4000лв на месец не стигат за 2ма души? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121373)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4705)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

4000лв на месец не стигат за 2ма души?
преди: 3 месеца, 2 дни, прочетена 3762 пъти
Здравейте, с приятеля ми имаме общ доход от 4000лв горе долу, в различните месеци е със 100-200лв повече или по-малко. Проблемът е, че парите не стигат. Имаме следните ежемесечни разходи: Наем - 500лв; кредит - 290лв; входна такса - 25лв; два телефона и интернет - 100лв, ток - между 100 и 200лв според сезона; вода 10-15лв може би. За гориво даваме по 100тина лв на месец, в ежедневието не ползваме автомобил, имаме една кола за двама ни, ползваме я, като се прибираме до родния ни град 1-2 пъти месечно. Разходи за транспорт из София почти нямаме. За храна даже не съм смятала, може и 600-800лв да ходят, на ресторант ходим веднъж месечно, като се съберем с компания, там са 60-80лв, главно вкъщи се храним, средно качество храна купуваме, да не е най-скъпото. Най-много пица или дюнер, някакъв такъв боклук, където за двама ни излиза 20-30лв, но това е 2-3 пъти месечно. Така като смятам, парите трябва да остават да се спестява, но те не остават! Онзи ден ходих на изследвания - 50лв заминаха. Здравната каса почти нищо не покрива Предния месец си платих семестриалната такса и данъка на колата - 1000лв хвръкнаха за ден. Даже колата не бих казала, че е нова, на 20г и от всякъде скърца и тропа, плаче си за нова, ама това е положението. Постоянно излизат някакви допълнителни неща. Приятелят ми има проблем с омазняване и пърхот, видях, че не става с бюджетни шампоани и онзи ден му поръчах шампоан и тоник за 100лв, с надеждата нещо по-висок клас да оправи нещата. В общи линии никъде не ходим, нищо не си позволяваме, поне на мен така ми се струва. Чудя се хората с деца как се справят с тези разходи. Всеки месец излиза нещо да се плаща или купува и парите летят. Вие как се справяте, пестите ли?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 130

преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 92a98bfa24
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Първо поздравления, че си написала темата по такъв начин авторке
Всичко се разбира кое за колко отива направила си страхотен отчет.
Браво. Шапка ти свалям.

Ами може Би Трябва да изкарвате повече пари щом тези не стигат.
Допълнителна работа ли. Нощна смяна ли. Вие си знаете.
Да мизерствате не е решение. Пестенето е майка на мизерията.
Вие живеете един съвсем нормален начин на живот.
И ние плащаме 400 лв. Месечен наем е със сметките 500 лв.
Но ние живеем по-скромно. Детето не е при нас.



В една друга тема Авторката ме нападна, че нещо не съм разбрала.
Става въпрос за кредит.
Все едно аз съм виновна, че нещо не съм разбрала.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: bfe519e362
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Ние сме с около два пъти по-ниски доходи от вашите, но имаме добра финансова дисциплина, живеем скромно и харчим разумно и умерено.
И парите ни стигат спокойно и спестяваме, без усилие!

Не сме под наем, нямаме кола. Нямаме и вредни навици и пороци от рода на цигари, алкохол, хазарт, изневери...

Не купуваме излишни неща!

Не купуваме излишно скъпи неща, когато и нещо обикновено ще свърши същата работа!

Преценяваме и кое е по-ефективно - примерно винаги си купуваме качествени обувки, но които ни изкарват много време.

За храна, битова химия и козметика пазаруваме постоянно с намаления, защото сме близо до Билата, а там намаленията са постоянни и сериозни.
Но, дори за храната не процедираме по най-ефективния начин, защото невинаги готвим, понеже и двамата сме на работа редовна смяна, а често си купуваме готова храна за в къщи.
Жена ми готви една супа събота, която после я ядем няколко дни.

За работа си правим сандвичи от в къщи.

Лятото ходим за няколко дни на почивка на море, като намираме промоционални цени в хотели 2-3 звезди, обичайно във Варна.

Често ходим и на кратки екскурзии, организирани или с наши приятелски семейства, които имат коли.

Но виж сега, докато не сте семейство - няма как да имате общ бюджет и да сте едно цяло!

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 32e2feaaba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ние сме 4 човека с две деца,
Обичам да си купувам дрехи, на децата също и там ми вървят определена сума пари.
За храна около 100/150 лв на седмица, на ресторанти не ходим. Наем не плащаме, аз ходя пеш на работа.
Ами трябва стриктен бюджет, понякога две седмици преди заплатата ми свършват парите.
Организирах екскурзия и този месец съм пак така като я платих, правихме и ремонт и така.
Важното е, че не сме умрели от глад.
Преди имах спестявания, сега съм на нулата. Надявам се пак да успея да спестя и да не си пълня гардероба, преди ползвах дрехи втора ръка.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: cde157140b
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

4.   Нормално да не ви стигат. Сега тука ще завалят коментари как няма начин 4 палки да не ви стигат на двама човека, големи и работещи, без деца, ама истината е, че повечето българи са си свикнали да живеят в мизерия и дори не могат да осъзнаят какво означава живот без елементарни, подчертавам елементарни лишения. Спрямо цените в България, за да водиш що-годе нормален живот, ти трябват поне 6000-7000 лв чисто заплащане на 1 човек. А вие сте около 4 пъти под тази сума. Не искам с коментара ми да те депресирам, не ми е това целта и знам, че за повечето хора дори тези пари са мечта и коментарът ми им звучи mind blowing, но това са цифрите.
Ж25

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 082fc5f0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Харчите. Какви са тия шампоанчета от по 100 лв? Някоя маркова козметика, нали? На пазара има всякакви медицински средства, ти си поръчала от луксозен сайт някакви химии. Пет см коса с 100 лв. ще я мие. Всичко си зависи от типа кожа, гени. И за 500 да вземеш, все тая. Зависи какво работи, какво яде. Както и родата каква коса му е заложила.
Дюнери ще ядат и пици. Като искаш пица, продават готови блатове, направете си ваша. Продават и отделно арабски хляб и дюнерът е готов. Защо пълните гушата на разни вериги? Да, няма да са като купешките, но пак е по-изгодно, ако му се прияде на човек пица или дюнер.
Имате и кредит, което не е малък харч. Ама за някои неща човек трябва да си прави сметка.
Не ви стигат, защото имате широки пръсти и никой не ви е научил да цените парите. Хората отглеждат семейства с двойно по-малко от вашия
бюджет.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: f86f8942b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   От една година насам не успявам да спестя нищо.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 0d9d9ed3aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Сумите които си изброила са 1230 и още 600-800 за храна, това са около 2 хил другите 2 хил не знаеш ли къде отиват?
Няма лошо, всеки си преценя как да си харчи парите, но вашите разходи са общо 1700 лева, другото го харчиш за удоволствия, кредита е удоволствие, при такива доходи защо сте взели кредит, а и той все някога ще свърши нали? при наличие на интернет на телефоните, защо плащате отделно домашен интернет? Семестрите вече са безплатни, нали приеха такъв закон, висшето да е безплатно?
Така че ходите не ами се пръскате да харчите, я опитай един месец да не харчиш за нещо друго освен изброените наем ток, вода храна и ще видиш колко много харчите за други неща, после с спестените 2000лв от този месец иди изплати кредита, така следващия ще имаш заделени 2300лв.
По принцип при желание можеш да свалиш разхода ви още доста с готвене, нима казваш че ежедневно готвиш за 26 лева и то за двама души? Колко излиза човек да сготви пиле с ориз за двама, примерно 2 пилешки бутчета за около 3, 5 лв, половин пакет ориз за 2лв, олио, зеленчукова подправка пикантина за още около лев, ето ти храна за 6, 5лв сложи и по една ябълка за десерт, купете и едно кисело мляко за айран и един хляб станаха 10лв и това количество ще го ядете поне 2-3 пъти, а се готви само за 30 мин. С другите манджи положението подобно, къде ги даваш 800лв

За омазняване и пърхот е по правилно да лекуваш причината, а не следствието, пърхота и омазняването са следствие на нещо, симтом за проблем, няма смисъл да лекуваш симтомите.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: e053650c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Определено 4 к са много за двама, пък дори с наем и заем. Според мен нормалното във вашия случай би било макс. 3 к, освен ако нямате извънредни разходи в конкретния месец. Възможно е приятеля ти харчи за нещо тайно - хазарт, проститутки и т. н.

Как ще го хванеш, ако крие пари? Съвета ми е да си направиш една екселска таблица и да си пишете всеки ден за кое колко сте изхарчили. В края на месеца ще ги групираш на храна, сметки и т. н. и ще видиш за кое колко харчите и къде може да се спести евентуално. За да провериш дали не си забравила да напишеш нещо, предварително трябва да си записала на 1-во число колко пари сте имали, после на последно ще видиш колко имате и като си знаете конкретния доход за месеца, може да сметнеш пари в началото плюс доход минус разход дали ти дава колко имате в края на месеца.

Ако не излиза, значи или си забравила да напишеш нещо, или приятеля ти харчи скришно.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 436c973ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Ами да, и аз непрекъснато повтарям как трябва да си искаме и да престанем да се примиряваме с условия, с които очевидно едва оцеляваме. Какъв е смисълът на живот, в който работиш за някого, отдаваш цялото си време и едни 40 години трудов стаж за едното нищо?
Така. Нашите сметки излизат почти същите като вашите. Даже се учудвам колко близко са нещата. Но явно нищо не е чудно, защото повечето хора са така.
Отговорът на въпроса ти относно децата - колкото и да се опитва някой да те заблуди, е че такъв доход не е достатъчен за отглеждането им (ако е като нашата и вашата ситуация, на квартира) т. е. карате го без деца, или отваряте собствен бизнес, и правите нещо по въпроса с финансите.
Ние за момента нямаме деца, и не планираме, не защото не искаме, а защото нямаме адекватни условия (нито допълнителна стая за дете, нито помощ от някого).
Реално пазарът на труда е такъв, и ако нямаш подкрепа от родители, или не си наследник, или нямаш собствен бизнес, живееш като зрял студент, така да го кажа... Много хора сигурно ще обвинят (както съм забелязала), че както си го направиш... всеки има право на мнение, но според мен точно за това е политиката на една държава. При нас няма баланс между разходи-заплата така че да може човек да осъществи стандартни мечти - брак, едно дете, жилище и кола. Те са постижими само за хора, които имат поне един от бонусите така да ги нарека - собствено жилище, или поне някакво наследство, с което да се отдели някакъв капитал за кредит, родители, които биха помогнали с грижи за внучето си. Други бонуси за които се сещам - поне единият да е доста добър специалист със заплата поне 3500-4000 лв, дистанционна работа, която дава възможност и за някакви странични дейности от вкъщи, т. е. допълнителни доходи.
Реално, средно осъществените кадри (такива, които не са някакви гении и същевременно не са необразовани лумпени), взимат заплата от 2000лв, а някои даже и по-малко и така. Дори и да смяташ съотношение заплата - ипотечен кредит, всички знаем вече колко несъпоставимо е всичко и нелепо.
Мисля че горепосочените примери са и част от причината за демографията в България, колкото и да се опитват разни индивиди да го отричат. Еми, сметките са елементарни. Може да говорят за цена на труда и всичко друго, но в крайна сметка нали трябва да има някакво реално балансирано съотношение между доход - разходи - човешки права (това да имаш правото да създадеш поколение, което да се гледа нормално).
То 1 1 прави 2, не може да прави 3. Ето по мои елементарни сметки на минимални изисквания:

В София жилищата с две спални в момента вървят над 1000лв нагоре, със сметки казваме грубо между 1200-1400 месечно.
100 лв за двама -ползване на градски, а не кола (пример с минимални изисквания, въпреки че с дете... )
Храна: 800 лв (без глезотии и ресторанти, макс 1-2 пъти)
Разходи по дете за дрехи, играчки и тн
И тъй като аз лично си записвам, оказва се че винаги има някакви непредвидими разходи (зъболекар, водопроводчик, електрически уред и тн и тн)
Едната заплата цялата заминава за наема, сметките и храната, и от другата каквото остане. Или трябва да свалят драстично всички тези абсурдни цени, както и наеми, или трябва да увеличат драстично заплатите. Друго решение няма. Иначе наистина ще се претопим, повечето ми познати също са без деца. Вече никой не иска да е на ръба на оцеляването, а камо ли да създава едно невинно същество, което също да мизерства. Ние да сме роби, и да им създаваме още роби.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 85ad6fb894
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Здравей, разходите, които си описала са не повече от 1500-1800 лева на месечна база.

Имай предвид, че и наема и заема са ти сравнително(да не казвам) много ниски!

Данъци за колата не се плащат всеки месец. 800 лева храна предполагам, че говориш и за двама ви, защото за един човек е безумно много(това значи да яде само навън)

Как да се пести?

Гответе си, правете си бюджет, не пазарувайте емоционално(тоест влизаш в магазина и нещо го купуваш не защото ти трябва, а защото ти е харесало на външен вид)

Научете се да пестите.

Аз не съм харчил лично за себе си(в това число включвам и разходи за автомобила) повече от 1500 лева година наред.

Говоря на месечна база. И не е защото нямам възможност, а защото съм възпитан така.

Човек трябва да има самоконтрол и сам да си слага спирачките - за скъпи дрехи, скъпи коли, телефони и почивки.

Всичко това дъни джоба, а тениската за 10 лева върши същата работа като тази за 100.

Щом аз мога да живея с около и под 1000 лева в Центъра на София, без да се лишвам от някакви основни неща(просто си готвя, не купувам скъпи дрешки и т. н. ) не виждам защо да не могат да го правят и други хора.

Тези, които харчат всичко и до дупка, винаги живеят отнесе от месец за месец, парите им потъват и никога даже не се доближават до финансова независимост(а то не е да харчиш като развързан, а да живееш спокойно и с достатъчно средства без изхвърляния)

Т. Т.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: ec9e2a2d29
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Изкарвам около 2000лв, а приятелката ми получава около 1500лв.
Наемът ни е 300лв. Телефон, интернет, телевизия - 130лв. Ток - средно 200лв на месец. Вода - 10лв на месец. Кола - грубо казано 200лв на месец, кара се почти всеки ден, но на къси разстояния. Градски транспорт - 100лв на месец. За храна даваме до 600лв на месец. 500лв спестяваме. Останалите ги харчим по желание - почивки, излизания, непредвидени разходи. Спокойно бихме могли да си имаме дете, но работим по въпроса да работим изцяло дистанционно, така че да можем да се оттеглим в провинцията. В София няма как да стане да си купим жилище при настоящите цени на имотите, а ако имаме дете бихме искали да му осигурим хубав дом, а приятните квартири също са доста скъпи. Така че ще бягаме някъде настрани, но желателно със софийска заплата, че да ни е комфортно.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: f912d50fae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Ами малките разходи товарят най-много бюджета.
Големите се виждат и правят впечатление. Но до 5лв разходите не се забелязват, а те може да са ДОСТА.
Като цяло имате проблем с харченето. Аз със доста по-малко поддържах квартира (350лв), всички разходи по нея (ток, вода и интернет средно към 200-250лв), кола (данъци, застраховки, ремонти), чат пат гадже (тя не работеше), и донякъде храна. Освен това си позволявах някои глезотии и винаги съм имал пари. Дори спестих една не особено малка сума. Кредит нямах, но той и вашия не е голям (като месечен товар). Пък и да ви пита човек, що теглите кредит, ако няма да е за апартамент? За кола е пълна тъпотия да се тегли кредит. Най-голямата глупост е, освен ако не е свързано с работата и не носи пари.
Та наложете си дисциплина. Преди всички разходи си заделете 200-300лв и на влог, без за ги пипате. Спрете импулсивните покупки. Направете си списък за един ден какво харчите, всичко, от стотинките на кафе автомата, до билетчето за градския и вафлите в почивката. На края на деня съберете сумата и ще се изненадате.
Като се премесних на квартира на втория месец платих 300лв ток и се оцъклих. Постепенно преценик кое колко харчи, и дали трябва да работи постоянно и намалих двойно сумата. Така е и с парите. Нямате дисциплина.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 550e1ffabb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Не може да не стигат. 100 лв. за телефон и интернет е много. Вижте на какви планове сте. И дете нямате.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: 9657e83d77
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Пестим яко... Първо за детето, сметки и храна, после другите работи, ако остане. Пия хубава бора чат-пат, кеф ми е, ама ходя с чорапи на 5 години.. :)

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 ден
hash: c9680783f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Ами няма как да ви стигат за двама души 1200 лв., кредита и наема ви изяждат дохода. Ако вземаш кредит, поне да изплащаш собствено жилище. От 1200 лв. за храна на двама души 800 лв. е твърде много. Това е най-големия разход общо взето и при мен, като прибавям и горивото, защото живея половината време на друго място. Тъй като пазарувам за да ми стигне за 1 седмица или 10 дни яденето и пиенето накуп, за това не давам повече от 200 лв. никога, , по-скоро са до 150-180 лв. и винаги остава примерно 2-3 кг. месо. Записвайти си разходите за храна и вижте къде можете да спестите нещо. Пица и дюнери за над 20 лв. няма смисъл, по-добре 2 кг месо за тия пари, като ги сготвиш с ориз, картофи ще го ядете поне 3 дни. Аз като съм си в къщата на село сам по 1 седмица, виждам, че човек може да живее без доста неща, които иначе ако му е под носа магазина ще си купи. малко самодисциплина трябва в разходите и ще почнат да остават. А за твое успокоение да знаеш, че към 70% от хората са като вас. Извън големите градове, ако видиш заплата 1000 лв. се радваш.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 21 часа
hash: f522f5b49e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   С около 3000лв сме тричленно с семейство, като майката (аз) не работя. Разликата е, че нямаме наем или ипотека за плащане. Основно парите заминават за сметки, лекарства, неща по детето. От храна не се лишаваме, ядем всичко, което искаме. Общо взето с тези пари не спестяваме почти нищо (на този етап), но пък живеем добре.

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 часа
hash: 436c973ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

17.   От номер 9 -искам да добавя нещо, след като прочетох добавените коментари. Мисля че голяма част не разбират, а е много важно. Важно е, за да се създаде социална политика е България.
Така. Авторката казва че има наем -500, 290- заем и 25 входна такса. Грубо казано, ако вземем нейния пример за статистическа извадка: това са 800 лв месечно само наем в София за жилище с една спалня за млада двойка. Това са много високи суми съотнесени към българските заплати.
Отново подчертавам - всички вие, които не плащате наем, а сте от София или имате наследен апартамент, темата не е за вас.
Проблемът е че в България за повечето професии има работа само в София, и хората са принудени да живеят тук. Очевидно че има някаква извадка хора, които са се устроили, но аз споменавам за цяла България, а не за малкия процент хора, които са си просто от София и не плащат наем.
Така че идеята ми е че ако една средностатистическа двойка, която е под наем и работи в София иска дете, наемите за жилище с две спални (след като проверих) са даже не 1000лв, а поне 1200-1400 на месец.
Значи какво се получава в България? Всичко друго освен София, не предлага възможности, или то много ограничени
Всичко се концентрира в София
И българите или бягат по чужбина, или просто си оцеляват тук.
Не мисля че имаме някаква визия за политика как да преодолеем този проблем. Излиза че България не дава условията за изграждане на семейство, защото първо ограничава избора само до София, и второ, покачва цени и не балансира заплатите спрямо покачването.
Не знам как по-ясно да го обясня. Ако плащаш наем 1200 лв месечно, не може да имаш заплата 1500 лв месечно. Пестенето не е решението на такъв съществен проблем, а трябват радикални промени в тази насока. Дори въобще не споменавам за покупка на жилища, за които знаем че са най-големия абсурд. То дори под наем не може да се живее, а камо ли с ипотечен кредит.
Пс, имам някакъв бъг в телефона, и пишейки, не мога да връщам. В случай че изреченията ми са разпокъсани.. надявам се тезата ми е ясна.
България трябва да започне да развива и останалите си градове ако иска да има население след 50 години. София работи за индивида само докато е млад. В момента, в който реши че иска деца, наемът от 1300 лв те удря като с мокър парцал, а и да не споменавам и казусът за детските градини... Но с неразвити други градове, голяма част от хората реално ще продължават да имигрират, и наистина ще се топим, докато някой друг не завземе градовете ни. Наистина ли нямаме никакви национални приоритети, хора?

 
  ...
преди: 3 месеца, 17 часа
hash: 48e36cbc1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Ние сме двама и живеем с по-малко. Аз взимам около 1000 чисто, той 2-2500лв. Има и дете, което живее отделно и на което също дава една сума. Не успяваме да спестим, но на този етап ни стигат. Живеем в негово жилище, за което изплаща зам-400лв.
Не пушим. Движим се предимно с градски транспорт. Имаме кола, която ползваме главно за извънградски условия. Все пак в нея отиват пари за данъци, винетки, ремонти, зелена зона. Относно храната. Стараем се да се храним здравословно. Пазаруваме разумно. Гледаме промоциите. Но държим на качествени продукти. Аз готвя. Сутрин пием само кафе. На работата си нося храна от вкъщи. Той се храни навън. На ресторант-1 път месечно. Предимно по поводи или когато трябва да се видим с някой. При хубаво време излизаме в парка и там пием кафе. Задължително обаче ходим 1- 2 пъти на море. И още 2-3 уикенда на спа и на планина.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 17 часа
hash: 48e36cbc1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Номер едно. Това с нощните смени ме разсмя. Работя нощни смени и за тях на месец взимам около100лв. допълнително. Голяма част от живота си съм работила допълнително-на две, дори на три места. Да, взимаш малко повече пари, но и разходите ти се увеличават. Даваш допълнително пари за таксита, за да успееш да стигнеш навреме. Харчи повече за храна, защото не успяваш да готвиш или да напазаруваш изгодно. Ходиш на платени прегледи, защото не успяваш да вземеш направление и. Т. Н.

 
  ...
преди: 3 месеца, 15 часа
hash: 6f1fd3441d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Най-голямата грешка на хора като вас е квартирата, особено кредита и колата. Наемът ти е вноска за жилище, по-добре да отиде за вноска, отколкото наем. Кредита няма да го коментирам: ако не е за здраве, ако не влиза в бюджета: излишен. Кощунство е да казвате, че 4000 лв. не стигат за двама, има семейства двама с две деца живеят с 4000 нещо е сметките не ви излиза, трябва да отрежете. За мен покрийте кредита и забравете за всякакви кредити, само ако е нужно за здраве, операция, тогава го разбирам. Ние живеем без кола, макар че с кола ще ми е по-удобно и без кредити, въпреки, че си харесвам много неща, доста под вашата сума и сме двама души с дете под пет години.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 6 часа
hash: 8ac8b491e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Със съпруга ми също изкарваме по 2000 лв, но живеем в областен град, не в София и имаме собствено жилище. Парите ни стигат, заделяме и за почивка 2 пъти в годината, поддръжка на колата и непредвидени разходи около 500-600 лв на месец.
Даваме и 400 лв на дъщеря ни, която живее в София и със заплатата й на млад лекар от около 1500-1600 лв и наем 600 лв й е трудно да се справя -няма кола и е пестелива. Понякога се чудя как ние двамата живеем нормално с 3000 лв, а в София не стигат, но явно там всичко е по-скъпо.
Една приятелка, когато си идва на гости от София, пазарува от местния супермаркет и казва, че цените са доста по-ниски.
Тъжно е, че провинцията се обезлюдява и младите поемат към София в търсене на работа - бутат се в тесни квартири и все по-трудно биха си позволили покупка на жилище при тези цени. И как да няма демографска криза?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 6 часа
hash: 8ac8b491e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   До 21

Няма как кредитът по ипотека да е 500 лв в София - цените в момента на гарсониера са минимум 200 000. За такъв кредит вноската е 1100 лв на месец. Т. е. тези млади хора трябва да се лишават от още неща, за да могат да го изплащат. И то при положение, че са здрави и не се налага да правят някакви изследвания, които ЗК не покрива или да купуват лекарства - за един грип преди седмица закупих лекарства за около 100 лв.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Да бе. Ще се блъскаш по цял ден за да живееш като скотове. Е това не го разбирам.
Чак и човек да не може да си позволи един дюнер. Домашен ще си прави. Селянки сте.
Авторке пак ще ти напиша.
Не е въпроса в това да се лишавате от елементарни неща а да намерите начин да изкарвате повече пари.
Номер 19. Нямах предвид точно нощни смени а знам ли някакъв начин да изкарват повече пари. Те си знаят.
Това пък как го измисли. Ами не всеки ползва таксита. Има и градски транспорт. Как пък го измисли за платени прегледи. Това, че при теб е така не значи и че при другите хора е така.
За работа вече ще си прави сметката.

Абе донякъде е добре човек да спестявано вие го написахте така сякаш броите залците на жената. Ако ще и 3000 лв. За храна ще си даде или 4000 х. Лв за шампоан нейна си работа.
Как да кажа човек си знае най-добре.
Просто трябва да й дадете конкретен съвет за изход от тази ситуация а не да й броите залците. Чак пък защо харчила толкова за храна.
Не правете на жената тънки сметчици. За какво си харчела парите чак пък и вафлички и кафенца намесихте. Човек нищо ли да не може да си позволи.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Дайте й някакъв съвет на жената, а не й правете тънки сметки за какво си харчела парите. За храна, за дюнер ли за шампоан ли.
То е добре донякъде човек да спести но ми се струва, че си позволявате да й държите сметка защо си е купила нещо.
Държи на определена марка лошо няма.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Ще си правя аз тънки сметчици дали да си купя вафличка или кафе.
Е в този живот няма как да ми ке случи.

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Ами го и 5000 лв. Да взима човек ако наемът му е 2500 лв. все тая.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Напълно съм съгласна с номер 9. Така е много хора живеят под наем. Плащат наем. Някои са и от провинцията да. Принудени са да дойдат тук за да работят.
Много ми хареса мисленето на номер 9. Изключително рационално разсъждава. И аз мисля като нея. Т. рябва да се направи нещо. Може и без дете. Кво да се прави.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Така е. Номер 9. Дай да живеем като скотове за да спестим.

Не се притеснявай за бъга на телефона.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   Няма как да не си купя дюнер. Веднъж в месеца си купувам.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Ами така е номер 19. Това ми се струва най-разумно предложение да си заработват нещо допълнително. 100 са си 100 лв. Пак са нещо. Е вярно комфортът ще им се намали но малко жизненият стандарт ще им се повиши. Знам г
Адно е да се работи допълнително но едното за сметка
на другото. Щом парите са им толкова важни.

Това ми се струва най-разумният съвет. Съжалявам. Но да живеят като скотове. Не.

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Само аз ли предлагам допълнителна работа. Смятам, че трябва да намерят начин да изкарват допълнително пари.

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 часа
hash: 391e1a4a3c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Номер 5. Шампоан е такъв какъвто авторката го е избрала.
Не мисля, че е редно да й търсиш сметка защо е избрала да купи такъв. Може би този шампоан е важен знам ли. Авторката решава и тя си знае. Все пак.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 0d9d9ed3aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

34.   До 9, 17 отвори нова тема да си поговорим за това което говориш, защото аз не мисля като теб, че държавата трябвало да се меси в цените на наеми. Хора които работят за 1500лв в София са с много нисък капацитет, нискообразовани и нискоквалифицирани хора, те не заслужават да живеят в жилище с две спални, ще си преустроят дома така че детето/децата да имат да има стая/спалня, а те да спят на разгъваемия диван във всекидневнта, където има и кухненския кът. Ако позволиш на хора, които работят на близка до минималната заплата да разполагат с жилище с две спални, тоест 3 стаино, то какво трябва да направиш за хора, които са положили 2 или 3 пъти повече усилия в образование и квалификация и работят за по 4 хил лева, жилища с по 5 стаи? А какво трябва да направиш за управителите/бригадирите дето са с по 6-8 хил заплата, дворци ли? В такъв случай за тези по нагоре по стълбицата с по 10-15 хил заплата какво да им дадем? А за директора на предприятие с над 300 души пресонал, Кооперация с 20 апартамента:)
Я се замисли малко какво кара хората да се стараят да работят и учат да се издигат по стълбицата на успех. Как ще накараш хората да се квалифицират и да работят за 3-4 хил, ако раздадеш на неквалифицираните с по 1-1, 5хил лева заплата възможност за жилище с две спални? Веднага ставам чистач, държа метлата по цял ден без главоболия, без кой знае какви отговорности, без да решавам тежки казуси, без да се налага да влагам интелектуален труд, ако ми дадеш възможност да живея според твоето "нормално" в жилище с две спални срещу усилията на метач, всички ще станем метачи, а кой ще изработва продукт.
Тези които са достигнали само капацитета за чистачи, продавачки, общи работници, товарачи трябва да си живеят бедно и пестеливо. НОРМАЛНОТО е да положиш усилия да си средно ниво квалифициран работещ за едни 4-5 хил за да си позволиш 1200 наем с две саплни!!!

И недей да смяташ наема и заема на авторката като наем. Твърдиш че имали 500лв наем и 300 лв заем. което според теб било 800 наем, питам се дали имаш ментални проблеми?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 082fc5f0a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   33 от 5
Ликомислен харч е. Косата е генетично заложена. Зависи от работа, храна. Сто процента го е поръчала от някой рекламиран от фейса или тв-то продукт. Без мислене дали реално е подходящ за тоя човек. Затова си има дерматолози.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 7d6315fae7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Проблемът ти не са доходите, а разходите. 4000 за 2 души са ок, още повече че нямате дете. В поста изброяваш постоянни разходи към 1500-1600 лв, а къде отива разликата до 4000? Нито семестриалната такса, нито разходите по данъка на колата са всеки месец, шампоанът още по-малко.
Явно не можете да си направите сметката на останалите разходи, щом чак и кредит имате, явно живеете над възможностите си. Засечи хубаво месец-2 за какво отиват парите над 2000 лв, явно ги давате без да се усетите. Най-добре си заделяйте по някаква сума, примерно 300-400 лв всеки месец в сметка без да ги пипате, все едно ги няма. Не е нормално да нямате 1 лв спестен, ако утре някой се разболее? Или ако се наложи ремонт? Нов кредит ли ще теглите? Те са набутка, както вече си установила

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: a64cb7902d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

37.   34, в най-развитите държави с висок стандарт на живот ИМА закон с колко процента максимум можеш да вдигаш наема на наемателя си всяка година. Като не издържаш, продаваш жилището и няма да имаш даже грижи да се занимаваш с наематели.
По разсъжденията ти подозирам, че си някой/я пишман реститут/ка и добре, че след комунизма са върнали имотите на тези преди теб, че да имаш какво да наследиш. Иначе прав/а би умрял/а, ако не са наемите и разчиташ само на заплата. Или си някъде, където има далаверки и подкупи на килограм.
Има бол висококвалифицирани хора, които работят за 1500 лв. Лекарите в спешното например, те са нискоквалифицирани според теб и заслужават да живеят в мизерия, нали така?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 436c973ec8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   От 9 до 34 - няма за какво да отварям нова тема. На теория това, което казваш е логично - по-висококвалифицираният кадър ще взима повече пари, съответно ще си позволява повече. Само че в реалност това не е така, поне в България. За други държави не искам да коментирам, без да знам в детайли.
Всъщност номер 37 ти го е казал вече, аз само ще добавя че проблемът в България е че висшистът взима колкото продавача в Кауфланд.
Аз лично съм в сфера, която изисква доста добри квалификации и колеги на по 40-45 едва достигат прага на 2000 лв заплата. Няма смисъл да споря относно това с теб, защото очевидно съм видяла хиляди примери пред себе си за висококвалифицирани кадри, с ниски заплати. И всички го знаем това.
А относно наема на авторката, написала съм че от нейната история си вадя средностатистическа извадка т. е. че една примерна млада двойка в София плаща наем около 800 лв месечно за апартамент с една спалня и хол. Да кажем че има някои по-евтини 500-600, но вече са рядкост. Последното заяждане го смятам за неуместно, и агресията и обидите не водят към продуктивна дискусия.
Истината е че висшистите не взимат достатъчно добри заплати. Нищо чудно да има платени тролове в сайта, приближени към властта, които пускат коментари като твоя. :) Всички сме наясно че заплатите ни са най-ниски от цяла Европа. А това че са се вдигнали най-рязко последните години, както тръбят по новините, ами и така да е, представите си ако не бяха? Тогава щяха да са още по-ниски и съвсем щяхме да ударим дъното.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 0d9d9ed3aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   37 е нима в България вдигат рязко наема на наемател, не разбира се. Има хора под наем от години и на никой не са вдигнали изведнъж наема. Просто когато търсят нов наемател, искат наема който са решили, че може някой да даде. Клиентела за квартири доста затова вдигат, напълно нормално е да се вдига цена на нещо което се търси
Пък и честно да си говорим, инфлацията за последните години въобще не е малък процент.
Отделно такъв закон с ограничаване на вдигането, се оборва лесно, просто, когато не ти харесва наем и не можеш да го увеличиш казваш на наемателите да напуснат, после си търсиш нови на какъвто решиш наем.
А твоите подозрения за мен съвсем не са ми интересни, много ги обичам такива като теб дето ме изкарват виновен че имам.
Когато комунистите ни вземаха имотите бахме "колаци", сега децата им ни наричат "реститути", все сме им виновни на мързеливците, а реалноста е че имаме защото ние и предците ни сме работили усърдно и сме влагали спестяванията си.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 48e36cbc1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   34, знаеш ли колко сбъркани неща има в нашата страна. И едното от тези неща е, че хора с образование и квалификация взимат по 1500лв., а други не образовани, мързеливи и без отговорни-толкова, че дори и много повече.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: fcc807cdcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   Абе може би си прав номер 37. Щом в другите страни е така значи и тук може.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: fcc807cdcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Номер 34 аз мисля, че е добре държавата да се намеси в цените на наеми.

Да 800 лв. Отиват за такива неща. Все едно е дали е наем илизаем.
Как смееш да говориш на жената, че имала ментални проблеми. Нямаш това право.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: fcc807cdcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Възможно е 36 проблемът да са им разходите.

Мисля, че е добър вариант да отделят примерно 200-300 лв. Които да ползват само ако закъсат.
За спестяване незнам.
Важното е според все някак да им стигат тоест да не просят.
Иначе за пестенето нали трябва първо да им остават пък после да пестят.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: fcc807cdcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   Абе аз мисля, че само още едни 2000-3000 ще ги оправят. Те вече си поддържат един стандарт на живот.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: c613c989cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   39, е значи познах, добре че са били тези преди теб, че сега прав щеше да умреш, ама много ти знае иначе устата, ако бачкаше за 1500 лв и живееш под наем, друга песен щеше да пееш. То не е и гаранция, че няма да запееш де. Да не съм лош пророк, ама такива като Нотариуса има много. Един го гръмнаха, още колко има… А съдбата най-обича надути хора.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: c613c989cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   И да добавя пък предния си коментар за 39 - да, на мои близки приятели преди 6 месеца двойно им вдигнаха наема, и дори не става въпрос за София.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 71bd4f20f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Отговорът на въпроса ти е: Дупе знае две и двеста:)
За едни и 500 лева са много пари и се оправят с такъв бюджет, а други не могат да се уложат и с 20 хиляди. Познавам и от едните, и от другите хора. Едните никога не са ходили на почивка, почиват си като прекопават градинката си, а другите планират постоянно екскурзии и поне два пъти годишно са на екзотични пътешествия.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 9c2f662e73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Напълно съм съгласна, че положението никак не е наред. Или трябва да получаваме заплати, които отговарят на цените, или цените да отговарят на (поне) средните за страната заплати. Иначе не се получават нещата.

Не е нормално да си платиш сметките и после цял месец на фотосинтеза. А и само тези разходи ли има човек? Налагат се ремонти, здравни проблеми.. А трябва и духовна "храна" за пълноценен живот. Без много неща уж можем, но трябва ли?

С тази инфлация вече и пестелив да си трудно можеш да спестяваш. Авторката си е съвсем наред и не е проблемът в нейния "телевизор". Лошото е, че и да вдигнат двойно и тройно заплатите, спекулата не спи и все ще се въртим в омагьосан кръг.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: e9ba38406a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Много хора живеят с бюджет, , до нула, , . Така се заблуждават, че имат висок стандарт на живот, а всъщност са, , кухи, , . С какво ще създадат тема за спорове между четящите тук? С какво ще са интересни? С какво ще провокират дразги?
Седят и се кефят на дискусията, която са предизвикали, а всъщност истина ли е всичко това?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 2afb2d9d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

55.   Ами да те вече са свикнали да поддържат висок стандарт.
Ще им е трудно трудно ако променят начина си на живот.
Да има хора които оцеляват и с по-малко но те са свикнали да пестят.
Дори не бих го нарекла и висок стандарт просто определен начин на живот.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 2afb2d9d58
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

56.   Авторке не че ви държа сметка но е възможно ако се храните по-често навън и там да отива огромна част от парите. Или ако излизате често по заведения.
Готовата храна е скъпа.
Но все пак вие си знаете.

 
  ...

1-50 от 130
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker