрации, хайде няма да обяснявам как карат, къде паркират(то няма и къде, както споменах) и изобщо. Отделно, голяма част от тях не плащат данъците си тук, отделно, виждаме какъв кмет имаме, и получаваш това, за което говориш.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 088d8974b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Абе човече ти не си сбъркал просто квартала - сбъркал си държавата! Къде по дяволите си живял до сега???

Извинавай, но за да ни е чиста и подредена държавата, трябва всички хора като общество да пожелаем това и всеки да спазва елементарни правила.

Повярвай ми и в чужбина има гадни гледки, основно защото множесто емигранти са се преселили и в западна европа. Тоя манталитет нашия трудно се изкоренява. Принципа е не е важно дали аз ще съм добре, важно е на съседа ми да му е зле... Ей това е истината.

Като сме най-бедната, най-корумпираната държава в ЕС - как искаш да изглеждан населените места? Икономията е майка на мизерията!

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: eef1dbd85b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Напълно съм съгласен с автора, въпреки че съм родеен и живея в София. София като цялата държава е пълна кочина и наистина е потискащо като гледаш в street view в колко хубави градове живеят хората в нормалните държави и каква мизерия е тук.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ad9a3ddddc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Стрийт вю понякога лъже. Атина на него изглежда невероятно красива, а Истанбул грозен, а хора, които са били там казват, че е обратното. Полша също изглежда много зле.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ad9a3ddddc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   10 те и в Прага и Виена са от на баба ти времето, но хората ходят там, а не в твоя град... нито в София.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5b729ba459
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   11, аз не видях тук някой да мрази София, нито пък някой от, живеещ на село. Това, че не живееш в София, не означава, че непременно живееш в село. И това, че питаш хората, живеещи в София дали и защо им харесват софийските квартали, също не опзначава, че мразиш София. Не знам къде я вижадте тази омраза. За сметка на това пък мен ме пратиха да паса кози. А аз най-нормално питам дали живущите виждат нещата по начина, по който аз, или просто са си свикнали с тези гледки. Не разбирам какво толкова се обидиха някои хора. Може би си знаят, че е мизерия, но не искат да си го признаят, защото просто са бии принудени от обстоятелствата да живеят там и се опитват да не си признаят.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7d1299be52
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   София е тотален кенеф. Единствената причина да съм живял и може би в бъдеще да живея там, макар и временно е фактът, че заплатите там са почти двойни и 80 процента от фирмите в моята сфера са там..

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7181203c7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   Авторе щом в селото на баба ти е по добре, да дойдем, но какви са заплатите и колко работни места има там?
Разбира се че в повечето случаи става въпрос за най-малкото зло и за оцеляване, но в някой от случаите става въпрос за по лесен достъп до култура и развитие в кариера, колкото и да е неприятно в София там има най много театри, играят се най много представления, най близо си до бг звездите и можеш да ги срещнеш по улицата, докато баба ти никога няма да види тв водещ на живо в селото си, софиянци им се случва ежедневно.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c9f10c7c39
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Авторе, аз пък не разбирам теб и някои хора с къщи по градовете, как непрекъснато си седите в дворовете и се оправдавате с градинска работа. Как не попътувате, за да видите малко свят и да престанете да разсъждавате като коне с капаци. Ти задаваш въпрос и в същото време не приемаш аргументите, а почваш да разправяш как сме се съхранили в тази мизерия. Ами мизерия е за теб. След като седят хората, не е мизерия. И верно на село е много приятно, но има липса на забавления, детето ти може да е сред 3-те в селото. Селяните забелязвам, че по цели лета си седят в двора и хората с къщи включително и не пътуват, остави, че не пътуват, те не оставят и порасналите си деца да пътуват, защото трябва да им обгрижват къщата: сина въглищата, дъщерята цветята. Свидетел съм как това разсипа едно семейство, защото едни с къща викаха сина си да мъкне и ала-бала все в почивните дни, или определени дни от ваканцията. И това му внесе смут в семейството, защото е с малко дете и тая жена сама се справя, за да може на ония с къщата всичко да им е топ. Не можеш така да генерализираш и категоризираш, защото то е ясно, че ще имаш ответна реакция и това са факти. Една къща ти е трудна за поддръжка и скъпа, че и с двор, да приятно е, но изисква време и това време като остареят собствениците се прехвърля на синовете и дъщерите вместо те да видят време за себе си поне малко.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dfa5345fcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   13, разсмя ме :-))
Буквално ми взе думите от устата…
Родителите ми си издрапаха драпалото да се побият в жк Изток, но видиш ли, без да са изобщо кореняци-софиянци, почнаха да плюят и по моя начин на живот в 10 хилядно градче в периферията на по-голям град в Западна Европа където съм от няколко десетилетия вече…
Придобиха софийския синдром - от Витоша по-високо нема, от Искаро по-длабоко нема, нали? !? :-))
Дивотия било при мен…
Ми добре, нека.
Изобщо няма да казвам кой връх с над 4800м надморска височина виждам от прозореца си, не е важно щом в близката далечина не ми се мярка Борисовата градина…
Както и да е…
Расла съм в града под тепетата и там ми е мило…
София-та…, абе всеки с вкуса си.
Живи и здрави, където и да сте!
Но след думите ти, н 13, директно прихнах, сещайки се за майка ми и нейните манхатънски претенции :-))
Тенкю, майна:-)) По-добре нямаше как да го кажа!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ad9a3ddddc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   26 те пък българските едни звезди ум да ти зайде! И стига с тези театри, повечето хора, особено младите изобщо не ходят на театри, най-много да заведат детето на куклен. Масово са по чалготеките в Студентски и кръчмите в центъра.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ad9a3ddddc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   Я вижте на стрийт вю Бърно примерно. Втори град в Чехия, а по-спретнат от първия в БГ. Да не кажа, че е по-спретнат от някои в прехвалиня запад като гетото Амстердам.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   23, точно така. Разликата е, че хората си ги поддържат и дори стойността им се вдига, защото са паметници на културата. А в бг ги рисуваме с графити и ги оставяме да се събарят и загрозяват.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: ad9a3ddddc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   А пък цяла Стара Загора е отвратителна на стрийт вю. Този град няма никаква стара част.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   26, то пък голям келепир да видиш някоя чалгаджийка с патешки джуки на улицата. Направо си заслужава да гледаш изкъртени сгради по цял ден и да се блъскаш с още 2 млн души всеки божи ден. Баба ми направо зеленее от яд, че не вижда Фики и Тони Стораро.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   26, как може това да е аргумент колко хубав е града? Сериозно ли го написа това или е ирония? Те пък нашите "звезди" направо да ги цункаш. Един от друг по-големи селяни. Това дори в Холивуд не би било причина да живея. Всеки си има свой живот и ми дреме, че един го познавали 100 души, а друг са го виждали по тАлАвизията 100 000. Нито ще ти даде от неговите пари, нито ще му стъпиш на малкия пръст, като си го видял веднъж през прозореца на колата за 1 секунда.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   28, къде го прочете, че живея в къща и не пътувам? Както писах по-горе, печеля добре и си обикалям доста. Даже точно това ми е любимото хоби. Може би и затова съм толкова отвратен от подобни гледки, защото в страните, в които съм бил такова нещо не съм видял. Минавал съм през път през нивите и дори те са по-поддържани от софийските улици.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   19, медала има две страни. Държавата ни е прекалено централизирана и всичко се изсипва в София за сметка на провинцията. Естествено че като няма хляб в провинцията, хората ще ходят в София и резултата го виждате. Ако държавата не беше толкова централизирана, нямаше да се получи това, но и нямаше стандарта в София да е 2-3 пъти по-висок от останалите градове. Тогава пък щяхте да ревете, че няма работа и заплатите не стигат за хляб. Приеми го като цената, която трябва да платите за изкуствено по-високия за страната стандарт, който имате. Може да ви се струва, че не е кой знае какъв, но в провинцията масово мизерстват. Ако не беше така, нямаше всеки втори да си заебава къща, родно място и роднини, за да цъфне в непознат град и да търпи ненавист от местните. Замисляш ли се над тази страна на медала?

Едно време Дянков предложи да се децантрализира държавата и много институции да се изместят в други градове, за да си отдъхнете малко от провинциалисти. Резултата беше масов протест на софиянци, сакън да не останат без работа. Ами не може хем вълка да е сит, хем агнето цяло. Като протестирате и искате да ядете повече от другите, като ги лишите от препитания, ще си търпите и селянията и няма да ревете. Научете се да си плащате цената. Така е устроен живота.

Селяни са станали от провинцията, защото години наред са били лишавани за сметка на София и са оскотели с годините. И вие да работите само за хляба 3 поколения и да сте на ръба на оцеляването и вие ще станете селяни.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bae56d77bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Без да се засягате - Стрийт Вю представлява сбор от снимки, правени преди време. Те отразяват състоянието на съответните места по време на снимките. Редовно се случва да търся места в Стрийт Вю, които ще са ми нужни, а да намирам съвсем различни от очакваните на съответния адрес. Просто от снимките до този момент даден магазин или фирма е затворила и на нейно място има нещо друго.

По същият начин може да е имало обновления и в други посоки, не само смяна на един собственик на търговско помещение с друг. Уж миналата година са минавали да правят нови снимки, но дали вече са качени или още караме със старите от 2012-та и 2013-та... това само Гугъл го знае! Но дори така пак ще има някакви разлики, просто няма да са толкова много както преди. Все пак последните снимки са правени 2021-ва, започвайки от 26-ти март. Ама вече сме в края на 2022-ра...

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   38, т. е. преди 2-3-5 г. София е била гето, като са я снимали, обаче сега изведнъж се е превърнала в Женева на Балканите за 2 г., докато обновяват снимките в Гугъл. Между другото на всяка снимка си пише от коя година е. И не, не са стари.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c9f10c7c39
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   36, ама ти задаваш странен въпрос как може да живеете в тази мизерия, по същия начин може да ти се върне въпроса, живееш или не живееш добре. И има една поговорка "В дома на обесника не се говори за въже", при положение, че е толкова беден българския народ, ти влизаш в анонимен сайт и задаваш въпроса: "как може да живеете в мизерия"? Леко тъпо е. Задай го на управляващите, които окрадоха парите на софиянци и не оправиха тротоари и пр.? Задай на тях въпроса как народа можел да живее в мизерия? Ти не споменаваш къде живееш и само хулиш, имай си своето мнение наум, и парите ти няма да ти купят отношение, как питаш народ с масово ниски заплати: "Абе, вие как живеете в мизерия"?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ae482b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   37, не знам за какви протести говориш. Мен никой не ме е питал, нито зависи от мен кое министерство да е в София.
За да живеят хората добре, включително и в селата, е нужна икономика с работни места, която да дава заплати и стандарт. По времето на соца имаше големи работещи предприятия на всякъде в провинцията. После обаче, те изчезнаха. Вместо това им върнаха земята, но никой не искаше да я работи, защото пък преди това откъснаха хората от собствеността им. И, така, голяма част зависна във въздуха. Нататък няма да продължавам.
Хората, които живеем в София знаем какви са плюсовете и минусите. А, минусите са точно от многото хора и голямото движение. А, хората от къде дойдоха, знаем. За това, се дразним, когато някой един хляб със собствени пари не си е купил, камо ли собствено жилище, да оценява града ни по картинки с назидателен тон. Не ми е известно да има тема, поне аз не съм чела, която да плюе мякащите провинциалисти, дошли да се бутат в София.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7b5eadff78
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   Аз съм софиянка и искам да те питам каква красота очакваш от град, в който в последните 15 години дойде да живее половин България, и за който никой управник не му пука? Хубав квартал е субективно понятие и зависи от индивидуалните нужди, а не от дупките по улиците, които ги има във всеки софийски квартал, ако изобщо има улици. Ако си на 18-22, може Студентски да ти се струва най-якият квартал примерно. Аз живея в Хаджи Димитър и според някои провинциалисти едва ли не съседствам с цигански коптори и съм на края на света, нищо че съм на Дондуков за 15 минути пеша или 8 минути с тролея. За мен това е хубав квартал - кеф ти магазини, кеф ти градски транспорт до всяка точка, която на МЕН ми трябва, училище, детски градини, зелени междублокови пространства, ниски сгради, достатъчно места за паркиране, паркове на пешеходно разстояние. Верно, съседите ми не са дипломати, ама са кротки хора и не създават проблеми. Някой може да се изсмее на коментара ми, въпрос на вкус и нужди.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   40, не бе, не задавам въпрос как може да живеете в мизерия? А как може да определяте такива квартали като хубави? Това ми беше въпроса. Защото за мен е непонятно как може да някой да определя подобни квартали като хубави.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

44.   "не знам за какви протести говориш"

Ами поразрови се и виж. Явно си пропуснал новините по онова време.

"Мен никой не ме е питал, нито зависи от мен кое министерство да е в София. "

Така е, но все пак косвено имаш полза от това. То и днешните англичани никой не ги е питал дали да колонизират други страни преди 5 века, но това не пречи да имат висок стандарт благодарение точно на това и разбира се да си плащат цената за това, търпейки емигранти от цял свят. Не че равнопоставям това на колонииране, но обяснявам принципно, че не е необходимо да са "питали", за да ползваш ксовено блага за сметка на други, както и да си плащаш цената за това. Просто живеем в свят, в който човека не е откъснат от цялото общество, а ползва блага и плаща цена покрай него, заедно с всички. Цената на това да имаш работа и да взимаш заплата по-висока от провинциалната е да търпиш селяни. Искаш, не искаш, питат те, не питат те, реално е така.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f668e324ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   До 42, какво предлагаш? Да ги извозваме с камионетките обратно по селата в провинцията. Шегата настрана, но проблемът е сериозен. България си е една жалка и примитивна територия с показатели на страна от третия свят и затова и демографското разпределение е като за такава страна- един голям град, в който е концентрирано над 1/3 от пребиваващите на територия, още 3-4 по- големи града и другото е пустош- старчески домове и цигански катуни. Циганизацията на страната е основен проблем, за който повечето софиянци и идея си нямат. Един ден и то не след много време тази дивашка сган ще е мнозинство. За хората от провинцията има два пътя- или в София, или в чужбина. Ако има условия за живот по техните родни места, едва ли така масово ще ги напускат. Хората търсят хляб. Но и като гледам простолюдието кви неща го вълнуват( и тук в този сайт), как да проумее какъв сериозен проблем има? Т. нар. българи са пред изчезване, държавата си е фалирала, колкото и да не го признават политиците си е така, теглят заем след заем давайки си сметка, че ако продължава така на територията ще останат издивели цигани, пенсионери, турци и някаква малка част българи в работоспособна възраст. Дивашкото ликвидиране на държавата в последните 30 години продължава с пълна сила и в момента гледаме последната сценка от този отвратителен сценарий.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dce096f791
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   Много хора вече са ти изброили предимствата на въпросните квартали като локация до паркове, близост до центъра, детски градини и училища, градинки в междублоковото пространство, метростанции и спирки на много линии на наземния градския транспорт, болници и пр. Панелните блокове и разбитите улици в кой град ги няма? Така са го строили през соца, сега най-много да санират някои. Пък новото строителство обикновено е доста нискокачествено, макар и на външен вид да изглежда по-привлекателно.

Да, в София се е оформил жилищен балон. И все пак, в цената е включено удобството да си в столицата - тук са добрите университети, добрите специалисти, огромният избор на всичко, за което се сетиш, и това, че няма да трепериш за работното си място, защото предлагане бол, при това за в пъти по-добро заплащане. За съжаление така стоят нещата. И на мен не ми харесва, и на софиянци не им харесва София да е центърът на България, но така сме си го направили през последните десетилетия.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dd9e7285e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

47.   Софиянец съм, но не се обиждам от темата.

Истина е, че в града има доста мизерни места, райони и улици. Всички, които живеем от години тук знаем за какво става въпрос - разбити плочки, като завали ти се обръщат плочки под краката, трафик и шум, мръсен въздух зимата чак се усеща като няма зеленина да пречиства и се напълни въздуха със смог и куп други "екстри".

Но има и друга страна на монетата и тя е, че именно постоянният наплив на хора е това, което вдига цените и кара средностатистически квартали като Хиподрума да изглеждат "прекрасни".

За хората от малките населени места София се е превърнала в нещо като български Лас Вегас, американска мечта по български, където те могат да забогатеят, да станат известни и да сбъднат всичките си мечти.

В резултат не само че останалата част от България се обезлюдава, но и цялата икономика се деформира - концентрира се в София и още няколко големи града, а по малките места остават само пенсионери и роми.

Не че е проблем за самия град - Софийското поле е голямо и 5 милиона души може да побере, но тогава кой ще живее в останалите прекрасни места в България? Родопи, Добруджа, Странджа, всичко ще зарежете, заради "Софията"!

Тоест, взаимно е. Действително това не е градът-мечта, но опитите на десетки хиляди души всяка година да се докопат на всяка цена със зъби и нокти до "Софията" е това, което вдига цените и на имоти и пълни джобовете на пишман-инвеститори.

Я спрете да им купувате 'новото строителство' за няколко години и да видите как ще издишат цените. Я си стойте по родните места, РАБОТЕТЕ и РАЖДАЙТЕ там и да видите как ще започнат да се оживяват и да цъфтят!

Не е нормално цялата държава да иска да се изсипе в няколко големи града. Или тези дето продават по 10-20 декара ниви, за да купят 40 квадрата в София. Вие нормални ли сте? !

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f03e0a36e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

48.   43 има и 20 милионни градове, които пак са красиви.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: dd9e7285e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

49.   Прииждането в София не е от вчера и от днес.

Да не забравяме, че още от време оно тук са идвали всички. Вазов, Константинов, Яворов - всички те са избрали да си зареждат родните места и да се преместят в София.

А това е било преди повече от 100 години.

Нещата грам ене се са променили. И днес двигателят за преместване е същият - или търсене на по-добър стандарт на живот, или най-обикновена алчност и жажда за власт или пари.

Всеки иска депутат в София, а не овчар на село, в това е проблемът, че най-селската нация(българите), ни избива на "граждански" комплекс - елитно е да си адвокат, програмист, дори маникюриста, но не и овчар или земеделец.

Нещата обаче усещам, че в скоро време ще се обърнат, като спрат да наливат пари от Европа и Запада в смешни фирми и професии като кол центрове, програмисти и т. н. и хората ще се върнат към земята и селския си бит, който е характерен за българските земи от поне 2000 години.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3a4e79d9aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

50.   Не зная защо някои хора обърнаха темата на "софиянци срещу селяни", след като авторът точно и ясно изложи своите въпроси относно това, защо кварталите "Изток", "Хиподрума" и други подобни биват сочени като най-добрите в София, като призова за отговори в същата насока.

Ще боравя с леснодоказуеми обстоятелства:

1. Снимките в Google Earth и Google Streetview на квартал "Хиподрума" са от месец август 2022 година. Снимките на калните и разбити пътища и разрушени стари промишлени сгради на Научно-производствена зона "Средец" в непосредствена близост до този квартал са заснети през септември 2022 година. Ако нещо там е изглеждало по определен начин преди 2-3 месеца, едва ли сега изведнъж се е превърнало в нещо различно. Най-обикновен български квартал със стари панелни блокове и тухлени кооперации. Ако някой изрази желание, може да заснеме кадри лично оттам в близките дни: ще бъде слънчево и с приятни температури около 17-18 градуса на сянка. За безплатно качване на снимките може да се използва платформата Imgur или програмата ShareX.

2. Кореняк софиянци през 1879 година, когато градът е избран да бъде столица на България, са били 11 684 души. Днешна София е съставена от сливането на над 30 малки села и постоянното прииждане на хора от цялата страна още от основаването на столицата, като периодично и до ден днешен близките села също стават нови квартали на столицата. Предвид това, че голяма част от софиянци са кореняк селяни от тези земи, безсмислено е да се стига до употребата на думата "селянин" с цел обида на неживеещите там и да се нарочват определени хора като "мйекащи". Софийският говор е разпространен в тази област диалект, за който е обичайно неправилното изговаряне на редица български думи.
Живял съм в София, имам и роднини там. Помня навремето как имаше огромни пусти полета и ниви по 1-2 км между отделните квартали, които малко преди това бяха села. В момента тези ниви са вече почти изцяло застроени, което е в реда на нещата и се случва при повечето разрастващи се световни столици и областни градове, "поглъщащи" близките села.

3. Малкият навремето град София е избран да бъде столица на България поради опасения от бъдещи нападения от страна на османската армия, затова трудният достъп до тази планинска част от България откъм южна-югоизточна посока се счита като основно предимство в онези години.

4. София е сред най-ветровитите градове в България и има променлив климат с купеста облачност и чести валежи, поради възпирането на облаците северно на Витоша планина. Това е и една от причините вредните пушеци от предприятията в северната промишлена област отвъд Централна гара да се застояват над централната и южна части на града. Това също следва да се разглежда като важна особеност при оценката доколко един град или квартал може да се определи като предлагащ здравословен и добър живот.

5. Никога не съм чувал софиянец да произнася правилно името на основния булевард в града - "Витоша", малка част от който преди 8 години беше преобразувана в пешеходна улица. Напротив, случвало се е многократно през годините софиянци да ме "поправят", че името било "Витошка", а "Витоша" било грешно. Въпреки че град София е столица, поради незнайни причини той е последният български областен град, който се сдобива с обособена пешеходна централна улица - участък с дължина 650 метра, простиращ се от НДК до Съдебна палата: това се случва едва през 2014 година. Дотогава бул. "Витоша" е обикновен натоварен булевард с движение на МПС-та и трамваи.

6. Правилни са изказванията на някои потребители горе, че повишените цени и заплати са пряко следствие от повишения брой работна ръка и учащи от цялата България. Ако тези групи хора изведнъж престанат да бъдат в София, градът ще стане по-спокоен, но и вече няма да има достатъчно хора, които да купуват стоки и услуги, да работят по-евтино; съответно част от останалите в града хора ще трябва да работят на освободените места като техници, складови работници, общи работници, строители, продавачи, чистачи, миячи, сметосъбирачи и прочее длъжности, без които всеки един град би западнал скоропостижно. Работещите в дадено населено място хора пряко подпомагат местната икономика и поминъкът на кореняк жителите. Плащат данъци и осигуровки, купуват храна и всевъзможни потреби от бита, повечето с МПС зареждат с гориво в местните бензиностанции, посещават местните сервизи, наемат или купуват жилища, плащат за Интернет и телевизия, пълнят заведенията и т. н. Това с пълна сила важи и за други големи областни градове като Пловдив, Варна, Бургас и прочее. Разликата е, че данъците от всички градове и села в България биват пренасочвани към София и едва тогава малка част от тези постъпления биват отново насочвани към част от тези места из страната, като София всъщност източва и използва за собствени нужди голяма част от данъците на несофиянци. Преди няколко години Пловдив получаваше едва около 30% от парите, които оттам бяха насочвани към София и впоследствие отпускани пак на Пловдив, т. е. София цоцаше 70% от всички пари на Пловдив. За другите градове и села не съм чел скоро какъв е делът на обратно отпусканите към тях средства, но доколкото зная, все още централизацията на данъците е в полза на София и в ущърб на всички останали общини, които редовно негодуват срещу това техните данъци да не отиват по предназначение на местно ниво. Преобладаващата част от новите улици, обществени сгради, метрото, летището, облагородяването на паркове и градини в София се случват благодарение на парите на данъкоплатците от градовете и селата в цяла България.

- Кифлоприземител

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f9ae482b6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

51.   Абе, стига с тия кални улички на базата Средец! Това не е Хиподрума! Той е заграден от 30 години и гражданите нямат достъп, дори не виждат какво има там. Отвън, по периферията на цар Борис има някакви офиси и работилници, какво има вътре не знаем. Същевременно, това е вероятно, най-големият и скъп свободен парцел в центъра. Точно днес има статия за предстоящия строеж там. На който му е толкова важен, да вземе да прочете, може да научи нещо повече от проклетото стрийтвю.
София си има климатични особености, но като всяко друго географско място. Намира се на 600 метра н. м и не е вярно, че е ветровита, но не е и спарена като много други места. Дъжд също вали по-малко от преди години, защото на всякъде се чувства изменението на климата.
На Витошка й казват така, за да я различаваме от Витоша.
Аман, от дървени философи! И, аз не знам защо се моря да пиша.

 
  ...

1-50 от 56
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker