Българи и турци - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Българи и турци
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 5786 пъти
Аз съм дъщеря на турчин и българка. Винаги съм забелязвала по- малко или повече лошо отношение от страна на някои хора. Какво е толкова нередно в това? Какво е толкова лошо? Защо българите постоянно повтарят неща, свързани с Османската империя, робството и исляма? Моите баща, дядо или прадядо са виновни за това? На кого са сторили нещо лошо, защо трябва да ни наричат, , убийци" и др. подобни? Или пък защо турците постоянно се приемат за.. един вид много чистокръвни, едва ли не е непростим грях човек с турска кръв да се обвърже с някой друг, , по-долнопробен" от тях... Моите роднини могат да се разбират, уважават и ценят. Толкова ли е трудно? Какво е виновно моето семейство за нещата, които са се случили преди? Да (и за мен е тежка тема и изключително много съжалявам за всички хора, които са страдали), но извинете, не приемам някой, едва ли не, да изкарва мен или някой от моите роднини инициатор на зверствата. Времената се променят. Защо просто хората от двата етноса не опитат да разбират повече и да се подкрепят (не мислете, че щом някой е турчин и задължително мрази българите или е привърженик на практиката на Османската империя). Не искам да гледам как хората се мразят един друг и се обиждат, аз не съм свикнала на това, моите родители не са ме учили на това.
Вие какво смятате по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 15b1d2178b
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

1.   Аз съм син на туркиня и помак и като малък си задавах същите въпроси. После просто свикнах с омразата от страна на българи и разбрах, че толерантността не е даденост, а омразата е част от живота. Сега ми е през шнура кой какво мисли за мен. Всеки си има право кеф му да ме мрази, кеф му да ме обича. В крайна сметка с омраза наказват себе си, не мен. Аз не мразя никого, просто приемам чуждата омраза към мен като изпитание, което ме прави по-силен. Аз може да съм турчин и помак, но съм постигнал много повече от повечето българи.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f02f5d15b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Заради политическа пропаганда и умишлено насаждане на омраза с цел разделение и управление. Турция дълги години е била в друга геополитическа територия. Преди това руското освобождения налага подобна политика. Обикновенните хора не са особено умни, не мислят самостоятелно, лесно се манипулират от системата. Всичко това нисше разделение по вяра, по култура, по каквото се сетите и появилата се дразнителност заради историята кара обикновенния човек да мрази или да се покланя на измислица.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 57b55a522d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

5.   Няма смисъл да се опитваш да намираш решения, които са ти удобни. Просто свикни с реалностите и не се задълбочавай много. Представи си какво им е на мулатите - бащата негър, майката бяла или обратното. Детето какво е? Сред чистите негри е "бяло", а сред белите си е почти негърче. Затова не е добре да се правят такива смеси, но половото влечение трудно се контролира. Най-добре отиди да живееш някъде, където не са чували много нито за турци нито за българи. Омъжи се за чужденец и ще намалиш подобните грижи и мисли на децата си. Ако искаш да избледнее разликата между българи и турци, омъжи се за негър и тогава ще видиш какво е истинско делене.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 355e420408
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Ходи в Гърция и кажи, че си туркиня да видиш какво е омраза. Там не е останал един турчин.
За помаците-имам приятели такива на моето село. Карали сме се, но за религия и националност и турско робство никога не съм засягал темата и не мисля да го правя, даже ги поздравявам за празника. Има много свестни помаци и много красиви помакини. Те не са виновни за миналото.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7f2743b4b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Богатство носят и двете култури и турската и българската.
Има хора, които захранват някаква омраза между двата народа,
а и между различните народи като цяло. Бих посъветвал да не се впечатляваш толкова,че си различна, а и всъщност генетично българите и турците дори не са и толкова различни. Не си причинявай постоянно да се бориш да се харесаш на някого...
аз съм мургава не съм като останалите... аз съм айше, а не ана и прочие... Всъщност какво чак толкова , ами да ти си мургавата айше е и ... who cares ?!? само ти

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3e6d94be35
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

8.   На една част от въпросите сама си си отговорила. Турците сами се делят и смятат другите етноси за по долнопробни, затова и другите етоси им отговарят като леко ги делят. Макар кръвта им да се наследява само по бащина линия, както знаеш няма султан с майка туркиня, но никой султан не е смятан за човек от друг етнос.
Да днешните турци нямат вина за зверствата, но категорично подкрепят и се гордеят с "постиженията" на османската империя и също толкова категорично ако се ядосат на някой с различна от тяхната вяра го наричат "гяур". Сами когато спорят за нещо първия им упрек е гяур, а атаката им е 500г нашите са ви ......
Българите ако ги запиташ общо за мнение за българските турци почти всеки ще ти каже, а много са работливи, повечето си държат на думата и на нас не ни пречи те да изпълняват религията си, стига ни да не ни буди имама в 5 сутрин и нас. Ако обаче запиташ турците за мнението им за българите, ще изредят колкото е възможно повече лоши неща, ще наплюят и религия и достойнство.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b2499086e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

9.   Ами турците са враг номер 1 на България за 1337 години история.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3fe7058a11
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   Глупости, аз имам съседи турци и се разбираме супер, зависи от хората не от етноса, канил съм ги на мои рождени дни, те са ме черпили много пъти, никога не съм мислил с омраза за тях, израстнал съм с тях и дъщерите им, защитавал съм едната им дъщеря когато тя идваше да се крие в нас от някакъв който и се правеше на гадже а я тормозеше, и не смееше да каже на техните, а е супер точно момиче. Имам и приятели цигани, които също са готини хора и ги е срам от това което правят хората от етноса им. Докато българи са ме нападали просто защото са пияни, пак казвам до хората е, има хора от всички националности които са много добри и точни, има и боклук, който много ясно е повече навсякъде във всяка нация!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a0ea7b9940
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

11.   Ами авторката и номер 1 - четете история! 500 години не са малко време. Какво се учудвате?
Също така си задайте и някои въпроси, например: защо Турция не е в ЕС (и никога няма да бъде)?
На ваше място ще се отделя от родителите си, и на никого, по никакъв повод няма да давам да си помисля, че не съм от българите!
Пък ако се смятате за турци, имате много широко поле за изява - ходете в Турция, вейте си там байряка, откажете се от българските си паспорти и гражданство и въобще - бъдете щастливи.
Щото така, както сте го подкарали - да се възползвате максимално от всичко българско, и същевременно да навирате в очите на всички около себе си, че сте турци (и предците ви 500 години са клали и са се гаврили с българи), определено няма да стане!
Не обвинявайте българите! Обвинявайте предците си. И собственото си неадекватно поведение...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4621963d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

12.   Няма смисъл да се косиш. На такива като номер 11 никога не можеш да им обясниш, че не ти си обесила Левски.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ee8010eff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   " Защо българите постоянно повтарят неща, свързани с Османската империя, робството и исляма?" Истинските българи никога няма да забравят онези мрачни времена и робията на която са били подложени тогава. Това, че се се помни миналото не е порок, а необходимост, за да си вадим изводи за бъдещето! А сега постоянно се припомня, защото мюсюлманите в България се държат предизвикателно, и то най вече с религията си. Защо трябва да е толкова демонстративно, защо трябва да се вдига непоносим шум от говорители по джамиите? Който си е вярващ, може да си го прави без демонстрации. Как участник във формата "Фермата" успява да отдаде почит към своят Бог, а в когато са сред обществото трябва да се държат натрапчиво? Ето това е причината, българите да се държат резервирано към мюсюлманите. В България има и други вероизповедания, но но няма предизвикателства от тяхна страна. Всеки има право да си вярва в каквото иска, но не трябва да се натрапва на околните! Какво беше демонстрацията около софийската джамия, когато опънаха килими отвън на площада и там се дупиха да се кланят, не беше ли чиста провокация, как такива хора очакват уважение? Има поговорка-"каквото повикало, това и отвърнало", ето това правят мюсюлманите, смятат България за ислямска държава, а тя е ХРИСТИЯНСКА и трябва да се съобразяват с това и да не се държат предизвикателно, защото с това си поведение само ще задълбочават тази преднамереност. Защо когато бяха забранени религиите по времето на комунизъма, нямаше проблеми между българи и турци, живеехме си спокойно и никой никого не мразеше, а сега когато започнаха да вият джамиите, мюсюлманите започнаха да усещат ненавистта на друговерците? Как навремето са се молели тихо и мирно, а сега радикално, по мюсюлмани ли станаха сега, че демонстрират тези предизвикателства?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4621963d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   13, за всичко си прав. Само забравяш, че тези, дето се "дупят" не са всички, даже са малка част и не виждам защо и недупещите трябва да се слагат в кюпа. А за комунизма май забравяш за възродителния процес. Дай сега да мразим всички българи заради глупостта на комунизма. Това са глупости.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4621963d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

16.   Авторке, и какво ще спечелиш, ако такива като номер 9, те заобичат? Той иначе толкова милее за България, ама не си е направил труда да прочете историята и да разбере, че преди 1337 г. въобще не е имало турци (не и в този им вид и на това място), че да са били и враг на България.

Интелигентни разгворои можеш да водиш с интелигентни хора.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4803db81ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

17.   И къде я видя тая омраза, аз съм роден в град където половината са българи, другата половина турци, никога не съм видял някой да ги мрази? А ти дори не си туркиня, само наполовина, успокой топката малко.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 55aee2761f
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

18.   Бъди себе си и не се срамувай от произхода си. Ако някой осъжда етноса ти, значи просто не е достатъчно интелигентен, в такъв случай за какво ти е да общуваш с него? Човек не си избира къде да се роди и какъв цвят да бъде. Човек не може да носи отговорност за хода на историята на народа си. Който не го осъзнава и дори мрази на тази основа е за съжаление. Той не знае, не чете и не е пътувал. Когато срещнеш този човек, демонстрирай му добрината и толерантността си, той също не е виновен, че семейството и обществото са го възпитали в страх и омраза.
Баща ми е имал същите тъпи убеждения, до една мисия в Косово през 1997, където цивилен албанец е спасил живота му. Когато баща ми го попитал защо го е спасил, албанецът казал "Религията ми ме задължава". Когато се прибра жив и здрав ми каза нещо, което никога няма да забравя: Моето момиче, не се страхувай от мюсюлмани, евреи, будисти. Страхувай се от хора безверници.
Ти можеш да бъдеш посланик на същото послание. Нищо, което ни разделя не ни прави силни.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: fa1ede5982
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Не можеш да промениш хората, а нагласата си към тях. Имам доста приятели полуараби и полуарабки. Честно - само една от тях се оплакваше от расизъм тук в България. С годините разбрах, че тя просто обича така да се оплаква за всичко.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ee8010eff1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Към №15 - Извинявам се, ако съм те засегнал с думата дупят, но не знам каква друга дума може да бъде по точна, наистина процедурата си е чисто -дупене. Ако знаеш друга дума, моля сподели! Както мюсюлманите искат да се дистанцират от деянията на прадедите си(но в днешно време се гордеят с миналото си), така и ти не можеш да приписваш деянията на бивши комунисти, като вина на всички българи, още повече, че идеята и участието в изпълнението на тази идея е плод на много турчеещи се българи, те трябва да се чувстват неудобно, а не българският народ! Знаеш ли колко много турчеещи се агенти на ДС и в апарата на БКП са били в съдействие с бившата комунистическа власт? Първи такива агенти на ДС, са били изпратени да агитират мюсюлманите по селата, да не се противят, а да приемат преименуването с добро. И в повечето села е нямало протести, само в малко населени места е имало ексцесии. Но това няма нищо общо със зададената тема, днес никой не натрапва на мюсюлманите тези времена, но мюсюлманите нарочно се държат предизвикателно и то демонстративно!? Че и етническа партия си направиха, така още по шумни предизвикателсва демонстрират, а воят от джамиите е като фон, който подсилва тези предизвикателства! Това което сам можеш да си направиш, никой друг не може да ти го направи, мюсюлманите сами се капсулирате, не се чудете защо такива отношения получавате, каквото прави авторката!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 39591d9d81
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Да видим, майка ми е българка, баща ми е кюрд. Половината ми фамилия са мюсюлмани живеещи в близкият изток, а останалата половина православни християни живеещи в България. Общо взето си ходим на гости колкото често може, няма културен шок, но е изключително интересно, особено когато лелите ми, обвити с “пердета” се появят и целият квартал се смае, братовчедите ми се радват да са в София, дивят се на свободата, вълнуващо е.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a463a769d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   В тирция също не ни обичат нас българите, както турците в България също не обичат нас българите. Номер 11. до някаде съм съгласна, но с това авторката да не казва по никакъв начин, че не е българка не съм съгласна. В целия свят не ни обичат и като чуят, че сме българи бягат от нас. Това означава ли, че трябва да лъжем и да отричаме националността си? Авторке ти си родена в България, майка ти също, така че според мене ти си българка. Гордей се с това което си, а който не те харесва си е негов проблем. Интелигентните и съвременни хора не разделят хората по произход.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7596bd8025
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   От авторката
На някои хора им е лесно да кажат, че няма омраза, защото явно не са били свидетели на проявена такава. До номер 11 не разбирам кое ми е неадекватно? Както казах, майка ми е българка, живея цял живот в България, уважавам историята и всичко що се сетиш, не мисля, че е нужно да се повтарям. Да, 500 години не са малко, крайно съм отвратена от действията на Османската империя, но какво, да се чувствам аз зле, защото някой преди мен е извършил нещо, за което аз нямам ни най- малко вина? Ако ако обичаш не намесвай теми за родоотстъпност и прочие. Не знам какъв превзет патриот си, но аз не съм ти поле за изява.
Между другото, винаги ми е правило впечатление, че българите смятат, че турците ги мразят. Вярвайте ми, не е така. Точно обратното, мнозинството от турци харесват и България и българите. Ако отидете в Турция ще се убедите в това. И преди някой пак да ме нападне, казвам това като човек, който вижда и двете страни, за разлика от повечето коментиращи.
И аз не съм съгласна с факта, че има турци, които твърде много се опитват да се изявяват като мюсюлмани и то по начин, който притеснява другите. Но защо пък аз да съм виновна? Кога съм пречела на някой, кога съм притеснявала някой... Или някой от семейството ми

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: aa68c935d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Авторке, напълно разбираемо е разсъждението ти, но ти задаваш тема и въпроси към нея, съответно получаваш коментари и отговори към поставените въпроси. Не е правилно да се правят лични нападки, но има поговорка-"покрай сухото гори и мокрото", мисля, че няма нужда от пояснение, просто си попаднала в неподходящата среда, за което наистина нямаш никаква вина. Затова е добре бъдещите майки да мислят преди да решат да дадат живот, това би предотвратило писането на подобни теми. Майка ти е решила да те роди и да те интегрира в общество с религия различна от българската(християнската), с култура и обичаи различни от европейските, с нрави-различни от нашите, ето това е проблема, не ти си причината за отношенията които усещаш. Но с писане във форуми няма да се реши проблема ти, просто трябва да се нагодиш в обществото в което искаш да се интегрираш, да не демонстрираш различността си и ще бъдеш приета като цивилизован член от това общество, друг начин няма, не можеш да промениш мнението на болшинството, а можеш да нагодиш себе си! А ако не ти харесва това общество, намираш си такова, което ти допада!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 016f8997c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

26.   Аз като бях ученик турците в училището ми викаха гяурин, викаха, че са е. али Левски и разни такива, да почна ли и аз да се оплаквам? Върха беше когато се харесахме с едно момиче туркиня и се събраха всичките турци да ни бият и двамата. Авторката е лицемерка и явно изпитва желание да се прави на жертва и много изстрадала, я отиди в Гърция или Армения и кажи, че си туркиня да видиш какво ще стане, ще те бият като боксова круша! Ама за тях нито дума нека обвиним българите. Ние българите сме най-толерантния народ, но с такива лицемерни провокации като на авторката, това може да се промени, не може да ми викат гяур в собствената ми държава и после да ме обвиняват, че съм расист, е затова навремето е имало екскурзия, щото търпим търпим, ама в един момент на човек му писва!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 94d78ff6b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Нещата са малко по-сложни. Не става дума само за българи и турци и за общата ни история, а за това, че в човешката природа е заложено, ако не да мразим, то поне да се подозрителни и да не приемаме напълно различните. Да, фактът, че баща ти е точно турчин прави нещата още по-лоши, но дори и да беше китаец пак щяха да те гледат подозрително. Не, че имаме какво да делим с Китай, просто за повечето хора ти си "другата", "различната", тази, която не се вписва, тази, която е носител на друга култура и на други обичаи. Разбираш ли може дори да не става дума за произход. Представи си човек роден в голям град изведнъж се преселва в малък такъв. Ще минат години преди местните да го приемат, а може би дори и никога няма да го приемат за един от тях. Защото той е различен, в поведението си, във външния си вид, в стила си на живот... не е част от масата и не споделя общи неща с тях. Примерно седнали са в местната кръчма и изведнъж започват да говорят за нещо станало преди 20 години. Всички се смеят, защото знаят конкретната случка, с кого се е случила и т. н., а той, новият, който не е израснал в това градче стои и не разбира какво му е смешното. И съответно на момента ще се усети, че той е изключен от компанията, защото е различен. Та същото е и с теб. Ти хем си като останалите си познати, хем не съвсем. Хем, уж те приемат, хем... абе, не си точно от нашите. Сигурно е трудно, но това е положението. Такава ни е природата. Да не се доверяваме на различните.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 84fdbbb039
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Напълно съгласна съм с авторката. Едната причина да ни мразят, нас турците, е заради това което пишат в учебниците по история. Защо не пишат истината за Васил Левски? Не турците, а папата го е предал! През 1835 е създадено Априловската гимназия. Как е създадена, нали България е била под робство? Айде, моля ви се... Не е баш това, което се учи... Всички досиета на Васил Левски са в Истанбул... Никой не е цвете за мирисане ;)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: bffeda09d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   съгласна съм с авторката, тъпо и ограничено е да се обвинява някой само защото прадедите му преди десетки или стотици години са правили зверства.
номер 11, можеш да обвиняваш авторката за нейните лични действия, не за нейните предци. На теб ще ти хареса ли да те обвиняват за нещо, което прадядо ти е извършил?
ако става дума, и българите не сме били винаги цветя за мирисане. най-скорошни примери - окупацията на Сърбия и Северна Гърция през войната, българите са вършили доста гадости. Това обаче не значи, че трябва да се чувстваме виновни, но и да не очакваме чувство за вина у другите народи.
и да, турците нямат лошо отношение към нас, колкото и странно да звучи за някои. по-скоро гърците не ни обичат особено по разни причини, без да обобщавам, разбира се.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7596bd8025
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   От авторката
До номер 25
Ние никога не сме били религиозни или нещо от сорта. Уважаваме и двете религии и празнуваме християнски и мюсюлмански празници. Не съм кой знае колко по- различна от християните имам предвид

До номер 26
Ами и аз не харесвам турци, които правят това. Като цяло не разбирам защо смятате, че защитавам турците, повече от българите. За мен лошото отношение е равно и от двете страни и смятам, че никой никого не трябва да обижда. Колкото до гърците важи същото. Досега лично мен грък не ме е обиждал. Но не бих търпяла такъв да обижда българите например, защото пак да повторя, майка ми е българка. :D Пък като искаш лицемерна ме наричай

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 016f8997c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   29, мога да ти изнеса цяла лекция за това какво са правили Сърбия и Гърция с българите в Македония, били сме по-голямата част от населението там, а днес няма българи - половината са изгонени в България, другата половина избити или асимилирани. Защо мислиш македонците и до днес ги е страх да се нарекат българи, а някои направо са забравили произхода си? Айде не изкарвай виновниците жертви, през войната за която говориш сме отмъщавали и то точно на виновниците, а не на техните деца и внуци.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1b6737b364
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   : Нямам приятел или познат, турчин, който да не ме е разочаровал. Дори съседа, когото лично спасих, да не го изпратят на "голямата екскурзия1989" след години се изсра на метеното. Когато засегна мой материални интереси неправомерно изведнъж се направи на "малцинство", което ДПС ще защити. Забележете не съд, полиция или друга българска институция, а ДПС.
А до 1991г. се гордееше, че е член на БКП. Дори на турски не говореха в дома си до 1998г, След това започнаха да сричат на турско-български и елате да ни видите сега 2018г. само на турски. Тези хора се дезинтегрираха. Дори в Европа турчина не се интегрира, а се маргенализира в затворена общост. Това е задължителна характеристика и за всички останали от Северна Африка и Азия.
Едните ми познати са сунити, а другите алиани, шиити, те помежду си не се женят даже, независимо, че са български граждани. Да не говорим кюрд да се ожени за туркиня. Това си е пълен позор за рода на жената.
Не мразя никого, но немога и да ги заобичам.
Простил съм, с което съм освободил собствената си психика, но не съм забравил.
Чрез различните религии човек е откъснат от своя единен Бог-ПРИРОДАТА. Човек е пръв след БОГА и религиозни посредници не са му нужни.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1a4c8fa77e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   Стресната логика показва, ме все някои съвременни хора са наследници на хората, извършили зверствата.....
НЕ, че поколенията имат вина за това, което са п.авили предишните, то ти НЕ ЗНАЕШ какво точно са правили твоите предци само 5 поколения назад...

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 28212e432b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Имах проблеми заради един бивш - турчин, получих упреци от разни доброжелатели. Гледам на хората като на личности.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 568060770b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

38.   Историята се пише според политическата конюнктура. Че е имало убийства, ясно, зверства, ясно, но обиктновения турчин селянин не е живял по-добре от обикновения българин селянин. Пред агата все са подчинени. Много неща са така извъртяни, че направо са такава лъжа, каквато не е за говорене. Има въпроси, на които някои избягват отговора, а те са, защо именно при "робството" е започнало възраждането на българщината-строежи на църкви, училища и т. н. Да, ако не е била Османската империя сигурно сме щели още по-напред да сме, кой да каже. В Османската империя на отделните етноси са гледали като на жители на империята. На последните не им е харесвало, че не са в самостоятелна държава, но не е било така, както го описват.
Този филм за Кьосем Султан бе много показателен. Например за еничерския корпус-какъв кръвен данък, какво насила. Може в ранните векове на робството да е било така, но после вярвайте ми, сигурно 90 на 100 ще искат да са еничери, без никой да ги насилва. какво ще избере един младеж-да става по тъмно да оре и копае и да мизерства, и така цял живот или да стане еничер, който е облечен, нахранен, на заплата, да чука готини мацки и т. н. Или пък вземете ханъмите - ами те жените и сега се продават за пари, за малко пари при това. Та такива с радост ще отидат в харема на един от най-великите владетели, каквито са били османските султани. Не е нужно и да ги насилватг, а сами ще тръгнат. И ще ги чука при това само един.
Друг въпрос - в комисията осъдила Левски е имало българи - хаджи Иванчо Хаджипенчович. И този същия даже след освобождението става народен представител- А СЕГА ДЕ. Вместо в свободна България такъв човек да бъде убит на площада и линчуван по най-безпощадния начин, той става депутат и никой нищо не възразява, камо ли стачки, безредици и т. н., както сега би станало.
За Баташкото клане Османската империя осъжда организатора - Ахмед Ага Барутинлията /българомохамеданин, а не турчин, който като дете е бил пъдар в Батак и е имал дразги с някои от местните впоследствие/, видите ли пък по сигнал на Хаджипенчович, който по-рано осъжда Левски. Левски ако не знаете е осъден за криминално престъпление, а не за организирането на възстания.
Ама трябва да се чете, за да се правят изводите. Нещата вече са излезли отдавна наяве.
Райна Княгиня - лежала в затвора и пусната накрая. А сега де. Ми те тия зверове такава предводителка на възстанието трябва да я разчекнат, изкормят и т. н., а тя е лежала 3-4 години и освободена.
Много въпроси ще възникнат, ама няма кой да чете.
В никакъв случай не омаловажавам лошия период на България, но нека знаем фактите, такива каквито наистина са били и тогава да правим изводи!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f264c83169
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

39.   №38, ти като си много чел, би ли обяснил кой ги е раждал турците в България, както в миналото, така и в настоящето? Коя войска си ходи с батальони от жени, които после да използва за разплод? По тези земи не е имало истински кадъни от Анадола, кой е раждал турци тогава? А това "сигурно 90 на 100 ще искат да са еничери, без никой да ги насилва. какво ще избере един младеж-да става по тъмно да оре и копае и да мизерства, и така цял живот или да стане еничер, който е облечен, нахранен, на заплата, да чука готини мацки и т. н." , - това си го гледал само по филмите, това си е било чисто потурчване, и точно тези потурчени българчета са чукали "готини"мацки и то българки. Това показва, че в България истински турци е нямало, много от служителите на султана са били българи, няма и сега, има само турчеещи се българи, затова и днес в Турция ги наричат -гяури. Имам познат, който отиде в Турция да живее, но не издържа дълго, усещал е, че там не е бил приет като турчин. В днешните български турци, тече българска кръв, това и Турция го признава, с отношението си към тях!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4621963d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

40.   39, не съм 38, но попрочети повече от къде са дошли българските турци. Имало е специална политика за населяване на териториите на Османската империя и там са се заселвали хора предимно от Мала Азия и Кавказ, вкл. и черкези. Това са всъщност първите български турци. Те са в България от 15-16. век и са предимно в Родопите в и около Кърджали. Днешните кърджалийски турци са техни потомци.

А колкото до тези от североизточна България - Силистренско, Разградско, Шуменско, Търговище и т.н., те са бежанци от Крим от 18. век, когато Османската империя губи Крим.

А иначе че имало смесване между етноси, определено е имало, но не е чак както го описваш едва ли не всички български турци да са раждани от български майки.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 568060770b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

41.   39.....38 съм.
Ами ето и ти откриваш една истина, която като я кажеш и ще ти дадат минимална оценка на мнението ;-)
Очевидно някой от останалите не ме е разбрал и си гледа с капаците и промития мозък. В никакъв случай не защитавам робство, отричам такова и т.н. Много от нещата обаче са абсолютно изкривени.
За кое не са съгласни тези, които са ми нашибали минусите:
-че Левски е съден за криминално престъпление, а не за организиране на въстания;
-че Райна княгиня е лежала няколко години и пусната;
-Че в комисията осъдила Левски е имало българин, който после е станал депутат;
-Че животът на един еничар е бил по-добър от този на обикновения беден селянин;

Да, не само турците тук, въобще султаните нямат нищо турско в тях като кръв по простата причина, че султанките не са били туркини, а обикновено славянки и европейки. И след като се роди детето, то също забременява жена от тези етноси и само за две три поколения от султаните няма и грам турско вече в гена им.
Апропо половината везири прец цялата Османска империя и особено втората половина на съществуването ѝ не са били турци.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b194b9b652
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   Интересно колко от вас биха си направили ДНК тест, за да проверят и видят истината за себе си. Струва около 60 евро. Желаещи?
Че ако ви изцапам ей тука ДОКАЗАНО от къде идва така наречените "древни българи" ще озвереете и отричате до дупка! Но все пак, истината е една, доказана от генетици, антрополози, историци.
Няма такова нещо като "турчеещи се българи" но има българеещи иракци, пакистанци, общо взето талибани. Ако върнем още по-назад, ще стигнем до Египет, Персия и Кавказ, Турция-люлка5а на цивилизацията (една от няколкото впрочем).
Хайде, пуснете си едни ДНК тестове и после ми спорете!

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f18fab41d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Всеки който иска да види истината за миналото ще чете историята с реалните и факти... Но каквото и да се прави към днешна дата миналото, историята не може да се промени. Хубава или лоша тя си остава такава каквато е...
Не е ли по-разумно да гледаме в бъдещето и с оглед на бъдещето ни съвместно съществуване в тая страна да се опитаме да преодолеем тая неприязън. Не е лесно... но с омраза нищо добро няма да постигнем. Това и в двете посоки. Не е ли по-добре обединени от желанието за по-добро бъдеще на децата ни и нашия общ дом-България да бъдем единни и сплотени. Единни в борбата срещу лъжите и мафията, която контролира страната ни. Единни и обединени в името на просперитета на родината ни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 89baf4f60c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   41, каква литература си използвал, за да стигнеш до тия изводи. Не знам нищо по въпроса и искам да попрочета и да посравнявам, за да видя. Това не е ирония, просто ми стана интересно...

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1a4c8fa77e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   41, ти си лъжец и манипулатор!
Ето ти първото доказателство за това!
http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=689:vl&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61

Натъртвам следния цитат: "Вече на три пъти е отпечатано документалното издание „Васил Левски и неговите сподвижници пред турския съд“, което едва ли е достигнало до всички интересуващи се от биографията и от делото на великия българин. То е основано на оригинални турски документи от Софийския процес срещу Васил Левски и другите съдени заедно с него участници в революционните борби през Българското Възраждане, пазещи се днес в Ориенталския отдел на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София. Документите са преведени на български език от Васил Шанов, Петър Миятев, Панчо Дорев, Никола Попов, Георги Ингилизов и Борис Недков под редакцията на професор Александър Бурмов."!

Чакам да отговориш по него, че е най-същественото ти прегрешение , преди да се занимая по-нататък с теб!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c79b53d0f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   38 съм......дето не ми вярвате :-)

41....многократно е доказано вече, че нямаме нищо общо с тюрките. Освен това, вземи да прочетеш за синтетичните и аналитичните езици. Всички тъй-наречени славянски езици, с изключение на българския са синтетични, само нашия е аналитичен. За преминаване от синт. към аналитичен са необходими около 2000 г. Т.е. българите много преди 681 г. са си били тук-после някои са поели към Азия и тлед векове върнали обратно.
Прочети за езика-това доказва много. А, че в БГ има и потомци на други етноси, то няма и как да е дрго за толкоз векове. Но ядрото няма общо с тюрки. Просто тези факти дразнят някои и все измислят простотии.
Персите също за индоевропейски народ, като нас, но нито те, нито ние имаме общо с изброените тюрки.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d1ba59a149
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   38, и 41 съм. Предното мнение исках да кажа 42, а не 41 който съм аз.

А на останалите какво да кажа за източниците. То вече е пълно с тях.
И никой не омаловажава Апостола и неговото дело, просто това са фактите-осъден е на смърт, основно за друго престъпление, не за революц. му дейност.
И с кое от другите неща не сте съгласни

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3d7041ab81
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   45, това което си дал като линк напълно потвърждава казаното от 41. Ама май ти не си го чел накрая-говорят за убийство. Да, в името на революцията, ок, но такъв е закона. Основното е това. И това не е присъдата а предложение за издаване на такава.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b194b9b652
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Както казах вече по-горе, само с ДНИ тест мъжете да докажете кои са предците ви. Но... не искате да знаете истини, вечният български проблем!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: bef0d8fdd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   ДНК тестовете са пълна лъжа и измислица, също като СМС молитва или други подобни измами. Просто сте готови да дадете 60 евро ей така без да мислите, не са много пари.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6554503891
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

53.   До 48 - за осъждането на Левски, не съм следил твърденията ти по-горе, но предполагам накъде биеш. Ще ти дам пример с Ал Капоне - бос на мафията. Осъден е не за убийства, рекет и т. н., а за укриване на данъци. Искали са да го съдят за каквото може, но само за данъци са имали добри доказателства. Не са казали "ама той е мафиот, това е по-скромно провинение". Така че и Левски удобно са го осъдили за убийство, а не за противодържавна дейност. Щом е повод да го обесят - идеално (за турците). Също както за Капоне са имали повод да го вкарат в затвора, макар и само за данъци. Така че не подвеждай хората. Хайде пробвай да ни убедиш, че потерята, която е издирвала и заловила Левски е тръгнала да обикаля за да търси някакъв обикновен убиец. Вярваш ли, че затова са го издирвали?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6554503891
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Номер 38 - много си тъп относно еничарите. Да не мислиш, че са живели на хотел докато са ги обучавали? Смачквали са ги по всякакъв начин за да имат пълно подчинение. Какво чукане какви 5 лева - повечето сигурно са били педали с дълъг опит (от пасивната страна). И кой точно е мечтаел да стане еничар? 5-годишно момче, което отнемат от родителите и семейството му и го отвеждат на непознато място? Ти на 5 години сигурно си бил в депресия, че като пораснеш ще трябва да ходиш на работа без желание, а? Или родителите са се радвали, че децата им ще убиват, вместо да сеят на нивата. Голяма радост. Хем си тъп, хем си и вярваш. Нещастник.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 568060770b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

55.   38 и 48 съм.

Номер 53, то това е ясно, че им е добре дошло. Аз не твърдя обратното, тъй като за революционна дейност не е имало предвидено наказание смърт. Не знам дали обърна внимание за казаното за райня Княгиня.

Номер 54, идеята ми е, че за много неща истината се преиначава или ако няма как да се преиначи, се избягва да се говори за нея. С риск да се повторя, с примерите които дадох. В Батак например не е пратена редовна армия, а е отишла сбирщина от башибозук, ръководена от онзи българомохамеданин, за който ти казах. Същият си е имал сериозни разпри принципно с местното население и просто му е паднал момента, т. е. там е имало и лична основа. Или казано по друг начин, държавната власт на Османската империя не е издала заповед да се направи това, което е направено, даже този после е бил предаден на съд заради безчинствата. Обаче в историята това не се говори, вече можеш да го прочетеш в нета, ама преди години всеки знае за баташкото клане, където едва ли не редовна турска армия е отишла и е клала жени и деца наред. Тук иде реч просто за лоши хора, каквито са повечето на земята. Ами представи си пич например ей тези агитки на Левски и Цска, Локо ПД и т. н., ако утре сме във война и сме ние поробителите и завладяващите, какви ще ги свършат тези наши момчета. Ама то историята знае какво сме правили по Гърция, на която до края на 70-те години сме изплащали репарации за опостушението и зверствата, направени от нас през втората световна война.
Не искам да бъда разбран погрешно, не отричан нищо от лошото причинено на народът ни, но за много неща се лъже или се преиначава.
М/у другото има един от руските политици, на когото тук са кръстени улици и който е бил твърдо против освобождението на България, респективно е желаел Левски да бъде елиминиран, тъй като е виждал заплаха от него. Руската империя винаги е искала проливите, разбирай Босфора и една нова, суверенна държава е щяла да бъде пречка, защото за да атакуват Османската империя, е трябвало първо да преминат и през нея, защото е нямало вече да имат толкова преки граници. После вече, при друга конюнктура и причини ни освобождават.
За еничарите какво да кажа-гейове има навсякъде, но това е личния корпус на султана, няма как да са гладни жадни и някакви дриплюовци, както ти ги описа. Даже и са били на заплата... ако не знаеш!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 29afa57090
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

56.   №55, историята се пише от факти, а не се смуче от пръстите! Ако си мислиш, че фактите са в интернет и от там си вадиш изводи, дълбоко се лъжеш! Интернет е един информационен тюрлю-гювеч, в който на една истина, се пришиват десетки лъжи! Ти това правиш, пришиваш лъжи и сам вярваш в тях. Остави ги за твоята глава, не ги разсявай, не мисли, че така ще напишеш нова история!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 568060770b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

57.   Невежия си е невеж и истината я докарва така, както му харесва. Вярвайте си в каквото искате... нета е само пример, документите именно друго казват.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 2d68ff8c87
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

58.   Въпрос извън темата: Родителите на майка ти и баща ти как са успяли да приемат отсрещния? Крили ли са връзката си? Всъщност на колко години са се оженили?

 
  ...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: e0d7a7dc32
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

59.   В България има мюсюлмани, но не и турци. Названието "турчин" е въведено от Мустафа Кемал след извършения от него преврат и представлява сбирщина от какви ли не народности. Дядовците на авторката, освен, ако не са помохамеданчени християни, са дошли по тези земи много преди Мустафа Кемал.

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker