Дискриминирани ли са младите хора на работното място? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121190)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Дискриминирани ли са младите хора на работното място?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 5203 пъти
Може ли да обясните защо е така, защо най-предпочитаната възраст за наемане на работа поне в България е 30-40 години?
Защо работодателите не взимат на сериозно младите хора? Конкуренцията ли ги плаши? То е ясно, че човек няма да има нужния стаж и опит за позицията като завърши средното си образование, но много хора, между 30-40 години работят на добре платени места, без да имат висше образование. Като пример ще дам брат ми, човека е на 38 и си намери работа преди 7 години с доста свободно време, и заплата от порядъка на 1400 лева, а преди това работеше като обикновен магазинер 8 години за има няма 400 лева.
Аз ли си внушавам, или на младите хора наистина не им се дава шанс да работят на високо ръководни позиции? Мисля, че млад човек има много по-голям потенциал от някакъв стар човек, поне аз се уча много бързо и решавам задачи с логичност и изобретателност.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 59

преди: 9 години, 3 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не си внушаваш, а си е така. Причините са много и са комплексни - при жените работодателите се страхуват от бременности, но и над 30 една жена може да забременее, затова не само това е причината.
Просто над 30 г. имаш стаж и ПРЕПОРЪКИ. Дори да не си работил като ръководен кадър, то обикновено работодателят е преценил вече твоите качества - имаш изградени трудови навици, не идваш пиян на работа, отговорен си и така нататък. Това е минимумът. Отгоре вече се знае какъв характер си, как работиш с хора или как работиш сам и така нататък.
За теб може би ти се струва, че брат ти има много свободно време, но това не е така. Когато си в ръководна позиция по всяко време ти звъни телефона, непрекъснато трябва да поправяш грешките на другите, ОТГОВАРЯШ.
На 20 г. просто не може човек да поеме тези отговорности, колкото и да му се струва, че е така.
Всички сме били на 20 г. и знаем, че сме се променили - не може след 2 г. пълнолетие да имаш просто същия житейски опит като човек на 38 г. да кажем.
При това ЗАБЕЛЕЖИ висшето няма никакво значение. Точно обратното е в момента. Пречка е за доста длъжности, защото вместо 5 г. да си работил и да си придобил някакъв опит, ти си се правил на студент в някой селски университет.
Работодателите вече предпочитат хора с опит, а като видим дипломи от 90% от университетите дори не се канят хората на интервю. Time is money и нямаш време да интервюираш 100 човека.
Радвай се за брат си. На 100% е бил препоръчан от някого за ръководната позиция и мисля, че след 8 г. работа за 400 лв. е доказал, че иска да работи и може да се разчита на него. Сега бере плодовете на търпението си и труда си до сега и до края на трудовия си стаж ще печели винаги повече.
В други страни дори е по-драстична разликата. В Япония например задължително (дори с висше в най-добрият университет) се почва от минимална заплата и се увеличава отговорност и заплата с течение на времето. Всеки почва от поточната линия - ВСЕКИ ШЕФ на концерн с днес 10 милиона заплата там е работил поне 2 г. на поточната линия и познава всеки болт в продукта, който произвеждат.

Няма дискреминация към младостта, а към неопитността. Аз имам служетел, който е започнал да работи на 16 г. и сега е на 27 г. Той има 11 г. стаж и си личи. Може да върши всякакви неща и ги върши добре. Изпълнителен е, търпелив, интересува се от това, което върши и е готов да работи на макс, ако това е необходимо, не прави грешки или ако се случва - готов е да си ги поправи след работа и не дискутира по темата. Защо този човек да не поеме скоро ръководна длъжност? От октомври ще бъде технически ръководител, макар че не е учил висше образование и дипломата му от средното не е добра мисля (дори не съм му я искала!) и през ум не би ни хрумнало да даваме тази задача на човек с жълто около устата от някой провинциален университет както и да давам на някого работа заради дипломата му. Какво ме интересува, че може да зубди наизуст? Искам човек да ми върши работа. Честно казано и на човек от ТУ София не бих дала задачата, защото не го знам какъв е, работи се със скъпи измерителни инструменти с лазер и много електроника и дори тях не бих му поверила камо ли да контролира 15 човека.
Имам приятелка с Отлична Магистратура от ВИНС-а и работи като...камериерка. Защо? Защото излезна на 27 г. без 1 ден трудов стаж, без английски език (магистратурата беше по-важна), без препоръки и работата като камериерка се оказа по-добре платена от дребната чиновническа длъжност, която получаваше с дипломата си.
Имам приятелка, която винаги е била средна работа в училище, но много екстровертиран човек, работлива и отговорна. Скъсаха я в цялата страна на всички изпити за университет и влезна с матурата в един селски в града ни. Работи през цялото време - от сервитьорка, през шофьор на малък камион, какво ли не работи - имаше вече име в града ни...Имаше стажанска програма в КАТ - не получаваха пари хората, а само стаж - работи цяло лято без пари в КАТ. Не е нужно да казвам, че след като завърши имаше достатачно контакти и име, за да бъде назначена на ръководна позиция в местното МВР на доста добра заплата. Идва от селои връзките не са от семейството ? и не - не е спала с никого, защото дълго се пази девствена и после се омъжи на 22 г. за много стабилно момче.
Първата ми приятелка завърши и училище, и университет с пълно Отличие и днес изкарва 600-700 лв. заплата, работейки тежка и неприятна работа.
Втората ми приятелка завърши с 4 гимназията, „университет“ с нещо подобно и работи за над 1500 лв. заплата в ПРОВИНЦИЯТА
Първата трепери от уволнение, защото е имала 2 работи в живота си
Втората не ? дреме - дори непрекъснато се оглежда за по-добро място, но има деца и за сега ? е добре на държавно.

Затова съветът ми към всички млади хора е - РАБОТЕТЕ. Университетското образование е важно, разбира се, защото има длъжности, за които е абсолютно необходимо, но без практика човек е за никъде. Ако сте задочно - работете цялата година, ако сте редовно - работете поне лятото и ваканциите, вечер, събота и неделя НЕЗАВИСИМО КАКВО. Каквото и да работите, работодателят ще си направи някакво впечатление, а и ще научите много за бранша и после кой-знае - можете да си отворите дори ваш бизнес.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 82ff8a2adf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Човече, всички са дискриминирани в тая кочина, брат ти е имал късмет. Така ти се струва, че само младите- да прав си, но имай предвид, че като минеш 30 пък си стар за дъртите циции работодатели.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb683192de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Номер 1, От автора, завършил съм с професия-измервателна техника, би ли ми ме наела на работа (аз съм от София)? 4 години съм изучавал какви ли не измервателни уреди, лазери, тригонометрични три измерни машини, копирни машини, микроскопи, шублери, всичко. Единствените уреди които не съм учил са такива каквито ги има в самолет. Има ли начин как да се свържем в този сайт и да си поговорим.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: eb8dfa1caa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Ще ти кажа някои неща от кухнята като служител, занимаващ с персонал. Истината е, че в България нещата са зле, безработицата висока и работодателите имат прекалено голям избор. Затова повечето предпочитат да не инвестират в млади хора за обучение и тепърва да ги учат, нито да наемат хора пред пенсия (те имат същия проблем), а да наемата готови кадри с опит, макар че това е нож с две остриета, но малко го осъзнават.

Ти си представи, че си собственик на фирма и обявяваш свободно място, при което още първите 3 дни ти се пращат повече от 1000 кандидатури. сред тях има млади, стари, опитни, неопитни, всякакви. При това много от опитните са закъсали и са готови да работят за минимум заплащане. Е, ти кой ще избереш - някой с претенции за голяма заплата, когото тепърва да обучаваш или някой с опит, в който няма да инвестираш и който е готов да бачка за малко пари и да си мъчли за всичко?

Другото, което е, работодателите масово нямат правилно мислене относно управление на хора. Изобщо в това отношение нивото тук е адски ниско. Предпочитат да експлоатират хората и да плащат малко, без да се замислят, че ако бяха наели свестен персонал и му бяха плащали повечко, работата щеше да върви много по-добре, респ. и печалбите щяха да са други и така големите заплати щяха да се избиват в пъти. Евтините работодатели привличат евтин персонал, както и евтини клиенти. Изобщо целия процес става евтин, пошъл. Едни лъжат, че работят, други лъжат, че плащат.

Лично познавам няколко собственици на фирми, които точно заради това фалираха. Просто нямаха отношение към служителите, след което започнаха масово да напускат. Не можаха и да си наемат нов персонал, защото славата им се беше разнесла. И така в един момент се оказаха с много поръчки и с липса на персонал, който да ги изпълни. В крайна сметка започнаха да вършат некачествена работа, да бавят и така клиентите рязко се оттеглиха от тях и фалираха.

Не си дават сметка, че ако той ощети клиента със 100 лв например, то той може да го ощети с хиляди. Достатъчно е да разочарова 1-2 клиента и да разнесе мълвата, че фирмата не струва.

В напредналите общества са готови да плащат достатъчно, само и само да си вършат работата, а и за да не избягат при конкуренцията или те самите да станат конкуренти, като си отворят свои фирми.

Ставал съм и свидетел как менъджър намира на шефа си едри клиенти, приема им поръчката, изпълнява я и наготово му носи огромни пари, без шефа изобщо да е разбрал от къде са се взели тези пари, т. е. не си е мръднал пръстта, а е прибрал едни 10 бона чиста печалба за седмица, а му свиди да даде едни 300 лв бонус на мениджъра. И после какво стана? Онзи мениджър го удари през просото, след като няма значение какво върши - така или иначе взима почти същите пари. После шефа започна да се оплаква, че работата започна да намалява. Накрая онзи си би камшика, а шефа му си остана с пръст в устата и с никакви поръчки. А изпусна златна рибка, онзи е машина за пари. Ако го беше стимулирал подобаващо, щеше милиони да му донесе. Но той накрая си отвори своя фирма и го изяде с парцалите. Сега шефа лапа мухите, а онзи прави пари.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f06ab39e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да навсякъде е така. Там където работя аз, заплатите са двойни и тройни на по старите кадри.
Но последния пасаж е на коментар номер 1 е доста грешен. Работете? Какво за бога можеш да работиш за първите 3 години от образованието си? Барман? Чистач? 0 Готвач? Съжелявам, но това са позиции за работническата класа, а не за хора, които се опитват да се развиват.
В CV-то никой няма да загледа подобни неща.

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f1a55b85f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз ще допълня към казаното от №1 нещо важно. Когато избирате специалност в университета, избирайте това, което възнамерявате да работите и което ще работите с удоволствие. Проучвайте преди това конюнктурата - къде какви кадри се търсят, какви са възможностите за развитие. Тук често чета оплаквания от типа "завърших българска филология и не мога да си намеря работа". Ами каква работа освен учителка по български? На кого му пука, че си наясно с членуването на съществителните в език, който се говори от 6 милиона души в цял свят?
Иначе, по темата. Няма дискриминация спрямо младите хора, има разочарование от способностите им. Те идват ужасно неподготвени. Аз споделям само онова, което виждам в нашата фирма, през която минава нескончаем поток стажанти - студенти последен курс. Тези деца идват със самочувствие до небето и без какъвто и да било практически опит. Последното не е проблем и според мен е дори за предпочитане, тъй като работодателят може лесно да обучи кадъра според спецификата на своя бизнес, без да разбива вече установен стил на работа (както ще му се наложи при някой с 15 години стаж). Младежите обаче, не желаят да бъдат обучавани. Те казват: мен не ме интересуват претенциите на някакви старчоци, защото аз имам диплома. А тази диплома сама по себе си не произвежда нищо - нито пише програми, нито конструира сгради, нито изравнява счетоводни баланси. Образованието е изключително важно, но то е важно само като основа, на която да стъпиш, за да ти е по-лесно усвояването на практиката. Ей тук младежите се дъните. Искате да ви се плаща за образование, а не за реализиран продукт. За мое огромно съжаление, вие не сте ни конкуренти на нас, 40 годишните. Казвам "за съжаление", защото за нас би било чудесно решение да ви натоварим вас, младите, с отговорната работа, а ние да си седим в сянка и само да наглеждаме нещата, вместо да търчим по оперативни задачи. Ама де тоз късмет!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе, не можем да се свържим тук. Регистрирай се просто в бюрото по труда - там сериозните фирми търсят по принцип първо кадри.
Иначе бихме наели такъв човек, но ни трябва чак за лятото или есента. Мога да те съветвам да търсиш стаж на всяка цена - дори неплатен. Едно е теорията, друго е практиката.
Не става с вайкане, а с работа, работа, работа. Каквото и да работиш, ти си създаваш връзки и име!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6b9a5ee3d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да ама тука има друго.
Отваря се позиция за Маркетингов експерт примерно. Аз ако не съм била студент и съм на 30 със стаж като шивачка дали ще ме вземат? Ще кажат нямаш знания в сферата.
Отива един току що завършил Маркетингов мениджмънт и какво му казват - нямаш нужния опит, млад си.
И какво излиза накрая?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb683192de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Номер 7, Стаж съм карал, както в училище, така и извън него.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb683192de
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Коментара на номер 1 е някак си много не верен, наистина, ако някой работи нещо колкото и усърдно да го работи, той ако е барман, камериер или чистач, то това няма да му е никаква полза в СВ-то за да си намери след това по-хубава работа, даже напротив...

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 1fc6b4771f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Глупости. Като ги гледам всеки ден в моята служба разни кифлички, туко що завършили как тракат с токчета и как са вирнали носове. Направо смешна работа. А сигурно нямат и ден трудов стаж. Гледат те така, сякаш си второ к-во, сякаш ти правят услуга като разговарят с теб. Общо взето скръбна картинка. Старите колежки - никакъв проблем. С тях можеш да си общуваш както в службата, така и извън нея. Без проблем. Ерудирани хора.
Същото важи и за петльовците. Онзи ден взели диплома за висше, облекли сакото си от абитуриентския бал, сложили една вратовръзка и "кой съм аз". Нареждат ти какво да правиш, как да го правиш, дават ти наклон на оная работа и т.н. Събират се на групички с кифлите, шушукат си, все заедно се движат, а колко и как работят, е това вече си е отделен въпрос.
Опит за 2 стотинки нямат, но мнения изказват и не слушат какво им се говори от хора, които са наистина вещи в областта си. Вместо да слушат и да попиват, даже чак и тон повишават...
Е, кажете ми, това дискриминация ли е?
Как да не ти е кеф, колкото и търпелив човек да си, да сложиш 1-2 такива мекерета на място и то пред външни хора, а и пред колеги. Ами аз лично търпя, търпя, но когато ми прелее канчето ги слагам по местата им за секунди. Просто явно това поколение мисли, че всички са му длъжни с нещо. Да, ама не.
Не, че и аз съм престарял, не съм. На 37 години съм, но с 15 години професионален опит.
Тия по*ерковци нито са ми на длъжността, нито на нивото, нито на квалификациите, че да се държат така, все едно, че са ръководители на най-високо ниво.
Като са сложили костюмите и токчетата, а аз ходя с пуловери и дънки, да не съм второ качество спрямо тях? Е, не съм. Точно поради тази причина и ще продължавам да ги слагам на място всеки път, когато ми се отвори възможност.
А относно заплащането, направо е смешно. Започват на по 700-800 лв. и се мислят за голяма работа (аз съм започнал на 171 лв.), а моята заплата е точно три пъти по толкова. Просто мисля, мисля и не мога да разбера от къде им идва това самочувствие в повечко...

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb683192de
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 4, от автора, много интересна логика, до сега не мислех много така, а бях изчел доста книги и съвети за управлението на персонала/администрацията, но като се замисля, си си прав. Един бизнес го правят хората които работят в него...
А това с ниското заплащане изглежда работи само в Китай, защото монопола там е голям, а милиардерите като Ейпъл, Майкрософт, Сони и други не искат да плащат на хората от поточната линия повече, въпреки че се бъхтят като животни. Смятам, да си подобря малко езика (немския) и да видя дали не мога да работя с него нещо, честно казано записах техническо образование, завърших го с доста добра оценка, но винаги ми се е занимавало с търговия и продаване (И съм установил, че имам доста голям потенциал в тази сфера), също така не ме свърта много на едно място и бих искал да пътувам. Имате ли някакви предложение за такава работа?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: bd09c73e45
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Номер 4 доста ясно е обрисувал картинката, като лично според мен казаното важи най-вече за българските фирми и в доста по-малка степен за чуждите ( западните ). В западните компании е много по-лесно да се натрупа опит и да се изгради кариера. Вярно работата често е повечко, но пък и заплащането е друго. Няма никакъв смисъл по цял ден да се моташ, пушейки цигари през 10 мин. и накрая да се прибираш вкъщи с 400 лева заплата. Във всички случаи образованието е изключително важно, защото без него си за никъде. Веднага след това идва опитът. Много хора обаче завършват и си мислят, че едва ли не веднага ще започнат да ринат парите с лопатата. Това също се случва, но трябва или да работиш при мама и тати, или да те бутнат в държавната администрация, където работа е непозната дума. На останалите им се налага да се оправят сами и ако не жертваш 1-2 години в трупане на опит, задачата става изключително трудна. Доста си казват: "ааа, аз за 400 лева няма да работя" или "ако не ми плащат, никакъв стаж няма да карам". Накрая стават на по 30 и се чудят защо никой не ги взема на работа.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Вижте, номер 10, не сте прав. Изобщо в Автобиографията не са ми навредили ниско квалифицираните работи ПО ВРЕМЕ на следването - напротив, натрупах си връзки и препоръки, които ме изтласкваха на все по-добри работни места.
ОБАЧЕ - не може на 30 г. да си работил шивач след висше и да се надяваш да те наеме някой по специалността ти - това, че не си работил по специалността значи
А. Не си се интересувал и не си търсил практика и работа по нея
Б. Прекалено зле си образован, за да те наеме който и да е било.

Номер 13 ще си позволя да цитирам, защото няма какво да допълня и е много добре казано

„Доста си казват: "ааа, аз за 400 лева няма да работя" или "ако не ми плащат, никакъв стаж няма да карам". Накрая стават на по 30 и се чудят защо никой не ги взема на работа. “

Ей от това страдат 50% от хората, другата половина от хората с проблеми са разчитали прекалено дълго на маминка и татинка и накрая се събуждат в реалността и вече се очаква те да хранят маминка и татинка, а са неспособни.
Да, има проблем и в работодателите, но както описаха горе - изборът е прекалено голям. Аз като млада съм работила за страшно малко пари, докато състудентите ми правиха парти и имаха готови парички от родителите си, но днес те киснат по кафетата и не знаят какво да работят.

Моят съсед пък работи по време на половината си следване на Женския пазар и продава плод и зеленчук. Навреди ли му това в CV-то? Изобщо НЕ - научи се на работа, на натоварване на много фронтове (университет, 2 работни места) и после заработи за американска фирма на много ниско ниво (поддържане база данни), а днес е един от главните мениджъри за България и взима над 5000 лв. заплата.

Работа в CV-то не пречи, а пречат дупките както и прекалено честата смяна на работно място. Аз навремето направих грешката да назнача човек с 5 страници CV - средно по 3 работни места на година. Беше специалист и действително работеше много добре, но и при нас изкара 6 месеца (РЕКОРД), защото се оказа алкохолик - пи на работното си място тайно, хванаха го да кара пиян след работно време и почнаха да го съдят. Свърши проекта и не му продължихме договора, макар че беше добър в работата си, но като не можеш да станеш да отидеш на работа заради алкохолизъм, за какво говорим?

Липсват не само образование - професия се краде, не се учи - но липсват трудови навици и надежност. От 5 служителя в нашата компания за 1 година не продължаваме договорите на трима. Правете си сметка що за „човешки материал“ е навън, а плащаме почти до максималния осигурителен доход има бонуси и привилегии. Искахме да дадем дори служебни коли на хората, които да ползват и извън работа, но честно казано ни е страх - представете си, че карат алкохолизирани служебните коли?

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 2310787fa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Истината е проста, както спомена номер 4, на фирмите просто не им се занимава с млади кадри, които тепърва трябва да бъдат обучавани, да се адаптират и т.н. Далеч по-лесно е да се назначи някой готов и опитен човек. Не е случайно, че сме на начални позиции в почти всички класации на младежката безработица в Европа.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb683192de
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Номер 14, е как може така да нямате доверие на хората с които работите? Вие не контактувате ли? не сте ли разговаряли с отсрещния човек, пуши ли, пие е ли... Според мен и вие не сте много прави да наемате 5 човека и трима от тях да махате преди да е минал изпитателният срок, не мисля, че сте много коректни спрямо персонала ви! давайте шанс на отсрещните хора, със страх бизнес не се прави!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 01a90be00d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Дискриминирани са да, младите жени на по 25 години не ги взимат никъде, ако са омъжени или имат дете или пък ако искат да имат дете. Работодателите са отвратителни!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7c8ff6deab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   До коментари номер 6 и 11.
Не вкарвайте всички под общ знаменател, няма ли изключния?
Аз съм спорил с един работодател в друга тема по същите въпроси и какво излезе? Че първо трябвало да завърша университета, че никой не търсил и не му трябвало неклалифициран работник, тепърва да го учи. Та, така е, знаете ли как се намира стаж? Съвети?
Не мисля, че трябва да имам в автобиографията си 10 различни работи тип чистач на клозет, за да добия връзки и опит по специалността си. И аз искам хората да спрат да се определят по парите, колите и дрехите, но на ви капитализма.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 16 - не е толкова лесно. В началото скритите алкохолици много добре се прекриват, а и действително беше супер като качество, но работеше много бавно. Имаме плаващо работно време - само резултатите следим и никога не сме смятали, че човекът може да бъде алкохолик. Такива хора пият след работа, а като се отпуснат и са си спечелили доверието - и по малко по време на работа. В средата на проекта нямаше как да търсим друг човек и направихме компромис.
Оказа се, че не беше единственият скрит алкохолик :)
Трудно се познават, вярвай ми - много трудно. Вторият дори задържахме година (ИНЖЕНЕР) и още не сме му намерили заместник. Много е трудно у нас с високо квалифицираните кадри, а плащаме много добре. Просто няма качествени хора. Сега приемам само хора с две препоръки от бивши работодатели и искам телефони на преподаватели, работодатели и дори...на родителите на кандидатите. След интервюто се обаждам първо на преподавателите, после на работодателите, после на родителите или ако няма такива - на бившите настойници. Не се бъзикам - не питай старило, а патило. На мен родни братя са ме предупреждавали за алкохолизъм и за присъди за кражби и тем подобни.
Преди не исках и свидетелство за съдимост, но сега искам, защото като си карал пиян това се отразява в това свидетелство - съдили са те!
В момента среднисти имаме. Всички инженери са ни на хонорар.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Номер 18 - стаж се търси активно и пасивно.
Пасивно можеш да гледаш обяви и кандидатстваш по тях, но шансът ти е малък, защото има голям наплив хора с препоръки. На интервю се канят поне 10 човека от...100 кандидатури. Колко ти е шансът си прецени сам.

Активно се търси стаж като разпращаш ти сам CV и индивидуално мотивационно писмо. 10 бр. са прекалено малко! Пишат се 3 мейла поне ДНЕВНО на фирми от бранша, който ти е по специалността , а ако искаш да се откроиш от конкуренцията - разпечатай всичко и пращай на ръководството направо по пощата документите си. Не забравяй и браншовите организации. Не забравяй да има снимка и информация за личност, хоби, ИНДИВИДУАЛНО мотивационно писмо. Не ти трябва да прилагаш дипломи при първи контакт. За повечето работодатели вече дори оценките не са важни - да имаш диплома от добро учебно заведение, ако се изисква от длъжността само. На моя позната дори наскоро ? върнаха дипломата за висше - не им трябвало - и я заведоха само с диплоата ? от икономически техникум, където е била образована като машинопист и стенограф. Работи в съда и взима над 2500 лв. заплата, защото Съдебната система е със самостоятелен бюджет и там дори чистачките взимат 1100 лв. :) Демек - бърши си Д-то с дипломата за висше.

И най-вече практика се търси с връзки.
Ето тук помагат старите ти работи и работодатели. За теб е унизително да работиш неквалифициран труд, но собствениците на барове, ресторанти, фирми за почистване, сервизи, магазинчета, платен паркинг и тем подобни често имат доста добри връзки и ако си направил вече добро впечатление - практиката ти е лесно осигурена.
Моят пръв работодател като разбра къде и какво уча веднага ме уреди на практика при свои клиент, но бях работила вече 1 година за него и се бях доказала. Така по време на цялата учебна година имах практикантското място по специалността работата във фирмата по почистване. После събота и неделя си намерих работа във фитнес и СПА студио на рецепцията - познай чие беше студиото - на съпругата на втория ми работодател. Като студент си доста атрактивен, защото не ти плащат осигуровките. През ваканциите от бюрото по труда си намерих работа в една фирма от IT сектора - нищо особено пак.
Писала съм CV-та и мотивационни писма само формално, за да има нещо в отдел „Персонал“, но не съм се явявала дори на интервюта.
Идвам от малък град и семейството ми е обикновено - всички връзки са ми от работата.

Моя приятелка пък почна работа на бензиностанция. След като завърши се оказа, че бензиностанцията беше купена от Газпром. Предложиха ? да стане управител и тя стана, но постави условие - 2500 лв. заплата и плаващо работно време, защото си има дете. Съгласиха се! :)
Защо я назначиха? Защото беше работила 10 г. вече на тази бензиностанция и беше водила документацията за шефовете си, а на тях не им се занимаваше да търсят хора- старите собственици си отидоха и моята приятелка пое работата. Пет години сипва бензин и работи на каса, но не ? беше унизително.
Връзки - НИКАКВИ.

Извод - шеф не се ражда, а се става. Не можеш да искаш супер работа от самото начало и само търпеливите и работливите малко по малко успяват, освен ако не си роден вече в богато семейство. Това са 10% от населението. Останалите за съжаление трябва сами да се борим за място под слънцето

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7c8ff6deab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 19. Ето авторът на темата сподели, че има стаж и иска работа. Какво му отговорихте? Да търси работа и да работи. Е, супер, обаче в другата фирма също май така ще му отвърнат. И какво се получава при тази брезработица? !

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: cb683192de
гласове:
1 2 3 4 5
  (24 гласа)

22.   Номер 20, брей, ти познаваш някакви хора дето все си взимат над 1000 лева, че даже чистачка взима 1000 лева. Какви ги описваш ти само, ехааа, де да можеше наистина да ставаше всичко така как го описваше...

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: fec112c3ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   "Няма дискреминация към младостта, а към неопитността. "

Ако използвам вица за робота, който интервюира хората: щом прочетох това, бих ти казал "Довиждане! " А въз основа на опита си мога да кажа, че си началник/чка в някоя фирма и вероятно вземаш заплата над 3000 лева.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f1a55b85f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Под номер 16 разказах моите наблюдения във фирмата, в която работя аз. Но те са нищо пред проблема, пред който е изправена компанията на мъжа ми. Техният бизнес е създаването на бутиков софтуер - за нуждите на конкретни клиенти: банки, търговски вериги, промишлени комплекси и т. н. Работата се разраства нон стоп, но те отказват поръчки, защото не могат да намерят нужните кадри. Уж се славим българите като добри IT-специалисти, но се оказва, че това хем е вярно, хем не е. Фирмата на мъжа ми плаща на куп професори по университетите да следят за кадърни студенти, които показват добри качества, за да може да ги привлече към бизнеса още преди да ги е налапала конкуренцията. Да, ама същото правят и други фирми. То чак е смешно - отличните студенти по информатика са обект на галантно ухажване от работодателите още докато получават джобни от родителите си. На година мъжът ми успява да "открадне" по три-четири момчета, които е преценил, че стават. И от тук нататък му започват проблемите. Първата година тези деца навлизат в работата и им се плаща повече, за да се учат, отколкото за реален продукт и това е нормално. Втората година вече започват да им възлагат по-отговорни проекти. На третата те са натрупали достатъчно опит, за да... отидат да работят в чужбина. И цикълът се завърта отново с нови момчета. Това е непрекъсната въртележка при тях. Въпреки че току-що завършил студент започва там със заплата около 3000 лв., не е малко за отскок. Парадоксалното е, че те в чужбина започват с по-нисък старт като заплащане.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Номер 24 - това се случва във фирмата на мъжа ти, защото българите още вярват, че в чужбина ги чакат големите пари.
Нека мъжът ти се концентрира в търсенето и привличането на специалисти от бившите СССР-държави, дори българи от Украйна, Македония - те лесно ще си оправят и документите и ще ви излезне много по-евтино.
Да ползва хора на хонорар.
Да дава шанс не само на прехвалени от професорите си отличници, които нямат личностни качества и ЖЕЛАНИЕ, а да даде шанс и на другите.
За какво плаща на професори?
Да си направи в университета един щанд, в който да отиде служител на фирмата и да говори със заинтересувани.
Аз съм учила в чужбина и ситуацията беше подобна - работодателите се надпреварваха за нас всяйчески, но най-полезни бяха борсите, при които различни работодатели КАНДИДАТСТВАТ за теб.
Понякога точно хората с по-ниски оценки се оказват в практиката по-добри и ангажирани, но професорите оценяват само способността да учиш наизуст да се мазниш. Не си давайте парите за глупости, а сами набирайте хората си и сключвайте договори, при които при напускане под 5 г. са длъжни да върнат парите за 1 година обучение. Такива договори са нормални

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 8e813b5947
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   За съжаление много от дори тукашните пишещи са се самозабравили и не осъзнават явно положението в държавата. Имиграцията, застаряването, лавинообразно покачващата се престъпност, неработещия съд, все по-остаряващата образователна система те карат да работиш за 400 лева с които дори не можеш да покриеш понякога разходите за път и храна до работа и обратно.

Друг проблем ти давам веднага със 2 специалности. Зъболекари и лесовъди.

Зъболекарите са в момента със доста висока незаетост в сравнение с Англия примерно, където ако не се лъжа над 98% имат работа по специалността. Какво се случва в България? - Масово всички идват по големите градове(основно София) и изведнъж тук се оказва че не трябват повече зъболекари, а малките градове и селата най-вече се оказва че имат глад на зъболекари. Но и аз да бях зъболекар нямаше да ида да работя в някое село...

Лесовъдите - същата история. Докато горното е разказано от мой близък, тук вече имам лични контакти с хора в подобни като горната ситуации. 2 човека отидоха да работят в село в ДГС в ЮЦДП. 700 лева заплата бонуси за 6 месеца имаха общо 3000 лева. Отделно вървят другите бонуси за дърва за огрев, униформи, служебен транспорт в някои случаи и т. н. И 2мата напуснаха на 6ти месец и се върнаха в София да работят за около 600 лева бе бонуси. Като ги питах защо - казаха ми, че там е скука. Т. е. то може и 10 000 лв заплата да ти дават ама файда никаква като си забутан да работиш далеч от всичко и всеки и около тебе има само селяндурски селяни(моля разграничавайте селяндур от селянин)

Още 5 идентични случая знам, но там не се върнаха в София, а теглиха 1 майна на България и ми доказаха, че хора като номер 1 са в сериозна грешка. Работят в чужбина, за 1ния знам че получава 1700 паунда месечно и си живее доста спокойно и добре. Другите не знам колко получават, но като съм бил при тях не се лишаваха от това резервоара на колата им от 2012 да бъде пълен постоянно примерно(доста неща си позволяваха) А работят нискоквалифицирана работа... И в крайна сметка тука нашите работодатели го поемат целия, защото работейки по разни места за онлайн търговия видях че нямат към кого да се целят освен към съвсем простата прислойка в България. По-умните пазаруват от чужбина, а по-богатите почти нямат досег до магазините на простосмъртните.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7c8ff6deab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Аз за пръв път чувам, че работодатели си плащали на професори, за да ги съветват за студенти в български университети? Това, ако не е само в Американския или в СУ, другаде не вярвам. В развитите страни работодателите директно и масово търсят студенти, но тук най-много да се допитат за съвети от дoценти или докторанти. И никъде не може да си сигурен, че дори професорът няма да те излъжe с преценката си.
За пръв път чувам 3000 лв начална заплата. Това само в ИТ секторът е възможно. Но 390 lв е най-разпространената сред новаците.
Горките лесовъди пък, ако искат да бъдат честни, няма как да се издигнат в тази прогнила държавна система, зависима от политическото състояние и целяща максимално унищожение на българската гора

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ea866593b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Ще напиша своето мнение по въпроса, без да ангажирам никой от коментиращите.
Авторе въпроса ти има много отговори и не може да му се отговори еднозначно.
Да прав си че едни от факторите влияещи е опитът, но има и много други фактори, които влияят на избора на работодателя.
1. Младите не са зависими от заплата, те винаги могат да се приберат да вечерят у мама и дори да се принесат отново при мама в проблемен период от живота си, ако въобще са се изнесли от дома на родителите си. По тази причина младите не целуват шефски дупета за 400лв. Хората на 35 обаче имат да хранят семейства да плащат сметки и се съгласяват на какво ли не за заплата.
2. Младите тепърва ще имат семейни проблеми /бебета, семейни караници и други/, които ще влияят на работоспособността им. Хората над 35г са вече по улегнали, имат си деца, и приемат по леко семейните проблеми, съответно по често са работоспособни на 100% от силите си. Тук имам предвид, че човек под 30г ще се притесни при получена информация за температура на детето си, или за инцидент със семейния партньор, работоспособността му ще намалее и дори може да излезе от работа без предупреждение. Докато човек над 30г дори детето му да има температура ще го приеме нормално.
3. На хора след 35 много по рядко им се случва да раждат или да отсъстват от работа заради болни деца или измислени причини.
4. Хората които сега са на 30-40 имат по различно възпитание повлияно от комунизма, визирам респект към висшестоящия, страхопочитание, преклонена главица и т. н. По младите са възпитани в доста по освободена среда и в повечето случай дори си позволяват да обиждат вербално работодателя си. Приемат го за прекалено равен, а той им е началник. Отнасят се към прекия си началник, като към учителя си в училище, а знаем последните години какво е отношението към учителите от страна да ученици. Тези дни имаше информация за млад помощник готвач от Бургас, който стрелял по управителя на ресторанта, защото управителя го хванал да краде продукти. Лошото е че само наличието на оръжие тук е прецедент, държанието на младите работници е такова по принцип. Правят театри, истерични кризи на работното място, и какво ли не, за да се измъкнат от малко повече работа, а ако ги хванат в крачка нападат вербално, интригантно или физически. Често се случва да правят интриги на работа с идеята да отстранят работния конкурентен кадър /правят мръсно на работния колега/.
За сега само това ти изредих, макар че не е малко, по нататък, като се сетя още нещо ще допълня.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7c8ff6deab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   28
Забави да допълниш, че старите наши работодатели не могат да се сравняват с хората от Запада, където не са имали комунизъм. А именно, че в чуждите предприятия има преспективи за развитие на младите и добри отношения с работодателите, а при нас гледат единствено и само да се възползват и изтискат. :)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 95008a61cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   №27. , честен кръст! Плащат на професори. Не директно - в джобчето, но ги канят уж като консултанти по различни проекти срещу тлъст хонорар. Те пък връщат жеста като прикоткват талантливи студенти. И да - за СУ става дума и още един университет.
№24.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 95008a61cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Модераторите, нали може да допълня към горния си коментар, подписан с 24.
Под "професори" имам предвид университетски преподаватели, не научната титла. И да - за ИТ сектора става дума.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f06ab39e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   "Работодателите са отвратителни! “.
- Е мила, ако не ти харесва, предлагам да се накараш на всички работодатели и да промениш света. Успех! Само да допълня, че работодателите не са ти длъжни с нищо.
"Младите не са зависими от заплата, те винаги могат да се приберат да вечерят у мама и дори да се принесат отново при мама в проблемен период от живота си, " - Това е огромна глупост. Това не е адекватна причина, за не наемането на даден индивид.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 37986f1f26
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   До 28:

Не смятам, че младите не зависят от заплата. Един работоспособен човек има нужда от собствено жилище и по-висок доход, за да гради живота си като самостоятелен. Това едни нормални родители не могат да осигуряват и да издържат чадото си безкрайно. Преди няколко години работих в администрацията, веднага след университета, и един веднъж се изцепи пред мен "майка ти ако те издържа, ти ще си спестяваш цялата заплата". Останах потресен. Този тип и вероятно и други колеги са си мислели как само спестявам огромната си заплата от 390 лв. и си гледам кефа. Според теб, това приемливо и нормално поведение ли е от страна на "старите пушки" - зрели, улегнали хора на 45-50 г., да ми пресмятат заплатата? С времето подразбрах, че този и други са преценявали работата ми, оплаквали са се от мен за какви ли не неща, че не съм ги поздравявал, обиждал съм клиенти, не съм работел добре. Веднъж дори, прекият ми началник ми каза, че щом не съм имал семейство съм бил привилегирован. Ха, сега де? Бяха се наговорили да ме злепоставят и да ме изкадруват навън. Точно семейните хора са склонни на всякакво нечестно и неморално поведение, само и само да запазят работата си. Донякъде ги разбирам, макар и не оправдавам. Не е това начинът. Само, че един млад служител винаги ще е най-лесно да бъде изкаран виновен. Гарантирам ти, че в това старите са много опитни.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: ea866593b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   до 33 от 28
Писах точно какво имам предвид за 400лв възрастния работник ще целува шефски дупета, а младият ако не му харесва нещо не му пука напуска и докато си намери нова работа мама ще го храни. Твоите колеги на по 45-50 имат повече отговорности /към семейства, към децата си, дори към родителите си/, и няма да напуснат лесно ако не им харесва нещо в работата, защото нямат при кого да идат да вечерят, ако са безработни дори една седмица.
Ти напусна нали, иди виж те още са там. Не че им харесва големия доход от 200 евра! Просто нямат на кого да се опрат, докато намерят друга работа, отделно през последните 20г са нямали възможност да спестят за да имат отделени пари за времето в което ще са безработни докато търсят. Ти с твоето махане от старата ти работа само доказваш думите ми, че като си бил млад си се махнал бързо от работно място със заплата около 400лв.
Кажи ти сега след университета работи за 200 евра, само издържа ли се, спести ли пари от тези си доходи, дом осигури ли си? Или махна се от там, родителите ти помогнаха малко докато намериш по платена работа и сега вече можеш да имаш по големи доходи. Няма какво да лъжеш мен кажи истината на себе си!
Специално аз №28 най-малко обсъждах опита на старите, защо въобще ме питаш въпроси свързани с личностни характери на бивши твои колеги?
Мисля че е нормално добронамерено да завиждат, че си млад, че нямаш отговорности към семейство и деца, че имаш възможност дори от смешния доход 200 евра, да спестяваш ако мама те храни. Какво толкова са ти казали, просто са казали какво мислят на глас и са помечтали на твой гръб.

И да точно семейните целуват шефски дупета за мизерна заплата! И да точно защото те нямат изход. Младите могат да пазят чест и достойнство извън дома си, докато има мама, която да слага вечеря на достойния моралист. А "нечестните" и "неморалните" семейни ще се борят със зъби и нокти за 20лв надник днес и сега, затова те са по удобни на работодателя. Идва обаче в живота на всеки честен моралист момента в който мама спира да слага вечеря и тогава и той започва да се учи как да се бори за хляб.
Лично някога и аз имах твоя морал и честност, до момента се сдобих с деца, в който разбрах, че те не хранят децата ми, от тогава членувам в слънчогледовата партия.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   до 34 „И да точно семейните целуват шефски дупета за мизерна заплата! И да точно защото те нямат изход. Младите могат да пазят чест и достойнство извън дома си, докато има мама, която да слага вечеря на достойния моралист. А "нечестните" и "неморалните" семейни ще се борят със зъби и нокти за 20лв надник днес и сега“

Не си писал на мен, но ще си позволя да коментирам. Не си прав. Поне не си прав в днешната реалност, когато вече няма нормален човек, който да стои и да го издържат техните дълго. Най-малкото отиваме в големите градове или в чужбина и се оправяме сами, защото нали се сещаш, че мама не може да праща толкова пари.
Моя приятелка забременя малка и остана като една от малкото у дома, но пак работи до пръсване и завърши задочно Маркетинг в не толкова добър университет.
И все пак на тези, които са против работенето мога да кажа, че тя почна с 250 лв. заплата на 18 г. и днес (на 30 г. ) е шеф на бензиностанцията, в която е работила и взима 1000 лв. заплата чисти, което за малкото ни градче е много добре.
Ако обаче не беше се блъскала толкова време, не беше минала през вскички длъжности, не беше се доказала на собствениците, не беше поемала инициативата - кой щеше да ? повери бензиностанцията?
Горе писах и за моята си история. Мога да кажа, че първата ми заплата също беше много малка - 200 лв, а днес не мога точно да кажа, колко печеля, защото имам и свои бизнес и реинвестирам, въртя доста пари, но като цяло семейството ни разполага с 5000 лв. месечно за битови разходи, но доходът ни е в пъти повече, които реинвестираме.
Извод - работи на младини, за да не си трошиш главата на старини.
Няма нищо унизително в работата, в това да се учиш. Да, ще минаваш и през трудности, ще бъдеш мъмрен и наказван, но е за твое добро - учиш всеки ден нещо ново.
Няма унизителна или лоша работа.
Най-унизително е да си здрав човек да зависиш и тежиш на близките си, защото не можеш да се дисциплинираш и да работиш.
Стига с излишни емоции, морал и достойнство намесвате - става дума просто за работа - работодателят плаща за част от деня ви и вие правите това, което ви се казва. Голямата философия развихте от тази проста сделка.

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ea866593b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   №35 Ти току що обяви 75% от младото население за ненормални. Да точно така 75% от младото работоспособно население на България стои да го издържат/помагат старите.
http://novanews.bg/news/view/2014/11/21/93219/34-от-младите-българи-живеят-с-родителите-си/


Твоята приятелка е станала шеф само защото първоначално се е съгласила да бачка здраво на 250лв заплата благодарение на покрива на мама и хладилника на мама.
Ако твоята приятелка беше самотна майка на квартира, нито щеше да може да завърши образование, нито някога щеше да има настроение да бачка здраво срещу глад и живот в мазе. Защото с 250лв човек това може да си позволи живот в мазе и глад, този живот нямаше да й позволи да бъде достатъчно работоспособна и тя никога нямаше да стане шеф. Щеше да се върти на едно място и щеше да продължава да работи за минимална заплата. Не забравяй че техните са й помагали и с детето, ако тя излизаше редовно в болнични заради него, сега щеше да е метачка на улицата около бензиностанцията.

При теб е същото ако родителите ти не помагаха след като си навършила 18, нямаше да можеш да оживееш с 200лв заплата на квартира, съответно и самочувствието ти е щяло да бъде доста свито и дори нямало да кандидатстваш висше, като знаеш че няма пари за таксите и семестрите. Сега щеше да бачкаш продавачка в Мола на 500лв чисти заплата. Това е реалността колкото и да мижиш /стискаш очи/ и да не искаш да я погледнеш.
Моите родители например ми спряха изцяло кранчето на 17г, последно ми купиха дрехи на 16г възраст, я помисли малко кой ти е дал шанс на теб в живота и постиженията ти само на старанието ти ли се облягат? Старанието не произлиза ли след като си нахранен и спиш на топло? Я кажи ако като млада беше полу гладна и спеше на студено дали щеше да имаш онази работоспособност?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Номер 36 - говоря за годината 2000 и за провинция - с 250 лв. тогава се живееше, а и при нас хората си имат животни, градини...

„При теб е същото ако родителите ти не помагаха след като си навършила 18, нямаше да можеш да оживееш с 200лв заплата на квартира“
Моето е частен случай и с родители алкохолици и безработни нали се сещаш, че няма кой да ти помогне - живяла съм в общежитие на мястото на позната, която си живееше с приятеля - общо взето винаги има начини. В София и днес има стаи за по 100 лв, в които две момичета могат да живеят - ето ти 50 лв. за квартира и 20 лв. за консумативи, ако си скромен. При бабки съм живяла и без пари с уговорката да помагам за парно, ток и вода, да чистя, но нали се сещаш, че според твоите представи за „достойнство“ няма как да живее човек така - изобщо не ти идва и на акъла, нали, че момиче може да се справи само и без мама и тати, да уши в СУ редовно и да работи на три работи?
И днес мога да живея теоретично с минимална заплата, но не ми се налага - знам как обаче. Много по-лесно е дори от преди, дори наемите са по-ниски, цените на храната са по-поносими, защото има вериги, но е „унизително“ да пазаруваш в Лидл за хора като теб, нали?
Защо си въобразяваш, че 100% от населението разчита до 30 г. възраст на мама и тати?
Такси, макси, всичко съм си платила, но съм работила 2,5 г. , после съм учила, но това хора като теб не можете да го разберете. Така е и съпругът ми, макар че е бил от София. На 18 г. се е изнесал, работил е по строежи, внасял е коли дори, с какво ли не се е занимавал преди да почне да учи.
И двамата сме почнали работа на 16 г. - аз като сервитьорка, той в строителството. Така са и повечето ни познати.
Изобщо от родителите си съм видяла само до 18 г. покрив над главата и храна, но съм работила по градините събота и неделя, чистила съм, прала съм на ръка, правила съм зимнини, помагала съм при колене на животни и какви ли не неща, за да се оцелява. Пари не съм видяла от тях никога. Получавах стипендия ЗА УСПЕХ от училище от някъде 20 лв. месечно, които ми бяха и единствените джобни, работих лятото за учебници и тетрадки, за храна.
Като видят хора като теб що-годе успели хора винаги си въобразявате, че родителите ни са ни помагали или, че сме мошеници и тем подобни, но като сме се блъскали на младини сте ни подигравали. Аз си загубих половината приятели, защото ми се налагаше да чистя като студентка, но те сега работят за 500 лв. заплата, а аз толкова харча за обувки - за един чифт и то за ежедневни нужди.
Не съжалявам никого. Хора като нас са много твърди и калени от живота. Мъжът ми дори не пуска пари на простяци, толкова е ошавен от живота. На 14 г. е разнасял вестници за 1.5 лв. на ден, ставал е в 4 часа сутринта преди училище. На 16 г. е работил след училище по строежите и пак е завършил с Отличие много добра гимназия. Как да съжали здрави, млади мъже и жени и да им пусне монетки на готово? На 16 г. съм тичала да обслужвам по масите пияници и простаци и пак не ми е било унизително, защото съм си имала пари, а те бяха интересни само на маса.
Не съжалявам никого. Патила съм си от това! Който иска да работи, той ще успее. Който чака на готово - ще гризне дръвцето. Моите деца от малки знаят, че мама и тати са се оправяли сами и още сега знаят, че това е начинът. След завършване на Средно образование, всеки да си знае пътят. Правиш мечешка услуга като буташ цял живот децата си и вместо да се радваш, че вашите са ти дали шанс да успееш сам, ти се самосъжаляваш и търсиш причини другите да са успели, а ти не.
Да, ама не. Не си открил топлата вода, да знаеш, и много хора (повечето), които се щъкаме по София от Провинцията сме се оправяли на 100% сами.
Действително има хора, на които им помагат родителите, но това не значи, че е нормално и не значи, че без помощ от родителите човек не може да се изучи, да работи и да постигне нещо в живота. На 30 г. аз изпращам пари на родителите си, не обратното, а като видя млади и здрави хора, които тормозят родителите си за пари ми става гнусно и ме е срам за поколението ми, а ако чуя че същите тези се наричат „достойни“ ми става смешно. По-недостойно от това да цоцкаш от мама и тати няма.
И да, ГЛАДУВАЛА СЪМ, включително, защото ми се е случвало да не ми платят, но не съжалявам. Сиромах човек - жив дявол, а като пък се замогне човек има повече идеи за нови неща, защото имаш и автоматично повече житейски опит и човекознание, докато мамините дечица като излезнат от университета са лутат като пилци без глави и не могат 5 години да си намерят работа.

Дискреминация у нас дори няма по отношение на произход и религия. На живо съм била свидетел как циганин е поемал цял цех и се е справял. Затова и тях не съжалявам - щом единият може, ще могат и другите. Никой не те кара да крадеш и убиваш, за да живееш. Имам много приятелки-туркини, които също се оправиха в живота без лев помощ, защото са избягали от тях, за да учат и да не се омъжват на 17 г. за някой братовчед.
Хич си нямате представа какви случаи има навън, не виждате по-далеч от носа си, ама честно.
Дискреминирани били...самодискреминирате се, защото не искате да работите.
Унижение била работата - ами не се унижавайте да видим дали достойнството ще ви храни!
Единствено съжалявам инвалидите у нас, болните хора, които действително са нетрудоспособни, но държавата ни не може да им осигури достоен живот, защото „достойните“ млади и здрави хора не им се работи, не им се „унижава“.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f1a55b85f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

38.   37., браво за този пост и дано повече младежи го прочетат! Аз ще го допълня с един простичък пример. Имам лятна къща в едно близко до София селце. Цялата ни махала там е от такива летни къщи на хора, които през зимата живеем в града. И тъй като всички работим, събота-неделя постоянно бръмчат косачки из дворовете. Веднъж си поговорихме със съседите, че няма лошо да наемем някое момче от селото да поддържа тревните площи. Решихме да предложим по 20 лв. за косене веднъж седмично. Ние сме 6 къщи. Моята тревна площ е най-голяма и косенето й отнема на мъжа ми 2 часа. Значи, за двата дни - събота и неделя, ако това момче отдели по 2 часа на всяка от шестте къщи, ще работи общо 12 часа и ще вземе чисто 120 лв. За един месец работа само през уикендите - 480 лв. Половината младежи в това село са безработни, а другата половина работят за толкова пари месечно в местната птицеферма.
Познайте дали успяхме да намерим момче да коси? ! Не, естествено! Всеки, на който предложихме, каза, че парите са малко. А в тези 6 къщи, освен нашето семейство, живеят следните хора: строителен предприемач, собственик на агенция за недвижими имоти, кардиохирург, шеф на верига ресторанти и управителя на един мол. Ами ето ти връзки и за сезонна работа, и за постоянен ангажимент, и за препоръки и за каквото се сетиш, ако си вършиш качествено работата и те харесат. Но мисленето на тези млади хора не стига по-далеч от носа.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   Номер 38 - мерси за позитивния отзив, но до сега само негативни съм получавала за мнението си и преди и за начина си на живот. Баба ми дори не искаше да ми говори, защото съм била „слугиня“ в града и мното хора мислиха като нея - стой си при мама и тати и си учи в селския филиал на ХУ западнал „университет“, роди на 20 г. и работи в местната птицеферма :) или шифашка фирма. НЕ МЕРСИ.
За косенето е точно както го описваш. Аз съм ходила да кося и да оправям градини (цветя, подправки, малко зеленчук) на хората край София и съм си изкарвала добри пари и дори са ме карали и взимали хората, давали са ми храна и дрехи и изобщо съм си изкарвала доста блага от тази работа. Не съм се сещала, че е могло да си намерят човек и от местното село. Например съм имала хора, на които съм чистила къщата, поддържала съм градината веднъж на две седмици - две-три такива големи къщи и съм си изкарвала една заплатка, а максимум един път си изкарах 100 лв. за ден като едни хора се пренасяха и им помагах с мебели, с разопаковане цял ден. Аз горе писах, че съм почнала на 250 лв., ама не продължих - в София възможности много и за 2 месеца си бях намерила какви ли не задачки и бях стигнала до 850 лв. по време на семстъра и по 1500-1800 лв. по време на ваканциите. Дори не ми се е налагало да ходя на бригади. Бях си спестила чудесни парички и дори имах да давам на нашите, ако им потрябват. Много млади хора например не искат да работят по заместване или временно - точно там идваше моята роля и съм замествала жени в майчинство или хора по болест както и съм работила за много нова фирма без всякакви служители, на които в началото им трябваше някой за бюро-работата докато си наберат персонал. Особено през ваканциите съм работила в офис по 10 часа на ден, после събота и неделя по градините и съм чистила офиси и в хотели съм замествала камериерки и ли са ми се обаждали при извънредно натоварване за задачи от камериерка, през кухня, до рецепционист и да посрещам важни гости и да им организирам деня в София - ВСИЧКО, но знаят, че могат да разчитат на мен и мога всичко.
Имаха едни клиенти огромна косачка на бензин и съседите ме снимаха - аз като жена с тази косачка бръм-бръм - 600 квадрата градина си окосявам за 45 мин-1 час без всякаква почивка, а ако е по-голяма тревата за малко по-дълго. Косачката тежеше двойно на мен, ама голяма работа. Ревала съм обаче с тази косачка, докато тръгне, защото беше стара и раздрънкана, ходила съм за бензин 4 километра и съм се оправяла, но никога не съм се отказвала и никога не съм оставяла несвършена работата си.
Трудно е в началото. Като ? свикнех на една градина или къща, като е поддържана редовно, после ми трябваше двойно по-малко време от това, за което ми плащаха.

Така че в твоя пример, номер 38, въпросното момче дори по-малко време щеше да трябва да работи и можеше да поеме още 6 къщи дори или да ви убеди да му дадете повече задачи (например почистване, пране и смяна на спално бельо, дребни ремонти), а когато човек си направи име, после си идват клиентите сами. Накрая дори едвам се оттървах и заради липса на човек да ме замести съм стояла по-дълго от нужното. Затова и знам за какво говоря.
Хубаво, че идвам от Провинцията, от край с много работливи хора и повечето бяха като мен, но от университета така и не намерих приятели точно заради работата си. Събота и неделя например нашите мамини дечица карат ски или са на туризъм из страната. В паузите ходят да се хранят по ресторантите, докато аз си носих нещо дребничко от вкъщи и гледах да използвам времето за учене. Във ваканциите нашите по моренца, по чужбина, по джиджи-биджи. Учих престижна специалност с много „хай-лайф“ и мамини дечица, но същите са го закъсали страхотно и непрекъснато ме врънкат за работа по фейсбук, но май са забравили, че не ми даваха да си копирам учебника (КУПИ СИ), че не ми даваха да копирам лекции, ако съм изпуснала заради работа (УЧИ, КЪДЕ СКИТАШ), че ми се подиграваха, че трябва да работят такива „долни“ работи, докато те киснаха в МОЛ-а.
Имам колежка, която пазаруваше в Милано и колеги, които бяха летяли със самолет и изъвн Европа, а аз на 25 г. летях за първи път, но сега те са на бюрото по труда, а аз летя ежеседмично и правя почивки в далечни и ексотични дестинации поне един път годишно.
В интерес на истината особено на края на следването имахме доста време, но колегите ми правиха ли практика поне? НЕ - все нещо не им пасваше и винаги работодателите им били калпави, а и не си заслужавало.
За сметка на това на празника по връчване на дипломите се наконтили като за бал, направили си снимчици с гордите родители, после са се натряскали и надрусали (като за последно) и постнали снимките във фейса за радост на бъдещите кандидат-работодатели.
Аз не отидох на въпросният „празник“, защото работих този ден вече на ПОСТОЯНЕН трудов договор, имах срокове и проекти.
Днес сме на 30-35 г. Моите родители като им се махнахме от главите си стъпиха на краката и живеят много добре, а техните се поболяха от бачкане и на 50-60 г. са се инвалидизирали, ще им трябват пари, но глезените им деца ли ще им дадат? Аз на моите родители мога във всеки един момент да изпратя няколко хилядарки, ако се разболеят в кеш имам няколко десетки хиляди лева за операции, а техните родители какво ще видят от инвестицията си?
Няколко усмихнати снимки с дипломи.
Имам братовчедка, която дори след като завърши иска на родителите си пари, защото разходите в големия град били големи, а тя печелила била малко. Същата обожава марките Шанел и Луи Витон и то не менте, а оригиналите.
Нахалството няма граници. Не отбиеш ли детето си на 18 г., надявай се това да стане на 30!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 090ad05aae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   37, оправила си се, браво, но не си внимавала в училище (е, нали си работила... ). ДискрИминация се пише.

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

41.   Номер 40, благодаря, но не сме в час по БЕЛ. Пиша бързо, случва се. Възможно е да допускам правописни грешки. От 12 клас не съм се занимавала с правопис, но когато от това зависеше оценката ми, съм внимавала. Завършила съм с общ успех 5,83 и по Литаратура имам спечелена Олимпиада на регионално ниво - нямаха нашите пари да се явя в София. В интернет не внимавам толкова, но от това не зависи нито живота ми, нито заплащане, нито оценка някаква. А вие като внимавахте в училище, какво ви помогна това? Интересно ми е?

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: eb8dfa1caa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   37, бачкала си, била си принудена, постигнала си, това е много хубаво, но прави ли те щастлива? Тогава ти се е налагало и си нямала избор, но внимавай да не ти стане навик, когато вече нямаш нужда, защото това си е опасно.

Тъща ми е същата като теб. Останала е вдовица като млада с две малки деца и въпреки това е учила. Дори жена ми като малка е живяла в общежитие. Учела е медицина, а там нямаш физическа възможност да работиш, защото си ангажиран от сутрин до вечер и няма как да не посещаваш лекции. Та тя с децата си се е издържала само с някаква мижава стипендия, лягали са си гладни, яли са мухлясал хляб и т. н. Само лятото работела, продавала зеленчуци.

Сега е много напред с материала, успяла е. Но лошото знаеш ли кое е? Че всичко това и е станало навик. В съзнанието си продължава да е бедна и несигурна и да трупа пари като самоцел (един вид да навакса бедността си в миналото), без да обръща внимание на другите неща. Отношенията и с децата и не са добри, точно защото ги третира, както ти третираш своите. Не казвам, че е хубаво да ги хрантутиш до 50, ама и другата крайност не е добре.

Вече е болна и стара и продължава да бачка като за последно. Няколко пъти влиза в психото чак, все и се работи, все не и стига. Какво още иска да постигне, а не си живее живота вече. Тя и милиарди да има, пак няма да е щастлива.

Така че внимавай да не се превърнеш в нейно копие. Симпатична ми стана, че си успяла, но разсъждаваш като нея и внимавай да не залитнеш пък в другата крайност, защото гледайки нейния живот, не е приятна гледка. Аз ти говоря от позцията на един живот, който си е изпял песента, ти си още далеч от целия този път, още си в началото.

Тя не е щастлива, макар че е успяла. Целият и живот е минал в непрестанна жестока борба. Вече толкова се е вманиачила, че продължава да се бори, без реално да има срещу какво. Отказва да разбере, че вече е постигнала и трябва да го дава малко по-спокойно.

Така че твоето поведение крие други рискове. И не прекалявай с отбиването на децата ти, защото ще те боли на дърти години, ако нямате добри отношения. Не си мисли, че това отбиване прекалено рано ще стане безболезнено и без съпротива от тяхна страна. Ще береш ядове. Съветът ми е, щом имаш възможност, изчакай ги поне да си завършат университета.

Аз съм отбит от 16 годишен и да ти кажа, не съм във възторг от нашите. Да, самостоятелен съм, оправен съм, но за сметка на друго. Като дете толкова ги обичах, но сега са ми абсолютно безралични, от кеото ме боли. Искам да ги обичам, но не става. Прекалено чужди са ми. Е, норамлно, аз от 16-годишен почти не съм ги виждал.

За твое добро ти ги казвам тези неща. Внимавай какво си пожелаваш, са казали хората. А и всяко нещо си има цена. И отбиването, и неотбиването. Ако избегнеш една, ще платиш другата цена. Няма ненаказано добро. А и пътя към ада е осеян с добри намерения.

Не си мисли, че щом си оправна и целия ти живот ще мине като приказка. Защото точно това, че си прекалено крайна в оцеляването може да ти изиграе лоша шега. Вярно, нямала си избор, но сега ситуацията е друга, отвори си сърцето и очите към новата действителност.

Не искам да ми отговаряш, просто се замисли. Ако не сега, то когато сметнеш, че нещо ти липсва в живота след години и ще разбереш, че има маааалко истина в думите ми.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

43.   Малко изместихме темата, номер 42, но мога с чиста съвест да ти кажа, че не съм била принудена. Можеше например като много млади хора да си остана да си кибича при нашите, да поработвам от дъжд-навятър, да забременея от някой комшия на 19 г. и да завърша местния филиал на Шуменския университет :). В града ми има доста работа за 350-600 лв. и до ден днешен имам познати, които така избраха и така си живеят. Не всички сме еднакви, но като правиш избори в живота си, ще трябва да понасяш и последиците. Не може при всеки успял човек да търсиш причините в трети лица или обстоятелства. Приеми, че си такъв, какъвто си и те са такива, каквито са и толкоз. Никога не ме е било яд на хората, включително и днес има много по-богати от мен и пак не ме е яд и не ме интересува. Радвам се за хората и толкоз, защото като има за тях, ще има и за тези около тях - дори само да пазаруват глупости, пак 100 продавачки ще живеят от надутите цени, които тези хора са готови да плащат.

Изобщо нямам и общо с твоята тъща, защото аз съм си планирала много добре живота и не съм лишавала дечица за своите амбиции. Общо взето не съм лишавала никого заради своя избор и желания. Дори родителите ми са ми предлагали според възможностите си пари, но не съм искала да се лишават от най-необходимото, за да мога аз да уча, което си е лична амбиция и не е задължително за един човек. Аз съм благодарна, че криво-ляво до 18 г. са ме избутали хората, въпреки проблемите си.
Ако обаче имах деца тогава, никога не бих ги лишила от каквото и да е било, за да мога да уча и да се самоосъвършенствам за тяхна сметка - откъде накъде!
Своите деца ще се стремя да ги науча да бъдат самостоятелни в смисъл да вярват в себе си и в своите възможности, но и през ум не би ми дошло да ги лиша от най-необходимото заради свое някакво начинание.
За мен отбиването не означава просто да зарежеш някого без грижи, а постепенно да му дадеш вяра в себе си до толкова, че сам да поиска да излети. Повечето родители обаче не искат това, а задушават децата си, бъркат им се в живота и им определят всичко, докато последните не повярват, че не могат без родителите си.

И пак ти казвам, не си мисли, че хората сме еднакви. Първо, сигурно съм 20 години по-млада от тъща ти, второ не съм лишавала други, освен себе си, за собствените си амбиции, и трето - в момента се наслаждавам на успеха и имам достатачно натрупани средства, за да не работя до края на живота си и си работя за кефче. Скоро и съпругът ми ще си напусне адски добре платената работа и ще си живуркаме - мисля, че сме си го заслужили. Само от наеми ни падат почти 10 хиляди на месец в момента, които у нас не могат да се изхарчат от нормални хора като нас. Отделно имаме няколко обекта, които се рефинансират от наеми и до 8 години са се изплатили самостоятелно, което означава, че ще плюят чиста печалба без да сме си мръднали пръстчето по тях, а в следващите 3 години ще се изплатят още три обекта и доходите от наеми ще станат над 15 хияди МЕСЕЧНО чисти . Отделно имаме и други доходи!.
По един обект поработих доста сериозно и изкарахме сума, която не бях предполагала ей така - на шега и без особен зор.
С мъжа ми си живеем на високи обороти и се бяхме хванали на бас - дали може човек да изхарчи в България 2000 лв. за 1 седмица ей така, за джобни и едвам успяхме и то двама човека (а идеята беше един човек), което значише бръмчене по пет звездни хотели и ресторанти, рафтинг, бънджита, и дори екскурзия с вертолет - последното го сторихме, за да опаткаме парите, защото се оказа невъзможно за нормални хора да опаткат 2 бона у нас ей така - за кеф. Включително се пробвахме да ги опукаме в казино, но спечелихме, което усложни задачата! В момента се чудим къде да отидем по-екзотично на почивка и сме се спрели на екзотична страна, а цената е шестцифрена за 14 дни само ние двамата. Какво пък -сега сме млади, сега ще ходим. Кога последно тъща ти беше на почивка?
Първо ти работиш за парите, после те работят за теб.. От нас зависи ще работим ли или не, а сме страшно млади.

Дали успехът ме прави щастлива? Че то аз и преди това съм била щастлива! Това, че работиш много не те прави нещастен. Винаги съм си харесвала работите. Нима е толкова лошо да работиш в градина или пък в сменящи се фирми - запознаваш се с хората, научаваш нови неща. Многото работа не знаши нещастие.

Тежко и горко на хората, които само с материални неща и при успех съумяват да са щастливи. Докато съм здрава и любимите ми същества са около мен ще съм щастлива, ако ще хляб и сол да ям.
Затова и не мога да разбера хората, които предпочитат любимите им същества да ядат хляб и сол, но не се вдигат да работят и да бъдат самостоятелни. Не било достойно и било унизително? Нима не е унизително да врънкаш вашите за пари, а ти да прекарваш свободното си време по кафетата и в кибичене?
Напълно те подкрепям иначе, че не е правилно не само родителите да плащат за амбициите ти, но най-вече децата. За образование по-рядко се случва, но доста семейства лишават децата си от нормален живот, за да се изплати някакво апартаментче да кажем, което не могат да си позволят. Това също е глупаво. Или пък лишават децата си, но не им се работило за 600 лв. заплата и така са от 3 години да кажем. Жалка история. Аз бих могла да съм щастлива и в бедността, но и през ум не ми е идвало да създавам деца тогава и изобщо ми е обидно сравнение с подобни жени, които не знаят какво искат- направят децата и после им хрумне за някакви щуротии за образование, чужбина, непосилен апартамент, но това е съвсем друга тема. Тук говорим за дискреминацията на младите на работното място и аз твърдя, че няма такава - който не е искал да работи, той не си е намерил работа. Претенции иначе до небето, но възможности ограничени :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6fc2d8419a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Номер 43, принципно съм съгласен с някои от нещата, които казваш, но с някои изобщо не съм. Да, срамна работа няма и да работиш за малко пари в началото, трупайки стаж и опит е прекрасно. Да изгониш обаче едва ли не децата си от вкъщи на 16, за мен е доста крайно. Вярно, че теоретично по този начин можеш да ги мотивираш, да успеят както се казва в живота, но може пък и да пропаднат до дъното. Освен това не всички специалности позволяват да се учи и работи едновременно. При медицина примерно не става. И аз съм против децата да живеят в охолство, но пък и да са на спартански режим, изобщо не съм съгласен. Колкото до жените, които първо раждат и впоследствие или паралелно продължават образованието си-не виждам нищо лошо. Доста такива жени познавам и в момента всички си имат страхотни професии и кариери, въпрос на организация е. Много от нещата също така силно преувеличаваш. Интересно ми е в кой точно пет звезден хотел не успяхте да изхарчите 2000 лева за една седмица. То само аперитивчетата след вечеря са около 100 лева по такива места и то без да се изхвърляш. Да не говорим, ако прибавим и бутилка вино. Отделно за някои неща доста си противоречиш. От коментар 37 останах с впечатление, че родителите ти са били безработни и алкохолици. Сега казваш, че спокойно си можела да живееш при вашите! Малко не се връзва. Колежките, които си пазарували в Милано, а после отишли в бюрото по труда, не искам да коментирам. Не, че не е възможно да стане, но вероятността е супер малка. И последно, това че някой проси на улицата, не означава автоматично, че е неудачник и нехранимайко. Никой не знае как ще му се завърти живота.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 7c8ff6deab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

45.   Номер 43 Такам, много правилни неща пишете, но отново мисля, че малко преувеличавате някои неща, в други пък грешите. За справка, аз съм приятеля ви на 20, който си хареса сайта. И искам да ви подсетя, че ако всички хора бяха като вас, нямаше да има кой да работи. Вие щяхте да управлявате.... въздух? Сигурен съм, че повечето от служителите ви нямат амбиции за престола Ви. Или те може да имат, но нямат умствения капацит да го постигнат. Ами само с работа не може, иска се и мисъл. Вие сте тръгнали по един път, успели сте в кариерен план. Обвинявате неуспелите, че не работили като млади? Ами каква е разликата между работа на 20 и на 30-35? При положение, че има хора на средна възраст, които се късат от бачкане, но стоят на едно ниво? Казвам ви, вие описвате дивия капитализъм, в който успяват да живеят добре само най-най. Да не говорим, че има деца с наследствено богатсво. Вие вашите деца ще го оставите ли сами да се оправят, без да им осигорите нищо, за да ги научите на живот? Та... вие ще направите поколение, но неуспелите финансово интелигентни хора няма да им се правят деца в тази държава. Аз в никакъв случай не бих искал да ми се лепва да гледам дете, ако не мога да го изпратя в частно училище. Макар че няма нищо сигурно в живота. Тук идва и един опасен проблем. Най-подходящото време за раждане при жената е до 25, 30 годишна възраст, сетне рискът за увреждане на плода се увеличава. Е, всеки си избира. Но е мъчно в най-трудните ти работни дни да гледаш дете. Тук и психологически е свързано с търсенето на партньор. Та вие сте галеник на съдбата в този случай. Сега относно парите, които споменавате... вие, ако не работите днес по 12 часа на ден под огромна отговорност, значи сте отклонение. Пари се вадят с много труд, не само в минало време. В много случаи бизнесът те кара да правиш неморални мръсотии, за да си го задържиш, ако не греша? Предприемачът елиминира по-слабия му противник.
Не на последно, много хора трупат пари и стават още по-големи скъперници и егосити. Познавам жени, които се лепят за богати мъже и от беднички, сетне самовлюбието ги кара да се издигат в небесата. (не пиша за вас) Та тези хора, глупави хора, съвсем се отнасят. Най-тъжното е, че се оплакват повече от наистина нуждаещите се, а в същото време презират и се подиграват на вторите. Пукнат лев не са дали за някаква полезна дейност за държавата, а и сами не могат да се любуват на живота си. Отвръщава ми се, но е пълно с такива. В обратния случай има и индивиди, земни същества, с достатъчно средства, но благородни по душа и природа. Има и свещенници, които дават всичко от себе си в името на вярата си. За съжаление говорим за единици.
Мъчно ми е за бъдещето ни, тъй като тепърва ще се влошават времената..

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ed0f5b2020
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   н. 44 - не съм писала, че трябва децата да се гонят на 16 г., а и по закон няма начин да го сториш. Под „нашите“ мога да имам впредвид баби и дядовци също, защото не съм живяла сама с родителите си, а те са живяли с техните, толкова ли е важно това? Видяла съм и съм наблюдавала в реална среда какво се случва, когато човек не се изнесе на време, но не искам да споделям тук за семейството си, защото не е темата.
За учещите медицина съм съгласна до някъде, но пък вие го изкарахте едва ли не извънземно това учене. Моята съквартирантка учеше медицина и беше сирак (демек отнета от родителите си) - имаше безплатен университет, общежитие и мизерна пенсия, нали се сещата, че е работила - завърши си, момичето, и днес е един много именит специалист по педиатрия, а от църквата, която посещавах имаше и още едно момиче с медицина и тя работише като санирар в болницата, за да се издържа. Няма невъзможни неща, ако го желаеш. И аз съм учила много тежка специалност, но съм се справила.
За мен са оправдания, когато някой се отказва от мечтите си. Не мога да случам просто теми от рода „Не учих, защото.... “.
ами защото не си желал достатачно силно...
Така е и за повечето неща в живота, включително за работа. Най-лесно е човек да си откаже, намирайки си причини.

Колкото до експеримента да похарчиш у нас 2000 лв. за удоволствия за седмица - пробвайте сами, ако не ми вярвате. В България няма законно и нормално място със 100 лв, коктейл, но с мъжът ми не консумираме алкохол и това действително може би беше пречка в заниманието - не се бях сетила, но се съгласете, че като дъщеря на хора с алкохолни проблеми едва ли ще ме спечелите за коктейлите. Затова пък отидохме на казино, където бяхме с 500 лв. на плюс и се отказахме навреме, преди да стане невъзможно да изхарчим парите, защото бюджетът стана 2500 лв. Най-скъпто е да си наемеш хеликоптер като цяло. Хотели, ядене и тем подобни у нас са на безценица, а и трудно има петзвездни. Ние пътувахме из страната и честно казано бяхме 2-3 вечери на 4 звездички. Може би не улучихме сезона, затова трудно ни се харчиха парите. По Великден съм резервирала четиризвезден хотел в Планината например за 160 евро 4 вечери със закуската. Това е по Великден и на 400 метра от лифт с осигурен транспорт до него. За 100 лв. у нас сигурно можеш да си купиш сервитьорката, вие за коктейл говорите...
Направете си сксперимент - да, пари се харчат, но ще ви е трудничко само за кефчета - не говоря тук за наркотици, алкохоли, проститутки, разни ексцесии, бижута, дрехи - говоря за нормално пътуване из страната например като при нас с кола, където да спиш всяка вечер в различно място и да се храниш в различни ресторанти, да правиш различни активни спортове, но да е в най-най-доброто за мястото като хотел, ресторант и тем подобни и да не пестиш от всякакви нормални прищявки,.
Това беше идеята - сигурно в София има места и за по 500 лв. коктейла, но не искам да казвам, какво включва консумацията.


За по-късното раждане също не сте права. Рискът се увеличава чак след 35-36 годишна възраст и една жена на 30 г. няма никакъв проблем, ако е в добро общо здраве. За мъжа дори границите са до живот - не е честно, но те могат да правят деца до живот. Ако изобщо има риск за жени над 25 г., то е теоретичен - например да те блъсне кола и да те инвалицизира (все пак повечко годинки), ако пишиш да ти стане нещо или да пипнеш диабет заради затлъстяване, но рискът между 25 и 30 г. точно това да се случи...не знам - да кажат лекарите. Ако си здрава обаче няма начин на 30 г. да не си в състояние да си родиш детенце и няма да има 3 ръце и 6 крака.
Чела съм много по темата, защото си планирам живота.
Да, сега не работя много, но това не е било до преди 2 години така. Вярвай ми, изкарала съм си с много труд парите като нямам в предвид физически, разбира се, но който е свикнал да следва, да работи в офис и на още две места, да тича по метрото и рейсовете половин ден и да се готви за изпити паралелно, дали мислиш, че има проблеми с труда по 12 часа на ден?
Затова и сме нямали деца до сега, но не сме глупаци, все пак - аз съм вече на тридесет и работим по въпроса и мисля, че дори съм бременна - не е тежка работа, пробвай - в нашия случай ни отне 3 месеца някъде, а и и това е причината да работя по-малко - не мога да почвам нови проекти, защото това в моя случай значи поне 2 г. работа .
Не плаши обаче народа, че едва ли не след 25г. било опасно да се ражда, просто защото не е така.
На 25 г. е чудесно една жена да започне да работи по своята специалност, да трупа опит и РЕАЛНИ УМЕНИЯ, а и безсрочен трудов договор, за да си осигурена качествено по време на отпуска по майчинство. Просто има много предимства раждането след 28 г. Който веднага след университета отиде в майчинство, е учил за този, който духа, а който по време на следването ражда го прави за сметка на своите близки и децата си (това е личното ми мнение, не казвам, че е вярно).
Вярно е обаче, че една жена и след 30 може да си ражда много добре и го прави. Няма какво да изпуснеш като минеш 25 г. и не е страшно да минеш и 30 г. Моите дружки родиха след 28 г. възраст и в момента двечки са бременни - общо взето като броеница се занизахме. Да не говорим, че в днешно време още в 10 седмица се взима кръв и се праща в САЩ за всякакви изследвания - Даун се вижда дори на видеото по-късно, но практически всичко (според джоба) можеш да дадеш да ти изследват, а рискът от живота е смъртта - един инцидент при самото раждане може и се случва и на по-млади родилки, а може би аз съм по-калена да го преживея за разлика от едно 18-годишно детенце. Дори да ми се роди болно дете, поне ще имам средства да го гледам, а на 24 г в такъв стрес съм живяла, така съм се хранила (на фотосинтеза почти), че не съм убедена, че щях да родя кой знае какво читаво същество - днес спя по 8-9 часа на ден, имам си режим, храня се здравословно и със супер качествена храна, включително качествена риба, плодове, зеленчуци, а като студентка ядох орис с кетчуп (най-евтиното ядене) - личният специалитет на съпруга ми.

Но не това е темата....
Не, младите не са дискреминирани и е абсурдно да го твърдим това нещо. Никой не ни и гони да раждаме на 20 г. - хората са измислили 1010 метода, използвайте ги и не - на 30 г. животът на една жена не свършва, а тепърва започва!!!

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 7c8ff6deab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

47.   [ Който веднага след университета отиде в майчинство, е учил за този, който духа, а който по време на следването ражда го прави за сметка на своите близки и децата си (това е личното ми мнение, не казвам, че е вярно).

Вярно е за днешното общество, което е с отрицателен прираст.
Да ви е живо здраво и успешно бебчето ви пожелавам ;)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 14f8a05220
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   46 e права, дете може да родиш и след 40, медицината е напреднала

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6fc2d8419a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   46, няма значение какво си имала предвид с "вашите", просто веднъж казваш, че си нямала избор, а после че си можела да си позволиш да лежиш у вас. Пак ти казвам 2000 лева за 1 седмица в петзвезден хотел, даже няма и да ти стигнат. Само нормална стая е около 200 лева, да не говорим за апартаменти и т. н. Друг въпрос е ако си правиш сметката и си решил просто да си изкараш добре. Тогава спокойно се спи и в тризвезден хотел. Колкото до безценицата, това е относително понятие. За едни и 2 000 лева на вечер може да са безценица, докато за друг и 10 лева да е скъпо. Факт е, че доста хора в България буквално гладуват. Част от тях може наистина сами да са си виновни, но не може всички да се слагат под общ знаменател. Не всичко в живота става, както го искаме, така че аз лично не се наемам да съдя хората. Да, наистина трябва да се работи, човек да се развива и да е гъвкав. Това обаче не означава, че трябва да живеем в джунгла и да презираме по-слабите. Просякът, който стои на улицата може да е много по-умен и по-човечен от мен.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ea866593b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

50.   Интересно ми стана за бързината на раздрънканата косачка! Този който го е писал че с раздрънкана стара косачка е косил за 1 час 400 кв м трева, въобще не е виждал косачка.
Днес по магазините предлагат косачки и ги рекламират с тази им бързина от 400кв м за час. Предполагайте сами раздрънканата имала ли е силата и бързината на косачки от 2015г.

 
  ...

1-50 от 59
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker